Plazan tyylikkäimmistä seteistä kohti täydellistä AV nirvanaa

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana Nicholas Brody, 17.02.2013.

 1. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan oikean AV-luolan näköinen yleisilme.

  Audiollisesti ja videollisesti ei näytä niin hyvältä. 80 tuumaisesta televisiosta tulee mieleen kaksimetrisen halon videoversio; suuri ja kankea. Kuva on n. puoli metriä liian korkealla.

  Äänentoiston kannalta tilanne näyttää siltä tavalliselta tarinalta l. vielä huonommalta. Keskikaiutin kannattaa poistaa käytöstä kokonaan jos tuosta parempaa sijoitusta ei pysty järjestämään. Etusektorin epäyhtenäisyys kuuluu tänne asti.


  Kaiuttimilla tehtävä äänentoisto on TODELLA VAATIVA laji tehdä oikein. Jos sitä ei pysty tekemään oikein, sitä ei kannattaisi tehdä ollenkaan. Laittaisin tuohonkin systeemiin katselutuolien käsinojien sivuun integroidut kuulokevahvistimet ja katselijoille luurit päähän. Kolmepaikkainen teatteri olisi vielä helppo nakki luurittaa. Vieraskuulokkeiksi jotain hyvin eristäviä suljettuja studiomalleja. Itse Päällikkö voi käyttää avoimia referenssikannujaan.
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2013
 2. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitatko että kuva on kaiuttimiin nähden liian korkealla vai? Tuota suuri ja kankea vertausta en ymmärrä, voisitko hiukan selventää..
  Keskikaiutin on todellakin alhaalla. Siksi tuossa on nuo etuefektikaiuttimet, joilla saa dialogia nostettua ylöspäin. Toimiikin kohtuullisesti keskipaikalle, mutta ei sivupaikoille.
  Mietin tuota keskikaiutinjärjestelyä paljonkin, mutta kun sitä ei saa keskelle kuvaa mitenkään, niin luovutin.
   
 3. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuva on katseluasemissa istuvien katselijoiden okulaarien sijaintiin nähden liian korkealla: kuvan keskilinjan pitäisi olla silmien korkeudella.

  95% kotiteatterien teknisistä ongelmista johtuu äänentoiston yrittämisestä kaiuttimilla. Sinuna luopuisin kautintoistosta kokonaan ja laskisin näyttöä puoli metriä alemmas.


  80" televisio on suurikokoinen ja erittäin hankalasti manageroitava esine. Mm. kuljetukseen tarvitsee pakettiauton.
   
 4. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse asiassa tuo riippuu ihan siitä millaisen takakenon tuolit antaa. Vaikea päätellä noista kuvista, mutta ainakin sille taka-alalla näkyvässä mustemmassa tuloissa istuvalle väittämäsi lienee totta. Nuo reclinerit sen sijaan saattavat hyvinkin tarjota ergonomisen asennon, vaikka screeni onkin hiukan korkeammalla.
   
 5. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nuo kaikki ovat reclinereita. Kuvan keskilinja on noin 10cm silmien yläpuolella, jos tuolit ovat ylä-asennossa. Lepoasennossa tietysti kuva on ylempänä, mutta tällöin katselukulma tuntuu kuitenkin hyvältä. Ja kuvaa ei oikein voi laskea kovin paljon alemmaksi, koska jalat tulevat eteen, jos rahit on ylhäällä. Itseasiassa tv oli matalemmalla, mutta nostin sitä tuosta syystä hiukan ylemmäksi.

  Edit. mittasin ja on se noin 20cm yläpuolella tuo keskilinja.
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2013
 6. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meinaatko että kuulokkeilla saisi uskottavamman monikanavatoiston?
   
 7. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä. Kaikki ei-puettavan kaiutinsysteemin asennukseen ja akustiikkaan liittyvät vaikeudet poistuvat samalla ovenavauksella. Huippukäytännöllinen huippuäänentoisto, huippuhelposti.
  Äänentoiston hoitaminen erillisessä AV-huoneessa kuulokkeilla on tietenkin epätavallista, bling- bling -kertoimeltaan nollan luokkaa, eikä sillä saa tämmöisissä valokuvauskilpailuissa pisteitä kuin äänentoistosta oikeasti ymmärtäviltä tahoilta. Tämän takia sinäkään et luultavasti tälle tielle ole halukas lähtemään.

  Missään kotiteatterin pystytysoppaissa tämäntyyppisestä ratkaisusta ei koskaan kirjoiteta sanaakaan. Siksi idea on jo ajatuksena luultavasti liian outo. Kaiuttimiensa kanssa kusessa oleminen ikäänkuin kuuluu alan kuvioihin. Ongelmien eliminoiminen yhdellä ryhmäniskalaukauksella on tabu: se ei käy, ei kertakaikkiaan käy, ei ei ei ei... jne.
   
 8. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen kuunnellut paljonkin kuulokkeilla, joten voin tuohon yhtyä muuten, mutta monikanavatoiston toimivuutta epäilen.
   
 9. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitatko suuntien kuulemista akustisessa tilassa? Kyllä se crossfeedillä avitettuna ja kanavaohjaukset toimivana toimii kuulokkeillakin jollain tasolla.

  Kaksi korvan juuresta kokonaan ilman huoneheijastuksia toistavaa playback-kanavaa ei tietenkään ole suuntakikkailuissa aivan vahvimmalla alueellaan, valtit ovat muualla. Kuten huippuselkeässä ja -puhtaassa kokonaisuudessa.
   
 10. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos kommenteista ja positiivisesta arvioinnista, myös Tedille!
  Tykki tosiaan oli aikaisemmin, mutta katto on niin rajoittava tekijä, että katsoin parhaaksi hankkia tv:n kun lamppukin oli lopussa sanyosta. Tv antaa sijoittelulle paljon vapauksia tykkiin verrattuna. Myöskään tila ei tarvitsisi olla niin tumma kuin nyt on, muttei tuosta haittaakaan ole. Valkokangas oli mulla noin 85", joten kuvan koossa ei juuri hävinnyt. Valovoimaa tuli toki lisää järkyttävästi. Nyt kun tv on säädelty kuntoon, ei tykin kuvakaan tunnu enää paremmalta, kuten alussa teki.

  Täytyy nostaa tuo keskikaiutin tohon päälle kokeeksi. Epäilemättä se toimii paremmin, mutta veikkaan että silti ääni kuuluu tv:n alapuolelta. Mitenkään sitä ei kuitenkaan keskelle tv:tä saa. Nuo etuefektikaiuttimet aika hyvin auttaa, mutta valitettavasti vain keskipaikalla. Sivupaikoilla ääni tuntuu tulevan väärästä kohti, eli voi käyttää vain yksin katsellessa. Täytyy myös vielä harkita jos hankkisi yläpuolelle toisen keskikaiuttimen. Äkkiä kokeiltuna se ei kovin pahasti sotke äänikenttää. Toki ei kelpaa puristeille, mut mulle vois kelvata.

  En minäkään kuulokekuunteluun vaihda, vaikka sillä varmasti olisi etunsa. Sitävastoin voisin hankkia laadukkaat langattomat kuulokkeet iltakuuntelua varten. Nykyiset sennheiserit kohisee ja rutisee liikaa. Tilaa on kyllä yritetty äänieristää mahdollisuuksien rajoissa, mutta silti yöllä ei voi luukuttaa mahdottomilla voluumeilla. Lähinnä matalat äänet kantautuu makuuhuoneisiin.
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2013
 11. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 398
  Saadut tykkäykset:
  75
  Uskoisin, että centterin nosto tason päälle parantaa huomattavasti tilannetta. Minulla on ollut näin tv:n ja tykin kanssa ja kukaan ei ole moittinut ääntä. Tuo "boxissa" oleva sijainti ilmeisesti tuo noita ongelmia!
   
 12. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^^Suosittelen myös siirtämään keskikaiuttimen hyllyn/tason päälle ja nostamaan hieman kaiuttimen etureunaa laittamalla joku sopivasti naamioitu riman pätkä tms. kaiuttimen etureunan alle. Itselläni on (ihan normiolkkarissa tosin) keskikaiutin tv:n yläpuolella hyllyllä ja snadisti alaspäin ja spottiin suunnattuna toimii varsin hyvin dialogille. Jonkun ikitrolli N.Brodyn/Maverickin kommenteille en paljon korvaa lotkauta, kunhan olen itse tyytyväinen. Tosin leffakäytössä tuon äänentoiston ei tarvitsekaan itselleni olla aivan tiptop, mutta musiikin suhteen olen sitten huomattavasti ronkelimpi.
   
 13. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Solutioni on akustisesti läpäisevä kudottu valkokangas + videotykki. Puhtaan kaiutinkuuntelijan videonäytöksi eivät muuntyyppiset näytöt käy. Toisiaan väistelevän keskikaiuttimen ja videonäytön asennus menee muuten aina ja automaattisesti pieleen. Väistöliikkeistä enemmän vatukkoon menee yleensä keskikaiutin. Kuten sinullakin.
  En nyt heti kirjoittanut tätä näkyvillä kirjaimilla, koska näytön vaihtamisesta tulee aika isot kustannukset. Äänentoisto olisi ollut halvempaa ja helpompaa rempata akustisesti läpäisemättömän näytön edellyttämään kuntoon. Mutta ei sitten.


  Akustisesti läpäisevät kudotut valkokankaat alkavat n. 1,5k€:sta. Videotykkien hinnoista sinä taidat vanhana tykin käyttäjänä jo tietääkin. Erikoiskankaan + videotykin verran kaiutinkuuntelija minimissään köyhtyy videon puolelle laajennuksestaan. Sen voisi ajatella ikäänkuin kaiutinkuuntelijan videoaloituspakkauksena. Tätä(kin) tarkoitin kun sanoin kaiutinkuuntelijaksi ryhtymisen olevan "vaativaa". Ei-ääntä-läpäisevät kankaat ja televisiot käyvät videonäyttimeksi vain kuuloke- tai muun stereokuuntelijan settiin.


  http://www.concepthifi.fi/?id=149


  Keskikaiuttimen erilaisuutta ja erilaista asennuskorkeutta voi lattiakaiuttimilla labrata kätevästi; kääntää stereoparin toisen osapuolen katolleen soimaan toisen jäädessä normaalisti ja kuuntelee muziikkia. Jalustakaiuttimien käyttäjät voivat nostaa stereomusiikkikaiuttimistaan toisen lattialle häpeämään ja kuunnella kauneinta muziikkia. Testausta voi vielä tehostaa vaihtamalla lattialle/ylösalaisin joutuneen kaiuttimen kokonaan joksikin toiseksi, esim. vanhaksi jämäkaiuttimeksi, ja kuunnella taas oikein ronkeleinta hifimuziikkia.
  Näitten demoilujen jälkeen pitäisi olla selvää miksi keskikaiuttimen pitää olla asennuskorkeudeltaan ja malliltaan identtinen oikean ja vasemman pääkaiuttimen kanssa.
   
 14. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, tuo valkokangas on vaan poissuljettu, koska tykkiä ei tuohon tilaan saa, siten että katsoja pystyy istumaan spotissa. Eli tilan rajoitusten vuoksi täytyy mennä näillä. Ja itselle elokuvissa merkitsee enemmän monikanavaääni kuin pienet epätasaisuudet äänikentässä. Musan kuuntelussa toki ääni on tärkeämpi jostain syystä. Täytyy vain hyväksyä puutteet.
   
 15. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Epätasaisuus ei ole kuvan perusteella pieni. Äänikuvan keskellä on akustisesti täysin poikkeava l. saastunut alue.
  Koko monikanaväänen toimivuus menee tuolla sijoittelulla pilalle näytön ja keskikaiuttimen Liebensraumista tappelun takia. Tämä kaksikko ei kertakaikkiaan tule toimeen keskenään ilman erikoisvalkokangasta.

  Noh mutta, hyvä jos kelpaa tuollaisena. Minulle ei kelpaisi. Asia lienee tältäosin loppuunkäsitelty.  P.S. Videoäänellä romahtavat laatuvaatimukset/huonontuva kuulo/takinkääntö lofistiksi on AV-alan selvittämätön mysteeri. Reaaliäänentoiston videoparapsykologian osasto tutkii asiaa...
   
 16. [FIN]travolta

  [FIN]travolta Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, tässä tapauksessa kun ei ole saavutettavissa "täydellistä" äänikuvaa millään konstilla, niin on vain tyydyttävä vähempään. Se minkälaisen kompromissin hyväksyy, lienee itsestä kiinni.

  Täydellistä kun ei pysty saavuttamaan edes perforoidulla kankaalla, niin oikeastaan aina joutuu tekemään jonkinasteisen kompromissin..
   
 17. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Täydellinen on hyvän vihollinen.
   
 18. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysymys oli kudotusta (woven) kankaasta. Se on eri asia kuin perforoitu (perforated) l. se tavallinen reikäkangas.
  Perforoitujen ja mikroperforoitujen kankaitten akustiset ominaisuudet ovat järjestään melko peräluukusta kotoisin.

  No kyllä kudotulla kankaalla melko täydellisen keskikaiuttimen asennuksen pystyy saavuttamaan. Kangas läpäisee ääntä kuin kaiuttimen verhoilukangas. Loppu on kiinni muista tekijöistä, näytön (kankaan) asennus ei enää kaiutinasennuksia rajoita mitenkään.
   
 19. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 930
  Saadut tykkäykset:
  454
  Mutta kuvanlaatu kärsii, se onkin toinen stroori se eikä liity äänimaailmaan. Eli kompromissi.
   
 20. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  No ei pitäisi ainakaan noilla Screen Excellence -kankailla kärsiä. Kuvanlaadun lähtötasosta ja tykistä riippuen se jopa parantuu. Kyseessä on myös opto-ominaisuuksiltaan aivan huippuluokan kangas.
  Ääntä läpäisevän kankaan voi asentaa vapaasti riittävän alas, näytön keskilinja keskelle katseluasemoitujen okulaarien keskipistettä, koska keskikaiuttimen väistämistarvetta ei ole. Tämän ansiosta pystykatselukulman saa 0 asteeseen l. absoluuttiseen optimiin keskilinjaan nähden.

  Valkokangaskuva ottaa oikealla kankaalla muutenkin katselukulmista damiskuukkelia tyypillistä LCD-televisiota vähemmän. Nytkin [FIN]travolta katselee jättikokoista LCD-telkkariaan vähintään 20 senttiä keskilinjasta alaviistosta. Hän tosin kertoi väistelevänsä omia recliner-asennettuja varpaitaan. 80 tuumaisen yläreunaan tulee näin asennettuna jo aika paljon katselukulma-asteita l. ainakin LCD-telkkarilla valkotasapaino-, kirkkaus-, kontrasti- ja värimuutoksia.
   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2013