Punaviiniä vai valkoviiniä ?

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana -Cancer-, 06.07.2003.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
  1. hasseli

    hasseli Scarlett Fan Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    1 167
    Saadut tykkäykset:
    0
    Punaviinistä pidän enemmän mutta myös valkoviini kelpaa paremman puutteessa. Punaviinistä huomaa mielestäni paljon selkeämmin laadun ja toisaalta huonoista punaviineistä tulee kaupan päälle krapula :sleep:
     
  2. mattim

    mattim Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    18.05.2001
    Viestejä:
    1 269
    Saadut tykkäykset:
    0
    Punaisia Chilestä, Australiasta ja Etelä-Afrikasta (Shiraz, Cabernet Sauvignon), valkoisista vain Chardonnayt. Hintaluokka on asettunut noin 8-10€ tietämille. Saksalaiset eivät sitten osaa tehdä viinejä ; - )

    Matti
     
  3. Dr. Maybe

    Dr. Maybe New Member

    Liittynyt:
    08.12.2003
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kumpaa vain. Valkoiset ovat helpompia juoda, mutta punaisissa on laajempi skaala. Makeista valkkareista en tosin välitä.
     
  4. Jumbu

    Jumbu New Member

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    2
    Punkkua ilman muuta.
     
  5. Swingbream

    Swingbream New Member

    Liittynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    388
    Saadut tykkäykset:
    4
    Punkkua, punkkua. Valkkarit olivat useamman vuoden pannassa, koska toivat hieman liian voimakkaasti mieleen nuoruusvuodet kotiviinien ihmeellisessä maailmassa. Nimim. 24h-kotiviinipakkaustakin testannut. Viime aikoina valkkarikin on alkanut jo jossain määrin taas maistua, toivottavasti kehitys jatkuu suosiollisena.
     
  6. KirBy

    KirBy New Member

    Liittynyt:
    23.11.2002
    Viestejä:
    1 050
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse pidän enemmän punaviinistä. Mitään hienoa selitystä en asialle osaa antaa. Ne vain maistuu (tähän asti kokeillut. Kokemusta on jo <10e hintaluokassa paljon ;) ) paremmilta. :)
     
  7. manni

    manni New Member

    Liittynyt:
    22.02.2004
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumpiakin tulee harrastettua joitakin määriä. Yleensä valitsen randomilla hintaluokasta 5-10 e kuivemmasta päästä. Varsin usein tulee erinomaisia makuelämyksiä löydettyä.
     
  8. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    2 699
    Saadut tykkäykset:
    20
    Punaviiniä.
    Hankin hiljattain Saksasta matkatuomisina hienosti
    kotiteatterini kokolattiamaton väriin sointuvaa 0,79€/litra
    maksanutta tetrabrikkiin pakattua eri EU -maiden
    rypäleistä sekoitettua ylituotantoviintä. Eipä taida olla kovin
    laadukasta mutta perjantaisin popcornin ja elokuvien kanssa
    nautittuna saattaisi parempien aromit mennä hukkaan...
    :D
     
  9. arathorn

    arathorn New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.08.2002
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    1
    Punaviiniä. Cabernet Sauvignon on lempirypälelajikkeeni ja viime aikoina on tullut juotua Romanialaista Lupu Negru-viiniä.
     
  10. pekantol

    pekantol New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.11.2000
    Viestejä:
    475
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse välitän vain punaviineistä.
    Hyviksi olen viimeaikoina todennut Rosemount Shiraz Cabernetin ja Porta Reserve Carmeneren.Nämä siis Alkon valikoimmista.
     
  11. Chrome

    Chrome New Member

    Liittynyt:
    03.10.2002
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Punkku rokkaa :thumbsup:

    Mitenköhän tuon punaviinin säilyvyys? Miten pitäisi säilyttää, avattuna sekä avaamattona. Ja kauanko säilyy kummassakin tapauksessa?
     
  12. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Etkö ole kuullu sitä sanontaa, että paranee kuin viini vanhetessa.

    Parhain säilyvyys on melko viileässä tasaisessa lämmössä avaamattomana kallellaan asetettuna. Avattuna viini kestää jääkaapissa noin viikon, jonka jälkeen muuttuu vähitellen etiikaksi.
     
  13. Swingbream

    Swingbream New Member

    Liittynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    388
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kaikki viinit eivät parane vanhetessaan, edulliset peruspunkut (karkeasti alle 10€) ovat yleensä parhaimmillaan nuorina (eli silloin kun ne Alkosta kotiin kannat). Jos haluaa säilytellä pidempään, niin sitten luonnollisesti kyljellään (korkki ei kuivu), pimeässä ja melko viileässä. Kyllä ne huoneenlämmössäkin säilyvät ihan hyvin, mutta varsinainen varastointi on aika turhaa, jos asiasta ei tee itselleen harrastusta.

    Avattuna säilytettäessä viikko on lähellä maksimia, siinäkin vaiheessa maku on mielestäni heikentynyt aika reilusti. Jos on tapana useamminkin jättää vajaa pullo säilöön edes päiväksi tai pariksi, niin suosittelen tyhjiöpumpun ostamista (viinitarvikeliikkeestä tai tavaratalosta, ei Sin Citystä :)). Parantaa säilyvyyttä huomattavasti, koska happi on viinin pahin vihollinen säilytyksen kannalta.

    Yksi vaihtoehto on tietysti laatikkoviini, jos nauttii vaikkapa lasillisen päivässä ruoan kanssa. Säilyvyys on parempi (jopa kuukausi, ainakin pari viikkoa). Laatikossa saa jo varsin hyviäkin punkkuja (esim. Viña Maipo), ja varmaan valkkareitakin.

    Niin, ja joitain viinejä saa myös pikkupulloissa, ei jää sitten säilyteltäväksi.
     
  14. Jürgen

    Jürgen Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.01.2003
    Viestejä:
    3 407
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei maistu kumpikaan.

    En ole vielä oppinut "hienoille" tavoille. Jotain halpismerkkiä on valkkarista tullut pari kertaa maisteltua, mutta that's it.
     
  15. Komakino

    Komakino Epäselvässä tilassa Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.01.2004
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse olen harmittomien punkkujen ystävä. Valkku menee vain mielenhäiriössä. Hommasin tuossa päivänä eräänä Yellow Tail:ia Australiasta sekä Arabesque Merlottia, joka juuri tyhjeni. Maistuvan harmiton, nam. Enimmäkseen harmiton, mutta nautittujen juomien yleispaine painaa luultavasti ajaa miehen huomenissa heikkoon Happitilanteeseen. :D :king: :hitme: :eek: :OI :sick:
     
  16. retaeht

    retaeht Member

    Liittynyt:
    06.06.2004
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    0
    Punasta joskus.
    Innokkaille siiderin juojille sopiva "ensiaskel viinien ihmeelliseen maailmaan" voisi olla vaikka Portugalilainen vinho verde eli "vihreä viini" joskus ainakin olen sitä A-liikkeessä nähnyt.
    Suosittelen ainakin näin futis kisojen tunnelmissa. :king:
     
  17. Raymond

    Raymond Active Member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo viikko on jo aivan liikaa, jos mausta vähääkään välittää. Pullopunaviinin maku muuttuu jo parissa päivässä ihan luokattomaksi, jos sulkee sen tavallisella korkilla. Itselle maksimi on kolme päivää, sen jälkeen lopun voi käyttää esim. ruoanlaittoon.

    Tuota ilmauskorkkia (tyhjiöpumppua) suosittelen myös minä. Se pidentää viinin ikää tuosta parista päivästä muutamalla päivällä, joskaan en ihan viikkoa säilyttäisi senkään kanssa. Tosin ei ole tullut pitempiä aikoja kokeiltuakaan.

    Pidemmissä ajoissa, kuten jo mainittiinkin, on tonkka järkevämpi. Kyllä se pari litraa viiniä kuitenkin menee, ja laatu ei heikkene miksikään.

    Punaviiniä ei muuten välttämättä kannata laittaa jääkaappiin. Viinin vihollinen on tosiaan pääasiassa happi, eikä viini lämpötila muuta säilyvyyttä kaiketi juurikaan. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta itse en ole pitkään aikaan enää avattua punaviiniä turhaa jäähdytellyt. Menee temperointiin seuraavana päivänä taas turhaa aikaa.


    rami.
     
  18. Make

    Make Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.05.2000
    Viestejä:
    131
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei kumpikaan maistu.
     
  19. JuuusO

    JuuusO Member

    Liittynyt:
    03.03.2004
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä kuulun myös siihen joukkoon, joka ei ole vielä oppinut juomaan näin "hienoja" juomia. Ehkä iälläkin on joku merkityksensä tässä asiassa (17 v) :rolleyes: .
    Punaviiniä voisin kyllä ruuanlaitossa käyttää, mutta en ruokajuomana.
     
  20. Blizzard2

    Blizzard2 New Member

    Liittynyt:
    06.10.2003
    Viestejä:
    756
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lämpötilalla on merkitystä pidemmässä säilytyksessä. Viinin eri ominaisuudet kehittyvät eri tavalla eri lämpötiloissa. Eli periaatteessa lämpimämmässä viini kypsyy nopeammin, mutta kaikki ominaisuudet eivät pysy mukana vauhdissa, jolloin viinistä tulee epätasapainoinen. On vain hyvin vaikea säilyttää viiniä oikeassa lämmössä ilman erikoisempia järjestelyjä. Punaviinille sopiva olisi 10-15 astetta. Jääkaappi on liian kylmä ja huone taas liian lämmin. Muutenkaan jääkaappi ei ole hyvä viininsäilytykseen sen koneiston aiheuttaman värinän vuoksi. Viinin pitäisi saada seistä paikallaan, valolta suojattuna.

    Itselläni on kyllä ollut pulloja vuoden tai pari kaapissa, vaikea tietty sanoa että miten on muuttunut kun ei tiedä miltä sen pitäisi maistua. Mutta kaikki viinit eivät tosiaan parane ajan myötä, päin vastoin. Ja sitäpaitsi vain tanniiniset viinit, eli tynnyreissä varastoidut viinit paranevat.

    Itse käytän aina tyhjiöpumppua jos pullosta jää yli. En ilman korkkia säilyttäisi pulloa päivääkään. Jos ei pilalle mene niin ainakaan se ei enään samalta maistu. Ei siinä jääkaappikaan paljoa autta.

    Punasesta ja valkoisesta pidän yhtä lailla. Molemmilla on tilanteensa. Riippuu ruoasta. Seurustelujuomana suosin yleensä mieluummin valkkaria, on hieman kevyempää juoda, mutta kyllä jotkut punkutkit sopivat... Ruoan kanssa menee useammin punkku, ellen sitten kalaa syö tai mietoa, esim kermaista kanaa.

    Lempiviini: Châteauneuf-du-Pape 'Le Moulin Teyroud'

    Onhan sillä hintaa mutta erittäin hyvää.
     
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.