Pysynkö Stereossa vai kannattaako kokeilla 3.0 asetelmaa?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana hanppu, 27.01.2014.

 1. hanppu

  hanppu Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.12.2006
  Viestejä:
  165
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  Tässä mietin, että saako nuo äänet kuulumaan oikein 3.0 kaiutin järjestelyllä vai kannattaako pysyä 2.0 asetelmassa.
  Vaiheessa lisäykseksi tulee subbari. Vahvarina Onkyo sr605. Kaiuttimet ovat samaa sarjaa ja lähinnä mietityttää miten
  tuo systeemi toimii musiikkia kuunnellessa. Leffa käytössä uskoisin sen toimivan(?), mutta yrittääkö vahvari ohjata efektiääniä haamuille?
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 548
  Saadut tykkäykset:
  481
  Ei niitä ääniä "saa kuulumaan oikein", koska 3.0 (tai 3.1) ääniraitoja ei ole about missään.

  Elokuvaraidalla käytännössä mikä tahansa vahvistin osaa jollain tavalla ohjata noita ääniä kaiuttimiin, mitkä on olemassa. "Oikein" se ei ole, enkä hirveästi löisi vetoa toimivuudenkaan puolesta.

  Olettaen, että musiikinkuuntelulla viittaat muuhun, kuin monikanavamusiikkiin (SuperAudioCD, DVD-Audio), niin silloin tuo keskikaiutin pitää olla mykkänä. CD-levyllä on 2 kanavaa, vasen ja oikea.

  Mitä toivot saavuttavasi tuolla muotopuolella kotiteatterilla eli miksi olet pistämässä rahaa siihen keskikanavaan?
   
 3. Batmobile

  Batmobile Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  395
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkyossa kun kuuntelet musiikkia (olettaen tietenkin, että haluat sen kuunnella 2-kanavaisena...) pistät vahvistimen STEREO-tilaan jos haluat subbarin toistoon mukaan ja jos haluat ihan puhtaan 2-kanavan, Pure Direct on oikea vaihtoehto. Kummassakaan ei ole silloin se keskikanava käytössä.
  Näin oli ainakin 607:ssa, jonka omistin, eiköhän tuossa 605:ssakin ole ihan sama logiikka.

  Voihan se keskikanavan lisääminen parantaa äänten sivuttaissiirtymistä edessä ja dialogin selkeyttä, jos siinä on jotain ongelmia ollut pääkanavien sijoittelusta johtuen. Tämä siis jos kaiuttimet ovat samanlaisia, eikä sen keskarin toimintaa pilata huonolla sijoittelulla esim. jonnekin lattian rajaan. Surroundefektejä ei sitten tule kyllä vieläkään.
   
 4. hanppu

  hanppu Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.12.2006
  Viestejä:
  165
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Oikein" oli ehkä väärä sanavalinta. Kolmas kaiutin on jo minulla ja mietin kannattaisiko sitä leffa käyttöön ottaa mukaan.
  Jossain leffoissa tuo stereo äänen käyttö välillä hukuttaa dialogin ikävästi muuhun mölyyn. Takakaiuttimia en saa tähän
  kämppään asennettua, joten surroundia en ala asentamaan. Ja juurikin se, että rahaa tähän ei menisi mutta vaivaa jonkin verran.
   
 5. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 548
  Saadut tykkäykset:
  481
  Itse pidin television alapuolelle sijoitettua keskikaiutinta sangen toimivana ratkaisuna.. Kunnes ekan kerran kuulin kankaan taakse sijoitettua keskikaiutinta. Illuusio särkyi ja pahasti. Oli aika jyrkkä eri sillä, "kuulostiko" ääni tulevan keskeltä vs. että se tuli keskeltä. Kyllähän sen illuusion keskeltä tulevasta äänestä saa stereoparillakin aikaan. Sivusuunnassa siirtyessä se ääni toki painottuu toiselle puolelle, mutta en pidä kovin järkevänä sijoituksena pelkän keskikaiuttimen hankintaa - etenkään, jos siihen ei saa kolmatta samanlaista ja edes kohtuullisen hyvin sijoitettuna.

  Päätös on tietenkin sinun (alkup. kysyjän), eikä siitä sinänsä ongelmaa musiikinkuuntelussa tule keskikaiuttimen jäädessä mykäksi (kuten pitääkin), ja ne surroundit jäävät edelleen kuulumatta, ellei Onkyo tuuttaa niitä ääniä etukaiuttimiin.

  EDIT: jahas, ehdit postata välissä. Sinulta siis on se kaiutin olemassa? Kokeile ihmeessä, sitten. Sinähän sitä viime kädessä kuuntelet, joten kokeile, miten toimii ja miellyttääkö.
  :thumbsup:
   
 6. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 966
  Saadut tykkäykset:
  293
  Jos ja kun 3.x:ää ei natiivisti ole olemassa, niin sitten sun pitänee kokeilla Ortoperspektaa, jonka saat aikaan 2.0-signaalista aika helposti...
  Tuohan on ns. "köyhän" surround...

  T: Vesku