Parvekelasin vaikutus satelliittivastaanottoon

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana Markus78, 08.03.2005.

 1. Markus78

  Markus78 New Member

  Liittynyt:
  04.02.2005
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täällä on jo aiemmin keskusteltu siitä, että parvekelasin läpi pystyy vastaanottamaan satelliittikanavia, mutta nyt haluaisin vähän tarkennuksia aiheeseen. Eli vaikuttaako antennin kulma parvekelasiin nähden signaalin voimakkuuteen, eli jos ei parveke ole suoraan satelliitin suuntaan vaan joutuu asentamaan lautasen vinottain (sanotaan, että kulma lasiin nähden jotain 35-40 astetta)? Tällöinhän satelliitin ja antennin välillä on enemmän lasia, kuin jos antenni on n.90 asteen kulmassa lasiin nähden. Onko kellään kokemuksia?
  Minkälaisia suosituksia olisi laitteiston suhteen jos haluaa vapaita kanavia (varmalla signaalilla, joka pysyy kaikilla säillä) kyseisissä olosuhteissa Astrasta (19,2), ja mahdollisesti sivusyötöllä myös Hotbirdistä. Vähintään metrin antenni? 0,3dB kohinainen mikropää (tai nythän saa Saksasta jo 0,2dB:llä)? Kaonin Kombo on varmaan vastaanotinpuolella tähtäimessä (Saksasta saa sen verran halvalla).
  Kiitos jo etukäteen jos joku viitsii vaivautua vastaamaan!
   
 2. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aikalailla sama homma askarruttaa, luvat ois nyt hallussa, eli taloyhtiön puolesta homma onnistuu. En vaan kehtais tilata asentajaa 'testailemaan' parvekkeelle. lautasen koko askarruttaa myös, olisi mukava, että mahtuisi itsekkin vielä parvekkeelle... listalla on samoin mahdollisimman hyvä mikropää, onkohan tuolla 0,3>0,2 erolla enää suurta vaikutusta? Oma parvekelasitus on 6 mm paksu, Lumon merkkinen.

  asia etenee viimeistään huhtikuussa, laitan rapoa, kuinka kävi. muiden kokemuksia kuulisin mielellään..
   
 3. Markus78

  Markus78 New Member

  Liittynyt:
  04.02.2005
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tervehdys kohtalotoveri! Minulla ei ole vielä edes luvat kunnossa ja olen vasta muutaman viikon päästä muuttamassa kyseiseen asuntoon. Soitin tänään isännöitsijälle ja sanoi, että eipä osaa sanoa, kun ei ole talossa kellään muulla ja että keskustelee hallituksen kanssa... Jäi vähän sellainen tunne, että ei ole kovin varmalla pohjalla tämä projektini, mutta isännöitsijä tuntui mukavalta mieheltä, jonka kanssa voi varmasti keskustella asiasta. Mutta kahtellaan.
  Minunkin kohdallani asia siis etenee (jos etenee) vasta huhtikuun aikana. Ajattelin tilata Saksasta 100cm antennin (28,50€/29,99€) ja mikropään samalla (pricebuy.de/ja sen ebay kauppa). Eli ajattelin tuolla huutokaupassa yrittää saada tuollaisen Smartin (kuulemma useita testivoittoja kyseisellä valmistajalla) TQSX 0,2dB Quad mikropään. Tuolla huutokaupassa on saanut niitä 20 euron pintaan, eli n. puoleen hintaan. En tosiaankaan tiedä onko mitään käytännön eroa 0,2 ja 0,3 arvoisilla mikropäillä, mutta ajattelin luottaa numeroihin, jos noin halvallakin lähtee.
  Parvekelasiakaan en ole vielä mittaillut, mutta eikös noissa ole aika standardi paksuudet.(?)
  Eipä tässä sen kummempia, kuin että palaillaan asiaan kun asia lähtee eteenpäin.
   
 4. Gordon Shumway

  Gordon Shumway New Member

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksei? Omalla kohdalla asentaja tuli ilmaiseksi testaamaan, tosin ei saatu kanavia näkymään.
   
 5. Pade

  Pade New Member

  Liittynyt:
  21.10.2004
  Viestejä:
  67
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ite tuossa just vertailin omia mikropäitä ja tostesin että jos katselet hotbirdia, astraa, thoria tai siriusta, niin ei ole väliä mikä pää antennissa on. Kaikki mikä näkyy niin näkyy. 0,2 ja 0,6dB välillä ei mitään eroa. Jos signaali on heikko, niin tietty herkempi on aina parempi, mutta myös kaapelin laatu ja pituus vaikuttaa asiaan yllättävän paljon. Jos on huono kaapeli niin ei se herkkä mikropääkään pelasta asiaa. Ja toinen juttu minkä luin eräästä testistä oli itelle uusi asia, eli mikropään ja antennin yhteensopivuus vaikuttaa asiaan myös. Antenneja kun on erimuotoisia, on pyöreitä ja on soikeita, niin nämä kuulemma vaativat erilaisen mikropään optimitimaalisen toiminnan saamiseksi. Mikropäiden sisällä kun on "syöttötorvi", niin sen muoto voi olla sovitettu joko soikealle tai pyöreälle antennille. Ja luonnollisesti kun sotkee nämä keskenään niin parasta mahdollista tulosta ei synny.

  Ja vielä yksi juttu.... mikropäiden kohinan mittaus ja noiden alhaisten kohina arvojen paikkansapitävyyttä on ihmetelty pitkään ja jokainen valmistaja kai mittaa ne omalla tavallaan. Joten ei niihin aivan sokeasti kannata luottaa tai odottaa mitään ihmeitä tuolta 0,2 päältä. Huoltovalikon käyttäjäkommentit eivät ainakaan mullistusta luvanneet.
   
 6. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellänikin on tuo parvekelasi ongelma edessä.. Ajattelin sijoittaa lautasen
  oheisen taideteoksen :king: mukaisesti parvekkeen takaosalle aika alas..

  Miten pystyn arvioimaan tuon edes teoreettisen näkyvyyden ennen lautasen hankintaa.. Eli tuo näkyvyyskulma. Miten siis tuo lautasen suuntaus, onko se kulma millä korkeudella on satelliitti on katsottava lautasen keskipisteestä vai ylä/alareunasta katsottuna.. Eli pystynkö edes teoreettisesti sijoittamaan lautasta alas parvekkeen takakulmalle...

  Myös vinkkejä kaapelin vetämisestä näkymättömästi olohuoneeseen asti otetaan vastaan.. Matkalla seinää jossa ovi, jossa ei kynnystä jne.. Saako
  sitä kaapelia mitenkään helposti sinne seinän sisään tms..
   

  Liitetyt tiedostot:

 7. Pade

  Pade New Member

  Liittynyt:
  21.10.2004
  Viestejä:
  67
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itellä on lautanen alhaalla ja parvekkeen toisessa päässä mahdollisimman sisällä parvekkeellä. Laseja ei ole ja lautanen ei edes näy ulospäin. Vastaus ensimmäiseen kysymykseesihän löytyy kuvasta. Eli jos 20 astetta ylöspäin ei ole mitään esteitä satelliitin ja antennin niin eiköhän se näy.

  Sivuttaissuunnan voipi tarkistaa auringon avulla. Suunnilleen kahden aikoihin ja siitä +- 2h välillä mistä aurinko paistaa niin sinnepäin pitäisi olla esteetön näkyvyys. Ajat riippuu tietty siitä missä asut ja mitä haluat katsella. Nuo ajat on sinnepäin kaakkois-suomessa. Tuo klo. 14 saattas olla Hotbirdiin sinnepäin. Auringon avulla ei kyllä kannata antennia voi sitten suunnata, ettei nyt vaan kukaan semmoista kuvittele, mutta näkee suunnilleen edes onko vastaanotto mahdollista.
   
 8. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mites noiden parvekelasien puhtaus vaikuttaa asiaan ?? Vaimo on tähän päivään mennessä pessyt ne aina keväisin. (työnjako: vaimo - suorittava, mies - älyllinen..) Pitääkö se laittaa ne pesämään myös keskellä kesää, syksyllä, ja talvella plussakelillä ??

  Näkyykö satelliitti jos parvekelasit huurustuu ?
  Tai jos puhaltaa kovasti lunta ja lasiin jää sellainen hyvin ohut verso ?

  -> Talvellahan noi lasit voi pitää auki, mutta estävät hyvin lumen tulon lattialle joten... Ja se vaimoparkakin, tässä tiedä vaikka itse joutuisi lasien pesuun... :rolleyes:
   
 9. Bream

  Bream Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.09.2003
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sateliitista tuleva signaali on sellaisella taajuudella, että se läpäisee varsin hyvin pienimmät esteet. Esim. sankkakaan lumisade ei liiemmin haittaa katselua vaikka lunta tuossa satelliitin ja antennin välillä voi olla todella paljon. Tämä on itseasiassa aika kummallista koska samaan aikaan varsin harvakin lehtipuu estää tehokkaasti katselun.
   
 10. G-man

  G-man Custom Title Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.12.2004
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  12 GHz ei ole ihan matalimpia taajuuksia kun ajattelee tuon parvekelasin vaimennuksia... Jos lautanen on öbaut metrinen, sääkin vaikuttaa asiaan: mitä korkeampi taajuus, sitä kriittisempiä ovat maasto- ja sääesteet - kokeile vaikka räntäsateella tai kun talvella on auroraa, samoin ukkospilvi tekee pikseleitä kuvaan.
  Offset- ja prime focuslautasten syöttötorvet ovat melko rankasti asiaan vaikuttava juttu. Ja valmistajien S/N-luvut ovat yhtä luotettavia kuin automyyjien puheet: yksi kaverini, joka on sat.alan kaupassa työssä, testasi huvikseen eri LNB:itä ja kas kas, yksi halvimmista olikin herkin... huh huh. Ostin heti yhden.
  Jätä parvekelasi raolleen juuri lautasen kohdalta??:)
   
 11. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt olisi aika tilata asentajaa parvekkeelle. Onko suosituksia asennusliikkeestä pääkaupunkiseudulla?
   
 12. Kettu69

  Kettu69 New Member

  Liittynyt:
  28.04.2004
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä lupia tarvitse paljon kysellä, jos asentaa lautasen parvekelasien taakse, ainoastaan silloin jos se ylittyy parvekkeen ulkopuolelle:

  "Tässä hiukan kannanottoa "viranomaisilta" (kyse on vuokra-asunnosta ja satelliittilautasen asennuksesta parvekkeelle):

  Jollei taloyhtiön yhtiöjärjestys tai kaupungin rakennusnormit kiellä
  lautasen asennusta (maisemallisista syistä), niin sen voi tehdä. Muutenkin
  nykyään satellittikanavien näkyminen (varsinkin kaapelikanavien puuttuessa)
  luetaan tavanomaiseen asumistasoon. Vuokra-asuntoa pitää voida käyttää
  normaaliin asumiseen katsottaviin toimintoihin, joten tuskin
  vuokranantajallakaan on millään perusteella oikeus kieltää parin ruuvin
  poraamista.

  Terveisin
  Tero Leino
  Suomen Kuluttajaliitto ry

  Samaa sanoi Suomen Asukasliitto ja paikallinen asunto-asioihin perehtynyt juristi."

  Lainattu keskustelusta: https://www.dvdplaza.fi/forums/archive/index.php/t-12968.html
   
 13. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  itse pidän lasien sisäpuolta privaattialueena. nyt jo koko perkel# kouhkaaminen tympii, ajattelin nyt kuitenkin kerrankin katella hommat siten, että ei tule viduilua jälkikätösöseen. valitettavasti kyseessä on omistusasunto, joten pikkunatsit pääsevät pätemään, kun elämä ei muuten nappaa.. tämä homma katellaan kuitenkin loppuun saakka, jos tästä joku meinaa urputtaa kateuttaan tai muuten vittulunhalustaan, ansat on viritetty.
   
 14. pede

  pede Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 349
  Saadut tykkäykset:
  19
  noilta kun kysyy on sama kuin kysyisi ammattiliitolta työsuhdeasiasta. eivät ole viranomaisia eivätkä puolueettomia.

  asiasta olen kyllä ihan samaa mieltä. jos parvekelasin rajojen sisäpuolelle jää, olet vuokrannut sen tilan joten voit sitä käyttää
   
 15. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onneksi tosta asiasta on tulossa kohta (vuoden sisällä) Hovin päätös.. Se Turkulainen kurdilainen kun on sinne asti valittanut, kun lautanen on puolittain kaiteen ulkopuolella ja taloyhtiön hallitus joka ei halua taloyhtiönsä oleva "teletappitalo" (Joo, myönnän, paras perustelu mitä olen mistään asiasta kuullut..) haluaa sen lautasen pois...

  Seurakkaa tilannetta, googleen hakusanoja, "hovioikeus, satelliitti" tms tai suoraan linkistä http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-23,4:285422,1:0:0:0:0:

  Toivon mukkaan Hovissa ois järkee, mutta pelekään pahhoin..

  Meikäläisellä on ainakin sympatiat mukana.. Naapuritaloyhtiössä signaali tulee sisään ilmalähetteestä ja yhdestä satelliittilautasesta josta tulee moduloituna muutama satelliittikanava. Sitten siellä katolla on toinen lautanen josta suora signaali ainakin yhteen huoneistoon..

  ..Vaan meikäpä kun meni ehdottelemaan vastaavaa meidän taloyhtiössä, niin entiselle hallituksen puh-johtajalle tuli pupu pöksyyn (alun järkevien keskustelujen jälkeen) ja sai järjestettyä n. 60v taloyhtiössä olevan lakimiehen puh.joht paikalle hallitukseen joka vastustaa kaikkea. No, ainakin lautasta katolla (no, meillä siellä on jo lautanen, vanha ennen htv:tä oleva, josta tuli pari analogista kanavaa sisään, mutta mitäpä tuosta onhan se käyttämätön lautanen siellä katolla parempi, kuin käytössä oleva...) , että taloyhtiössä olisi "keskustelu/tiedotusfoorumi" (intranet tms jossa jopa taloyhtiön omistajat, osakkaat, voisivat laukoa ehdotuksiaan julki.. Myönnän, olisihan se aika julkeaa..), tai että taloyhtiö liittyisi kiinteistöliittoon (muutkin hallituksen jäsenet kuin vanha lakimiespatu voisivat saada tietoa taloyhtiön hoitamisesta), jne jne..

  No, mitäpä näistä, mutta on se satelliittivastaanoton hyväksyminen joillekin vaikeaa.. Esim. meidän taloytiössä eka joka kysyi lupaa lautasesta omalle parvekkeelle sai odotella 3kk. Oletan että syy oli se että 60v lakimiespatu luki läpi kaikki keinot kieltää se ja kun ei löytänyt niin lupa tuli.. :)
   
 16. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, mitäpä näistä. 3 kk on onneksi lyhyt aika näissä hommissa...

  joskus vaan tuntuu, että kaikenlaiset projektit tms. kokee tylyn kohtalon useassa taloyhtiössä. varsinkin, jos jotain ehdottaa yhteisön keskushegemonian ulkopuolinen jäsen tai muuten väheksyttävä 'normaali' asukas, jolla ei ole suhteita sisäpiiriin.

  tuikitavalliset miljoonaremontit etenee kaavamaisesti serkun pojan firmalle, ilman kummempia rutinoita.

  pitäähän kaikessa panna kuitenkin hanttiin, ihan periaatteesta, ettei naapuri vahingossakaan saa ylimääräisiä etuja tai pääse asumisviihtyvyyttään parantamaan.

  Onneksi tämän kaltaiset häiriköt saadaan kuriin ja herran nuhteeseen keskinäisten kerrostalokyttääjien perustoimenpiteillä.

  nykyisen kaavoituspolitiikan kehtolapsena syntynee 100-kerroksisten talojen loputon armaada. tilaa kun suomesta ei löydy.

  mopo karkasi hieman... köh..
   
 17. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on "Nixu" merkkiset, varsin paksut.. Ja nyt kun on pari päivää
  käännellyt tuota 88cm Triaxia niin jotain tästäkin asiasta tiedän (kantapään kautta pitää kaikki oppia..).

  Siriuksen voimakkaampi keila ei huomaakaan parvekelaseja,
  mutta heikompi keila ei näy lasien läpi..

  Hotbird 13e on muutenkin vähän haasteellinen, sijaitsee linjassa viereisen kerrostalon kanssa ja onneksi siinä satelliitin kohdalla sattuu olemaan parveke, (jossa ei parvekelaseja), ja jonka läpi signaali siis näkyy.. :) Mutta jos itselläni on parvekelasit kiinni niin ei sitten näy..

  Thor perkele on männyn takana eikä näy.. Olen yrittänyt parvekkeeni joka nurkasta mutta tuloksetta.. Se niistä syksyisistä hdtv lähetyksistä sitten.. :OI

  Oisko ehdotuksia voimakkaammin vahvistavasta peilistä ? Koko ei saisi olla kuitenkaan yli 1M, muuten vaimo hermostuu viimeisen kerran...

  Mikropäänä Inverto Silver Tech IDLP-40SL+ (0,3db, jos se mitään nyt merkkaa..). Ehdotuksia herkemmistä mikropäistä otetaan vastaan (tai paremmin ko plätyn kanssa yhteensopivasta. Samoiten ehdotuksia mahd laadukkaasta antennikaapelista.. Nyt Mediaplazashopista ostettua 90db häiriösuojauksella olevaa, pituutta 15 m.

  ...Jos tuo hotbird rupeaisi näkymään parvekelasien takaa vaikka.. :weep:
   
 18. Markus78

  Markus78 New Member

  Liittynyt:
  04.02.2005
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
   
 19. perdox

  perdox New Member

  Liittynyt:
  27.12.2004
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  asennus onnistui. Invacomin 0,3dB quad, 85 cm, thor. lautanen on tosi loivassa kulmassa laseihin nähden, ehkä 55 astetta, yli 45 kuitenkin. signaali on loistava ainakin poutasäällä. sadekelistä ei vielä kokemusta.
   
 20. RAVIREZ

  RAVIREZ New Member

  Liittynyt:
  02.11.2004
  Viestejä:
  150
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkämerkkiset parvekelasit ? Onko tietoa lasien materiaalista ?

  Itselläni näkyy (loppujen lopuksi) hotbird/Sirius/Thor lasien läpi, tosin heikolla signaalilla, ja heikot kanavat, kuten Thorin "suomalaiset yle-nelonen-mtv3" ei näy... Samat vempeleet kuin sinulla muuten...Lisäksi esteenä pikkuisen mäntyä :)