Pizzapohja

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana Hattori Hanzo, 01.02.2007.

  1. Hattori Hanzo

    Hattori Hanzo Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    1 141
    Saadut tykkäykset:
    4
    Nyt kaipailisin vinkkejä hyvistä pakastepizzapohjista. Eli löytyykö sellaista valmispizzapohjaa joka ei menisi ihan kivikovaksi kuten monet noista tuppaa menemään. Aika vähän olen noita tehnyt, mutta nyt olisi tarve.

    Itse alusta saakka tekeminen ei oikein sovi suunnitelmiin ellei jollain ole jotain kätevää konstia pikaiseen pizzapohjataikina-extravaganzaan...
     
  2. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Apetit on aika toimiva.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    3/4dl vettä
    1/3 kuivahiivapussista (4g) tai tuoreesta
    250g jauhoja (vajaa 4dl)
    vähän suolaa
    vähän öljyä

    Taikina on niin sitkoista, että se ei tartu käsiin tai pöytään. Siten tekeminen on todella helppoa. Kulhoon kerralla kaikki aineet, pyörätät käsin muutaman minuutin, jotta aineet sekoittuu ja sitten liinan alle.

    Valmistelet täytteet.

    Kaulitset pohjan ja täytteet suoraan päälle. HUOM: tomaattipyre ensin, sitten juusto ja vasta sitten muut täytteet.

    Uuni niin kovaan lämpötilaan kun lähtee ja ylätasolla kunnes ruskea. Paras tulos saavutetaan jos ostat kokkiliikeestä pitsakiven ja paistat vaan ylälämmöllä. Muutenkin voit kokeilla sitä, että kuumennat pellin uunissa pelkällä ylälämmöllä ja sitten siirrät pitsan kuumalle pelille (leivinpaperi tietysti välissä) ja paistat sillä ylälämmöllä.

    Tällä reseptillä pohjan tekeminen ei vie kun ehkä 5min yhteensä ja lopputulos on ihan toista kuin valmispohja.

    Kunnon kokki tietysti kiehauttaa itse tomaattikastikkeen ennenkuin alkaa tehdä pitsapohjaa:

    Kattila kuumaksi
    0.5 sipulia
    2 valkosipulinkynttä
    Pikkusen jotain yrttejä (rosmariini, tinjami, oragano, basilika, salvia)
    Pikkusen chiliä
    1 tomattipyre
    1 tomaattimurska

    Anna kiehua sen ajan kun teet pohjan+täytteet. Levitä pohjalle.


    Nopealta kokilta ei homma vie pitkään. Alle 15 minuutissa on tehty itse pohja, tomaattikastike ja täytteet ja koko homma uunissa :)
     
  4. 100mo

    100mo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    26
  5. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuleeko tästä kuinka "leipäinen" pohja? On muutaman kerran tullut kotona tehtyä pizzaa syötyä ja oikeastaan kaikilla kerroilla se on ollut aikamoista pullaa se pohja.

    Tuo näytti kyllä niin helpolta ohjeelta, että pitää testata.
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotku Kruunupohjat oli muinoin hyviä, en tiedä saako enää.

    Katsoin tässä pari päivää sitten ruokaohjelman jossa ne teki pitsan siten, että pohjat (itsetehty) + tomaattikastike+yrtit paistettiin ensin muutaman minuutin uunissa jotta pohja kypsyi. Sitten salamimakkaraa / kinkkua tms. päälle ja niiden kanssa ei uunissa tarvitse olla kuin sen verran, että lämpiävät koska ne on muutenkin syömävalmiita. Jos kaikki heittää kerralla, täytteet palavat ja kuivuvat jne...
     
  7. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse teen pannupitsamaisemman version seuraavasti:

    Nämä ensin yleiskoneen (meillä on sellainen pienehkö) kulhoon:
    2 dl vettä (lämmitetään kädenlämpöiseksi mikrossa)
    2-3 rkl öljyä
    1/2 tl suolaa

    Toisessa astiassa sekoitetaan keskenään
    pussi kuivahiivaa (tiedän, että vähempi riittäisi, mutta avattu pussi "väljähtyy" nopeasti) +
    n. 5 dl jauhoja (tiiviiksi taikinaksi)

    Neste ja jauhot yleiskoneeseen alustumaan noin 5 - 10 min, sitten laitan kulhon mikroaaltouuniin (siis ihan vaan uunin sisälle, siellä on vedoton ja tasalämpöinen paikka).

    Kun yleiskone alustaa taikinaa, voi alkaa valmistelemaan täytteitä. Meillä yleensä jauhelihaa, valkosipulia, herkkusieniä, aurajuustoa (meetvurstisiivuja), paprikaa tai tomaattiviipaleita. Kun täytteen ainekset ovat valmiit aseteltavaksi pitsan päälle, voikin alkaa tarkastelemaan taikinan tilannetta.

    Taikina uunipellin kokoiselle leivinpaperille ja jauhojen kanssa kaulitaan leivinpaperin kokoiseksi. Leivinpaperi pellille ja täyttämään. Pohjalle Lidlin tomaattipastakastiketta (1,19 e) noin 1/3 purkkia tai mikä nyt tuntuu sopivalta. Lopusta saa tehtyä parin päivän sisällä bolognesekastikkeen. Tomaattikastikkeen päälle täytteet sekä kaiken päälle valitsemaasi juustoraastetta. Kaupan pussimozzarellaraasteet sekä "pizzajuustot" ovat parhaita (Lidlistä saa tätäkin), pelkkä emmental-raaste ei mielestäni pitsan päälle sovellu. Sitten isketään 250 C uuniin (saa olla kovempikin lämpötila, mutta tällä lämpötilalla tulee ainakin tästä pitsasta juuri hyvä noin 12-13 minuutissa, eli kunnes juusto alkaa ruskistua hieman.

    Optimaalisesti noin 45 min kuluu valmistelun alkamisesta ruokailuun, eli ei ihan pikaruokaa mutta on kyllä vaivan arvoista. Tulos muistuttaa eniten pannupitsaa, mutta ohutpohjaista pizzeriapitsaa on useimpien kotona käytännössä mahdoton saada aikaiseksi.
     
  8. kinks-58

    kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.10.2001
    Viestejä:
    1 850
    Saadut tykkäykset:
    26
    Jep, kokeilepas säätäjä seuraavalla kerralla tätä:

    2dl vettä
    5dl vehnäjauhoja
    1tl suolaa
    1rkl sokeria
    5tl oliiviöljyä
    1tl kuivahiivaa

    Taikina jää aika löysäksi, mutta irtoaa kulhosta jauhojen avulla. Kippaa suoraan leivinpaperin päälle, levitä siinä käsilllä ja jauhojen avulla tasaiseksi. Nosta uunipellille, pyyhe päälle ja laita pelti altaan päälle missä on pohjalla kuumaa vettä ja anna nousta n. 30min.

    Kastike:

    1prk tomaattimurskaa
    1prk tomaatipyrettä
    4rkl omenaviinietikkaa
    2rkl oliiviöljyä
    3-4 valkosipulin kynttä
    1/2 sipulia
    aavistus chiliä
    aavistus pippurisekoitusta
    aavistus pizzamaustetta tai vast. yrttejä

    Kiehautetaan hetken ajan ja annetaan jäähtyä ennenkuin laitetaan nousseen pohjan päälle.
    Loput täytteet mitä haluaa, uuni 250 n. 15min.
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei tule leipäinen vaan selkeästi enemmän perinteinen "pitseriapohja" jos vaan malttaa tarpeeksi ohueksi kaulita. Tämä on juuri se syy miksi itse tästä diggaan: monet muut pohjat turpoaa uunissa 2cm leiviksi, johon täytteet on uponneet. Tämä kohoaa vähän, mutta ei paljoa. Resepti on itseasiassa "the silver spoon - italian cookbock", jota pidetään italialaisen keittön raamattuna.

    Vaikka tuo on pieni taikina, niin suuren jauhomäärän takia tuota on helppo kaulita suureksi levyksi. Sanoisin niin, että tuosta määrästä saa helposti about 40*45cm pohjan. Ja bonusta tietysti, että tämän jälkeen ei ole kädet ja pöytä täynnä taikinaa :)
     
  10. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei ole.

    - Tuo ohje jonka pohjasta laitoin, tarvittessa ottaa vielälkin lisää pois hiivasta
    - Ohueksi kaulittu taikina
    - Uuni joka menee 300 asteeseen
    - Paistokivi, joka laitetaan uuniin kun uunia lähdetään lämmittämään
    - Pelkkä ylälämpö
    - Tarpeeksi pieni määrä täytteitä
    - Nopea tekeminen (ts kun pohja kaulittu, nopeasti tavara päälle ja uuni valmiina 300 asteessa)
    - 5min paistoaikaa

    Ongelma keskimäärin on, että taikinissa on ihan liikaa hiivaa ja vettä suhteessa jauhoon. Lisäksi sitä ei kaulita tarpeeksi ohueksi, paistetaan liian alhaisessa lämpötilassa ja liian alhaalla uunissa ja täytteitä on liikaa. Tuloksena on 20min paistoaika, ja 2cm kohonnut taikina jonka päällä 2cm täytteitä..... ei sinällään, ei tällainen pahaa ole, mutta lopputulos vaan on erilainen :)
     
  11. Hattori Hanzo

    Hattori Hanzo Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    1 141
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kiitos vinkeistä saas nähdä miten käy sunnuntaisen pizzaoperaation.

    Pieni kirjoitusvirhe mutta onneksi c-kirjain meni book-sanaan eikä cook-sanaan, muuten olisi alkanut epäileen että ohjeita antaa suomen "alaston kokki". :p
     
  12. Navarone

    Navarone THIS IS DVDPLAZAAAH!!! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm voisi olla aika mielenkiintoinen "Italian Cockbook" nimisen teoksen ohjeitten mukainen pitzapohja.. :D Niin ja ettei kukaan vaan närkästy niin oletettakoon tietysti että kyseinen kirja käsittelisi Italialaista siipikarjaa ;)
     
  13. Baron

    Baron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.08.2003
    Viestejä:
    1 911
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh hyh, tulee väkisin mieleen kauhukertomukset karvakäsikebabien kastikkeista...

    Muistan joskus ostaneeni "pizzajauhoja", jotka jollain tapaa erosivat perinteisistä vehnäjäuhoista (lisäaineet mukana?). En muista oliko noista tehdyssä lätyssä eroa vehnäjauhotaikinasta tehtyyn, mutta ilmeisesti tämä oli jollain ollut ajatuksena.

    Hyviä kokeiltavia reseptejä, mutta itse vaihtaisin heti kaikki tomaattipyreet esim. paseeratusta tomaatista tehtyyn tomaattikastikkeeseen. En tiedä mikä siinä pyreessä on, jotenkin ei vaan maistu ihmisravinnolle...


    edit:
    näitä juuri: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/tuotteet_-_kuluttajat/jauhot/pizzajauho/
     
  14. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    [edit]Taikinanmuodostumisen kannalta oleellista on jauhon gluteenipitoisuus. Gluteeni on ns. sitkoproteiinia, joka koostuu varsinaisesti kahdesta eri proteiinista - gliadiinista ja gluteniinista. Gluteniini ja erityisesti sen LMW-alayksiköt (low molecular weight) aikaansaavat taikinan elastisuuden, koska ne pystyvät muodostamaan ns. rikkisiltoja keskenään ja muiden proteiinien kanssa. Gliadiini lisää taikinan viskositeettia. Yleisesti ottaen jauhon proteiinipitoisuus kertoo soveltuuko se paremmin kuivakakkujen tekemiseen vai leivän leivontaan. Korkean proteiinipitoisuuden (>15%) jauho soveltuu nimenomaan leivän leivontaan, koska gluteeni muodostaa taikinaan verkoston, joka sitoo kaasukuplia ja pitää taikinan muodossaan. Kuivakakkuihin taas olisi hyvä lisätä jotain gluteenitonta jauhoa esimerkiksi perunajauhoa antamaan murumaista rakennetta. Pizzapohjaan tulevan taikinan tulisi olla sopivan venyvää, mutta ei liian sitkeää, jotta taikinasta saisi helposti venytettyä ohuen levyn. Durumjauhon soveltuvuutta pizzapohjien raaka-aineeksi ei voi suoraan sanoa, kuten alunperin väitin, vaan todellakin pitäisi katsoa jauhon proteiinipitoisuutta. Durumvehnää on useita eri lajikkeita, joiden proteiinipitoisuus voi vaihdella välillä matalasta korkeaan (<9-18%). Kasvuolosuhteetkin vaikuttavat viljan kokonaisproteiinipitoisuuteen huomattavan paljon.

    Pitäisikin oikeastaan testata, mikä jauhoseos tuottaisi parhaimman taikinan pizzapohjia varten. Esimerkiksi kokojyväruisjauhoa lisäämällä saisi paitsi lisää makua, niin vähennettyä sitkon muodostumista, koska kuorikerrosten kuidut vähentävät sitkon muodostumista.
     
  15. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten sanoin, useimpien kotona :) Tarkoituksena on ruokkia yhteensä neljä pitsanhimoista henkilöä, jolloin paksumpi versio on ruokaisampi. Omasta ohjeestani ei tule mitään 2 cm paksua leipää (50 cm uunipellille kaulittuna) kun taikinaa ei sen enempää kohota. En ole pizzakiveä kokeillut, mutta sen mitä olen nähnyt, niin ne ovat olleet uunipeltiä pienempiä. Voiko uunipellin laittaa pizzakiven päälle, vai pitääkö olla oikea pizzalapio?
     
  16. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joo, haitta tosiaan on, että tuollainen kivi on about 40*35cm eli uunia selkeästi pienempi. 4 hengen paksun pitsan saa tehtyä, ohuesta ei kyllä vatsa täyty, pitää tehdä kaksi :(

    Kai sen pellin voisi päälle laittaa, en usko, että sillä hirveästi eroa on, sillä pelti johtaa aika hyvin kiveen varautuneen lämmön alhaalta ylös. Pelti varmasti saattaisi myös johtaa lämpöä sivualueille, joissa kiveä ei ole ja siten toimia yllättävän hyvin. Kiva vinkki, pitää joskus kokeilla :)

    Noin muuten suosittelen kyllä kiveä jos tykkää pitsoja ja leipiä tehdä. Tuolla saa kunnolla rapean pinnan joten varsinkin leivän kanssa toimii älyttömän hyvin. Vielä kun vähän laittaa leipätaikinaan piimää veden sijaan ja pikkusen ruisjauhoja, niin leipä vetää vertoja lähes kaikille muille maalaisleiville paitsi rezelle... sitä on jo aikana hankala päihittää.
     
  17. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistä tuollaisen kiven voi hankkia, ja mitä ne kustantaa? Kannattako se sitten kiven kanssa paistaa kuitenkin pellillä, vai olisiko parempi paistaa ilman?
     
  18. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Kuukeli antaa osviittaa... :thumbsup:
     
  19. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    kokkiliikkeet noita myy, oma maksoi 30e ja koko about 40*40cm. Pyöreää en kyllä suosittele, ei se kovin kätevä ole.
     
  20. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma vakioresepti on ollut:

    3 1/2 dl jauhoja + sinne sekoittaa pussi kuivahiivaa

    1 1/2 dl vettä kulhoon, sinne 2 rkl öljyä, sekoitus

    jauhot kulhoon ja kun vaivaa aluksi vain toisella kädellä, niin eipä tule ihmeemmin pestävää&tiskiä. Lisäksi työväline kaikissa vaiheissa on vain yksi lusikka. Kaulitsemiseen käytän lyhyttä juomalasia.

    Siitä sitten pohjat, vakiotäytteet on tomaattisose + tonnikala+herkkusienet, mausteet ja päälle juustoraaste.
    Tuon tekemiseen menee jotain 15 min ja sitten uuniin 175c 12 min.
    Jos aikaa menee vain puolisen tuntia tuon pyöräyttämiseen, niin ei voi haukkua vaikeaksi...ja itse tehtynä säästi ainakin opiskeluaikana niitä kaljarahoja pitkän pennin :)

    Mutta pitää kokeillla noilla muilla ohjeilla myös etenkin tuota korkeamman lämpötilan + 5 min ohjetta.