Pienten sekalaisten kysymysten ketju.

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana juhaa, 06.06.2005.

 1. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  1. Nostetaan 50€ käteistä S-marketin pihalla olevasta automaatista
  2. Maksetaan 50€ ostokset S-marketissa tällä juuri nostetulla setelillä
  3. Päivän päätteeksi vartiointiliike kujettaa S-marketin kassassa olevan 50€ setelin lopun kassan mukana pankkiin
  4. Automaatteja täyttävä yritys hakee rahaa pankista ja täyttää S-marketin pihalla olevan automaatin, lisää sinne myös tarinamme päähenkilön, 50€ setelin
  5. Palaa kohtaan 1....

  Mitä pirun järkeä on kierrättää käteistä edestakaisin? Muutaman kympin käteistä backuppina ymmärrän kyllä mutta en sitä että kaikki ostokset hoidetan käteisellä. Mielestäni aivan turhaa rahan rahtaamista ja aiheuttaa vain kuluja asiakkaille.

  Noissa EMV-sirukortinlukijoissa on pirusti eroja. Jotkut ovat todella loogisia käyttää, laadukkaan ja kestävään oloisia sekä tärkeimpänä ominaisuutana: nopeita. Osa yrityksistä tietysti säästää ja ostaa halvimpia mikä yleensä tarkoittaa myös huonoimpia. Tuo phelin:in laittama malli ainakin toimii pirun hyvin, toinen hyvin toimiva malli löytyy Alkoista. Nämä siis asiakkaan näkökulmasta, en ole työni puolesta näiden laitteiden kanssa tekemisissä.
   
 2. Andrei3000

  Andrei3000 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2009
  Viestejä:
  398
  Saadut tykkäykset:
  2
  ^^^ aheikkisen postaus hälvensi ennakkoluuloja, thanks!:thumbsup:

  En ole mikään luddiitti vaan pikemminkin futuristi, mutta niin usein palveluja nopeuttamaan tarkoitetut uudistukset tuntuvat hidastavat niitä ja teettävän turhaa lisätyötä, mm. sähköisen laskutuksen ongelmat (julkinen sektori) ym. ainakin siirtymävaiheessa.
   
 3. Andrei3000

  Andrei3000 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2009
  Viestejä:
  398
  Saadut tykkäykset:
  2
  Setelipainon, pankkiautomaatteja valmistavan ja huoltavan yrityksen, pankin ja vartiointiliikkeen väellä on töitä.:)
   
 4. lepreconn

  lepreconn Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.11.2006
  Viestejä:
  3 370
  Saadut tykkäykset:
  39
  Olisi tarkoitus saada kuva ja ääni synkronoitua. Television lähetys on noin 5 sekuntia jäljessä radiota. Kuinka onnistun radiota viivästämään sen verran? Tuolta sain vähän osviittaa, mutta en onnistunut siirtämään "osoitinta" taaksepäin.
   
 5. phelin

  phelin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  Onko tämä varmasti näin? En muista kuulleeni, että luovuttaisiin henkilöllisyydentarkistuksesta suurien summien ollessa kyseessä.

  Tämä on tähän mennessä omalta osaltani ylivoimaisesti parasta koko uudistuksessa. Noita maksupäätteitä käytettäessä kun oma kortti pysyy koko ajan näkyvissä, eikä katoa minnekään sisilialaisen baarin takahuoneeseen kopioitavaksi.
   
 6. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 832
  Saadut tykkäykset:
  333
  Joo, tosiaan... en ole kyllä koskaan kuullut tuota mutta olen jostain lukenut... eipä minua, miespuolista henkilöä siis, kyllä tuolla tavalla kannattaisi yrittää iskeäkään... :rolleyes: Muutenkin suhtaudun epäilyksellä kaikkeen "satavarmaan". Ja toisaalta havaintojeni mukaan iskureplassa pitää olla vähintään pari sataa sanaa.
   
 7. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tosin ainahan myyjä saattaa kaikessa kiireessä hyväksyä sen lompakon sumean muovikalvon alla sijaitsevan varastetun tai väärennetyn henkkarin riittäväksi todisteeksi henkilöllisyydestä.
  Tähän auttaa se, että - ainakin joidenkin maksukorttien kanssa - on nykyään mahdollista käyttää asiakkaan haluamaa, tietyt ehdot täyttävää kuvaa. Eli jos kortissa on integroituna sen todellisen omistajan aivan erinäköinen ja muotoinen pärstä, niin eiköhän se melkoisia epäilyksiä aiheuta. Kiireessä voi toki mennä ohi, varsinkin jos ulkonäössä ei suurta eroa pikaisella vilkaisulla ole. Ja etenkin naisilla voi olla houkutus käyttää "hieman" vanhempaa kuvaa ajalta, jolloin he painoivat 40 kg vähemmän jne. Joten jonkunlainen maksimiaika + päälle "passikuvasääntö" olisi tähän kohtaan hyvä. Puhdas maisemakuva tai kuva omasta puudelista ei tietenkään paljoakaan turvallisuutta edistä.

  Monilla ihmisillä nimmari on melko geneeristä ja persoonatonta peruskirjoitusta ja sen saattaa saada melko helpostikin käsiinsä vaikkapa pois heitetyistä kuiteista tms. Vaikea ja persoonallinen nimmari on siis myös turvallisempi. En tosin tiedä, että miten usein kukaan nykyään ihmisten käsialoja seuraa, vai seuraako edes. Nimen selville saaminen on vielä helpompaa ja livenä edes sinnepäin oleva nimmari varmastikin lähes poikkeuksetta kelpaa.

  Tulevaisuudessa voidaan kortteihin nykyisten juttujen lisäksi tallentaa biometrisiakin tietoja, vrt. biopassit. Eli kortissa/passissa on tällöin tieto vaikkapa todellisen omistajan sormenjäljistä, joita sitten verrataan kaupassa livenä skannattuun sormenjälkeen. Tai sitten on kuva verkkokalvoista, kasvojen mittasuhteista tms. jutusta. Tällöin tavalliset iän, peruukkien, meikkien tai muoti-ilmiöiden aiheuttamat ulkonäkömuutokset eivät mitenkään vaikuta tunnistamiseen.
  Korttivarkaita tälläiset kortit eivät miellyttäisi, varsinkaan jos olisi yhdistelmä kuvallinen kortti + biometrinen tunniste + haluttaessa PIN-koodinkin kysely, joidenkin tiettyjen ehtojen täyttyessä (esim. omistajan omasta toivomuksesta, kalliita känniostoksia vastaan).
   
 8. carpenter83

  carpenter83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  1 817
  Saadut tykkäykset:
  1
  Maksoin autohuollossa useamman satasen hintaisen huollon tuollaisen maksupäätteellä eikä henkkareita kysytty. En kyllä muista missään muussakaan paikassa jossa pin-koodia on käytetty että henkkareita olisi pyydetty vaikka loppusumma olisi ollut mikä vrt. magneettijuovaa käytettäessä yli 50€ ja henkkarit. Tosin Porissa olen tässäkin törmännyt sellaiseen erikoisuuteen useammassakin paikassa että kassantäti sanoo "laita se henkilötunnuksen loppuosa siihen kuittiin" eikä tarkista asiaa itse mitenkään eikä katso henkkareita

  Tosin tuota pin-koodin kyselyä voitaisiin tehdä myös magneettijuovaa käytettäessä mutta näin Suomessa ei toimi mikään muu paikka kuin Shell tai ainakaan itselläni ei ole tullut vastaan
   
 9. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ainakaan tuo aikaisempi 50e raja ei ole enää käytössä missään. Tässä olisi mielestäni ihan aiheellista palata vanhaan, eli ottaa kysely takaisin käyttöön.
  799e telkkari taitaa olla suurin yksittäinen sirukortti ostos, eikä henkkaria kysytty. Oikeastaan muistaaksen sirumaksun yhteydessä minulta on henkkareita kysytty ainoastaan alkossa, eikä se sielläkään varmaan maksuvälineen omistajan varmentamiseen mitenkään liittynyt..

  Feikkihenkkareiden tekeminen vaatii jo harrasteneisuutta jonkin verran, sekä aikaa vähintää tunteja. Nykyinen systeemihän mahdollistaa varastetun kortin käyttämisen heti, vaikkapa kaupan kassalla edellä olevalta asiakkaalta vaivihkaa lainaamasi kortin voit tyrkätä suoraan takaisin lukijaan ja maksaa sillä omat ostoksesi, jos näppäryyttä riittää. Lehdissäkin on ollut tapauksia kuinka esim baarissa pöllityllä kortilla on shoppailtu minuuttien sisällä kortin varastamisesta. Siinä välissä ei ehdi mihinkään sulkunumeroonkaan paljon soitella.
   
 10. KnightOfNi

  KnightOfNi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  815
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä on. Just maksoin Kodin Terrassa yli 10 000 euron ostokset pankkikortilla eikä henkkareita kysytty.
   
 11. KMOK

  KMOK Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 946
  Saadut tykkäykset:
  37
  Muistelin jonkun Plazalaisen tehneen tähän liittyen mielenkiintoisen kokeen ja löysinkin sen. KLIK!
   
 12. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Avasin läppärini ja sisältä löytyi tälläinen kovalevy.
  http://img704.imageshack.us/i/20100922113704.jpg/
  Mikä levy tuohon oikein käy?

  Tuossahan lukee, että se on Sata. No tilasinpa Gigantista itselleni uudeen 320gb Sata kovalevyn ja sepä ei käykkään tuohon koneeseeni, liitäntä on erilainen. Onko Serial-ATA sama asia kuin Sata. uudessa lukee, että Serial-ATA.
  Myyjä sanoi, että se on sama asia...

  Edit.
  Ei toimi kuvalinkin esittäminen dvdplazalla jostain syystä???
   
  Viimeksi muokattu: 22.09.2010
 13. njs

  njs Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.08.2001
  Viestejä:
  341
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näyttäisi tuo kuvan levy olevan jossain kehikossa, eli ruuvaa se levy kehikosta pois niin eiköhän ne liitännät sitten näytä samoilta kuin uudenkin levyn?
   
 14. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tampereen seudulla yksityiset parkkifirmojen toimintamallit aiheuttavat keskustelua ja vastatoimenpiteitä.

  Osaisiko joku vastata, mitä keinoja yksityisillä parkkifirmoilla on kuljettajan henkilöllisyyden todentamiseen, joka vaaditaan jotta parkkifirman ja rikkurin välinen "sopimus" olisi sitova? Rekisterinumeron perusteella löytyvää auton omistajaahan ei voi velvoittaa maksamaan valvontamaksua, vaan parkkifirman on aukottomasti osoitettava virheen tehneen kuljettajan henkilöllisyys.

  Eli. Jos kuljettamani auton tuulilasissa on virheellisestä pysäköinnistä aiheutunut valvontamaksu ja yksityisen parkkifirman pirkko pyytää minua esittämään henkilöllisyystodistuksen, olenko velvollinen esittämään sen? Mitä muita keinoja pirkolla on? Digikuvan ottaminen ja sen syöttäminen tv-sarjoista tuttuun kasvonskannausohjelmistoon joka kertoo kuvan henkilön tiedot kengännumerosta lähtien parissa sekunnissa? :p
   
 15. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0

  Näyttää IDE 2,5" -levyltä. Kansimerkintä ei pidä paikkaansa.
   
 16. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Serial-ATA ja SATA on sama asia

  Veikkaan samaa.

  En veikkaa samaa.
   
 17. phelin

  phelin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kannessa näyttäisi seisovan hts541616j9sa00, eli 5K160-sarjan sata-levy taitaa olla kyseessä. Näyttäisi vain olevan niin, että levyssä on sata-ide-adapteri kiinni.
   
 18. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  No kehikossahan se olikin kiinni! Kiitos neuvosta! Sata levy siihen sopikin ja välissä on todellakin jonkinlainen adabteri.
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Miten sanotaan englanniksi lause:"Myynti on alkanut"? Google translate sanoo, että "Sales have started", mutta omaan korvaan tuo vain ei oikein toimi. Ei ole koskaan oikein tarvinnut moista sanoa englanniksi, joten nyt tuli sitten pieni tenkkapoo. "Sales is open" tulee mieleen myös, mutta eikös tuo tarkoita enemmän vaikka lipputiskin aukioloaikoja?
   
 20. Zanytwo

  Zanytwo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  814
  Saadut tykkäykset:
  0
  onko jokin tuote konkreettisesti tullut myyntiin, vai onko tuote ollut jo myynnissä ja tuotteen myyntimäärät ovat nyt nouseet niin paljon, että voidaan puhua varsinaisen myynnin alkaneen?