Pienten sekalaisten kysymysten ketju.

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana juhaa, 06.06.2005.

 1. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Komppaan. Jos jotain haluaa laittaa, niin sitten vaikka fondia, josta on luettu ettei sisällä aromivahventeita ja muuta paskaa. Ruuan makukin paranee kun lisätyissä tuotteissa on aitoja makuaineita kuten lihalientä, viiniä ja yrttejä.
   
 2. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Tämän kuin ihmiset ymmärtäisivät. Natriumglutamaattia voisi verrata sokeriin. Sitä on luontaisesti joissakin elintarvikkeissa ja raaka-aineissa, mutta sen määrää lisäämällä voidaan parantaa (tai huonontaa) makua.
   
 3. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 379
  Saadut tykkäykset:
  28

  Lisätty natriumglutamaatti vain muuttaa kaiken einespaskan makuiseksi.
  Luontaisesti kun sitä on ravintoaineissa, niin mukana paljon muutakin, joka muuttaa maun mehukkaammaksi.
   
 4. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Ihmisen pystyy maistamaan 5 eri makua. Suolasta, makeaa, hapanta, karvasta ja umamia(glutamaattia). (Natrium)glutamaatti vaikuttaa glutamaattireseptoreihin. Haju tuo aivoille huomattavan paljon lisäinformaatiota. Sekä suoraan haistamalla nenän kautta, että nielun kautta ruuan pureskelun yhteydessä. Yhteisvaikutusta kutsutaan flavoriksi. Erilaisia maku- ja hajuyhdistelmiä, eli flavoreja, on suunnaton määrä. Jos yksi tai muutama haju tai maku dominoi, niin tottakai ruoka maistuu jokseenkin yksinkertaiselta.

  (ja lekurina kyllä tiedät tämän)
   
 5. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 361
  Saadut tykkäykset:
  3
  pihalle ilmestynyt autojen luokse parit sateenkaaren väriset läntit vesisateen aikana, tuleeko toi sateenkaaren väriefekti öljystä, bensasta vai dieselistä?
  tietäis vähä mistä autosta etsii vuotoja :D
   
 6. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 738
  Saadut tykkäykset:
  0
  Öljystä, mitä kaikki em vaihdot siis on...

  Mutta konetilan alta kannattanee aloittaa kartoitus.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Ainakin Viikin Prismaan ilmestyi tässä kuussa sirumaksulaitteet. Sen sijaan yhdelläkään R-kioskilla en ole vielä laitteeseen törmännyt.

  Lisäksi, kun maksaa Tapiolan pankkikortilla, ei joudu tuohon hässäkkään, koska siinä ei sirua ole (pelkässä pankisssa, yhdistelmäkorteissa se tietenkin on).
   
 8. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
 9. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Onko suuri rikos sekoittaa puolisynteettinen ja synteettinen 2t öljy?
  Skootterissa oli ennen Mobilin semi syntheticiä ja kaupassa ei sitä näkynyt, niin otin Teboilin täys synteettistä ja desin tai pari nyt löin öljysäiliöön tuota uutta, kun vanhaa oli vielä rutkasti jäljellä.
   
 10. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Kertokaa ny joku jotain... :thumbsup:
   
 11. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Saman valmistajan synteettistä ja epäsynteettistä (myös ihan mineraaliöljyä siis) voi sekoittaa yhteen, mutta eri valmistajien eri teknologian litkuja ei saisi sotkea toisiinsa, koska erilaisilla lisäaineilla voi olla keskinäisiä haitallisia reaktioita, tervaantumista vaikkapa.

  Mineraaliöljyähän suositellaan uuden/remontoidun koneen ensiöljyksi, jotta kone "kuluisi nopeasti" eli sisäänajautuisi mittoihinsa. Mineraaliöljy likaantuu nopeasti. Sisäänajon tapahduttua vaihdetaan synteettiset öljyt sisään ja likaiset metallihippuiset mineraaliöljyt hävitetään, ei saa jälleenkäyttää niitä missään. Synteettinen öljy PESEE konetta erittäin tehokkaasti, joten jonkun ajan kuluttua vaihdetaan taas synteettisiin, ja ne sitten pysyvät puhtaana tuhansia kilometrejä.

  Siis: mineraaleilla tehdään sisäänajo, synteettisillä sen jälkeen "koneen sisäinen pesu", lopuksi vaihdetaan uudet synteettiset sisään ja niillä mennään tuhansien kilometrien ajan, seuraavaan öljynvaihtoon asti.  Yllämainittu siis koskee NELITAHTI-koneen moottoriöljyä.

  KAKSITAHTI-moottorissa ei öljyjä sinänsä "vaihdeta" mihinkään, mutta aivan sama periaate sielläkin pätee, eli sisäänajo pitää tehdä mineraali-2T-öljyllä, ja vasta sitten kun koneen ylimääräinen kolina/helinä on hiljentynyt eli sisäänajo tapahtunut loppuun asti, sitten vaihdetaan synteettiseen 2T-öljyyn.

  Synteettistä 2T-öljyä EI SAA käyttää heti alussa, koska silloin sisäänajo voi epäonnistua täydellisesti ja männänrenkaat lasittua pilalle, kun ne eivät kulu männän mukaisiin mittoihinsa. Uusien männänrenkaiden pitää alussa kulua tietyn verran, jotta ne synnyttävät tiiviin esteen palopuolen kaasuja vastaan. Epäonnistunut sisäänajo jättää männänrenkaat vuotavaksi ja palokaasuja pakenee männän alapuolelle, josta seuraa vakavia ongelmia. Jos männänrenkaat pääsevät lasittumaan, niitä ei välttämättä enää millään saa tiiviiksi sen jälkeen, eli männänrenkaat pitää uusia ja mineraaliöljyn kera suorittaa sisäänajo uudelleen oikeaoppisesti.  Oikeastaan kaikista tärkein 2T-öljyn määritys on öljyn lämpöluokitus. Ei saa käyttää veneen perämoottorin 2T-öljyä moottoripyörässä tai päinvastoin. Jos siis omistaa erilaisia kaksitahtivekottimia, kukin laiteperhe tarvitsee oman öljynsä: moottorisaha, tieliikenneajoneuvo, vesikulkuneuvo, radio-ohjattu pienoismalli...


  .
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2010
 12. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan vaan omia arvioita.
  Eri kehitys vaiheiden malleja, alkupääntuotannossa on käytetty MP 1.0 mallia ja jossain vaiheessa on alettu käyttämään MP 1.3 mallia. Purkaa omasi ja katso kumpi siellä on ja osta vastaavanlainen uusi.
  Tai kysy eroja myyjältä.

  Luulisi tuon 1.3sen käyvän kaikkiin?
   
 13. Zardoz

  Zardoz Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koneellani on

  Microsoft .NET Framework 2.0 service pack 2 sekä
  Microsoft .NET Framework 3.0 service pack 2.

  Onko tuosta 2.0:sta mitään hyötyä vai kannattaako se poistaa tilaa viemästä?
   
 14. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 494
  Saadut tykkäykset:
  256
  Käsittääkseni sen voi poistaa, ja ohjelmat käyttävät sitten .NET 3.0:aa kun muutakaan ei ole. Ellei nyt sitten jotain ohjelmaa ole hölmösti koodattu niin että se suostuu käyttämään vain ja ainoastaan v2.0:aa eikä prkl mitään muuta. Ja jos ongelmia tulee niin voihan sen sitten asentaa takaisin.
   
 15. Äkkipoika

  Äkkipoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.06.2008
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinka paljon alipainetta on vakiokuntoisen, normaalikäyntilämpöisen nelitahtimoottorin yksittäisessä ruiskukurkussa tyhjäkäynnillä? Pitäisi laittaa kurkut alipaineen suhteen synkkaan ja sen tiedän että suht tasaista pitää olla kaikkien kurkkujen kesken. Mutta tietoa siitä, millaisella tasolla alipaineen ylipäätään pitäisi olla, ei tunnu löytyvän (ei edes alkuperäisestä huoltomanuskasta). Entä onko alipaineen määrässä eroa, jos mitataan koko imusarjan alipainetta tai vain yhden kurkun alipainetta.
   
 16. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  ?? Nyt en ihan ymmärtänyt?
  Alipainehan on sama kaikissa kurkuissa koko ajan, kurkuthan ovat yhteydessä toisiinsa.
  Mutta alipaine on jossain 15 - 22 Hg:tä.
   
 17. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 494
  Saadut tykkäykset:
  256
  Kyllä siellä huoltomanuskassa pitäisi olla kaikki tuollaiset säätöihin liittyvät tiedot, tai sitten kyseisessä systeemissä tuota painetta ei voi säätää.

  Se on kuitenkin laitteistosta riippuvainen, ei moottoreissa eri ruiskutuslaitteistoilla on eri arvot... joten kysymykseesi on mahdotonta tällä tavalla yleisellä tasolla vastata. Pitäisi siis ainakin tietää tarkasti minkä valmistajan systeemiä ja mitä versiota siitä ollaan säätämässä. Ja tosiaan toistan vielä: huoltomanuskassa pitäisi olla säätöarvot, jos säätö on mahdollista (millään virallisella tavalla, tee-se-itse kikkailu on sitten asia erikseen.)

  Jos mittailet paineita ja arvot vaihtelee, niin siellä voi olla vuoto jossain. Tarkista siis letkut ja putket ja liitokset ensin.
   
 18. Äkkipoika

  Äkkipoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.06.2008
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ole yhteydessä. Jokaisella imuventtiilillä on oma kurkkunsa ja sille oma ruiskusuutin (2-venttiilikansi ja 6 ruiskusuutinta). Jokaisessa kurkussa on oma liitäntä alipaineen mittaamiseksi.

  Mutta alkaa jo löytyä lukuarvojakin, kiitos siitä.
   
 19. Äkkipoika

  Äkkipoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.06.2008
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käytössä on alkuperäinen korjaamolle tarkoitettu huoltomanuaali, jossa ei ole mitään arvoja annettu. Säätämistä käsitellään parissa kohdassa (eri polttoaineensyöttöversiot) mutta ohjeena on ainoastaan, että lukemat pitää olla tasaiset. Ainoa annettu luku on toleranssiarvo kurkkujen välille. Varsinaiselle synkkaamiselle on tietysti ohjeet. Olen karkean säädön tehnyt yhdellä mittarilla (eroja oli) mutta nyt olisi käytössä 6 vaimennettua mittaria joten tarkkuus (toivottavasti) vielä paranee. Tasaiseksi varmasti paineet saankin mutta missä kohtaa mittareita ( 0 - -1 bar) viisarit värisevät on se kiinnostava juttu (= toimiiko moottori kenties paremmin jos alipaine on suurempi tai pienempi). Voi tietysti olla ettei asialla ole hirveästi merkitystä kun sitä ei manuaalissakaan mainita (eikä Kuukelillakaan hakien löydy). Kunhan on sen verran alipainetta että bensat pyttyyn imeytyvät... Olen ymmärtänyt, että viritetyissä moottoreissa (jyrkät nokat) saattaa tulla ongelmia liian alhaisen alipaineen vuoksi.

  Jaa niin. Moottori siis on toiminut koko ajan ja nyt karkean säädön jälkeen seoksetkin ovat tasaisemmat eri pytyissä.
   
 20. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  29
  Olenko ainut kenen mielestä Robbie Williams ft. Gary Barlow - Shame musiikkivideo on überhomo?