Popcorn astioita

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Zebbe, 04.02.2003.

  1. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Well-Known Member

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    3 874
    Saadut tykkäykset:
    516
    Olen siirtynyt noihin teflon pintaisiin kattiloihin, joissa on muovikahvat ja lasikansi. Ikää kun tulee, niin sitä laiskistuu.
    Helpompi putsata, kun ei pala kiinni, kahvat eivät koskaan polta käsiä ja kannen läpi näet, mitä siellä tapahtuu. Kalliita ne on, mutta elämä on.
     
  2. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Well-Known Member

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 493
    Saadut tykkäykset:
    145
    Itse taas siirryin niistä juuri pois. Tuli ostettua keväällä Fiskars/Hackman Kovanaama, jonka piti taas olla se kestävämpi ja kovaan käyttöön sopivampi pinnoitettu pannu. Ovh-hinta 70 euroa. Muutaman kuukauden ehdin sillä kokkailla, niin pinnoite oli jo kuoriutunut parista kohtaa täysin pois. Hellävarainen käsinpesu ja 100%:n muovi- tai silikonityökalujen käyttö ei auttanut. Kyllähän pinnoitetun pannun kärsii korvata nyt 2-3 vuoden välein, mutta siihen vedän rajan, jos alla vuodessa menee 70 euron pannu huonoksi. Toki kattilat eivät yleensä tule käytetyksi yhtä paljon/kovaa kuin pannut, joten kattiloissa pinnoitus pysynee hyvänä kauempaan.
     
  3. jodorowsky

    jodorowsky Well-Known Member

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 300
    Saadut tykkäykset:
    82
    Mitenhän sulla on noin nopeasti hajonnut? Kyllä meillä on kauemmin kestänyt,en muiista kuinka kauan on ollut nämä mutta varmaan yli 5 vuotta.

    Sitten jos haluat ikuisesti kestävän pannun niin valurautapannu. Mutta siihen saattaa kyllä helpommin tarttua mutta lihan ruskistaminen on kyllä hauskaa esim poronkäristys.:eek:
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    7 235
    Saadut tykkäykset:
    531
    70 eurolla saisi jo hyvän popcorn-laitteen, joten ei tarvitse kattiloita sotkea.
     
    TheRealThing tykkää tästä.
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Well-Known Member

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 493
    Saadut tykkäykset:
    145
    OT: Saattoi olla toki maanantaikappale, kun sai rahatkin vielä takaisin. Joka tapauksessa ostoon meni De Buyer, jonka voikin olettaa olevan vielä käytössä vuosikymmenen päästä.

    Toki mutta popcorn-laitteella on hieman epäkäytännöllistä laittaa ruokaa. :D Hyviin kattiloihin kyllä siinä mielessä mielellään satsaa, kun omalla ruoanlaitolla säästyy aikamoinen määrä rahaa kuussa, kun ei tee mieli käydä ulkona syömässä oman pöperön ollessa parempaa. En tälläkään hetkellä keksi oikein yhtäkään ruokalajia, minkä takia haluaisin mennä ravintolaan maksamaan "paremmasta mausta" kuin mitä omassa keittiössäni loihdin.
     
    nepa tykkää tästä.
  6. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 948
    Saadut tykkäykset:
    466
    Aika rajusti vatkaamalla on tullut omalla teräskattilalla poppareita tehtyä. Ehkä varovaisuuden liioittelua.

    Viimeisin kokeilu oli jyviä 1 dl, kookosrasvaa noin puoli rl ja neutraalin makuista kookosrasvaa noin toinen puoli rl. Tulee hyvin se kolmelitrainen kattila täyteen (helppo kontrolloida valmistusaikaa, kun lasikansi) eikä jäänyt ylimääräistä rasvaa juurikaan. Eli tuo noin 1 rl on aika hyvä määrä. Selkeästi pitää ostaa pienempiä mittoja, jotta saa tarkan rasvamäärän mitattua. Seuraavan kerran kun myös tulee tilattavaa Saksan Amazonista, pitää lisätä tilaukseen mukaan Flavacolia, niin eiköhän sitten aletan jo lähentyä ns. referenssipopparimakua.
     
    nepa tykkää tästä.
  7. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 948
    Saadut tykkäykset:
    466
    Olen omaan makuuni nyt löytänyt "ultimaalisen" sekoitussuhteen.

    3 teelusikkaa neutraalia kookosrasvaa + 1 teelusikka kookoksen makuista. Tämä 1 dl jyväsatsilla.

    Oikein herkullista, juuri sopiva määrä kookoksen makeutta maussa.

    Nyt vain sitten jossain vaiheessa Flavacolia mukaan reseptiin ja ennen pitkää se ihan oikea popparikone. :)
     
  8. 71 dB

    71 dB Well-Known Member

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    10 047
    Saadut tykkäykset:
    354
    Ostin juuri kauppareissulla Green Choice neutraalia kookosöljyä ja Rainbow-maissinjyviä. Kokeillaan, mitä tulee… …tässä on aikaa säätää popcorn-tehtailun kanssa odotellessa, että Arrow saa tilaukseni liikkeelle...
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    7 235
    Saadut tykkäykset:
    531
    Lieköhän noissa jyvissä jotain eroja? Ja samoin pitäisi tutkia tuota öljyn lämpötilaa. :)
    Onkohan sillä väliä laittaako jyvät öljyn kanssa yhtä aikaa vai antaako öljyn ensin lämmetä ja jyvät sitten...
     
  10. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Well-Known Member

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 493
    Saadut tykkäykset:
    145
    Olen itse testannut vain Bonnie Leen ja Rainbown maissijyviä, enkä havainnut laadussa eroa. S-Marketissa on Rainbown jyvästen vieressä jotain luomukamaa, mutta hinta taisi olla sen verran moninkertainen, että jätin hyllyyn. Voisihan sitä joskus Saksan Amazonista tilailla maissijyviä ja verrata laatua, mutta epäilen, että suuria eroja ei ole.

    Tuohonhan voisi käyttää infrapunalämpömittaria, mikä itseltänikin löytyy, mutta niin en tee, koska on olemassa helpompikin tapa. Youtubesta löytyi aikanaan ohjevideo, jossa neuvottiin laittamaan pari maissijyvää kattilaan kuumennettavan öljyn sekaan ja sen jälkeen lisäämään loput maissijyvät, kun nämä kaksi maissijyvää ovat räjähtäneet popcorniksi. Samaisessa videossa suositeltiin, ettei öljyä saa kuumentaa liikaa ja esimerkiksi omalla 0-9 -asteikon liedellä kuumennan öljyn noin seiskalla. Joskus muistaakseni tein ysillä ja tuolloin popcorneja alkoi helposti palamaan, jos jäin odottamaan viimeisenkin jyväsen pamahdusta.

    Ilmeisesti se syy, miksi jyväset olisi hyvä laittaa kuumaan öljyyn on se, että kuumuudessa jyväsen sisällä oleva vesi höyrystyy ja tapahtuu räjähdysreaktio, joka muuttaa jyväsen popcorniksi, mutta jos kuumentamisen tekee liian hitaasti, niin vesi voi karata jyväsen sisältä pois saavuttamatta koskaan räjähdysreaktiota. Ilmeisesti osa laittaa jyväsensä kylmään öljyyn onnistuen kuitenkin popcornin teossa, mutta se johtunee siitä, että tehokkaat liedet kuumenevat tarpeeksi nopeasti.
     
    nepa tykkää tästä.
  11. 71 dB

    71 dB Well-Known Member

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    10 047
    Saadut tykkäykset:
    354
    Kaksi satsia tehty poppareita. Ekalla kerralla 4 teelusikkaa neutraalia kookosöljyä. Hyvin poksahtelivat. Maku aika neutraali, maissin makua ja suolaisuutta suolasta. Tosi perus popcorn maku. Toisen satsin tein niin, että laitoin 3 teelusikkaa neutraalia kookosöljyä ja lisäksi vähän Kultarypsi-margariinia (voita ei ollut). Nyt lopputulos oli aavistuksen "voimainen", parempi.

    Itse lämmitän öjyä hieman ennen maissinjyvien lisäämistä. Niin, että öljy on kuumaa ja alkaa kuumentamaan jyviä nopeasti, mutta ei mitään kattilaan pohjaan "kärytettyäkään".
     
    Viimeksi muokattu: 28.10.2020
  12. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    3 948
    Saadut tykkäykset:
    466
    Hetkinen, tuliko öljyn määrä oikein vai oliko tarkoitus kirjoittaa teelusikoista? Kuinka iso jyvämäärä ja kattila sinulla on käytössäsi?
     
    nepa tykkää tästä.
  13. 71 dB

    71 dB Well-Known Member

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    10 047
    Saadut tykkäykset:
    354
    Joo, hitto. TEElusikoita tosiaan. :D Kiitoksia tarkkaavaisuudesta!
     
    nepa ja TheRealThing tykkäävät tästä.