Parketin VALMISTAJIEN erot, onko niitä??

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Jamsa, 05.06.2007.

 1. Käikäle

  Käikäle Member

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä on olohuoneessa 12v vanha tammiparketti jota ei ole koskaan hiottu ja siihen tulleet naarmut eivät ole koiran aikaansaamia vaikka semmoinen on asunnossa asustanut samaisen 12v. Pidän tuota parkettia paljon mukavampana kuin laminaatteja mitä löytyy makuuhuoneesta ja edellisissä asunnoissa on ollut.
   
 2. Teukka76

  Teukka76 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 365
  Saadut tykkäykset:
  2
  paperia ja sidosaineitahan tuo MDF on.

  Meillä laitettiin omakotitaloon valkoöljyttyä tammiparkettia 24€/m2
   
 3. Moti

  Moti Active Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 012
  Saadut tykkäykset:
  9
  Parketti on puuta. Sen ideaan kuuluu että siihen saakin tulla naarmuja ja elämän jälkiä. Jos ei tätä siedä niin sitten pitää miettiä muita materiaaleja. Hiominen ja lakkaaminen on niin kallista että samalla hinnalla voisi vaihtaa tilalle laminaattia.

  Suurempi ongelma imo parketin vaaleissa sävyissä on kellastuminen ja tummissa sävyissä tummuminen. Lisäksi tummassa lattiassa pöly näkyy herkästi.

  Olen kuullut sanottavan että laminaatti on liukkauden takia huono valinta esim. keittiöön. Parketti on joka tapauksessa huono keittiössä jos lattialle roiskahtaa vettä joskus enemmälti.

  Niin hassulta kuin se kuulostaakin, muovimatto on teknisesti yksi parhaista lattia materiaaleista, ulkonäkö pois lukien.
   
 4. Kutka

  Kutka Member

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  1
  [OT]
  Puukuitua ja sidosainetta[/OT]
   
 5. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Olen asunut rivitalossa (ts maa lattian alla) jossa parketti ja omakotitalossa jossa laminaatti. Laminaatti oli erittäin kallista laminaattia mutta silti:

  - Laminaatti on kylmä jalalle. Jos ei kärsi kylmistä jaloista, tämä tuskin haittaa, mutta esim oma äiti, jolla sitä laminaattia on, käyttää suurimman osa vuodesta villasukkia. Itse en koskaan laittaisi laminaattia ilman lattialämmitystä, oli kyseessä mikä talo tahansa.

  - Laminaatti kopisee. Ei tietysti mikään suuri ongelma, mutta pitää kuitenkin enemmän ääntä kuin parketti.

  - Laminaatti tuntuu ja näyttää muovilta. Vielä en ole nähnyt laminaattia, joka olisi vuosien jälkeen puun näköistä.

  - Laminaatti muuttuu todella helposti liukkaaksi. En tiedä mistä johtuu, mutta hyvin monet esim. siivouksessa käytetyt aineet aiheuttavat älyttömän suurta liukkautta, jos niitä jää edes hiukan laminaatin pintaan.

  - Laminaattia ei voi kunnostaa eli se menee jokaisen remontin yhteydessä vaihtoon. Rahallisesti ei ole suuri menetys, mutta itse mielummin pyrin ostamaan pidempiaikaisia kiintokalusteita, joita voi korjata

  - Laminaatti on lyhyesti sanottuna feikki. Itse haluan materiaalin sellaiseksena kun se alkuperäisesti on eli jos haluan puupinnan lattiaan, ostan aitoa puuta. Jos haluan lattiaan jotain muovin tyyppistä, ostan vaikka korkkia. Jos haluan lattiaan laattaa, ostan laattaa.


  Jos itsellä olisi koira, niin sitä varmasti silti ostaisi paksua kokopuuta lattiaan ja hioisi pinnan vaikka kerran viidessä vuodessa. Toki tällä välillä parketti voi mennä huonoon kuntoon, mutta parketti on aitoa puuta ja siinä kuuluukin näkyä elämisen jäljet.
   
 6. Maky

  Maky Member

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  869
  Saadut tykkäykset:
  12
  Tästä on tulossa parketti/laminaatti sota, mutta pari mielipidettä. 1 krs paritalo, lattialämmitys kaikissa huoneissa, laminaattilattiat ja lapsia.

  Lattialämmitys + laminaatti on loistava. Nyt kesällä kun lattialämmitys on kiinni on laminaatti mukavan viileä.

  Ulkonäkö: Meiltä on monesti kysytty onko tuo parketti. Eroa ulkonäössä ON ja pysyy, mutta laminaatti on yhtenäisempää pintaa jalkalistojen, keittiötasojen ja kaapistojen kanssa.

  Kestävyys: Se on se laminaatin ylivoima. Ei naarmuja sukan alla olevasta kivestä. Ei jälkiä tuolilla keikkumisesta. Ei jälkiä kun lasit pudonneet lattialle. Ei irvistele saumoista, vaikka keittiössä vettä lentänyt lattialle useamman kerran. Vaimon edellisessä asunnossa parketti irvisteli saumoista jo normaalin nihkeäpyyhinnän jäljiltä. (nihkeä <> märkä)

  Remonttiasioista: Menee parkettikin usein remontissa vaihtoon. 10 vuodessa kun muuttuu tyylisuunnat ja maut. Pyökki oli 10 vuotta sitten in. Haluaako joku pyökkiä nyt?

  Kopinaa en laminaatista ole kyllä löytänyt, mutta vaatisi että kävellään kengillä sisällä? tai koiran?

  Säätäjälle vielä: Onhan parkettikin feikki lautalattia? :D
   
 7. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Millä tavalla yhtenäisempää? Eikö tämä kuitenkin riippu siitä, että mitä materiaalia ovat keittiötasot, kaapistot ja jalkalistat? Varsinkin tällaisissa pinnoissa, missä fyysinen kulutus on pieni, kannattaa mielestäni suosia aitoa puuta ja siten parketti sopisi paremmin. Lattialistoissa puolestaan itse suosisin valkoista listaa, niin lattia "ei nouse seinälle".

  Keittiöön imo muutenkin paras on laatta, jota voi kunnolla pestä ja joka kestää suurienkin esineiden pudotukset. Makuasia tosin :)

  Jos parketti irvistelee saumoista nihkeäpyyhinnän jälkeen, parketti on huonoa laatua... omassa parketissa tällaista ilmiötä en ole havainnut.

  IMO pyökki ei ole ollut koskaan in, mutta voihan olla, että muistan täysin väärin.... IMO se on ollut tasaisen hajuton ja mauton puu, johon on helppo päätyä, koska halutaan jotain lähelle tammea, mutta ei kuitenkaan valita sitä.

  Lattioissa on toki trendejä, mutta enemmän mä väittäisin, että aiemmin kyse on ollut rakennusliikkeiden/rautakauppojen määräämisasemasta. Ts. rautakaupat myi varmaan 20v jokaiseen projektiin sitä tammista palaparkettia ja tämän takia tätä lattiaa löytyy about jokaisesta kämpästä tuolta ajalta.

  Jos taas ajattelee tummia lattioita, joita nyt kovasti asennetaan kaikkiin kämppiin, niin näitä on ollut monissa suuremmissa asunnoissa vuosikymmeniä. Kun näissä asunnoissa on käynyt, niin ei ainakaan mulle koskaan ole tullut mieleen, että jopas on olleet trendilattioita...

  Lisäksi vaikkapa 1900-luvun alun kämppiä, niin näissä on aina ollut mäntyiset kokopuulattiat, eikä näitä kovin moni vaihtele koska "ne eivät ole trendikkäitä". Tällaisen kokopuulattian voi monta kertaa maalata/sävyttää uudelleen ja lattian vanhuus on asia jota asukkaat aina arvostavat.

  No nekin, ylesempi metelin aiheuttaja saattaa varmaan olla leikkivä lapsi joka heittelee leluautoa pitkin huonetta :D


  Osittain joo, mutta parketissa usein kuviointi on erilainen. Jos haluaisi yksisauvaista parkettia, niin imo lautalattia voisi suoraan olla aika hyvä vaihtoehto :)
   
 8. Maky

  Maky Member

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  869
  Saadut tykkäykset:
  12
  Noin ihan värisävynä. Meillä on tasot, lattia, listat kirsikkaa. Ovat sävyinä lähellä toisiaan, siis jos hakee yhtenäistä perusväriä. Se että kaikki on eri materiaaleja toimii myös, mutta naapurilla (samanlainen asunto, helppo verrata) on vielä kaappien rungotkin kirsikkaa ja lattia parkettia. Kaikki on selkeästi eri sävyjä.

  Muuten olen kyllä Säätäjä kanssasi yleisestiottaen samaa mieltä. Lautalattia tai parkettikin kestää vuosisadan, eikä niitä kannata todellakaan rempassa vaihtaa. Mutta tuollaisessa perus kerros/rivi talossa jokainen muuttaja tekee rempan. Ja kun sen kerran tekee, niin monesti menee lattiakin vaihtoon, varsinkin jos se tarvitsisi hioa vs valitsempa uuden ja voi valita oman mielen mukaisen.
   
 9. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tämä on kyllä valitettavan totta :(

  Toisaalta uskon, että tähän on osittain johtanut tilanne, jossa asunnut remontoidaan halvalla laminaatilla tai edullisimmalla parketilla. Kun vanhan lattian arvo on pieni ja se usein näyttää halvalta, sitä ei haluta säilyttää. Jos taas alkuperäinen lattia on arvokas (esim vanhat talot), vanha lattia säilytetään ja se kunnostetaan.

  Jos esim omassa kämpässä olisi ollut kunnollinen parisauvainen tammiparketti, niin me varmasti olisi se kunnostettu. Nyt lattiassa oli halvin mahdollinen kakkoslaadun koivuparketti joka irvisti saumoista todella paljon. Ei tällaista ollut mitään mieltä kunnostaa....
   
 10. Harry

  Harry Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 904
  Saadut tykkäykset:
  7
  Siihen esim. katossa käytettävään MDF-paneeliin on liimattu päälle puuta tai jotain muuta kuviota jäljittelevä muovikalvo.

  Itsellä tämä lattia-asia on ajankohtainen ja mielenkiinnolla seuraan tätä keskustelua. Koiria meillä ei ole ja tuskin ikinä tuleekaan, joten sen puolesta laminaattia tai parkettia voisi hyvin laittaakkin. Talo on kuitenkin perinteinen 50-luvun rintsikka ja siihen ei oikeastaan tyylillisesti istuisi kumpikaan vaihtoehto, vaan lattiat pitäisi tehdä lankusta. Lankkulattian tekeminen vaan on näistä vaihtoehdoista se työläin ja helposti vielä kallein. Mäntyä en talon lattioihin laita, enkä enää mihinkään huonekaluihinkaan.
   
 11. Okkraj

  Okkraj New Member

  Liittynyt:
  04.05.2005
  Viestejä:
  244
  Saadut tykkäykset:
  0
  Parketti vs laminaatti sodan keskeltä voisi todeta, että ilmeisesti ketään ei ole "ylistänyt" lähiaikoina asennetun parketin pinnan kestoa? Eli onko sitä eroa eri VALMISTAJIEN välillä todellisuudessa vai ei? Nyt näyttäisi muutaman kokemuksen perusteella siltä, että kaikki työntävät samankaltaista tavaraa markkinoille.
   
 12. Kutka

  Kutka Member

  Liittynyt:
  08.07.2004
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  1
  Karelialla, kuten varmasti monella muullakin valmistajalla, löytyy tuohon tarkoitukseen esimerkiksi Story ja Kartano -mallit, jotka ovat "yksisauvaisia" eli lankkulattian näköisiä.

  Ei kannata mutuilla näissä kestoissa, kaikilla kun on erilaiset käyttöolosuhteet lattioissaan. Kannattanee ennemmin valmistajilta kysellä esimerkiksi Taber-kulutuskokeen arvoja, kun kaikki kotimaiset valmistajat lienevät sen standardin mukaisena testinä suorittaneen.
   
 13. Chauron

  Chauron New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  3 205
  Saadut tykkäykset:
  10
  Veikkaan ettet merbauta enää kauaa saa, tuote kun tullaan tod.näk. vetämään markkinoilta pois tässä parin vuoden sisään.


  http://www.verkkotie.fi/index.php?o...40&PHPSESSID=79439b668418b1a0f7f146718b4a1026
  http://www.greenpeace.org/finland/fi/mediakeskus/lehdistotiedotteet/sukupuutto-uhkaa-merbauta-lait
   
 14. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hyvä pointti... omakin lattia on tuota, mutta jos olisi tiennyt merbaun tilanteen yleensä, olisi kyllä jäänyt ostamatta.

  IMO aika loistavia sävyjä ovat esim lämpökäsitelty koivu ja tammi. Varsinkin tammessa on todella upeita syykuvioita, jotka tulevat hienosti esille yksisauvaisessa parketissa :)
   
 15. jusaro

  jusaro Member

  Liittynyt:
  01.08.2006
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Parkettiin saa naarmuja myös tuolien ja muiden huonekalujen alle jääneet kovat leivänmurut. Näin tapahtuu ainakin eläväisen ja pehmeänäkin tunnetun pyökkiparketin kanssa. Huonekaluhuopakaan ei tätä täysin estä.

  Parketti voi kyllä olla keittiössäkin perusteltu yhtenäisen ilmeen kannalta (keittiö-olohuone). Kaikki märkä on pyyhittävä tietysti nopeasti, mutta toisaalta lattialle putoava lasi tai kahvikuppi ei useinkaan mene rikki.

  Parketti ei lattialämmitystalossa kovia pakkasia lukuun ottamatta tunnu jalalle yhtä lämpimälle kuin muovimatto, laatta tai laminaatti. Lämmityskauden ulkopuolella tilanne onkin sitten toinen.

  Kovaa puuta suosittelisin. Lattiaan. :thumbsup:
   
 16. Maugester

  Maugester New Member

  Liittynyt:
  22.04.2005
  Viestejä:
  152
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laminaatti on varsin kestävää tavaraa. Siihen kestää tumpata vaikka tupakan ja jälki lähtee pyyhkäisemällä pois. Laminaattia leikatessa sirkkelillä saattaa nähdä pinnan kipinöivän. Laminaattikuoseja on todella paljon, eikä ne rajoitu vain puisiin kuoseihin.
  Huonoja puolia on äänekkyys, kylmyys ja kulumien korjaus. Laminaattiin tulee aikas helposti ikävä jälki, jos kengän pohjassa on sorajyvänen.

  Parketti tuntuu huomattavasti paremmalta ja lämpimämmältä. Pinta voidaan korjata hiomalla ja lakkaamalla tai vaihtamalla lankku.

  Kovin suurta hintaeroa ei näissä ole. On totta, että laminaattia saa myös 7e/neliö, mutta kestävämpi tavara maksaa jo n. 15e/neliö. Aidomman näköinen tavara on jo sitten yli 20e/neliö. Tällöin ollaan jo miltei parketin hinnoissa.
   
 17. CrC

  CrC New Member

  Liittynyt:
  03.01.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kjäh, jo on meheväksi paisunut tämä topicci :thumbsup: Keittiöön laittaisin kyllä mielummin laattaa kuin parkettia tai laminaattia, vaikka se rikkookin yhtenäisyyden. OT, mitäs laattaliikkeitä suosittelisitte, espoo/vantaa alueelta?
   
 18. Jamsa

  Jamsa New Member

  Liittynyt:
  06.04.2005
  Viestejä:
  56
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joops, mukava, että herättää keskustelua. En ole muuten kuullutkaan tuosta valmistajien tekemästä kulutustestistä. Täytynee kysäistä ihan huvikseen, vaikka eilen Upofloorin pähkinäparketin ostinkin.

  Parketin hinta oli kyllä suolainen 57€/m2, mutta toivottavasti maksaa itsensä takaisin asumisviihtyvyytenä. Helevatun hyvän näköinen ainakin on, kun testipalan kanssa fiilistelin.
   
 19. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Vaikka meilläkin on avokeittiö, niin imo silti oli mukavampi laittaa se laatta. Vaikka keittiö sopii olohuoneeseen monin tavoin, on mielestäni mukavampi tehdä siitä jollakin tavalla "rajattu kokonaisuus". Tähän tarkoitukseen laatta on todella hyvä vaihtoehto :)

  Laattaliikkeistä Laattapiste ja pukkila on imo molemmat kivoja paikkoja todella suuren valikoiman kanssa. Haittana molemmissa hinta, imo näissä paikoissa täysin samanlainen laatta kuin jossain starkissa/teestissä/kraudassa saattaa helposti maksaa 50% enemmän. Toki kestävyydessä voi olla eroja, mutta kunhan ottaa parasta kovuuslaatua (en muista nimeä), niin eroja tuskin on kovin paljoa.

  Itse ollaan just nyt lauantaina menossa ostamaan vessaan uudet laatat/kalusteet ja tehdään niin, että aluksi kierretään suuret erikoisliikkeet kuten laattapisteen vantaanmyymälä. Sitten kun tietää tarkalleen mitä halutaan, käydään katsomassa rautakaupassa, ettei heiltä löydy pinnaltaan identtistä laattaa selkeästi halvemmalla :)
   
 20. xstr

  xstr New Member

  Liittynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  188
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vertaisin noita laminaattilevyjä ennemmin ihan tavalliseen MUOVIMATTOON, kun PUU-parkettiin, joka on luonnon materiaali. Kyllähän parketti saa ollakin vähän kuluneen näköinen, eikä sitä tarvitse heti hioa ja lakata. Sensijaan kun laminaattipinta vaurioituu joudutaan se eli mahdollisesti koko lattia vaihtamaan kokonaan uuteen. Niin sanottuja "ryssän hommia".

  Se mikä "näyttää" puulle on puuta meidän huushollissa ja laminaattia ei tule :king:

  Samaan ällötys kategoriaan:
  - Muoviset puutarhahuonekalut :sick:
  - Laminaattityötasot keittiössä, puukuvioidut laminaattihuonekalut jne. :sick: