Punaviiniä vai valkoviiniä ?

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana -Cancer-, 06.07.2003.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. hasseli

  hasseli Scarlett Fan Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 167
  Saadut tykkäykset:
  0
  Punaviinistä pidän enemmän mutta myös valkoviini kelpaa paremman puutteessa. Punaviinistä huomaa mielestäni paljon selkeämmin laadun ja toisaalta huonoista punaviineistä tulee kaupan päälle krapula :sleep:
   
 2. mattim

  mattim Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.05.2001
  Viestejä:
  1 269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Punaisia Chilestä, Australiasta ja Etelä-Afrikasta (Shiraz, Cabernet Sauvignon), valkoisista vain Chardonnayt. Hintaluokka on asettunut noin 8-10€ tietämille. Saksalaiset eivät sitten osaa tehdä viinejä ; - )

  Matti
   
 3. Dr. Maybe

  Dr. Maybe New Member

  Liittynyt:
  08.12.2003
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kumpaa vain. Valkoiset ovat helpompia juoda, mutta punaisissa on laajempi skaala. Makeista valkkareista en tosin välitä.
   
 4. Jumbu

  Jumbu New Member

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  690
  Saadut tykkäykset:
  2
  Punkkua ilman muuta.
   
 5. Swingbream

  Swingbream New Member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Punkkua, punkkua. Valkkarit olivat useamman vuoden pannassa, koska toivat hieman liian voimakkaasti mieleen nuoruusvuodet kotiviinien ihmeellisessä maailmassa. Nimim. 24h-kotiviinipakkaustakin testannut. Viime aikoina valkkarikin on alkanut jo jossain määrin taas maistua, toivottavasti kehitys jatkuu suosiollisena.
   
 6. KirBy

  KirBy New Member

  Liittynyt:
  23.11.2002
  Viestejä:
  1 050
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse pidän enemmän punaviinistä. Mitään hienoa selitystä en asialle osaa antaa. Ne vain maistuu (tähän asti kokeillut. Kokemusta on jo <10e hintaluokassa paljon ;) ) paremmilta. :)
   
 7. manni

  manni New Member

  Liittynyt:
  22.02.2004
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kumpiakin tulee harrastettua joitakin määriä. Yleensä valitsen randomilla hintaluokasta 5-10 e kuivemmasta päästä. Varsin usein tulee erinomaisia makuelämyksiä löydettyä.
   
 8. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 699
  Saadut tykkäykset:
  20
  Punaviiniä.
  Hankin hiljattain Saksasta matkatuomisina hienosti
  kotiteatterini kokolattiamaton väriin sointuvaa 0,79€/litra
  maksanutta tetrabrikkiin pakattua eri EU -maiden
  rypäleistä sekoitettua ylituotantoviintä. Eipä taida olla kovin
  laadukasta mutta perjantaisin popcornin ja elokuvien kanssa
  nautittuna saattaisi parempien aromit mennä hukkaan...
  :D
   
 9. arathorn

  arathorn New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.08.2002
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  1
  Punaviiniä. Cabernet Sauvignon on lempirypälelajikkeeni ja viime aikoina on tullut juotua Romanialaista Lupu Negru-viiniä.
   
 10. pekantol

  pekantol New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.11.2000
  Viestejä:
  475
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse välitän vain punaviineistä.
  Hyviksi olen viimeaikoina todennut Rosemount Shiraz Cabernetin ja Porta Reserve Carmeneren.Nämä siis Alkon valikoimmista.
   
 11. Chrome

  Chrome New Member

  Liittynyt:
  03.10.2002
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
  Punkku rokkaa :thumbsup:

  Mitenköhän tuon punaviinin säilyvyys? Miten pitäisi säilyttää, avattuna sekä avaamattona. Ja kauanko säilyy kummassakin tapauksessa?
   
 12. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Etkö ole kuullu sitä sanontaa, että paranee kuin viini vanhetessa.

  Parhain säilyvyys on melko viileässä tasaisessa lämmössä avaamattomana kallellaan asetettuna. Avattuna viini kestää jääkaapissa noin viikon, jonka jälkeen muuttuu vähitellen etiikaksi.
   
 13. Swingbream

  Swingbream New Member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan, edulliset peruspunkut (karkeasti alle 10€) ovat yleensä parhaimmillaan nuorina (eli silloin kun ne Alkosta kotiin kannat). Jos haluaa säilytellä pidempään, niin sitten luonnollisesti kyljellään (korkki ei kuivu), pimeässä ja melko viileässä. Kyllä ne huoneenlämmössäkin säilyvät ihan hyvin, mutta varsinainen varastointi on aika turhaa, jos asiasta ei tee itselleen harrastusta.

  Avattuna säilytettäessä viikko on lähellä maksimia, siinäkin vaiheessa maku on mielestäni heikentynyt aika reilusti. Jos on tapana useamminkin jättää vajaa pullo säilöön edes päiväksi tai pariksi, niin suosittelen tyhjiöpumpun ostamista (viinitarvikeliikkeestä tai tavaratalosta, ei Sin Citystä :)). Parantaa säilyvyyttä huomattavasti, koska happi on viinin pahin vihollinen säilytyksen kannalta.

  Yksi vaihtoehto on tietysti laatikkoviini, jos nauttii vaikkapa lasillisen päivässä ruoan kanssa. Säilyvyys on parempi (jopa kuukausi, ainakin pari viikkoa). Laatikossa saa jo varsin hyviäkin punkkuja (esim. Viña Maipo), ja varmaan valkkareitakin.

  Niin, ja joitain viinejä saa myös pikkupulloissa, ei jää sitten säilyteltäväksi.
   
 14. Jürgen

  Jürgen Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.01.2003
  Viestejä:
  3 407
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei maistu kumpikaan.

  En ole vielä oppinut "hienoille" tavoille. Jotain halpismerkkiä on valkkarista tullut pari kertaa maisteltua, mutta that's it.
   
 15. Komakino

  Komakino Epäselvässä tilassa Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.01.2004
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse olen harmittomien punkkujen ystävä. Valkku menee vain mielenhäiriössä. Hommasin tuossa päivänä eräänä Yellow Tail:ia Australiasta sekä Arabesque Merlottia, joka juuri tyhjeni. Maistuvan harmiton, nam. Enimmäkseen harmiton, mutta nautittujen juomien yleispaine painaa luultavasti ajaa miehen huomenissa heikkoon Happitilanteeseen. :D :king: :hitme: :eek: :OI :sick:
   
 16. retaeht

  retaeht Member

  Liittynyt:
  06.06.2004
  Viestejä:
  177
  Saadut tykkäykset:
  0
  Punasta joskus.
  Innokkaille siiderin juojille sopiva "ensiaskel viinien ihmeelliseen maailmaan" voisi olla vaikka Portugalilainen vinho verde eli "vihreä viini" joskus ainakin olen sitä A-liikkeessä nähnyt.
  Suosittelen ainakin näin futis kisojen tunnelmissa. :king:
   
 17. Raymond

  Raymond Active Member

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuo viikko on jo aivan liikaa, jos mausta vähääkään välittää. Pullopunaviinin maku muuttuu jo parissa päivässä ihan luokattomaksi, jos sulkee sen tavallisella korkilla. Itselle maksimi on kolme päivää, sen jälkeen lopun voi käyttää esim. ruoanlaittoon.

  Tuota ilmauskorkkia (tyhjiöpumppua) suosittelen myös minä. Se pidentää viinin ikää tuosta parista päivästä muutamalla päivällä, joskaan en ihan viikkoa säilyttäisi senkään kanssa. Tosin ei ole tullut pitempiä aikoja kokeiltuakaan.

  Pidemmissä ajoissa, kuten jo mainittiinkin, on tonkka järkevämpi. Kyllä se pari litraa viiniä kuitenkin menee, ja laatu ei heikkene miksikään.

  Punaviiniä ei muuten välttämättä kannata laittaa jääkaappiin. Viinin vihollinen on tosiaan pääasiassa happi, eikä viini lämpötila muuta säilyvyyttä kaiketi juurikaan. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta itse en ole pitkään aikaan enää avattua punaviiniä turhaa jäähdytellyt. Menee temperointiin seuraavana päivänä taas turhaa aikaa.


  rami.
   
 18. Make

  Make Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.05.2000
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei kumpikaan maistu.
   
 19. JuuusO

  JuuusO Member

  Liittynyt:
  03.03.2004
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä kuulun myös siihen joukkoon, joka ei ole vielä oppinut juomaan näin "hienoja" juomia. Ehkä iälläkin on joku merkityksensä tässä asiassa (17 v) :rolleyes: .
  Punaviiniä voisin kyllä ruuanlaitossa käyttää, mutta en ruokajuomana.
   
 20. Blizzard2

  Blizzard2 New Member

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Lämpötilalla on merkitystä pidemmässä säilytyksessä. Viinin eri ominaisuudet kehittyvät eri tavalla eri lämpötiloissa. Eli periaatteessa lämpimämmässä viini kypsyy nopeammin, mutta kaikki ominaisuudet eivät pysy mukana vauhdissa, jolloin viinistä tulee epätasapainoinen. On vain hyvin vaikea säilyttää viiniä oikeassa lämmössä ilman erikoisempia järjestelyjä. Punaviinille sopiva olisi 10-15 astetta. Jääkaappi on liian kylmä ja huone taas liian lämmin. Muutenkaan jääkaappi ei ole hyvä viininsäilytykseen sen koneiston aiheuttaman värinän vuoksi. Viinin pitäisi saada seistä paikallaan, valolta suojattuna.

  Itselläni on kyllä ollut pulloja vuoden tai pari kaapissa, vaikea tietty sanoa että miten on muuttunut kun ei tiedä miltä sen pitäisi maistua. Mutta kaikki viinit eivät tosiaan parane ajan myötä, päin vastoin. Ja sitäpaitsi vain tanniiniset viinit, eli tynnyreissä varastoidut viinit paranevat.

  Itse käytän aina tyhjiöpumppua jos pullosta jää yli. En ilman korkkia säilyttäisi pulloa päivääkään. Jos ei pilalle mene niin ainakaan se ei enään samalta maistu. Ei siinä jääkaappikaan paljoa autta.

  Punasesta ja valkoisesta pidän yhtä lailla. Molemmilla on tilanteensa. Riippuu ruoasta. Seurustelujuomana suosin yleensä mieluummin valkkaria, on hieman kevyempää juoda, mutta kyllä jotkut punkutkit sopivat... Ruoan kanssa menee useammin punkku, ellen sitten kalaa syö tai mietoa, esim kermaista kanaa.

  Lempiviini: Châteauneuf-du-Pape 'Le Moulin Teyroud'

  Onhan sillä hintaa mutta erittäin hyvää.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.