Rare Exports (2010)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana warre, 09.09.2009.

 1. Mookid

  Mookid Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.07.2006
  Viestejä:
  2 553
  Saadut tykkäykset:
  255
  Loppuratkaisu jätti kyllä ison virneen naamalle, oli se niin kipeä. Muuten elokuva olisi kaivannut ehkä sellaiset 10-15 minuuttia pituutta lisää, koko mytologiaa olisi voitu taustoittaa syvemmin ja sitten yksittäisiin tonttuihin liittyvää säpinää/actioniakin olisi voitu annostella enemmän. Samaten ne "ohjeet" joulun varalle ym. mitä tässä nyt oli, niistäkin olisi ollut mahdollista ottaa enemmän irti.

  Tosiaan tuo "kohderyhmättömyys" on nostettu esiin kun Rare Exportsista puhutaan ja ihan syystä. Nythän tässä oli sitä karskia läppää, verisiä poronraatoja ym. aikuisille, mutta pakolla mukaan oli myös ujutettu tietynlainen kasvutarina jossa lapsi pääsee sankaria leikkimään. Mutta käsitelty isä-poika-suhde ei ollut mitenkään teennäisen oloinen, joten se meni siinä sivussa oikein hyvin. Kauhukuvasto ja se luiseva, kiilusilmäinen parta-jaakko olivat yllättävänkin tehokkaita tässä kontekstissa.

  Pitää nyt erityisesti mainita Tommi Korpela, joka hyvinkin saattaa olla Suomen paras näyttelijä tällä hetkellä, vakuuttava sekä draamoissa että komedioissa. Koomisuutta lisää se, että mies on tuollainen karski kivikasvo ja useat läpät tulevat ihan vakavalla naamalla. "Inkerin fööni!" ja sitten tämä "kuulustelu" jne.

  Lisäpituus ja pieni lisäpinnistys olisivat tehneet tästä aavistuksen verran vielä paremman, nyt antaisin pojoja 3,5/5. Harmi jos kaikki kuvattu materiaali nähtiin tässä, emme siis saa lisäkohtauksia tai pidennettyä versiota.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2010
 2. sarrad

  sarrad Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.01.2005
  Viestejä:
  757
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika jees oli, mutta epätasainen. Oikeastaan ne ongelmat tulivat esille vasta loppupuolella, sitä ennen kaikki olikin enemmän kuin hyvin. Elokuva näytti ja kuulosti erittäin hyvältä, mutta tämä ei enää viime vuosina ole kotimaisissa elokuvissa ollutkaan niin erikoista. Lapin äijämeininki sekä mystinen tunnelma välittyivät hienosti. Isän ja pojan välistä suhdetta avattiin malliikkaasti, jopa koskettavasti. Myös jännittävät kohtaukset olivat onnistuneet yllättävänkin hyvin.
  Taustalla oli koko ajan kuitenkin huumori jonka kanssa nuo hieman vakavemmat elementit toimivat ilahduttavan hienosti yhteen. Absurdit tilanteet ja suomalainen mies tuntuvat olevan mainioita aineksia komediaan. Lapsinäyttelijät olivat valitettavan ärsyttäviä tässä(kin) elokuvassa, mutta aikuiskolmikon loistavat suoritukset paikkasivat hyvin.
  Elokuvan jälkimmäisellä puoliskolla 'vakavat' kohdat lähtivätkin yllättäen ihan käsistä ja tuottivat kankaalle korneinta katsottavaa mitä hetkeen olen nähnyt. Mieleen tulivat siirappiset koko perheen elokuvat, eivätkä sellaiset ainekset sovi tällaiseen leffaan mitenkään. Voihan tietysti olla etten vain tajunnut ja että nämäkin kohtaukset olivat kieli poskella tehtyjä, mutta kun varmuutta ei ole niin fiilikset putosivat kyllä rankasti. Elokuvan epilogi oli kuitenkin sitä itseään ja sen ansiosta jäätiin plussan puolelle.

  ***/*****

  Ps. Propsit viittauksesta Kadonneen Aarteen Metsästäjiin, jos nyt oli tahallinen :)
   
 3. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 993
  Saadut tykkäykset:
  432
  Suomalaiseksi jäätävän hyvä leffa. Tunnelma oli kohdillaan ja meno välillä hervottoman hauskaa. Tommi Korpela oli ihan liekeissä. Myös pikkupoika oli oikein mainio.

  Jalmarille ja koko porukalle iso :thumbsup:

  ****½
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2011
 4. rewind

  rewind Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  No mitäs vittua, sehän on aivan loistava. "Pysähdy! Mulla on pamppu. Antaudu." Mainiota komiikkaa koko pätkä täynnä.

  Mitä Rare Exportsiin tulee, niin pidin kovasti. Pilke silmäkulmassa tehty musta huumori toimii aina.

  Melkein tuoreena isänä pahaa herkistymistä aiheutti
  Pietarin "Kerro isälle mitä mä tein!" lausahdus
  , sai tosissaan taistella Niagaraa vastaan siinä vaiheessa.
   
 5. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sama, ehkä tosin sen takia että oli niitä harvoja kohtauksia missä mietin että nytkö tämä leviää Suomalaiseen tapaan käsiin lopullisesti. Onneksi niin ei käynyt.

  Paras kotimainen pätkä vuosiin, vähintään.
   
 6. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Todella komeata kuvaa oli läpi koko leffan. Helanderin pojilla on kyllä silmää.

  Onelinereita oli ehkä vähemmän kuin odotin, mutta kyllä ne naurun irroittivat lähes joka kerta.

  Näyttelijätyöskentely oli kautta linjan (Juusoa lukuun ottamatta) hyvää, Tommila ja Korpela olivat jopa erinomaisia.

  Leffa olisi tosiaan saanut olla jopa hieman pidempi. Hieman tuota pukkimytologian taustoja olisi voinut kertoa hieman syvemmin.

  7/10
   
 7. frownie

  frownie Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.03.2009
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei hullumpi elokuva, tosin omalla kohdalla elokuvan loppu kyllä vesitti kokonaisuuden, harmi ettei alkupään taidokas meininki yltänyt loppuun asti - jotenkin tuntui että yhtäkkiä oli kiire saada leffa pakettiin, ja loppu menikin tä tä tä tä tä kieli liian syvällä poskessa ja se oli siinä. Taitekohta oli siinä kohtaa kun sedät päättivät lähteä kaupoille. Harmi, ainekset hyvään elokuvaan oli koossa, näyttelijäkaarti myös mainio (poislukien se Korpelan poika).
   
 8. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Harmillisen iso pettymys omalla kohdalla. Jäi todella mitäänsanomattomaksi ja pieneksi koko elokuva, ei ainakaan itselle tuntunut että paljoa olisi lisäilty lyhäreistä tähän. Kaiken huipuksi lapsinäyttelijät olivat aivan hirveitä ja leffan jatkuva tyylilajien vaihtelu tuntui todella tökeröltä paikoitellen. Ehkä tästä saa irti enemmän tulevaisuudessa, nyt kun odotukset ovat laskeneet, mutta enpä kyllä ymmärrä miten tästä leivotaan jotain mestariteosta.

  Kuitenkin loppuun perinteinen disclaimer, että kyllä tälläistä taidokkaasti tehtyä genre-elokuvaa katsoo aina mielellään kuin mitään muuta kotimaista jota nykyään tehdään.
   
 9. -Futuh-

  -Futuh- Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.12.2008
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Iha ok raina :)

  Se ei mulle avautunut että miks tontut tappoi ne porot?
   
 10. visionary

  visionary Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2007
  Viestejä:
  207
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noo, jos nyt ottaa huomioon millainen hirviöjoulupukkikin tuossa oli, niin ei nyt tontutkaan mitään normaaleja voi olla :D
   
 11. visionary

  visionary Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2007
  Viestejä:
  207
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse odotin että nyt menee tontut lihoiksi, mutta ottaen huomioon ettei mihinkään splättäykseen leffassa menty, niin leffassa ollut tonttujen kohtalo oli hilpeä loppu leffalle :)

  Tähtiä leffalle 4/5 sen verran upea ja karu ilmapiiri. Vaikka tiettyjä asioita hieman humoristisessa mielessä käsiteltiin, niin kyllä sellainen realistinen "kylmä ja karu maa" henki suomalaisuudesta oli hyvin valloillaan.
  Positiivinen ylläri pitkästä aikaa, ja rauhallinen kerronta sopi minulle ainakin.

  Alussa tuli vähän sellainen Carpenter "the Thing - se jostakin" fiilis! Ainekset K18 leffaksi olisi ollut hienosti olemassa :D
  Herkkä ja toimiva kohtaus oli myös se jossa isä oli leiponut pipareita pojalleen, ja poika ja isä muistelivat äitiä.
  Yksinhuoltajuus on tiukka pesti... Melkoinen niiskutus kuului salissa tuon kohtauksen jälkeen.
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2010
 12. SVC

  SVC Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.08.2010
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni Rare Exports oli juuri sopivan pituinen. Etenkin kohtaus, jossa kaikki alkaa valjeta ja taustalla kuuluu lasten itkua, oli aivan loistavaa työtä. Lisää tällaista!

  Taustatarina siitä mitä menneisyydessä oli tapahtunut oli kiintoisa ja ansaitsisi melkeinpä oman, entistä synkemmän elokuvansa.

  Siihen tosin tarvittaisiin aika lailla resursseja: historiallinen miljöö ja ennen kaikkea valtava (cgi-)pukki kiduttamaan lapsia niin että "henki lähtee ja veri vaan roiskuu". Pirulaisen loppujallitus ja tunturin rakentamisen aloitus olisi kyllä eeppistä kamaa.

  Spekulaatiota poroista.

  Poika vihjasi nälkäisestä pukista, joten ajattelin että tontut tappoivat ne syödäkseen. Ehkä niiden suosimaa ruokaa ovat juurikin poronliha ja piparit?
   
 13. -Futuh-

  -Futuh- Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.12.2008
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sillä mietinkin että patterit oli viety pukkia sulattamaan ja lapset pukin ravinnoksi kun kirjassakin oli kuva lapsesta keittopadassa. Mutta porot oli vaan tapettu ja jätetty mädäntymään. Mut ei tohon varmaan kannata sit tarttua, ei välttämättä oo mitään syytä.. ehkä tontut sitten tappoi ne verenhimoissaan. :)
   
 14. JammuS

  JammuS Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käytiin ihan ensi-illassa kahtomassa, vähän ristiriitaiset fiilikset leffasta jäi, mutta ihan hyvin kyllä viihdytti mukavan tiiviin ja lyhyen kestonsa.

  Jotenkin raina ailahteli överin rajamailla koko ajan aika reilusti, mutta pysyi jotenkuten linjassa kuitenkin, ehkä huumorin ansiosta. Aivan loppu tosin ei enää oikein jaksanut iskeä.
   
 15. h3mb3

  h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  1 889
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lähempänä oma mielipide on ylläolevaa tekstiä kuin useimpia tämän threadin kehumisia. En voi kuitenkaan sanoa pettyneeni, koska arvasin elokuvan valtavan hypetyksen olleen enemmän tai vähemmän ylimitoitettua. Silti sanoisin tätä ihan ok leffaksi. Komedia toimi paikoitellen, mutta valitettavasti joka paikassa hehkutetut one linerit olivat useimmat jo trailereissa raiskattuja ja muutenkin hieman väkinäisiä, kunnon manaamista ei kuultu ja aika perinteisillä laduilla mielestäni suksittiin. Draamapuoli ei jotenkin istunut muun elokuvan joukkoon, ja sekä kiusallisia että väärällä tavalla epäuskottavia hetkiä löytyi hieman liikaa, esimerkiksi Pietari oli hyvin jenkkityylisesti kirjoitettu lopussa aivan aikuiseksi vaikka alussa oltiin paljon lähempänä normaalia ala-asteikäistä mukulaa. Muutenkin yleisellä tasolla koko tarina tuntui hieman väkisin väännetyltä, vähän kuin venytetyltä lyhytelokuvalta.

  Suomessa saadaan nykyään jo suht kansainvälistä tasoa olevia efektejä aikaiseksi niin kuvan kuin äänenkin puolella, mutta pari asiaa jäi silti hampaankoloon. Ensimmäinen on vähemmän yllättävä, nimittäin vanha kunnon epäselvä dialogi, joka häiritsi enimmäkseen loppupuolella helikopterin pauhatessa. Toinen on yllättävämpi; kuva oli aivan sairaan yliterävöitetty. Ihme, ettei täällä kukaan ole kommentoinut, kun tykkimiehiä varmaan on liikkeellä EE-kammoineen. Istuin kyllä aika lähellä kangasta, mutta vitosrivillä kuitenkin (Kinopalatsi 2, TKU). Muutenkin pisti kuvasta silmään vähän omituisia ratkaisuja kompositioinnista ja CGI:stä, mutta ei niistä sen enempää. Ihmettelenpä vaan noita kansainvälisiä kehuja elokuvan visuaalisesta ilmeestä, vaikka ihan hyvältä tämä muuten tosiaan näyttikin.

  Yhtä kaikki aika kuitenkin kului elokuvan parissa mukavasti ja yritystä oli paljon. Jotenkin tulee kirjoitettua noista negatiivisista puolista niin paljon helpommin, että jää positiiviset puolet kokonaan pois, ja oli tässä niitäkin. Esimerkiksi kuulustelukohtaus ja loppuratkaisu olivat hauskoja. Plussaa tulee myös "P.A. Turpeisen" eli Risto Salmen hyvästä pikkuroolista. :)

  Nipin napin 3 / 5.
   
  Viimeksi muokattu: 23.12.2010
 16. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Myös Roger Ebert tykkää Rare Exportsista. :thumbsup:
   
 17. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  No tässäpä oli kotimaiseksi elokuvaksi harvinaisen raikas tapaus. Onnistuneena genrevalintana oli harvinainen ja harvoin toimiva koko perheen kauhuseikkailu parhaaseen Arkajalat-tyyliin. Homma pidettiin kyllin pienimuotoisena ehkä loppuvaihetta lukuun ottamatta, joten tunnelma pysyi yllä ja jännitystäkin saatiin jokusessa kohtauksessa aikaan. Dialogi oli paikoitellen täyttä oneliner-myllytystä ilman moiseen helposti liittyvää teennäisyyttä. Kaukana täydellisestä kuitenkin oltiin, sillä
  ison pukin löytymisestä
  alkanut ja
  apulaisten aitaukseen saamiseen
  loppunut jakso töksähti pahasti kokonaisuuden keskellä. Tuolloin huonolla cgi:llä herkuteltiin liiaksi ja Pietarikin muuttui teennäiseksi lapsisankariksi. Ihan lopussa tuli onneksi korjausliike.

  Yllättävän hyvä elokuva oli vastoin ennakko-odotuksia yhden vitsin lyhytelokuvista onnistuttu puristamaan.

  :):):)½
   
 18. bmike

  bmike Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  588
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse lähinnä toivon, että ärsyttävä pikkuihminen olisi jotenkin vandalisoitu ns. pysyvään lepotilaan.

  Leffana tämä oli kohtuullinen pettymys, odotin etenkin ensimmäisen Rare Exports -lyhytfilmin perusteella paljon suurempaa lopputulosta. Nyt jäi vähän hätäisesti kasaan kyhätty kokoelma otoksia ja suurempi kuva jäi rakentamatta. Joku jo mainitsikin, että mytologiaan olisi voinut vähän rakentaa enemmän perustuksia ja tuoda koko joulupukki-instituutiolle vähän enemmän perspektiiviä, olen samaa mieltä. Nyt jäi vähän vaisuksi. Suomileffana kyllä 3,5/5, mutta ilman sinivalkolaseja olisin valmis antamaan maksimissaan kaksi tähteä, tuskin olisin edes katsonut loppuun asti.
   
 19. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Roger Ebert listasi vuoden parhaat "taide-elokuvat", ja kappas vaan... Rare Exports löytyy listalta.

  Roger Ebert's Journal
   
 20. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2