Pienikokoinen/huomaamaton palovaroitin 230V?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Teukka76, 29.01.2012.

 1. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Löytyyköhän moisisa 230V versioina? Paristokäyttöisiä kyllä on, mutta 230V versioita ei oikein tunnu löytyvän muuta kuin perinteistä rumilusta....
   
 2. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä mikä sinusta on pienikokoinen/huomaamaton, mutta itse lisäsin kriteeriksi vielä lisäksi "kohtuuhintainen", enkä löytänyt muita kuin nämä.

  Huomaa kuitenkin ettei näissä tule asennuskehystä, joten sopivat vain rasiaan. Itse en tätä ottanut huomioon ja kun korokerengasta käytettäessä ei olisi ollut enää niin "huomaamaton", niin lisäsin remppa-rasiat kattoon.
   
 3. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itse valkkailin myös ulkonäön mukaan varoittimet, tärkeämpi valintakriteeri oli sen lisäksi hinta. Tällaiset suht. edukkaat tuli laitettua, yhteensä 8kpl ketjutettuna:
  http://www.tamrex.fi/cat/product_details.php?p=1150
  [​IMG]

  Pohjassa lukee siis Nordic 1236S, taisi maksaa juurikin jotain 25 euron pintaan kipale.

  Noille normaali kojerasia (se pieni) kattoon ja telakka siihen kiinni. Sitten varoittimen voi liu'uttaa siihen paikoilleen. Jos hälyttää vaikka köökissä niin kaikki alkavat hälyttämään, voi resetoida painamalla hälyttävän laitteen nappia (hälyttävä laite vilkkuu punaisena).

  Telakka ei liiemmin muuta ulkonäköä.

  Ei oikein löydy mitään kuvaa mutta tuossa tuollainen pilkottaa katossa:

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2012
 4. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kidde silhouette löytyi mutta äkkiseltään vain 120V versiona:
  [​IMG]
   

  Liitetyt tiedostot:

 5. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinä se sitten vedit näiltäkin osin överiksi. Eikö kolme-neljä kappaletta olisi riittänyt?
   
 6. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jokaisessa makuuhuoneessa pitää olla varoitin ja lisäksi itse ainakin koin tarpeelliseksi laittaa myös OH/kettiöön ja tekniseen tilaan. Siihen lisäksi vielä optinen varoitin niin 7kpl taitaa meillä olla. Varastoonkin olisi ehkä voinut vielä laittaa.
   
 7. Juhivol

  Juhivol Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitääkö olla vai onko se vain suositus?
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2012
 8. Jukikyy

  Jukikyy Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2008
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jokaista alkavaa 60m2 kohden pitää olla yksi palovaroitin (joka kerroksessa). Suositeltavaa on laittaa joka makuuhuoneeseen, mutta ei pakko.
   
 9. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Makuuhuoneet, ehdottomasti, eli siinä jo 3kpl. Olohuone/keittiö = yhteinen, kodinhoitohuone, takkahuone, varasto/työhuone sekä tekninen tila.

  Mikä pitäisi jättää pois?

  Sähkösuunnitelmassa noita oli vain 3kpl. Esim. teknisessä tilassa ei lainkaan ja se on mielestäni erityisen tärkeä paikka koska siellä olevat sähkölaitteet ovat päällä 24/7.
   
 10. Duh

  Duh Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tästä kyllä täytyy olla samaa mieltä; erityisesti jos/kun rakennusvaiheessa pääsee riittävän määrän asentamaan, miksi ihmeessä jättäisi pari hälytintä väliin. Noista Hupen mainitsemista esmes KHH on mielestäni ehkä jopa makuuhuoneita tärkeämpi. Meillä ei juurikaan makuuhuoneissa ole valaisimia kummoisempia sähkölaitteita, kun taas joku kuivausrumpu käy säännöllisesti ilman valvontaa. Toki jos ei ketään kotona ole, ei yksinään huutavasta hälyttimestäkään paljon iloa ole. Osaako nuo linkitetyt hälyttimet katkoa sähkönsyöttöä tarvittaessa?
   
 11. JiiPee77

  JiiPee77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  250
  Saadut tykkäykset:
  0
  Palovaroittimet ovat halpa henkivakuutus, joten miksi tinkiä niiden määrästä ja laadusta?

  Edellisen kirjoittajan kysymykseen vastauksena, että kaikissa vähänkin kelvollisissa varoittimissa on mahdollisuus käyttää relekantoja, joiden kanssa sähköjen katkominen tarvittaessa onnistuu.

  Asennuspaikoista sen verran kysymyksia, että millaisia kokemuksia esimerkiksi Hupella on kodinhoitohuoneesta, keittiöstä ja takkahuoneesta? Mitä tyyppiä ilmaisimet näissä tiloissa ovat? Savuilmaisimiahan ei tällaisiin tiloihin suositella.

  Ilmaisimien paikkoja valittaessa kannattaa myös tarkastella tilannetta ilmanvaihtoon nähden. Tuloilmaventtiilien välittömään läheisyyteen ei ilmaisimia kannata asentaa, kun taas poistoilmaventtiilien läheisyyteen kannattaa. Kotioloissa noista ei taida olla sen parempia ohjeita/säädöksiä, mutta julkisissa tiloissa tuo on käytännössä määräys.
   
 12. LuZian0

  LuZian0 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2006
  Viestejä:
  132
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä on tipu oksalla, tosin paristoilla :)

  [​IMG]
   

  Liitetyt tiedostot:

 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  "Mitä et voi piilottaa, tuo se esille"? :D

  Meillä ei palovaroittimet katko sähköjä, noi olisivat vaatineet kai spesiaalijohdotukset ja kalliit varoittimet, eli ihan tavallisilla + vakuutuksen mahdollisesti maksamilla korvauksilla mennään.

  Kaikki ovat optisia varoittimia, joista yksi tuli epähuomiossa sijoitettua tuloilmaventtiilin lähelle. Venttiiliin saa sellaisen ohjauskappaleen jotta se ei puhalla suoraan varoittimeen ilmaa. Ei noista nyt ole mitään erityisesti mainittavia vääriä hälytyksiä tullut. Takasta pari kertaa tullu savut sisälle ja tällöin on 8 varoitinta huutaneet hoosiannaa jopa lähes tunnin. Siinä oli naapurit ihmeissään kun talon joka rööristä, ikkunasta ja ovesta tuli savua ja varoittimet huusivat. Oli aika jämäkkä ilmalukko hormissa.

  Meillä ei kodinhoitohuoneeseen tule kosteutta lainkaan, koska sen kautta ei kuljeta pesuhuoneeseen/saunaosastolle. Muutoin tuohon olisi ehkä kannattanut pistääkin tavallinen palovaroitin joka reagoi savuun, optisen sijasta. Optinenhan reagoi myös vesihöyryyn.

  Niin ja toki häkävaroittimet löytyvät myös noiden 8 palovaroittimen lisäksi. Ne ovat aivan susirumia paristovempeleitä.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2012
 14. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täsmennetään nyt että ei kai palovaroittimia voi olla koskaan varsinaisesti liikaa.

  Lähinnä hymähdin tuolle Hupen "loputtomalle kriisivalmiudelle". Kaikki tuplataan tai triplataan, varmennetaan ja kahdennetaan. Palovaroittimia on miltei kolminkertainen määrä suunnitelmaan nähden, liesituuletin on teholtaan kaksin(vai kolmin?)kertainen suunnitelmaan nähden, lattiassa on Finfoamit (ja valunaluskankaat), sähkovarauksia on varmasti kaksinkertainen määrä ns. hyvin varusteltuun taloon verrattuna (kotiteatterivaraukset olo- ja takkahuoneessa), tiiliäkin -muurarin omien sanojen mukaan- kolminkertainen määrä normitaloon nähden. Jopa maadoitus oli omaa luokkaansa. Sähkömääräykset antavat kolme eri vaihtoehtoa tontin ja rakennuksen mukaisesti. Huppe luki sääntökirjaa hysteerisenä ja laittoi kaikki kolme eri tapaa.

  Pakko myöntää että Hupen rakentamisesta lukeminen on antanut itselle voimia. Toisaalta jo suunnitteluvaiheessa saattoi arvata että jotain jännittävää tulee tapahtumaan. Muistan erityisesti pari "ehdotonta vaatimusta". Toinen oli perustelu kahdelle ovelle kylpyhuoneeseen koska oli tarvetta "kävellä siemennestettä valuvan sukupuolielimen kanssa miltei päivittäin" ja nurkan taakse kiertäminen olisi ollut liikaa. Toinen hauska skenaario oli se, että tekniseen tilaan oli oltava pääsy sisäkautta, koska "jos tarvitsee hakea akkuporakonetta -30 asteen pakkasessa". En muista liittyikö edelliseen myös alastomuus, tai peräti kolmipäiväinen sähkökatko, tms.

  Ei varmaankaan kannata jättää paria pois, mutta kannattaako kaksinkertaistaminen? Hupen talon neliöille olisi riittänyt kolme. Järkevästi ajatellen neljä: yksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja yksi kulkureitin varrelle.

  Eikä laadustakaan varmaan tingi kukaan. Paitsi ehkä grynderit.

  Toki toki.:D
   
 15. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Nuo varoittimet maksaa lopulta niin vähän, että olisi silkkaa tyhmyyttä olla laittamatta sellaista esim tekniseen tilaan vain siksi että "ei välttämättä määräyksissä vaadita". Sen kerran kun jokin siellä tilassa päättää syttyä palamaan ja asia huomataan vaikkapa puoli tuntia aiemmin kuin ilman varoitinta olisi huomattu, niin jopas tulikin sijoitus kannattavaksi.

  Kun taloudesta löytyy tulisija, niin pitäisin myöksin häkävaroitinta myöskin ihan fiksuna keksintönä. Sitä häkää kun ei aistinvaraisesti kovin helposti huomaa. Patterikäyttöinen häkävaroitin katseilta piilossa maksaa alle 20€ mutta tulee pelastamaan henkesi jos esim takan pellit laittaa vahingossa liian aikaisin kiinni. Se on toki jokaisen itse päätettävissä onko oma henkensä mielestään 20€ arvoinen, vaikka rakennusmääräyksissä ei olisi ehkä varoitinta vaadittukaan.
   
 16. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Juu, överiks tuli laitettua tiettyjä asioita. No, palovaroittimet käsiteltiin jo eikä niitä ole mielestäni liikaa, eikä niistä aiheutunut myöskään kohtuuttomia kustannuksia. Liesituuletin ei ole liian tehokas, ainakaan omasta mielestäni. Finnfoamit oli vähän överiä, tosin kun lukee TM-Rakennusmaailmaa niin voi jälkiviisaana ja tyytyväisenä todeta tehneensä hyvän valinnan:
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110993213&ref=il

  Pistorasioita ei muuten ole lainkaan liikaa, päinvastoin. Pistäisin muutaman rasian ulkoseiniin lisää.

  Kotiteatterivaraukset olo- ja takkahuoneesta ovat muuttuneet jo kotiteattereiksi. Eli ei mennyt hukkaan sekään.

  Sähköjen maadoituksesta kannattaa olla yhteydessä urakoitsijaan, itse en niihin koskenutkaan, maksoin vain laskun.

  Siemennestepenis :D Joo, mm. tämänkin foorumin ehdotusten pohjalta, toisesta ovesta vessaan luovuttiin ja siemennestepenis kuljetetaan vessaan eteisen kautta.

  Tekniseen tilaan tuli pääsy vain ulkokautta, tämä tilan ahtauden vuoksi. Tämä kaduttaa edelleen. Olisi todella hyödyllistä päästä tuonne LISÄKSI sisältä. Mutta parempi ulkoa kuin sisältä. Lisäksi tekninen tila on auttamattomasti liian pieni 4m2 kokoisena. Vähintään tuplaten tekisin nyt tilaa tuonne.

  Tuli hieman offtopiccia mutta sitähän sää kysyit ;)
   
 17. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattavaksi ja kannattavaksi. Jos henki ei mene, niin kaikki muu on rahalla korvattavissa. Kaasunilmaisin maksaa vain 20,- kosteusilmaisin 50,- hiilidioksidi-ilmaisin 80,- Kaikkien noiden puuttuminen voi aiheuttaa ison vahingon. Kyse onkin siitä, mihin määritellään normaali elämä ja ihmisen oma vastuu. Itse arvostan henkeäni sen verran, että haluan herätä tulipalon sattuessa ja turvata itselleni ja perheelleni turvaan pääsyn. Siksi minulle riittää pelastusvirannomaisten vaatima määrä hälyyttimiä. En usko että palan päiväsaikaan taloni mukana, niin kauan kun näkö-, kuulo- ja tuntoaisti toimivat. Kun 2/3 edellisistä on mennyttä, joku muu vastaa pelastumisestani ja suoraan sanoen, evoluutioteoriaan uskoen joudan vaikka palamaankin.

  Varmasti tämäkin on totta. Nykyisin kun omakotitaloasukkaat eivät enää hallitse tulisijojen käyttöä. Onneksi rakennusmääräykset huolehtivat tästäkin määrämällä savupellit nykyisin sellaisiksi että häkä pääsee poistumaan vaikka diplomi-ekonomit polttavat ABC:ltä ostettua koivu-klapia pellit kiinni.

  Epilogi: Laittakaa ihmeessä niin monta palovaroitinta kun katsotte tarpeelliseksi.

  EDIT: Teukan Kidde Silhouette on todella upea.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2012
 18. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä varten tarvitsisit lisää tilaa tekniseen tilaan? Meillä on 6m2 ja olisi voinut olla vähän pienempikin. Sisäkautta ei kiinnosta sinne kulkeminen. Fortum ei myöskään olisi antanut laittaa sinne sähkömittaria jos sinne pääsisi sisäkautta.
   
 19. PeteK

  PeteK Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  362
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jatketaan offtopikkia. Meillä on tekniset tilat (kyllä 2kpl, toisessa IV kone ja toisessa kaukolämpövermeet ja sähkökaappi + keskuspölynimuri) sisällä talossa. IV kone on 2 kerroksessa ja loput kellarissa maan alla. Ulkoa noihin ei ole käyntiä ja en koe sitä mitenkään negatiiviseksi. Lähinnä teknisen tilan käyttö pienenä lisävarastona helpottuu ;). Lisäksi siellä on helppo kuivata kaikenmaailma nmärkiä ulkovaatteita, kun siellä tuppaa olemaan aika lämmin. Kattoon vaan henkareilla roikkumaan märät lasten (ja omat) ulkovaatteet... Sähkömittari ja kaukolämpömittari ovat etäluettavaa mallia, eli Fortumilla ei liikoja asioita talon sisään ole (ja sähkömittarihan on muutenkin ulkona autokatoksessa).

  Ja topikin asiaan. Meilläkin on susirumat palovaroittimet. Sähkäri ne vain jostain hommasi ja raksan loppuvaiheessa ei ollut paukkuja ihan joka asiaan keskittyä. Kyllä ne aluksi ottivat enempi päähän, noihin on vaan jo tottunut...
   
 20. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  En halunnut susirumaa mittakeskuskaappia talon seinään kiinni kun kerran etäluettavan mittarin voi sijoittaa myös sisälle. Fortumin vaatimuksia olivat että tiloihin on pääsy vain ulkokautta ja ovi pitää saada auki fortumin avaimella eli vaatii kaksoislukkopesän. Vattenfall ei vaadi pääsyä tekniseen tilaan.

  Palovaroittimien ulkonäkö oli ihan yhdentekevää kun hinta oli sähkärin kautta 15€/kpl.