pieni subbari kerrostaloon,sls vai tangband

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana pihtaaja, 24.10.2015.

 1. pihtaaja

  pihtaaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2013
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  1
  tarkoituksena askarrella pieni subbari audioproon lattiakaiuttimien kaveriksi,elokuvien katseluun lähinnä,mutta myös musiikkia tulee kuunneltua joskus.pieni siksi kun en halua pienestä huoneesta uhmata tälle kauheasti tilaa enkä halua häiritä tämän hetkisiä naapureita jotka eivät myöskään häiritse minua.lattiakaiuttimia en ala vaihtamaan kun olen niihin muuten tyytyväinen,paitsi elokuvissa kaipaisi vähän niitä matalempia tömähdyksiä..

  googlettelun lopputuloksena vahvistimeksi suunnittelin hypexin ds 1.2 ja subbariksi peerlesin sls 8" tai 10",tai Tangband W6-1139SIF.

  peerlesit vaatii koteloksi 30l tai 50l,eli tangband menisi ilmeisesti pienempään koteloon.
  tuon tangbandin kotelovaatimuksia en ole oikeen löytäny mistään.winisd ohjelma ehdottaa 6,25 litrasta jos oikein ymmärsin ja osasin käyttää koko ohjelmaa,hifitalon tuote kommenteissa joku kehuu sointia 25l suljetussa.sitten löysin vielä tuommosen jossa on ilmeisesti 15,5l refleksi kotelon mitat http://www.oaudio.de/out/media/0cb4137a8b81a94e22c.pdf
  onko sille olemassa jotain suositeltua kotelo kokoa vai teenkö vain noin 20l suljetun ja toivon parasta(jos päädyn sen ostoon)?


  nuo lattiakaiuttimet on refleksi tyyppiset niin pitääkö sillon subbarikin olla refleksi kotelolla?

  mikähän noista olisi kannattavin ostos käyttööni,vai kenties ihan joku muu?
  hinta täytyisi pysyä vahvistimella ja subilla yhteensä noin 200€,voin tilata ulkomailtakin.
   
  Viimeksi muokattu: 25.10.2015
 2. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  6 litraa on aika pieni subi.
   
 3. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ne "ehdotukset" on laskettu elementin parametreista jollain kaavoilla, jos parametrit oudot, on ehdotuskin outo. Eli itse kannattaa muokata kotelointi simuloitaessa järkeväksi, jotta lopputulos on sopiva. Pieneen koteloon noi TB:t yleensä sopii, mutta pieni ja refleksi tarkoittaa käytännössä passiivielementtiä viritykseen.

  Yksi vaihtoeho voisi olla DCS-sarjalaiset Daytonit, 10-tuumaisen kanssa taitaisi mennä oli 200 euron, mutta 8:lla jöö alle:
  http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=11395
  Tuo ainakin toimii kohtuullisesti 25-30 litraisessa hieman alle 30 hertsin viritetyssä kotelossa.

  Ja jos pääkaiuttimet refleksit, sillä ei subiin mitään vaikutusta. Mutta subin kanssa kannattaa koittaa tulpata suljetuksi ne kaiuttimet, jotta saa toiston sovittumaan paremmin toisiinsa.
   
 4. pihtaaja

  pihtaaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2013
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  1
  joo,olisihan se dayton yksi vaihtoehto.

  nyt kun hieman opin tuota winisd:eetä käyttämään niin sain tuolle TB:lle refleksi koteloksi,omasta mielestäni järkevästi,35hz viritettynä 20 litran pöntössä,9,2cm pitkällä 35mm putkella.

  25litraa olisi aika maksimi mitä ajattelin kotelon kooksi.teen sitten joskus isomman kun sille paremmat tilat.

  peerlesin sls 8" justiin vielä menis 30 litran koteloineen mutta se on ilmeisesti parempi musiikin soitossa eikä elokuvien katselussa.

  miten sitä winisd:een käyrää pitäisi oikeen tulkita,alhaalla on hz jotka käsitän mutta mitä ne vasemman reunan db lukemat meinaa?tai kuinka korkeella sen käyrän pitäisi kulkea?
   
 5. Drakmin

  Drakmin Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  412
  Saadut tykkäykset:
  1
  35mm halkaisijan putki lienee liian ahdas jopa tuommoselle 6,5" Tangbandille. Laita isompi halkaisija, esim 50mm ja samalla vastaavasti pidempi putki. Itselläni ei ole tuosta Tangbandista kuuntelukokemusta mutta nuo sls:t integroituvat hienosti oikein tehdyllä jaolla ja subbari jäänee käyttöönkin kun ei erotu erillisenä äänilähteenä :)
   
 6. obeman

  obeman Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elementillä on joku laskettu herkkyys 1 watin teholle, mitä winisd antaa sille, kun simuloit, se on siinä "magnitudessa" se 0 - kohta. Desibelit on suhteellinen asteikko, jossa +6db on tuplateho (ääni) ja -6 db puolet.. -12 db neljäsosa, jne.. tosin käytännössä ihmisen kuulo tasoittaa niitä voimakkuuksia sillain että jos ei olla kuulokynnyksen rajoilla, niin tuplasti niin äänekäs saattaa olla paremminkin +10db.
  spl kohdasta näät ja voit vertailla mitä elementit antaa mekkalaa tietyllä teholla, oletuksena 1 watilla.

  huutonetissä on pari kohdetta:

  http://www.huuto.net/kohteet/sls-peerless-8-bassoelementti-2kpl/381681278
  ja jos asut lähellä järvenpäätä, niin tää:
  http://www.huuto.net/kohteet/simex-ba-480--peerles-xls-12--kotelo/382059639
  jos et noutoetäisyydellä niin älä ees klikkaa koska saattaa alkaa harmittaan :p

  SLS8sta saa alas toistavan 25 litrasessa refleksissä, kun simuloit Winisd:stä sitä IsoBarikkia, joka tarkoittaa että 2 elementtiä on kotelossa naamat vastakkain pumpaten yhteistyössä.

  XLS 12 Car soveltuu taas 25 litraseen sulettuun 400g lisämassalla
   
 7. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Sillä winisd:n 0-tasolla ei ole mitään tekemistä valmistajien ilmoittaman hattiwattiherkkyyden kanssa. Muutenkaan ei kannata siinä vaste ikkunassa verrata eri elementtejä vaan spl ikkunassa, tällöin näkee eri elementtien väliset herkkyyserot oikein.

  Ja korjattakoon, että äänenpaineessa tehon kaksinkertaistuminen tarkoittaa 3 dB:tä, ei kuutta.
   
 8. obeman

  obeman Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin, kuten sanoin, se 0 -taso on se elementin herkkyys, joka lasketaan (parametreista), kotelon vaikutus siihen päälle, niin muodostuu käppyrä, joka meitä kiinnostaa. Valmistaja voi ilmoittaa ihan mitä sitä huvittaa.

  Juu, "tuplaääniteho" oli vähän harhauttava termi, olisi pitänyt puhua vaan tuplaäänestä. Jottei mennä sekaisin tossa 3db vs 6db hommassa, niin helposti muistettava kaava vois olla, että jotta saa kaksinkertaisen voimakkuuksisen (kuuloisen) äänen, niin tarvitaan lähemmäs kymmenkertainen teho, eli 10 x Watteja, siksi herkkyys on oleellista. +3db lisäherkkyydellä jakaantuu tietyn mekkalan tehontarve aina puoleen.

  "mutta mitä ne vasemman reunan db lukemat meinaa?"
  Ei nyt liikaa aleta hifisteleen termien kanssa...
   
 9. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ja kannattaa siis huomata, että joka elementillä se 0-taso, eli herkkyys on eri. Eli, epäherkkä elementti suoralla vasteella saattaa näyttää varsinaiselta bassotykiltä verrattuna elementtiin, jonka herkkyys (0-taso) on 12 debbaa korkeammalla mutta bassot vaimentunut 6 db sen 0-tasoon nähden.
   
 10. 13y3djack

  13y3djack Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.04.2015
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miettimisen arvoinen elementti on myös Tangband W8-1363SA. 8", samanhintainen kuin 6,5" TB mutta tehonkesto hieman suurempi. Toimii mukavasti noin 20 litraisessa kotelossa. Mitään maanjäristyksiä ei tietysti kannata olettaa saavansa mutta maltillisilla kuunteluvoimakkuuksilla toiston alaraja on jossain 35 hz paikkeilla refleksikotelossa 30 hz virillä.
   
 11. pihtaaja

  pihtaaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2013
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  1
  50mm putkella putken pituudeksi tulee 26cm,sillä tang bandillä,eli seon siinä ja siinä mahtuuko niin pieneen koteloon.kuinka paljon sen putken pään ja sisäseinän väliin pitäisi jäädä väliä?
  onko sinne seinään putken kohdalle järkevää liimata joku tennispallon puolikas rikkomaan muotoja niin kuin jossain ohjeistettiin vai mahtoko olla joku vitsi?

  varsinaisia lottovoittoja nuo kohteet,peerles sls elementtejä saa uutena samaan hintaan ja tuo toinen...hurisevalla simex vahvarilla varustettu kulahtanu pönttö ja elementin keskiö rutussa..en huolis vaikka ilman sais.sori vaan,jos noista toinen oli sun...

  vilkasin kyllä noita tangbandin 8" mutta nehän on melkein tuplasti kalliimpia kuin 6,5".sitten se varmaan vaatii tehokkaamman vahvistimen kuin se halvin hypex ja budjettia kasvatettava ainakin satasella.kun ei se 8" varmaan kovin paljon paremmin murise siihen 6,5" verrattuna,normaali voimakkuuksilla,niin ei viittisi budjettia sen takia suurentaa.
   
 12. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Varmaan kannattaisi koittaa survoa yksi mutka siihen refleksiputkeen, jotta saisi hieman pituutta lisää, eikö vaste kuitenkin ole ikävän piikittävä siinä 20 litraisessa, 30+ Hz:n virityksessä?

  Tai järkevin tuollaisessa pikkukotelossa oli laittaa pari kappaletta passiiveja, mutta hinta pompsahtaisi 60-70 euroa.