Putkiradion entisöinti/modernisointiprojekti

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Ovenkahva, 30.07.2014.

 1. Ovenkahva

  Ovenkahva Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.07.2014
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei vaan, arvon foorumilaiset!

  Noh, mummolassa pitkään lähinnä koristeena lojunut putkiradio olisi korkea aika restauroida. Tekniikkapuoli on tietenkin ajan saatossa simahtanut, joten tarkoitus olisi nykyaikaistaa radion sisuskalut. Ulkokuori luonnollisesti myös entisöidään. Tarkoitus olisi myös säilyttää käytössä radion omat ja alkuperäiset säädinrullat.

  Nyt kaipaisin muutamia vinkkejä/ehdotuksia koskien tekniikkapuolta
  -Elementit
  -Vahvistin (jos tarpeellista)
  -Viritin radiotaajuuksien kaappaamiseksi

  Mistähän edellä mainittuja osia kannattaisi lähteä hakemaan?

  Kiitän jo etukäteen! :thumbsup:
   
 2. Kassu62

  Kassu62 Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  145
  Saadut tykkäykset:
  1
  Projektin läpivientiin ei niinkään tarvita elektroniikan osaamista, mutta mekaniikkapuoli on sitten sitäkin vaativampi.

  Koteloon mahtunee jokin vanhempi, käytetty mini-hifi laite. Nuppiviritteistä radiota kun ei ole ihan hiljattain valmistettu. Jos sellaisen jostakin löydät, niin putkiradion viritysnuppi pitäisi jotenkin liittää siihen hifi-virittimen nuppiin (vaijerivälitys?). Radion viritysviisari liikkuu lankavälityksellä. Projektin vaikein osuus on saada putkiradion viritysateikko näyttämään oikeaa taajuutta ( sopiva välitys).

  Virittimissä on mono-stereo kytkin. Tässä kannattaa käyttää mono-asentoa ja vain yhtä kaiutinta.

  Viritinvahvistimen kaveriksi valitset valmiin kaiuttimen tai rakennat sellaisen rakennussarjasta kotelon sisään. Kaiutin valitaan vapaan tilan perusteella.
   
 3. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jokainen tehköön omalle laitteelleen kuten tahtoo, mutta yleisesti vanhoja putkiradioita ei pitäisi mennä modernisoimaan. Tarkoitan tällä sitä, että maalataan päältä pinkin väriseksi ja laitetaan digivirittimet yms. härpäkkeet sisään. Monesti hyvin säilytetyissä radioissa tekniikka on laatua eli "kestää isältä pojalle ja pojanpojalle" ja kondensaattori- ja putkiremontilla ne yleensä saapi kuulumaan. Vaihtaessasi sisäkalut menee myös radion henki, eli putkiklangi, joka on näissä yleensäkin pointtina. Jos ymmärrät elektroniikasta tai sinulla on joku tietäjä, suosittelisin että arvioit(at) radion entisöinnin hinnan ja mahdollisuuden ennen kuin lähet tuhoamaan antiikkista laitetta nykyaikaistamalla sitä.

  Laita http://www.radiomuseum.org/ sivustolle merkki ja mallinumero, niin todennäköisesti saat jonkin verran tietoa mitä laite on syönyt sisäänsä.