Paras taskulamppu!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana JS83, 16.02.2011.

 1. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä olisi paras taskulamppu hinta/laatusuhteeltaan sekä käyttökustannuksiltaan alle 50€ hintaluokassa?

  Onko leditaskulamput jo riittävän hyviä koiran ulkoiluttamiseen pimeässä metsässä, vai onko pysyttävä kuitenkin halogeeniversioissa?
  Taskulampun pitäisi kestää myös pientä kosteutta.
  Batterit ovat mielestäni kalliita, akuilla ei tee mitään mutta onko hyviä ladattavia taskulamppuja?
   
 2. rengaw

  rengaw Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä taida hintaluokkaan sopia mut maglite ledimalli (kolme D-paristoa) on ainakin tehokas ja kestävä!
   
 3. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Sattumoisin allekirjoittanut on viime viikkoina ollut kiinnostunut juuri LED-taskulampun hankkimisesta. Satuin lukemaan Tekniikan Maailman LED-taskulampputestin, joka herätti kiinnostuksen. Youtuben taskulamppuvertailusta käy ilmi, miten pienet kahden AA-pariston LED-taskulamput päihittävät entisaikojen isot 4D-Maglititet uskomattomalla erolla. Ei sitä vanha partiolainen ja Magliten nimeen vannonut helposti uskoisi. :eek:

  Tällä hetkellä paras veto lienee juuri nämä 2xAA:n LED-mallit. Toki on saatavilla myös AAA-malleja sekä vain yhden AA:n malleja, mutta 2xAA -mallit tarjoavat pidempää käyttöaikaa ja hieman suurempaa tehoa. Luonnollisesti eräs etu on myös se, että AA-paristoja saa kaikkialta -- ellei ole erityistarvetta, niin ei ole mitään järkeä ostella erikoisempia paristoja vaativia versioita.

  Tekniikan Maailman testin voitti tämä malli (tosin huonompana versiona). Kyseessä on ehkä huokein valofanaatikoillekin kelpaava malli, jossa tehoa löytyy. Varresta löytyvä valonsäädinpainike on hyvä ja yksinkertaisempi vaihtoehto muiden merkkien varren vääntelyllä säädettävällä valolla. Risuina on mainittu parempia merkkejä (Fenix yms.) hieman laaduttomampi rakenne sekä se, ettei klipsiä saa varresta irti.

  Laadukkaampaa rakennetta ja hieman pidempää käyntiaikaa haluavalle legendaarinen Fenix LD20 (TM-testin toinen) voisi olla hyvä vaihtoehto.

  Hinta-/laatusuhteeltaan parasta antia tarjonnee Dealextremestä tilattava ja foorumeilla mainetta niittänyt Ultrafire. Tämä vajaan 13 euron malli on luultavasti lähes yhtä hyvä kuin kaksi ylempää ja ero tullee esiin rakenteen laadussa yms.

  Olen itse jo tilannut Ultrafiren ja ollut kahden vaiheilla Fenixin ja ITP:n välillä (toinen taskulamppu kotiin, toinen esim. autoon) -- olen taipumassa Fenixiin tällä hetkellä. Olen myös tilannut ITP A3 (R5) 1xAAA -taskulampun, jota voi käyttää myös avaimenperänä ja jonka pitäisi olla paras näistä minitaskulampuista. Pienenä vinkkinä mainittakoon, että kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ostaa uusimman mallin (jos mallinimessä on R5 niin yleensä hyvin menee).

  Yleisesti ottaen parhaana vaihtoehtona näihin taskulamppuihin pidetään Sanyo Eneloop -Ni-MH -akkuparistoja.
   
 4. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 737
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paras taskulamppu mitä mulla on ollut on tuo Duracellin möhkylä. On ollut kevyessä käytössä varmaan jo viisi vuotta, no lähinnä sähkökatkon varalla kaapissa, mutta ainakaan paristot ei ole purkaneet itseään (kaksi kpl Duracell D-paristoja). Semmonen "kumipintainen iskunkestävä" se on, valo on normaali pyöreä täplä, sillä on hätätapaukset selvitty.
   
 5. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Minulla on pyöräilykäytössä Fenix LD20 ja Dealextremestä tilattu sormiruuveilla toimiva sovitin. Valo toimii hyvin taskulamppunakin ja on kuitenkin riittävän pieni ja helppo kuljettaa mukana. Jo kaikkein himmein moodi on aivan sopiva kaupunkipyöräilyyn ja varmasti pilkkopimeässä muutenkin tuossa riittää potkua.

  Akkuja en ole vielä tuohon jaksanut laittaa, normit AA:t tarjoavat ihan riittävästi toiminta-aikaa eivätkä ne niin paljoa lopen kustanna. Toki saa linkittää jos jostain saa edullisesti hyviä pakkasta kestäviä AA-akkuja.
   
 6. angle

  angle Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.04.2007
  Viestejä:
  541
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä kai noi ledi lamput on jo ajaneet ohi perinteisitä malleista. Olen myös ymmärtänyt niin että mikäli valotehoon haluaa satsata niin pitää ottaa akulla/akuilla toimiva malli. Akuista saadaan suurempi jännite ja virta.

  Tuolla on muuten mainio taskulamppu vertailu sivu.
   
 7. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
 8. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]
  Tuossa testi Sanyon Eneloopeista pakkasessa. Eroa ei oikein ole.
   

  Liitetyt tiedostot:

 9. uppiskuppis

  uppiskuppis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä on Suprabeam työhousujen vyöllä roikkumassa.
  Kohtalaisen kirkas valo kokoon nähden. Suosittelen :thumbsup:
   
 10. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensinnäkin, koirahommissa otsavalaisin on paljon näppärämpi kuin käsivalaisin. Hyvänä esimerkkinä vaikka Fenixin HP10.

  Toiseksi, pitäisi päättää haluaako käyttää lamppua pattereilla & akkupattereilla, jolloin varaparistoja löytyy lähimarketista, vai satsaako mielummin LiPo akkuihin joissa on kapasiteettia enemmän. Kunnon laturiin ja akkuihin joutuu kemiasta riippumatta pistämään vähintään toiset 50e lisää. Jos <50e lampussa on oma laturi, se todnäk pilaa akut alle vuodessa.

  Kolmanneksi, riittääkö DX:n laatu (osta kolme, saat kaksi ehjää) vai haluaako panostaa käyttövarmuuteen.

  Tuossa oma suosikki hinta/laatusuhteeltaan parhaaksi alle 50e lampuksi. Ja ihme kyllä, Teknarin testissä oli tällä kertaa jotain asiaakin, parhaat valaisimet sieltä on oikeesti hyviä.
   
 11. Attitude

  Attitude Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.07.2008
  Viestejä:
  154
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. Iso-Mies

  Iso-Mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin mielellään ostaisin uuden tehokkaan valaisimen retkille. Mutta olen täysin tipahtanut kärryiltä näiden uusien LED-lamppujen tulon jälkeen.

  Olen tähän asti pärjännyt ihan ok Magliten legendaarisella 3D:llä(ei LED).

  Ehdottomasti haluan seuraavaankin lamppuun mahdollisuuden yhtä laajan valoalueeseen, en siedä tuollaisia "pistovalokeiloja" mitä monet LED-lamput tarjoavat.

  Toinen mikä on ehkä vähän kaukaalta haettu mutta Magliten koko/lujuus on ollut sopiva. Sillä on hakattu telttakeppejä erittäin kovaan maastoon ja se menee autossa "kättä pidempänäkin" tarvittaessa.

  Onko siis olemassa vastaavaa lamppua mutta selvästi paremmalla valoteholla?

  Tärkein asia on tuo laaja valokeila.  Iso
   
 13. kaahonen

  kaahonen Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.07.2006
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  led lenser roikkuu vyöllä töissä ja sillä on hyvin pärjännyt.
   
 14. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia kaikille hyvistä neuvoista ja ehdotuksista :thumbsup:

  Lamppu minkä tulen ostamaan on ehdottomasti leditekniikalla oleva.
  Onko battereiden tai akkujen mAh:lla eroa lampun kirkkauteen vai tarkoittaako se vain kuinka pitkään virta riittää?

  Tässä voisivat olla minun vaihtoehtoni:

  1. http://www.dealextreme.com/p/ultrafire-ssc-p7-2-mode-900-lumen-led-flashlight-with-strap-18650-50320

  2. http://www.dealextreme.com/p/ultraf...ashlight-with-extension-tube-1-cr2-2-aa-14909

  Ylemmässä kirkkaus 900 lumenia ja alemmassa 230 lumenia. Kuinka suuri ero tuo käytönnössä on? Toimiiko tuo 900 lumenin versio myöskin kahdella AA-paristolla kun se ei selvinnyt tuotetiedoista?
  Voiko lumeneita muuttaa Luxeiksi jollain laskutapaa niin voisin vertailla täältä sitä taskulampun kirkkautta http://vee73.hi.fi/kuvat/LAMPPURANKING/


  Tuli vielä mieleen, että jos ostan AA-akut niin voiko niitä akkuja ladata millä tahansa AA-laturilla (esim. digikameran)?
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2011
 15. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  A = ampeerit, eli sähkövirran voimakkuus (mA = 0,001 A)
  h = aika tunteina

  Esim. 1 A x 4 h = 4 Ah. Ja tuo 4 ampeerituntia mahdollistaa teoriassa:
  - 0,1 ampeerin virralla 40 tuntia käyttöä
  - 1 ampeerin virralla 4 tuntia käyttöä
  - 4 ampeerin virralla 1 tunti käyttöä.

  Teho [W] on jännite [V] kertaa virranvoimakkuus [A], mikäli tasavirrasta eli DC:stä on kyse. Kuten paristot ja akut.  Ilmoitetut lukemat ovat aina milloin mitenkin mittattuja, hieman kuin hifilaitteiden watit. Ja pakkanen saattaa hyydyttää akut/patterit yms. Usein toiminta-ajan lopussa valo on jo todella himmeä, jopa hyvinkin paljon ennen ilmoitetun toiminta-ajan puoliväliä. Joskin joissain malleissa valo katkeaa kuin seinään, ollen siihen saakka tasaisen kirkas.
  Itse en näihin valoihin ole sen tarkemmin perehtynyt, eikä ole tullut toiminta-aikoja otettua ylös. Varsinkin kun käyttökin on täysin satunnaista ja usein lyhytaikaista. Tälläisiä itseltäni löytyy:

  Prismasta ~45 &#8364; maksanut LED-valo polkupyörään: Cateye HL-EL530. Paristot 4 x AA, vain on/off. Valmistajan mukaan vesitiivis 30m saakka, mutta empä lähtisi sukeltamaan, tavallisen vesisateen varmastikin kestää (tiukka kiinnitys + magneettikytkin). Kirkas ja erittäin/liian kapea valokeila, jonka ympärilläkin on kyllä leveälti valoa, mutta kuitenkin hyvin paljon himmeämpänä. Saa päälle/pois paksutkin hanskat kädessä helposti. Pyöräkiinnike aivan pikkuisen heiluu pituussuunnassa, mutta eipä siitä käytännön haittaa ole ollut. Muutoin kyllä kätsy pikakiinnike.
  Prismassa oli muuten tätä halvempia ja ladattavia LED-valoja (pyörään). Eli latauslaite vain seinään kiinni ja lamppu siihen latautumaan. Halpiksissa latausajat, toiminta-ajat jne. voivat toki olla huonoa tasoa. Jos ei luotettavaa testiä löydy, niin paha mennä sen tarkemmin sanomaan.

  Hieman kalliimpi oli aikoinaan Ledlenser P7. Heräteostos asiakasomistajapäivänä. Kätsyn kokoinen ja erittäin kestävän oloinen. Mukana jämäkkä vyökotelo. Morsetukseen tms. sopiva erikoiskirkas tila + 2 päälle jäävää kirkkautta.
  Perinteisen polttimotaskarin jälkeen tuo oli huikealta tuntuva laite, vaikkakin useimmille aivan liian kallis. Liekö hieman merkkilisää. En osaa sanoa, että onko tuo edes kokoisekseen se paras malli. Hyvä kuitenkin.
  EDIT: se kokeilemani ei ollutkaan P6 (on/off, ei valokeilan säätöä, himmeämpi), vaan joku vanha malli, mikä lie HokkusPokkus tai V2. Eli tuo valokeilan säätö kyllä löytyy parista uudemmasta ja P7:aa pienemmästä mallista: P5, P5R ja P6.
  Suurempi P14 on jo sen verran suurikokoinen, ettei sitä ole yhtä kivaa/mahdollista repun sivutaskussa, takin taskussa tms. kuljetella. Muutenhan se on parempi kuin P7 (paremmin ainakin miesten kouraan sopiva, eli pidempi ja paksumpi kahvaosa, 4 x AA -paristot).
  Miinusta P7 saa ulkomittoihin nähden sinänsä ymmärrettävästä paristokoosta (4 x AAA), mutta plussaa säädettävästä valokeilasta (etuosa liukuu pituussuunnassa).

  Myös Ledlenser V8 löytyy. Toimii avaimenperänä. Riittävän kirkas siihen, että talvipimeässä näkee eteensä, löytää jonkun pudonneen jutun maasta tms. Ja ennen kaikkea on pieni ja kevyt. Ei-lukittuva valo + koiranulkoilutukseen tms. tietenkin muutenkin huono valinta.
  Toistaiseksi sillä ei ole ollut merkitystä, mutta runsaammassa käytössä paristot saattavat tulla kalliiksi ja jopa olla vaikeita löytää. Empä tosin ole asiaan perehtynyt. Ne siis ovat 3 x AG13 (1,5 V).


  Otsalamppukin tuli aikoinaan hankittua, LED-tekniiikkaa sekin: Retki Focus Q4+. Tai se on ainakin tismalleen saman näköinen, eli tuosta plussasta en ole varma. Ei aivan keveimmästä päästä. Hintaa en muista, mutta halvempiakin varmasti löytyy.
  Pääjuttu on tietenkin valkoinen ja varsin kirkas LED-valo, jossa portaaton säätörengas valokeilan leveydelle. Ei muistaakseni kovinkaan laajalti, mutta toimii yhdelläkin sormella hienosti. Kirkas tila/vilkku/off + kätsy portaaton kirkkauden säätö, melko himmeäksikin saakka (100%... 10 % pitämällä nappia pidempään pohjassa). Kolme eriväristä ledivaloa kytketään erillisestä napista, joten ko. toiminto ei sotke peruskäyttöä. Paristot 3 x AAA.

  Loput eivät sitten ole LED-tekniikkaa. Ja ovat jo pääosin rikki, hukassa tai kaipaavat 4,5V litteää paristoa himmeän hehkulamppunsa valaisuun. Eli lähes jo museokamaa.
  PS.
  En itse omista, mutta tulipa Prismassa kuitenkin nähtyä useamman saturaisen maksava Ledlenser X21. Normaalissa kaupan valaistuksessakin se näytti varsin kirkkaan valoläiskän melko kaukanakin olevaan seinään. Tässäkin mallissa on kätsysti säädettävä valokeila. Hirmuinen hinta, n. 40 cm pituus ja melkoinen massakin lienevät useimmille liikaa. Tavalliseen koiranulkoilutukseen olisi suorastaan koomisen yliampuva valinta, mutta ammattikuskin hanskalokeroon tms. käytöön lienee kelpo peli.  EDIT: korjasin ylle virheellisen muistikuvani P6:een liittyen. Paitövei, Ledlenserin P5R on olisi pienikokoinen, säädettävällä valokeilalla varustettu ja ladattava LED-lamppu. Painoa 80g, akkuna 1 x AA (Li-on 3,7 V), mukana tulee laturi. Hinnasta ei hajuakaan.
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2011
 16. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Paras ruoka?

  Paras auto?

  Paras viini?

  Yhtä mahdottomia kysymyksiä kuin topikin kysymys. Mielipiteitä on 7 miljardia. Totuutta ei ole olemassa. Jollekin paras on toiselle huonoin ja päinvastoin.  Itse tekemällä saa parhaan kokonaisuuden. Ainoa mikä tuottaa todellisia vaikeuksia (liikaa kustannuksia) on naarmunkestävä safiiripinnoitus tai militaarianodisointi. Pintaa ei saa kotikonsteilla yhtä naarmunkestäväksi kuin tehdastekoisten lamppujen pinnat ovat linsseissä ja kuoressa. Mutta jos hyväksyy heikomman pinnan, kaikki muut ominaisuudet pystyy itse tekemällä optimoimaan itselleen täydellisiksi.

  Esim. tällaisen akkukäyttöisen lampun voi itse tehdä jos haluaa:
  50 grammaa painava, 1100 lumenin maksimikirkkaus, hinta 10 euroa (akku+ledi), laturi vielä muutamalla eurolla jos ei ennestään ole. Postikuluineen. Ulkomitat: 19*75 mm pötkylä. Lamppua voi käyttää vain muutamia sekunteja kerrallaan, se kuumenee niin pirusti. Jos suostuu ottamaan lisää massaa eli alumiinia, käyttöaikaa voi pidentää. Avaimenreikä tai sukat komerosta tosin löytyy jo muutamassa sekunnissa, eli 50 gramman fikkari kelpaa moiseen. Suojaamaton 18650-kenno, joka ei saa olla liikaa virtaa antava, liitetään suoraan Cree XM-L -lediin. Aluksi ledi ottaa noin 4 A virtaa eli 12...15 watin tehoa lediyksilöstä ja akusta riippuen. Valo himmenee jatkuvasti. Kokonaispolttoaikaa en osaa arvioida sen tarkemmin, mutta ehkä puoli tuntia akku jaksaa antaa järkevää valoa.

  Jos otetaan avuksi toinen akkukenno ja käytetään hakkuriohjainta (8 euroa lisää rahaa) niin valon kirkkaus saadaan pysymään kiinteästi 1000 lumenissa yhden tunnin ajan, mahdollisesti 50 minuuttia, riippuen akkujen laadusta. Tällöin fikkari painaa 150 grammaa alumiineineen.  Pelkällä ledillä valo riittää vain metrin-parin metrin päähän pilkkopimeässä ulkona. Sisällä koko huone kyllä valaistuu aivan mainiosti 1000 lumenilla, koska pinnoista valo kimpoaa takaisin valaisemaan muita pintoja. Jos haluaa valaista ulkona etäämmälle, niin parin gramman painoinen 20 mm miniheijastin on hyvä, se voimistaa valoa huomattavasti, valokeilakin on muodoltaan nätti.

  Panen liitteeksi liudan digikuvia parin erilaisen optiikan vaikutuksesta kirkkauteen ja valokuvion pinta-alaan.

  Cree XM-L T6 1D -lediä ajoin yhden ampeerin virralla, noin 3 wattia ja 390 lumenia. Kamera ja ledi 153 cm päässä valkoisesta katosta. Valotus 1/100s, aukko F4.7 ja herkkyys ISO 50.

  Aluksi referenssit eli ledi pimeänä ja pelkkä ledi. Maallikolle kuvat eivät mitään kerro, mutta pro-veikoille nämä ovat pakolliset lähtökohdat.


  .
   

  Liitetyt tiedostot:

 17. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Seuraavaksi demotaan 20 mm miniheijastimen avustus. Heijastimen asemaa muuttamalla (pari milliä sinne tänne) valokuvio muuttuu, mutta vain yksi kuva nyt on tarjolla, koska en ole vielä porannut heijastimen perään koloja ledin juotostäplien eteen, heijastin ei mene tarpeeksi lähelle lediä toistaiseksi. Tällaisenaankin kuvio on nätti ja kirkkaus voimistuu huomattavasti, valon kantomatka moninkertaistuu.

  Tämä parin gramman miniheijastin sopii pieneen fikkariin hyvin. SILMÄLLÄ katsoen ei mitään valon portaita tai rinkuloita huomaa, valoa riittää portaattoman nätisti kaikkialla. Keskellä on kirkkaampaa kuin laidoilla.

  Alempana annan linkit tuotteisiin, joita olen käyttänyt. Ja luennoin kantomatkoista ja kuvioiden mitoista.


  .
   

  Liitetyt tiedostot:

 18. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Seuraavaksi Asfäärisen linssin demonstrointia. Siinä missä äskeinen heijastin lähettää häikäisevää valoa eteensä laajalle alueelle, asfäärilinssi ei häikäise. Se lähettää pelkän valon sinne minne käsketään ja heti valon vierellä on pilkkopimeää. Tieliikennekäytössä tämä häikäisemättömyys on oleellinen asia.

  Kun valokuvio tarkennetan tarkaksi, maisemaan peilautuu ledin valoa lähettävä kuvio, neliö yksityiskohtineen. Helvetin kirkkaana. Kantaa satojen metrien päähän.

  Kun linssiä siirretään etäämmälle ledistä, kuvio muuttuu pyöreäksi ja laajenee, pysyy nätin näköisenä. Kantomatka romahtaa kymmeniin metreihin. Hyötysuhdekin heikkenee, koska linssiin eli maisemaan pääsee enää vain osa ledin lähettämästä valosta.  .
   

  Liitetyt tiedostot:

 19. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Seuravaksi parannetaan asfäärilinssin hyötysuhdetta, eli siirretään linssi lediä lähelle. Mitä lähemmäksi, sitä isompi valokuvio ja isompi osa ledin valosta saadaan maisemaan. Valokuvio pysyy aluksi neliömäisenä, sitten muuttuu donitsirinkulaksi.  .
   

  Liitetyt tiedostot:

 20. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Heijastin, jota kuvassani käytin, on läheistä sukua tälle, mutta en tarkkaa koodia tiedä, koska lähettivät väärän tuotteen:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14598
  Omani on mitoiltaan: 17,8 mm halkaisija heijastinpäässä. Ledipäässä noin 14,5 mm. Pituutta noin 11,9 mm.

  Asfäärilinssini on tämä noin 50 mm möllykkä:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12834
  Sen halkaisija on noin 49,5 mm.
  Skarpiksi tarkennettuna (33 mm matka linssin sileästä pinnasta jäähdytyslevyyn, jossa ledi on kiinni) valoneliön leveys 5 metrin päässä on noin 45...50 cm. Eli 50 m päässä maisemassa näkyy 4,5...5 m leveä neliö.

  Ledi on tämä:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.50599
  Halvempiakin malleja XM-L ledistä löytyy, mutta tämä paras nyt oli havaintokuvissani käytössä. Suosittelen ostamaan ISOMPAA Star-pohjaplättänää olevan mallin jos pikkuheijastinta käyttää. 16 mm pikkuversio on hankalakäyttöinen. Isompaa kun käyttää niin ei tarvitse alkaa jyrsiä/porata heijastimen peräosaa juotostäplien takia. Uudelle ledille ei vielä ole virallisia heijastimia olemassa, modaamiseksi homma menee.  Vaikka joku siis ostaakin valmista taskulamppua eikä ala itse rakentaa, niin kuvieni perusteella saa käsityksen siitä, miten optiikat vaikuttavat valon määrään ja kuvioon ja häikäisyyn.

  Jos otatte kuvia omasta taskulampustanne valkoisessa katossa, niin voitte suoraan verrata lamppunne kirkkautta ja kuviota jos käytätte samoja parametreja kamerassa ja etäisyydessä kuin minä käytin.