Parvekelasin vaikutus satelliittivastaanottoon

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana Markus78, 08.03.2005.

 1. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  ...6 mm paksu, Lumon merkkinen... ne puut varmaan ongelman ydin. vertaa lasit auki onko tehot paljon alempana kuin kiinni ollessa.

  mökille asentelin viime kesänä multifokusta ja lopputuloksena jouduin panemaan muutaman puun matalaksi sekä sahailemaan oksia, jotka käytännössä pilaa signaalin helposti, varsinkin märkänä... joku yö oksasaha kouraan ja...;)
   
 2. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, oon kattellu noita varrellisia puutarhasahoja, mutta varret niin lyhyitä, ettei yllä, ja itse en puuhun uskalla kiivetä :(
   
 3. Markus78

  Markus78 New Member

  Liittynyt:
  04.02.2005
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  On jäänyt kertomatta miten omalla kohdallani kävi (jos nyt jotakuta kiinnostaa).

  Hallitus yritti ensin kieltää minulta antennin asentamisen parvekkeelle, mutta empä antanut periksi. Soitin asukasliittoon ja sieltä tosiaan sanottiin, että jos antenni on kiinnitetty irralliseen alustaan oman parvekkeen sisäpuolelle, niin asukkaalla on oikeus asennukseen. Kerroin asiasta hallitukselle ja yhtiökokouksen jälkeen käytiin asia läpi ja sain kuin sainkin luvan (vaikka eipä heillä oikein muutakaan vaihtoehtoa ollut, mutta oli mukava että asia hoidettiin näin selkeästi niin ei tule sitten jälkeenpäin ongelmia).

  Sitten asennukseen. Kiinnitin 1,5m kolmijalkaisen tolppajalan Lemminkäiseltä Tuusulasta hankkimaani 2-laadun betonilaattaan (500mmx500mmx52mm, 31kg) 10mm kiila-ankkureilla (tolppajalan pystysuoruutta on helppo säätää kiila-ankkureihin kiinnitetyillä muttereilla) ja ladoin vielä muutaman ison sauvakiven laatan päälle painoksi (sain muuten 2-laadun laatan ja kolme kiveä 2 eurolla! eli jos tarttee kiviä painoiksi niin 2-laatu kannattaa). Laatta tuli siis parvekkeen takanurkkaan (jouduin laittamaan etu- ja takareunojen alle muovimatto viipaleet, kun ei ollut lattia ihan tasainen ja ilman niitä olisi keikkunut). Tolppajalkaan asensin sitten Triaxin td88 antennin, jonka korotuskulman olin jo ennalta säätänyt. Satelliitin (Astra 19,2) hain sitten vanhemmilta lainaamallani analogisella virittimellä (löytyi n.1/2 minuutin haun jälkeen) ja asennus oli valmis n. 10 minuutin kuluttua. Elikäs jos on analoginen viritin saatavilla, kannattaa käyttää, asennus sujuu kuin leikki.

  Virittimenä mulla on Topfieldin tf5000 CI (108,50e Saksasta) ja mikropäänä Smartin Titanium Twin 0,2dB (22e myös Saksasta). Kaapelina käytin (n.5m pitkä) vanhemmilta käyttämättömäksi jäänyttä kaapelia, kun heidän satelliittisysteeminsä digitalisoitiin. En siis tiedä merkkiä ja laatua, mutta on Antenniasennuksen (nyk. Maxisat) vuonna 1996 käyttämää kaapelia. Parvekelasi on Lumon merkkinen n. 6mm paksu.

  Topfield antaa singnaalin arvoiksi 80-81% (taso?) ja 99% (laatu) jotka kuulemma (www.topfield.de) merkkaavat maksimiarvoja tälle virittimelle. Eikä kuva kovin vähästä häiriinny, antennin editse voi kävellä ja sen eteen voi pysähtyäkin kuvan häiriintymättä. Laitoin eteen esteitäkin, eikä virittimen arvot laskeneet kovin äkkiä maksimista. Tuntuu, että tuo mikropää on aika kova laite, vaikka täälläkin epäiltiin sen 0,2dB arvon paikkansapitävyyttä. Antenniksi olisi varmaan riittänyt Triaxin td78:kin, mutta halusin ottaa varman päälle.

  Yksi asia mikä yllätti on se miten paljon parvekelasi taittaa signaalia (mun tapauksessa antenni on lasiin nähden n. 45 asteen kulmassa). Eli jos on suunnannut antennin lasit kiinni ei kuvaa näykään jos lasit avaa. Taitto ei varmaan ole niin suuri, jos antenni on suunnattu suht koht suoraan lasia kohti. Antennin suuntaus kannattaa siis aina tarkistaa, jos parvekelasit otetaan välistä pois tai jos sellaiset tulee signaalin väliin.

  Nyt on antenni ollut parvekkeella jo pari kuukautta ja kaikki pelaa mainiosti.
   
 4. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hoops ! Ja meikäläinen on suuntaillut parvekelasit auki ja ihmetellyt, kun kuvaa ei näy kun ne on kiinni.. Pittääpä kokeilla suunnata lasien kiinniollessa..
   
 5. RedAlert

  RedAlert Member

  Liittynyt:
  12.05.2004
  Viestejä:
  915
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kommentointia melko tarkalleen 10 vuoden jälkeen, mites kun on lautanen kääntömoottorin päässä, tällöinhän kulma parvekelasitukseen muuttuu sekä pysty että varsinkin vaakatasossa. Eli signaali taittuu erilailla ja varmaan vaikuttaa vastaanottoon...vai?

  Edit: Homma hoituneekin DiSEqC 1.2:a käyttäen, hankalampaa kuin USALS-ohjauksella, mutta ehkäpä hoituu kumminkin...
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2015