PC:n näyttöliitännöistä

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana ZED, 26.06.2021.

 1. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  Jos hallussa on pöytäkone jossa on vain yksi VGA- ja yksi DVI -liitäntä, niin mikä olisi järkevin tapa lisätä koneeseen 3 kpl DP- tai HDMI -liitäntöjä? Mikä/millainen "hinnat alkaen" -näytönohjain kävisi tarkoitukseen? Mikään USB 3.0 -adapterihärpäke ei varmaankaan sovi tähän tarpeeseen?

  Kone on i5-4570 -CPU:lla varustettu ja kotelo on SFF-mallinen. Eli matalaprofiilinen näytönohjain tarvittaneen.

  Saako esim. tähän kiinni kolme näyttöä (TV+ 2 kpl monitoreja) digitaalisella liitännällä?
   
 2. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 008
  Saadut tykkäykset:
  84
  Digi-liitännällä ei.
  Eli 2 digi-liitäntää ja yksi VGA.
  Riippuu myös mitä tarkkuutta noille kaipaat ja paljonko potkua pitäisi olla?
  Omani pöytäkoneessa:
  Palit GeForce GTX 1650 KalmX -näytönohjain, 4GB GDDR
  En kuitenkaan käytä kolmea näyttöä.
  Edit. tuolta voi lähetä haarukoimaan sopivaa.
  https://bbs.io-tech.fi/forums/naeytoenohjaimet.6/
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2021
 3. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 398
  Saadut tykkäykset:
  197
  Monesti sekaannusta aiheuttaa tuo Dual Link DVI. Siihen ei saa kuin yhden monitorin kiinni. Dual Link tarkoittaa sitä että siinä on lisää signaalipinnejä jotka mahdollistavat isommat resoluutiot. Single link: 1920 × 1200 @ 60 Hz vs. Dual link: 2560 × 1600 @ 60 Hz. Huomattavaa tuossa Dual Linkissäkin on että 4k monitorit ja jopa 1440p ultrawide monitorit saa unohtaa.
   
 4. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  FullHD piisaisi tässä tapauksessa. Nykyisessä koneen romussa on käytössä DVI, VGA ja HDMI -liitännät ja homma pelittää 1920x1080 -resolla. Primäärinäyttö kloonattu telkkariin ja jatketun työpöydän näyttö liitetty VGA:lla. Mutta nyt siis pitäisi hommata hiukan pirteämpi pöytäPC tilalle, ja käytettyjen markkinoita tutkiskelen... Tuskinpa tuon vanhan koneen Radeon on enää hyödynnettävissä..

  Ja siis ei ole tosiaankaan mistään pelaamisesta kyse.
   
 5. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 008
  Saadut tykkäykset:
  84
  Jos ei ihan ikäloppu muuten ole, kuten esim. virtalähde, niin jos tuohon saa lisää muistia ja kloonattua SSD:n vanhan kovalevyn tilalle, niin käytettyä et välttämättä tuon tilalle tarvitse.
  Prosessori kyllä riittää, kuten emokin varmaan ihan normaaliin käyttöön hyvinkin.
  Tietysti jos löydät käytetyn jossa vähintään oman koneesi ominaisuudet suuremmalla muistimäärällä, SSD:llä ja paremmalla näytönohjaimella, niin sitten tietenkin.
  Koneestasi pitäisi kuitenkin tietää tarkemmat speksit, jotta mitään muuta voisi sanoa.
   
 6. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  Kyllä se on karu totuus että tuo koneen runko on uusittava. On sen verran vanha Athlon kyseessä.
   
  jmo tykkää tästä.
 7. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  Jonkinlainen (kierrätys)kone uudella SSD:llä tuli hommattua. Prossu on i5, joskaan ei ihan uusinta mallia kuten ei koko konekaan, mutta vaikuttaa aivan riittävän tehokkaalta tarkoituksiini. Eli kevyeen videoeditointiin ja musiikin työstöön.

  Seuraavaksi pitäisi ostaa perinteinen HDD-levy systeemi-SSD:n kaveriksi että saa datansa mahtumaan koneen kuorien sisään. 4TB:n lätty ilmeisesti, koska 6TB:n levyn hinta on suhteessa huomattavasti kovempi. Edellisen koneen 4TB:n levy saanee jäädä backupiksi. Mitäköhän ominaisuuksia pitäisi painottaa? Useita eri vaihtoehtoja tyrkyllä esim. verkkiksessä. Liekö Seagaten levyistä Barracuda paras valinta PC -käyttöön?
   
 8. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 803
  Saadut tykkäykset:
  376
  Mites ois verkkokiintolevy johon pääsisi muillakin laitteilla käsiksi vai onko moiselle tarvetta ? ne ei kalliita ole.
   
 9. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  En tiedä onko NASin nopeus samaa luokkaa kuin jos on SATA-levy koneen sisällä, voi olla etä olisi. Ja sekin hiukan arveluttaa, että menisivätkö softien projektifilet yms. mahdollisesti jotenkin sekaisin jos niitä ronkittaisiin useammasta työasemasta käsin. Ja sitten sen NASin pitäisi olla aina pyörimässä ja omana laitteenaan (sisäisessä lanka)verkossa. Kun en oikein jaksaisi alkaa säätämään WLANin asetuksia... Johonkin varmistuskäyttöön NAS-purkki vois olla ihan OK, mutta jatkuvasti käytössä olevan datan jemmaamiseen ehkä ei. Ja siksihän minä sen tuoreemman pöytäkoneen hommasin että saan sen sisälle ison 3,5" SATA-kiekoston, että sikäli...
   
 10. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 803
  Saadut tykkäykset:
  376
  No jos on giganen verkkoliitäntä NAS :ssa ja giganen verkkokortti niin tuskin jää sinun käytössä nopeus jotenkin "liian pieneksi".
  En ymmärrä miten noi tiedostot jotenkin sekaisin voisi mennä jos tietää mitä tekee. Omassa ympäristössä tuo NAS toimii hitosti fiksummin kuin se että pääkoneen sisuksissa ois kaikki tarvittava matsku jolloin pakko pitää sitä päällä ja tiedostojen tavoitettavuus sakkaa. Sehän on ihan miten tuon rakentaa.
   
 11. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  En epäile ettetkö olisi oikeassa ainakin periaatetasolla. Nyt vaan on tilanne se että en jaksa pohtia käytännön toteutuksia ja omaksua uusia käytänteitä, ja pitää saada rojektia etiäppäin mahdollisimman nopeasti. Ja kyllä se on se pöytäkone millä sitä dataa pyöritän, läppäri on vain satunnaiskäyttöön. Eli joku Seagate täytyy hakea nyt..
   
 12. 1234AC

  1234AC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.04.2020
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ongelmatilanteessa (jos levy poksahtaa) paljon helpompi toimia suoraan kytketyn paikallisen NTFS-levyn kanssa suoraan Windowsista, standardeilla palautustyökaluilla, kuin NAS:ien dedikeitiid EXT-mikämilloinkin -filesysteemeillä. Varsinkin jos niitä on vielä varmistettu NAS-valmistajan omalla RAID-ratkaisulla. Pakan uudelleenrakennus voi onnistua. Tai sitten ei.

  NAS:sta on eniten hyötyä jos datoja käyttää useammalta koneelta, tarvitsee muuten keskitettyä 24/7/365 -tyyppistä palvelintallennusta tai datan käyttäjinä on läppäreitä, mobiililaitteita tai jotain muita servereistä luonnostaan riippuvaisia pikkukoneita mihin ei sovi isokapasiteettisia 3,5":n kiekkoja sisälle. Muuten verkon yli toimimisessa ei ole pointtia.
  Kunnon pöytäkone voi isännöidä omat levynsä itsekin. Ja senkin levyille voi tehdä levyjakoja ja ottaa yhteyksiä verkon yli jos tarvitsee.

  2,5" USB-levyt ovat muuten mainio lisäoptio paikalliseksi data-levyksi. Hiljaisia, luotettavia, helposti käyttöönotettavia ja USB 3:n ansiosta riittävän nopeita.

  Kyllä se voi jäädä käytännössä aika paljonkin. Riippuu myös NAS:n prosessorista, levykonfiguraatioista, käyttötavasta ja muista mallikohtaisista seikoista. ARM-prossuiset edulliset pikku-NAS:t voivat olla melko verkkaisia piereskelijöitä. Ja sitten jos NAS:n levy pitää herättää standbylta toimintaan, voi kestää lisää. Vaikka toimintakuntoon ravisteltuna otetut nopeusmittaukset antaisivat kovankin näköisiä lukemia.

  Ja sitten se vasta kestääkin, jos koko NAS pitää ensin herättää WOL:lla käyntiin...
   
 13. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 803
  Saadut tykkäykset:
  376
  Aivan. Ikinähän ei voi tulla tilannetta missä koneen sisältä joku hajoaisi ja Windowsin ollessa niin helvetin täydellinen järjestelmä, sehän ei ikinä voi hidastella tai mennä ihan yksinkertaisesti tilttiin. Siinähän koitat jollain puttylla elvytellä tai irrotella kovalevyjä ja kytkeä.. mmm... no johonkin(?).

  NAS ei ole sidottu raid -pakkaan käsittääkseni, vaikka raidit toimivia onkin, käyttötarpeesta riippuen. Voi se pakka levitä siellä wintööt pömpelinkin sisällä yhtälailla. Eipä yhden levyn toteutusta paljon raidiin kytketä ja aivan vallan mainiosti siellä sykkii NTFS -levyjärjestelmä.
  Mnii, taisinkin kirjoittaa ekaan postaukseen "jos" on tarvetta päästä kiinni muillakin laitteilla.

  Surkea optio hinta / kapasiteettinsa takia.
  Höpönlöpö. Käytännön elämässä gigasen verkon yli toimiva NAS riittää vallan mainiosti OP:n käyttöön, vaikka kuinka koitat päteviä mukahauskoja ARM -kommentteja viljellä. Tänne ne eivät ainakaan uppoa.

  Heheheh. Wake on Lan / Wake on Wan "kestää" ja toisaalla tunget yhtälöön mukaan jotain USB3 -pasketta.. :rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 05.07.2021
 14. 1234AC

  1234AC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.04.2020
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  5
  Minun pääpointti oli, että ei kannata ostaa serveriä (NAS:ia) tällaiseen levyntarpeeseen. Asioista tulee monimutkaisia ja hankalia jos niistä tekee sellaisia.

  Kyllä voi hajota, mutta toiminta silloin on sulautettua dedikeitiid -systeemiä helpompaa.

  No eihän se palautusprosessi noin mene. Et ole koskaan palauttanut hajonneelta levyltä datoja? Vaan niin että hajonnutta levyä lähdetään ronkkimaan datan palautusohjelmalla. Samassa koneessa tai levy irrotettuna toisessa koneessa, jos konekin on kaput. Paljon suurempi onnistumistod.näköisyys standardi -NTFS-levyltä kuin NAS:in sisäisillä filesysteemeillä.  NTFS:ksi sisäisen levynsä alustettavaksi antava NAS on harvinaisuus. Voi sellaisia olla, mutta ei ole yleistä. Sellaisessa NAS:issa jossa se on mahdollista, saattaa näin tehtynä rajoittaa samalla sen toiminnallisuuksia. Yleensä NAS:it haluvat sisäiset levynsä EXT-filesysteemin jonkin version muotoon, ja voivat käyttää niissä myös jotain omia dedikeitiid -juttujaan, mikä aiheuttaa palautustilanteessa harmaita hiuksia.

  Yksipaikkainen NAS on yhtä viisaan tuntuinen laite kuin yksipaikkainen auto tai yksihyllyinen jääkaappi... sulautetun palvelinkäytön + verkon yli toimimisen lisä-monimutkaisuudet yhdistettynä yhden (1) levyn "massiiviseen" kapasiteettiin. Tuollaisia löytyy varmaan eniten eläkeläisten "ruokareseptien varmistuskäytöstä", kun Gigantin myyjä on ympäripuhunut ostamaan USB-levyn sijasta NAS:n viiden vuoden lisäturvalla... :D

  Ei ole lainkaan surkea minusta. 4 TB:n USB-levyn saa alle 100 €:lla. Ei tarvitse aukaista koteloa ja tehdä tietokoneasennuksia, liittää vain vapaaseen USB-porttiin. Kaikki SATA-portit koneen sisältä voivat olla jo käytössä...

  Vauhtia riittää USB3:n puolesta paljon yli mitä mekaaninen 2,5" HDD vetää, data-käyttöön aivan tarpeeksi.


  NAS:n täysherätys/boottaaminen käyttökuntoon sammuksista voi kestää parhaimmillaan useita minuutteja. Levymappauksen ottaminenkin voi kestää standbysta herätettyyn NAS:iin sekin paikallista levyä ärsyttävän selvästi pitempään. Herätessään monipaikkainen NAS herättää yleensä samalla kaikki levynsä, sitä rutinaa ja piereskelyä ainakaan minä en jaksa samassa huoneessa kuunnella joka kerta kun olisi asiaa levylle. NAS:ien kotelot ovat yleensä resonoivia muovilaatikoita, kaikki levyäänet kuuluvat paljon selvemmin kuin jämäkästä & vaimennetusta PC-kotelosta.

  Kyllä. Laitteen prosessori vaikuttaa laitteen toimintanopeuteen. Ihmeellistä mutta totta. Edullisen pään NAS:eissa ei käytetä tehokkaita X86 -PC-prossuja, vaan melko hinteliä mobiilisuorittimia.

  Ei taida olla kokemusta USB-levyistäkään? USB-levy herää unosiltaan samaan tahtiin kuin SATA-levykin. Ei ole todellakaan NAS:n monen minuutin bootti-pärinöitä ja odottelua... I/O -vauhtia riittää USB3:n puolesta paljon yli mitä mekaaninen 2,5" HDD vetää, data-käyttöön enemmän kuin tarpeeksi. On lähes äänetön suhisija myös käynnissä ollessaan, eikä lämmitä itseään kuin 1-2 watilla, mikä lupaa pitkää käyttöikää.

  WAN-puolelta herätettävä oma palvelin on potentiaalinen sisäverkon tietoturvariski, jos ei ole tehty tarkkaa porttiohjausta, vaan käytetty rennosti UPnP:tä.
  Jos dataa ei ole terakaupalla, käyttäisin maailmalla reissatessa datailuun mielummin mobiililaitteen paikallista muistia tai jotain pilvipalvelua. 128 GB on uusissa laitteissa jo vakiona, ja puolen teran lisämuistikortti lähtee alle satasella.
   
  Viimeksi muokattu: 05.07.2021
  vemkki tykkää tästä.
 15. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 106
  Saadut tykkäykset:
  82
  Ööö... Mitenkä tämmöisestäkin aiheesta saa melko intohimoisen tappelun aikaiseksi?

  Kävin jo hakemassa Seagate Barracudan, eli omalta osaltani asia on jo melko lailla selevä...
   
  JML tykkää tästä.