Raja ~ Gräns (2018)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 16.03.2019 klo 17:12.

 1. marlan

  marlan Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  1 866
  Saadut tykkäykset:
  61
  [​IMG]

  Ruotsalaiselokuva Raja (2018) perustuu saman kirjailijan — John Ajvide Lindqvistin — romaaniin kuin taannoinen kauhuelokuva Ystävät hämärän jälkeen. Rajan ohjasi Ali Abbasi, ja se on saanut runsaasti ehdokkuuksia ja palkintoja, muun muassa Ruotsissa kuusi Guldbaggea. Oscar-ehdokkuus tuli kategoriassa paras maskeeraus. Yhdessä päärooleista nähdään suomalainen Eero Milonoff.

  Raja on pohjimmiltaan aikuisten satu, mutta tarinaa ei kerrota sadunomaisesti, vaan tyylilajina on realismi. Päähenkilö Tina (Eva Velander) työskentelee tullin palveluksessa, sillä hänellä on kromosomimutaatio, jonka ansiosta hän pystyy haistamaan ihmisten epärehellisyyden. Mutaation takia hän on hiukan epämuodostunut eikä hän pysty saamaan lapsia. Hän asuu metsämökissä Rolandin ja tämän koirien kanssa, mutta suhde ei ole kovinkaan syvällinen.

  Eräänä päivänä tulliin saapuu Suomen-laivalta Vore (Eero Milonoff), joka on Tinan lailla epämuodostunut, eikä Tina pysty haistamaan, onko kyseessä kelmi vai ei. Vore alkaa kiehtoa Tinaa melkeinpä mystisesti.

  Todellisuudessa Tina ja Vore ovat molemmat peikkoja, heiltä on lapsena (pentuna?) leikattu häntä pois ja ainakin Tina on kasvatettu ihmisenä kasvattiperheessä. (Vrt. Maan povessa.)

  Tinan ja Voren välille kehittyy suhde ja Tina löytää oman luontaisen ”peikko-olemuksensa”. Suhde kuitenkin kariutuu tragediaan, koska tarinan sivujuoni — pedofiilijahti — johtaa lopulta Voreen. Ihmisvihaajana hän sieppaa vauvoja, jättää tilalle vaihdokkaan ja luovuttaa vauvat lastenraiskaajille, jotta ihmiset itse vahingoittaisivat itseään.

  Omalla tavallaan Raja on yhtä aikaa karmea ja kiehtova, eikä siinä turvauduta šokkiefekteihin vaan verkkaiseen kerrontaan. Raja on myös rikostarina, joka osaa yllättää. Joudun kuitenkin myöntämään, että itseni tämä jätti hiukan kylmäksi.

  3/5

  Ensi-ilta Ruotsissa: 31.8.2018. — Ensi-ilta Suomessa: 28.9.2018.

  Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-25) ei ole mitään lisämateriaalia, videoformaatti on 1080i50 ja ääni pelkkä Dolby Digital. USA:lainen vaikuttaa samantasoiselta. Muutama kuvanäyte Future Filmin julkaisusta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]