PlusTV tuo uuden salausjärjestelmän!

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Taky, 25.04.2012.

 1. kurg

  kurg Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2002
  Viestejä:
  1 082
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mulle tuli kans mieleen unrealin ajatus, että kaikki lähetteet salataan simulcryptillä kummankin operaattorin salauksella (oli se nyt sitten conaxia tai viaccessia tai niiden yhdistelmä). Mutta kuten unreal totesi, tämä vaatii käytännössä yhteistyötä, joka ei ole kaukana ajatuksesta, että tarvitaan kolmas toimija hoitamaan salaus.

  Mutta teoriassa voisi olla siten, että kummallakin toimijalla todellakin on omat salausjärjestelmänsä, mutta lisäksi kummankin toimijan tiloissa on myös kilpailijan salausvälineistö (johon on vain kilpailijalla yhteys, jotta kumpikaan ei hypi kummankaan varpaille salauksen osalta). Kun asiakas tilaa kanavapaketin (X) eri operaattorilta (B) kuin kenen kortti on (A), niin kyseinen operaattori (B) lähettää pyynnön toiselle operaattorille (A) aktivoida kyseisen kortin salaus. Näin operaattori B lähettää operaattorin A salausjärjestelmällä salattua lähetettä, jonka asiakas saa auki operaattori A:n kortilla. Laskutus sinänsä ei ole ongelma, jos korttimaksuun sisällytetään kaikki tästä aiheutuvat kulut. Eli korttisotku omalla laskulla/omana rivinä laskulla ja maksu-tv-kanavamaksut erikseen. Tämän sotkun haluaisin nähdä käytännössä :D.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 2. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Simulcrypt on jo nyt käytössä useimmilla Digitan lähettämillä antenniverkon kanavilla. mm. Digitan lähettämillä Canal+-kanavilla on ollut vielä viime kuussa päällä yhtäaikaa TV Viihteen Conax, DNA:n Conax, PlusTV:n Conax ja PlusTV:n Viaccess. Se ei vaadi edes merkittävää yhteistyötä operaattoreiden kesken.
   
 3. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Viaccessin ja Conaxin käyttö samalla kortilla ei onnistu. Mm. CI+-speksi tukee vain yhtä aktiivista salausjärjestelmää kerrallaan. CI+-moduli voi tukea montaa salausjärjestelmää (voi olla, että salausjärjestelmätasolla tämäkään ei käytännössä onnistu nykyisten turvavaatimusten vuoksi), mutta vain yksi voi olla aktiivisena kerrallaan.

  Sen lisäksi on toinen este, ettei tuollaisia kahden salausjärjestelmän CI+-moduleita ja embedded-digiboxeja käytännössä ole olemassa - siis näiden viimeisen turvatasojen sellaisia. Tiedän kyllä hyvin, että monet laitteet (mm. Miraclebox) tukevat useita vanhempia salausjärjestelmiä softaCAMilla. Tosin tuskin nekään niitä yhtäaikaa.
   
 4. kurg

  kurg Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2002
  Viestejä:
  1 082
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sä et nyt hoksaa meidän mahtavia ideointeja :).

  Periaate/ajatus/ehdotus/spekulaatio:
  Jos kaikki lähetykset on salattu kummallakin tavalla, saa kaikki lähetyksen auki kummalla tahansa kortilla (simulcrypt). Tällöin DNA:n kortilla saa auki minkä tahansa lähetyksen ja vastaavasti PlusTV-kortilla minkä tahansa lähetyksen (oli lähetys sitten DNA:n tai PlusTV:n).

  Käytännössä:
  Jos asiakas hankkii kortin DNA:lta, niin asiakas maksaa kortin ja korttijärjestelmän ylläpitokulut DNA:lle ja asiakkaalla on oltava Conax-vehkeet, riippumatta siitä, kenen maksu-tv-kanavia aikoo ostaa.
  Kun asiakas avaa tälle samalla kortille PlusTV:n kanavia, PlusTV:n lähetysketjussa oleva (teoreettinen/spekuloitu) DNA:n Conax salauslaite salaa PlusTV:n lähetteen DNA:n Conax-salauksella. Tällöin PlusTV:n valitsemalla salausjärjestelmällä ei ole väliä, koska salausjärjestelmän tuottaa DNA, ei PlusTV.

  Eli teknisessä mielessä tämä on mielestäni ratkaisu ongelmaan, mutta monia käytännön ylläpito/sopimusteknisiä/laitehankinta- jne. ongelmia lienee luvassa. Myöskään ongelma- ja virhetilanteiden jäljitys ei ainakaan helpotu ja asioiden hoito hidastuu huomattavasti, koska kilpailija ei välttämättä ole kovin altis osallistumaan toisen kilpailijan myymän maksu-tv-kanavapaketin ongelmien selvitykseen.

  Erityisen ongelmalliseksi voisi kuvitella sen asian, että kun operaattori ostaa joltakin yhtiöltä tv-kanavia välittääkseen niitä eteenpäin, ei operaattori voi taata myyjäosapuolelle, mitä salausta kyseisen tv-kanavan salaukseen tullaan käyttämään. Ja jos en ihan väärin ole ymmärtänyt, tv-kanavia tuottavat yhtiöt ovat erityisen tarkkoja siitä, mitä salauksia käytetään. Tuossa kuvitelemassani simulcrypt-tilanteessa esim. PlusTV:n ostamat kanavat lähetetään Conaxilla, eikä Viaccessilla.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 5. koose

  koose Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ensimmäinen lainaus on Suomen salausjärjestelmä keskustelusta.

  Onko tämä siis ymmärrettävissä niin, että salausjärjestelmän vaihtaminen, eli Conaxista kokonaan luopuminen aiheuttaisi ongelmia, mutta Conaxin rinnalle voidaan ottaa muita salausjärjestelmiä, esim. tuo Viaccess ja ne ovat silti saatavissa toimimaan yhdellä kortilla? Toisin sanoen, jos PlusTV ottaa syksyllä tuon Viaccess salauksen käyttöön, niin MUX1 voi tuolla Antenna Ready HD boksillaan katsoa yhdellä kortilla myös PlusTV:n kanavia kunhan vain nuo operaattorit saisivat asian sovittua? Eli mitään teknistä estettä sille ei ole, eikä tuota Antenna Ready HD boksia tarvitse teknisten ongelmien takia järveen heittää?

  Entä miten siihen suhtautuu tuo Antenna Ready HD hyväksyntä, kun se vaan hyväksyy käytettäväksi tuon Conax salauksen.
   
 6. kurg

  kurg Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2002
  Viestejä:
  1 082
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos
  1) yhdellä kortilla ei voida purkaa kuin yhtä yhden operaattorin salausta
  2) DNA=Conax ja PlusTV=Viaccess
  3) onnistutaan luomaan yhden kortin järjestelmä ilman asiakkaiden tarvetta tehdä muutoksia laitteisiinsa/hankkimaan uusia laitteita (eli simulcrypt ja "kaikki lähetykset salattu kaikilla salauksilla"-meininki)
  niin
  asiakas jolla on Conaxin vehkeet (mahdollisesti Antenna Ready HD), hankkii DNA:n kortin.
  Ne ketkä syystä tai toisesta valitsevat Viaccess-laitteen (esim. kytkökauppana maksu-tv-paketin yhteydessä), hankkivat jatkossa kortin aina PlusTV:ltä.

  Tämä ei mielestäni sodi Antenna Ready HD hyväksyntää vastaan. PlusTV vaan on periaatteessa heikoilla valitessaan Viaccess-salauksen, mutta toisaalta laitekantaan saadaan tarvittaessa ujutettua kytkynä paljon Viaccess-laitteita. Joskus myöhemmässä vaiheessa Viaccess voidaan yhdistää Antenna Ready HD -määritykseen. Tälle keksitään luonnollisesti uusi nimi, kuten vaikkapa jokin selkeä kuluttajia palveleva Ready Antenna HD tai Antenna Ready HD2 :D.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 7. koose

  koose Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  2
  Miten tuo PlusTV on heikoilla valitessaan Viaccess salauksen? Jos olet esimerkiksi hankkimassa uutta CI+ moduulia telkkariin tai digiboksiin, niin kumman sinä valitsisit. Linkitystä vaativan Conaxin vai ei linkitystä vaativan Viaccessin? Sama asia embedded bokseissa. Linkitystä vaativan Conax boksin vai ei linkitystä vaativan Viaccess boksin?
   
 8. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kuten taisin aivan ensimmäisessä tätä Viestintäviraston tiedotetta koskevassa viestissäni kertoa, mielestäni yhden kortin järjestelmä ei ole edes tarpeen, kunhan kaikki kanavat ovat saatavilla molemmilla korteilla. Yhdellä kortilla niitä ei saa toimimaan, eikä se ole tarpeenkaan. Simulcryptillä voidaan jakaa samoja kanavia useammalla kortilla ja salausjärjestelmällä. Se riittää.
   
 9. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei voida, eikä sille ole tarvetta. Boxerilla (PlusTV:llä) on oma hyväksymisprosenssinsa ja Antenna Ready HD:lla ei ole sen kanssa mitään tekemistä.
   
 10. Inssi59

  Inssi59 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.05.2011
  Viestejä:
  347
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis, sillä edellytyksellä, että PlusTV suostuu tarjoamaan välittämänsä ohjelmiston, Viacces-salauksen lisäksi myös Conax-salattuna? Se tosiaan riittäisi.

  PlusTV ymmärrettävästi pistää hanttiin, kun joutuisi oman väittämänsä mukaan vallan erinomaisen Viaccessinsa lisäksi tukemaan myös tuota Conax-salausta ja linkitystä, johon nimenomaan ei olisi halunnut lähteä. OK, varsinaisen salauksen tekisi kylläkin DNA, mutta silti PlusTV joutuisi kanaviensa DNA/Conax-versioidenkin häiriötilanteissa osallistumaan tilanteen selvittämiseen.
  Tietenkin, jos vaihtoehtona on lupien menettäminen, ehkä tuo tapahtuu. Me maksukanavien ostajat tuplajärjestelmän perustamisen ja ylläpidon kustannukset kuitenkin aina viime kädessä maksamme.
   
 11. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo kommenttini salausjärjestelmäketjusta oli tosiaan sen verran ennen PlusTV:n Viaccess-avausta, että en ainakaan itse siinä vaiheessa tiennyt PlusTV:n suunnitelmista, ja kuten tuossa sanoinkin, niin en tuolloin uskonut edes siihen, että joku toimija toisi uuden rinnakkaisen salausjärjestelmän. Kommentin asiasisältö sinänsä pitää edelleen paikkaansa, eli monia haasteita tuohon noin rinnakkaisenakin liittyy, mutta ei toki mitään ylitsepääsemätöntä. "Kaupallinen itsemurha"-kommenttini liittyi tosiaan lähinnä siihen ajatukseen, että joku operaattori päättäisi kerrasta naksauttaa pois virrat Conaxista ja vaihtaa uuteen salausjärjestelmään, mutta niinhän nyt ei olla toimimassa, vaan PlusTV:lläkin todennäköisesti vanha Conax jää elämään rinnalle hamaan tulevaisuuteen. Niin pitkälle en tuota kommenttia kirjoittaessa jaksanut edes ajatella, että mitä kautta ratkaisuja sitten tuollaisen tapahtuessa lähdettäisiin hakemaan.

  MUX1 ja minä / Kurg esimerkiksi tosiaan ajattelemme asiaa ilmeisesti hieman eri kantilta tässä keskustelussa, mutta kyllä, teknistä estettä ei ole olemassa, joka estäisi laittamasta pystyyn järjestelmää, jolla PlusTV:n Viaccess-ajan alkaessa PlusTV:n kanavat näkyisivät nykyisillä Antenna Ready HD-laitteilla. Minun pointtini siis tässä tapauksessa on se, että jos yhteisestä simulcryptistä sovittaisiin, niin Antenna Ready HD-laitteiden ei tarvitsisi purkaa Viaccess-salausta (siihen ne tuskin tulevat ikinä pystymään), eikä PlusTV:n Viaccess-laitteiden tarvitsisi purkaa Conax-salausta, vaan kaikki salatut kanavat olisivat salattuna kummallakin salausjärjestelmällä ja laite käyttää sitä salausta, jota se pystyy purkamaan. Tämähän nimenomaan on simulcryptin ajatus.

  Tähdennän vielä, että en siis missään tapauksessa usko, että ratkaisua yritettäisiin vääntää saamalla aikaan laitteita, jotka pystyvät purkamaan sekä Viaccessia, että Conaxia, vaan ainoa käytännössä mahdollinen tapa on tehdä lähetyspää sellaiseksi, että niiden tarvitsee purkaa vain "omaa" järjestelmäänsä. Siis aivan kuten esimerkiksi Elisan IPTV-simulcryptissä tai itse asiassa PlusTV:n omassa nykysysteemissä: heillähän on jo sekä Conax että Viaccess salaus ainakin periaatetasolla päällä kaikilla kanavillaan ja nykyisellään (vanhat) Conax-boksit purkavat näiltä kanavilta salauksen Conaxin kautta ja tulevaisuudessa Viaccess-laitteet Viaccessin kautta.

  Ongelmat tässä asiassa ovat tosiaan sopimus- ja järjestelytyyppisiä, koska ei ole mitenkään itsestäänselvää, miten kaksi kilpailevaa operaattoria salaavat ristiin toistensa kanavia. Teknisesti mahdollista ihan samalla tavalla kuin se yhden operaattorin sisälläkin on, mutta käytännön järjestelyt voivat olla varsin mielenkiintoisia. Luultavasti tässä kuitenkin on myös jonkin verran yhteistä tahtoa saada asia järjestykseen, koska ratkaisemattomana tästä tilanteesta kärsivät kyllä jokseenkin kaikki osapuolet.

  Mitä tulee Antenna Ready HD-speksiin, niin kuten tuossa olin aiemmin kirjoittanutkin, niin speksi on toki vain tekstiä ja sitä voidaan aina tilanteen mukaan muuttaa. Jos PlusTV haluaa Viaccess-laitteet mukaan Antenna Ready-testauksen piiriin, niin uskon sen olevan hyvinkin mahdollista ja varmasti speksiä saataisiin tuolta osin muokattua, mutta voi myös hyvin olla, etteivät halua. Jos PlusTV aikoo tuoda markkinaan noita Boxerin laitteita, niin ne on jo Ruotsissa testattu Boxerin vastaavan, myös Nordig-pohjaisen hyväksynnän mukaisesti Teracomilla, ja Suomen hyväksynnälle ei ehkä nähdä tarvetta. Aika näyttää, miten PlusTV tämän kanssa haluaa lopulta toimia.
   
 12. kaisersoze

  kaisersoze Guest

  Liittynyt:
  25.07.2006
  Viestejä:
  75
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos DNA saisi MTV3 max kanavan niin tämänkin vaatimuksen voisi herra ministeri työntää p*rs''nsä.
   
 13. koose

  koose Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tässä ei liene kysymys enää pelkästään siitä, että tarvitsetko sinä yhden kortin järjestelmää, vaan ymmärtääkseni sitä tarvinnee muut kuluttajat ja sitä vaatii myös Viestintävirasto uhkasakon turvin.

  PS. Älä heitä vielä sitä Antenna Ready HD boksia järveen, jos nuo DNA ja PlusTV sattuvatkin pääsemään sopimukseen.
   
 14. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sen teknisen osuuden simulcryptin toiminnoista tekee verkko-operaattori kuten Digita. PlusTV ei osallistu Simulcrypt-ongelmien selvittämiseen mitenkään.

  Todennäköisesti arvoketju menee muutoinkin siten, että esimerkiksi CANAL+-kanavien osalta CANAL+ maksaa varsinaisen lähettämisen Digitalle. Digita syöttää lähetteeseen usean maksu-TV-operaattorin salausdatan. Maksu-TV-operaattori (DNA ja PlusTV) maksavat kanavista jotakin suoraan CANAL+:lle jollakin hinnoitteluperiaatteella (esim. tilaajien määrä) ja hallitsevat omia asiakkaitaan yllä omassa salausjärjestelmässään. Esim. PlusTV:n ei tarvitse tietää DNA:n järjestelmistä ja ongelmista mitään.

  Joidenkin kanavien osalta maksu-TV-operaattori maksaa lähetyksen verkko-operaattorille suoraan. Tällaisia kanavia on ainakin YLE HD ja MTV3 HD. Niiden osalta jakamista simulcryptillä ei näemmä tarvitse edes harkita, koska sekä DNA että Digita lähettää ne erikseen.

  Oma lukunsa on tietysti DNA, joka on omien kanavanippujensa osalta sekä maksu-TV-operaattori että verkko-operaattori.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 15. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Käsittääkseni tämä oli minunkin viestini alusta alkaen.
   
 16. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Perusteletko mihin mielestäsi kuluttajat tarvitsevat yhden kortin järjestelmää, jos kaikki kanavat on saatavilla molemmilla korteilla?
   
 17. Inssi59

  Inssi59 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.05.2011
  Viestejä:
  347
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ymmärrä. Mikä on pointtisi?

  Jos mainittu sopimus syntyisi, yhden kortin vaatimus olisi ihan aikuisten oikeasti täytetty.
  Kortti siltä operaattorilta, jonka järjestelmää vastaanottimesi tukee ja kanavat oman valinnan mukaan. Kanavat, jotka on kaikki (maksulliset) salattu ao. operaattorin järjestelmässä, mukaanlukien valitsemasi kilpailijankin kanavat.
  No, hyvä on, erilaisista kanavapaketeista joutunet ainakin osin valitsemaan. Ihan niin kuin nyt DVB-T-verkossakin.

  Ja tuo ristiinvälityssopimus ymmärtääkseni, todellakin, pitää syntyä, tai uhkasakot paukkuvat.
  Tai, ellei jotakin muuta ratkaisua esitetä. Onhan sekin mahdollista.

  PS. Ja milloin MUX1 on muka käskenyt Antenna Ready HD bokseista luopumaan?
  Eikös hän sitten ollutkaan se kaiken pahan alku ja juuri koko linkitys- ja sertifiointiajatukselle?
   
 18. koose

  koose Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  2
  Yhden kortin järjestelmä on käsittääkseni kuluttajille yksinkertaisempi kuin kahden kortin järjestelmä. Perustelisitko mihin mielestäsi kuluttajat tarvitsevat kahden kortin järjestelmää, jos kerran saman palvelun saa yhdellä kortilla?
   
 19. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varmaankin näin, en ehkä lukenut alusta asti, kun vastasin vain jonkun muun viestiin.

  Lähinnä tarkoitin tosiaan enemmänkin sitä, että meillä oli vähän ehkä eri ajatus siitä, mitä yhden kortin järjestelmä varsinaisesti tarkoittaa. Minusta yhden kortin vaatimuksen olennainen pointti ei ole se, että on olemassa joku yksi megakortti, johon saa kaikki salausjärjestelmät ja variaatiot ja kaikki operaattorit jakavat tälläistä korttia, vaan se, että kuluttajalla on kotonaan yksi kortti, jolle hän saa kaikkien operaattorien salatut kanavat. Tämä kortti voi sitten olla DNA:n Conax-kortti tai PlusTV:n Viaccess-kortti. Pääasia nyt on kuitenkin, ettei kuluttajalla tarvitse olla omaa korttiaan kumpaankin salausjärjestelmään ja nykysysteemissä vielä parhaimmillaan kummallekin kortille omaa boksiaan...
   
 20. MUX1

  MUX1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2007
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olen täsmälleen samaa mieltä. Yhden digiboxin järjestelmä tosin on itsessään tavoiteltava tilanne. On aivan pöhköä joutua vaihtamaan laitetta siirtyessä kaapelista antenniin tai antennioperaattoreiden välillä.

  Viestintävirasto on taas jumiutunut tuohon yhden megakortin ideaan. Tuossa viestintäviraston päätöksessä mainitaan:

  Huolehtimaan tarvittavassa ja tarkoituksenmukaisessa yhteistyössä DNA Oy:n kanssa viimeistään 1.10.2012 mennessä siitä, että ei synny tilannetta,
  jossa kuluttaja joutuisi vaihtamaan maksukorttia kesken katselun käyttäessään eri palvelun tarjoajien palveluita digitaalisessa maanpäällisessä antennitelevisioverkossa.


  Eivät suostu ymmärtämään, että tavoiteltava tilanne ei ole kaikkien palvelutarjoajien palveluiden saaminen samalle kortille, vaan kaikkien kanavien saaminen samalle kortille. Kyseessä on kaksi aivan eri asiaa.