Plan de fuga (2016)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 07.09.2019.

 1. marlan

  marlan Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  1 920
  Saadut tykkäykset:
  73
  [​IMG]

  Iñaki Dorronsoron espanjalainen toimintaelokuva Plan de fuga (2016) kiertyy pankkiryöstön ympärille, mutta rakenteeltaan elokuva poikkeaa ryöstötarinoiden totutusta kaavasta (Heat, Nokas, Rififi jne.). Kokonaisuus on yllättävä, hetkittäin vauhdikas mutta myös haasteellinen.

  Pikkurikollinen Víctor (Alain Hernández) värvätään hiukan vastoin tahtoaan mukaan itärikollisten suunnittelemaan pankkiryöstöön: holvista aiotaan ryövätä 30 miljoonan euron edestä rahaa ja kultaa. Víctor ei pidä hanketta järkevänä, koska pankissa on erittäin järeät turvatoimet. Hänelle ei selosteta kokonaissuunnitelmaa, ainoastaan hänen oma osansa. Palkkioksi Víctorille järjestetään tankotanssija Helena (Alba Galocha) rikollisten yökerhosta.

  Samaan aikaan poliisit seuraavat salaa rikollisten toimia rikostarkastajan (Luis Tosar) johdolla ja koettavat yhtä lailla päästä suunnitelmasta perille. Poliisioperaatio kuitenkin epäonnistuu tuhoisasti
  koska Interpol on salaa seurannut samoja rikollisia ja yllättäen koettaa pidättää nämä, mutta päätekijät kuolevat tulitaistelussa. Tieto ei ollut kulkenut Madridin poliisin ja Interpolin välillä. Samalla paljastuu, että Víctor onkin poliisi, joka toimi peiteoperaatiossa.

  Pankkiryöstö oli jo suunniteltu ja lähestulkoon toteutettu, mutta yksityiskohdat vaikuttavat jäävän pimentoon. Avaimena on Víctorin entinen ystävä Rápido (Javier Gutiérrez), joka oli aikoinaan lusinut Víctorin edestä, kun he olivat nuorina rötöstelleet yhdessä. Sittemmin heidän tiensä olivat eronneet: Víctorista tuli sotilas, poliisi ja perheenisä, Rápidosta narkomaani ja pakokuski. Nyt Rápido on ainut, joka tuntee pankkiryöstön suunnitelman.

  Víctor tuntee olevansa Rápidolle velkaa, ja kun hän joutuu sisäiseen tutkintaan ja hänet hyllytetään, hän päättää auttaa Rápidoa viemään ryöstön loppuun, jotta tämä voisi aloittaa uuden elämän Argentiinassa.

  Itärikollisten suunnitelma on niin nokkela, että kaksi asemiestä pystyy tunkeutumaan pankkiin, sulkeutumaan holviin ja viemään mitä haluavat. Holvin alle oli kaivettu valmiiksi tunneli, ja lattiaan porataan reikä.

  Elokuvan ongelmana on dramaturginen rytmitys. Katsoja odottaa tiivistunnelmaista, yksityiskohtaisesti kuvattua pankkiryöstöä, mutta tämä elokuva tuntuu päättyvän noin 45 minuutin kohdalla, kun itärikolliset saavat surmansa. Sen jälkeen keskitytään pitkäksi aikaa kuvaamaan Víctorin ihmissuhteita, jotka vaikuttavat hiukan konstruoiduilta — ja kuin varkain päästään lopulta toteuttamaan aseistettu ryöstö. Víctor ei jää kiinni vaan saa virkamerkkinsä takaisin.

  Plan de fuga kuvaa paitsi rikosta myös rikollisten keskinäisiä suhteita ja poliiseja, kuten parhaissa rikostarinoissa tehdään (esim. Le cercle rouge), ja elokuvassa on hyvät ja näyttävät hetkensä — pyrotekniikassa ei säästellä, ja jotkin kuvauspaikat ovat komeita, mm. Madridin Cervantes-instituutti, entinen pankki. Alain Hernández (tuo Espanjan Aku Louhimies) on oivallinen roistona, josta ei aluksi tiedä, onko hän lintu vai kala, samoin Luis Tosar (tuo Espanjan Paul Giamatti) poliisioperaation johtajana.

  Elokuva ei etene välttämättä siten kuin tyypillisen pankkiryöstötarinan tai trillerin voisi odottaa kulkevan, ja on hiukan vaikea päättää, onko tämä hyvä (raikas) vai huono (yliyritteliäs) asia. Periaatteessa jo tämän takia elokuva tuntuu edellyttävän uusintakatselua.

  3/5

  Saksalaisessa blu-rayssa (BD-50) on hyvä kuvan- ja äänenlaatu ja 25 minuutin taustadokumentti, joka on keskimääräistä parempi. Tekstitys on ainoastaan saksaksi. Muutama kuvanäyte:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Traileri (espanjaksi)
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2019