Prinsessa Mononoke (Mononoke-hime) (1997)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 26.01.2010.

 1. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  [​IMG]

  Vakavasti sairas Prinssi Ashitaka on matkalla kauas itään etsimään parannusta villisikajumalan langettamaan kiroukseen, mutta joutuu yllättäen keskelle metsän eläinten ja raudan takomiseen erikoistuneen Tataraban klaanin välistä sodankäyntiä. Esi-teollinen kaivosyhteisö on vallannut metsää, jota uhkaa kuolema hyväksikäyttäjien kynsissä.

  Ashitaka kohtaa sotatantereella Sanin eli Prinsessa Mononoken, susien kasvattaman ihmislapsen, joka johtaa metsäneläinten laumoja. Taistelun ohessa Ashitaka törmää salaperäiseen joukkioon, joka haluaa tappaa peurajumala, Shishi-Gamin, koska uskoo siten saavuttavansa kuolemattomuuden.

  Samainen Shishi-Gami on ainoa, joka pystyy vapauttamaan Prinssin kirouksesta. Ashitaka joutuu pulmalliseen välikäteen ja rauhanrakentajan asemaan. Hayao Miyazakin mestariteos Prinsessa Mononoke sijoittuu Japanin keskiajalle, Muromachi –kaudelle, mutta taustalla näkyvät ohjaajalle ominaiset ekologiset teemat. Piirrostyyli on loistokasta, taistelukohtaukset intensiivisiä ja tyynet jaksot huikaisevan kauniita. Elokuva on Ghiblin ensimmäisiä, jossa käytettiin käsinpiirretyn animoinnin apuna tietokoneita, etenkin voimakkaissa liikekohtauksissa.

  Miyazakin maailmankuvalle tyypillisesti hänen animaatimaailmojaan eivät asuta täydelliset pahikset tai enkelit. Esimerkiksi rautapajoja pyörittävä naishallitsija Milady työllistää yhteiskunnan ulkopuolelle joutuneita naisia, luoden jonkinlaisen esimatriarkaalisen yhteisön. Tarinaan on luettu jopa Miyazakin oma, sodanjälkeinen kiinnostus kommunismiin ja siihen pettymisen myötä virinnyt myöhempi innostus luonnonsuojelusta ja shintoismista. Metsän ja puiden henget ovat kuin suoraan shintolaisuuden ruumiillistumaa animaation tasolla. Rakenteeltaan Prinsessa Mononoke on Miyazakin eeppisin elokuva, kattaen laajoja seutuja ja erilaisia yhteisöjä historiallisessa viitekehyksessä.

  Miyazakin kiinnostus Japanin esihistoriaan näkyy elokuvan taustalla. Tarina sijoittuu suunnilleen sinne Kurosawan Seitsemän samurain ajankohtaan, mutta Ashitakan edustama pohjoista ja itäistä Japania asuttanut Emishi-heimo eli todellisuudessa Japanissa tuhansia vuosia aiemmin, kunnes katosi läntisen valtakansa Yamato-heimon vallatessa koko saaren. Miyazaki teki elokuvaansa varten paljon tutkimustyötä. Hän vieraili pohjoisessa Aomorin läänissä ja sen kuuluisalla arkeologisella tutkimuspaikalla nimeltä Sannai-maruyama-iseki.

  Ensi-ilta Suomessa 26.02.2010

  Lue DVD-arvostelu

  Pari vanhaa poimintaa DVD-foorumista:

  Prinsessa Mononoke julkaistaan Suomessa


  Princess Mononoke R2???
   
 2. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämähän on klassikko kaikin tavoin ja upeaa nähdä elokuvateattereissa. Jokainen joka pitää seikkailuelokuvista tulisi nähdä tämä ainakin kertaalleen. 5/5.
   
 3. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  Hienoa, saatiinhan se Mononoke lopulta myös julkaisuun. Tietyssä mielessä tätä voinee pitää Miyazakin pääteoksena. Kaikki tutut elementit, jotka löytyivät (ilma-alukset tosin puuttuvat) jo Nausicaästa ovat hioutuneet animen mestariteokseksi. Tämä on sitten herran elokuvista se, joka ei sovi perheen pienimmille.
   
 4. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minusta Mononoke hime tuntuu pikemminkin syrjähypyltä (mikä ei tarkoita, että se olisi huono). Kiva, että tulee isolle kankaalle!
   
 5. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  Itse miellän (laadulliseksi ennenkaikkea) syrjähypyksi Liikkuvan Linnan, Ponyo vielä näkemättä. Mononoke sisältää paikoin aikamoista "gorea" ja on tarina on melko synkkäkin, joten siinä mielessä erottuu toki selkeästi miehen muista töistä. Keskeiset teemat kuten ihmisen ja luonnon suhde sekä nuori tyttö aktiivisena toimijana löytyvät tästä kuitenkin hyvin vahvoina.
   
 6. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo Liikkuva Linna tosiaan on minusta ainoa Miyazaki joka ei tunnu hänen muuhun uraansa sopivalta. Se oli jotenkin liian Disneymäinen (vrt. uudet disneyt) ja näkyi selvästi että oli toisen tarina pohjalla kuin hänen omansa. Ponyo sen sijaan oli kuin Totoron sisarteos, hyvin samankaltaisia teemoja siinäkin.
   
 7. Chato

  Chato Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.06.2006
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Monellakohan kopiolla finnkino tätä näyttää? Liekö mitään toivoa Ouluun asti saada? Olisihan tämä hienoa elokuvateatterissa nähdä, varsinkin kun en ole koskaan missään muodossa tätä nähnyt:)
   
 8. Card

  Card Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.01.2002
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  No jo oli aikakin. Tämä on oma suosikkini Miyazakin teoksista. Uudemmista Henkien kätkemä ja Liikkuva linna jättivät varsin laimean fiiliksen, kun tämän oli jo ehtinyt näkemään. Suosittelen myös niille, jotka eivät tavallisesti animea katso.

  Miksi ihmeessä tätä ei aiemmin tuotu näytettäväksi esim. Henkien kätkemän esityksen aikoihin? Olisin erittäin kiinnostunut levittäjäpuolen logiikasta, jos nyt joku pystyisi vaikka anonyymisti näitä päätöksiä kommentoimaan.
   
 9. Kubrick82

  Kubrick82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  228
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viimeksi muokattu: 16.02.2010
 10. Petku

  Petku Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.10.2005
  Viestejä:
  84
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkohan täsät nyt tulossa dvd-julkaisua? Muistan jo nähneeni tämän julkaisulistalla, mutta nyt ei missään näy. Muistinko väärin???
   
 11. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Kyllä siitä melko varmasti tulee, kun kerran muistakin teatterikierroksella olleista Ghibleistä on tullut. Mononokea odoteltiin Suomeen DVD:lle jo 2001, keskustelua DVD-julkaisusta voikin jatkaa tuossa ketjussa.
   
 12. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Toiminnallisempien Miyazakin teosten joukossa tämä on paremmasta päästä, vaikka laatu varsin tasaista toki onkin. Juoni on kiinnostava ja varsinkin päähenkilön (harvinaisesti poika tällä kertaa) asennoitumisen kautta vastakkaisia puolia ei kuvata mitenkään mustavalkoisen selvälla hyvä/paha-erottelulla.

  :):):):)+
   
 13. Kispo

  Kispo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.10.2009
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huhujen mukaan tulossa myös Blu-ray syksyllä.
   
 14. @millis6

  @millis6 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  olen nähnyt kaikki hayo miyzakin tekemät anime elokuvat! en ole vielä ehtinyt mennä katsomaan prinsessa mononokea, mutta se on varmasti hyvä :p
   
 15. Nellidog

  Nellidog Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Havaitsen viestissäsi pienoisen ristiriidan.