^ en tiedä mikä toimii milläkin, mutta Netflixin hakuun voi laittaa "4k" tai "dolby atmos" ja näin löytää ko ominaisuuksilla olevia leffoja.
Lähdin pohtimaan että mitenköhän vanha nykyinen soittimeni Panasonic DMP-BD30 onkaan. Onneksi foorumilta löytyi vastaus oman postauksen muodossa. Panasonic DMP-BD30 keskusteluun olin 17.4.2008 postannut: Eli laitteella on jo kunnioitettavat 10-vuotta ikää. Kerran kymmenessä vuodessa lienee ihan hyvä päivittää laitteistoa. Pohdintojen jälkeen päädyin pysymään merkkiuskollisena ja valintani on Panasonic DP-UB820 - tai no oikeastaan Saksan malli UB824. Tuossa, ainakin tällä hetkellä, näyttäisi olevan kaikki mahdolliset formaatit ja ominaisuudet tuettuina. Josko tuolla pärjäisi taas seuraavat 10-vuotta. Isompi ja kalliimpi urakka onkin päivittää muu laitteisto 4K-aikaan.
Hankin panasonic UB424 mallin HDCP ongelmien takia, vanha Onkyo 790 ei 4K tuesta ja vaihdetusta HDMI kortista huolimatta ajanut 4K materiaalia läpi. Ei meenyt edes PC kuva, vaikka siinä ei kait HDCP:tä ole? 424 osaa myös tekstityksen siirron, joka oli itselle tärkein kriteeri erillisen HDMI-audion lisäksi. Huonoa tuossa siirrossa on se, että laite ei anna tallentaa/muista edellistä asetusta, vaan joka kerta pitää mennä leffan toistuessa asetuksiin säätämään. Hyvä peli muilta osin, vaikkakin pimeässä tuppaa Netflix näppäin osumaan vahingossakin sormen alle... Netflixin UHD materiaalin määrä oli kyllä pettymys, tosin löytyyhän sieltä edelleen materiaa 2.0 äänilläkin... lisäksi UHD julkaisujen käsittämätön hinnoittelu, en edes tajunnut miten kalliita ne ovat, ennen soittimen vaihtoa. Tykiksi päivittyi Optoma UHD51 ja nyt on kuva hiukan eri tasoa, kun vanha Sanyo Z700 siirtyi eläkkeelle
Hiukan kaivelee pari juttua, Youtuben 4K HDR materiaalia testatessa kuva alkaa nyppiä, koska puskuri ei riitä. Pausella puskuri menee tappiinsa, 8 sek. Kieppeille, ja siitä putoaa minuuttien aikana nollille. Kuva rupeaa kakomaan ja taas pitää puskuri täyttää. Yhdistin VDSL modeemin suoraan, ilman muuta verkkoa, yhteysnopeus laitteen mukaan on 23-25M ja dataa statistiikka ottaa videolla 2-12M haarukassa, silti saapuva data putoilee välillä nollaan ja puskuri ei riitä. Ikäänkuin tuolta Youtuben palvelimelta jäisi osa saapumatta, ja maksimi saapuva datanopeus on n. 10M. Yhdellä 7m pituisella HDMI:llä sain 4:4:4 päälle, mutta pätkii, eli HDR tykille ei näillä naruilla onnistu, testasin kolmea, joista ainoa ei-highspeed toimi edes vähän. Toistaiseksi 4:2:0 käytössä. Hyvä kohtuuhintainen 7-8m letku hakusessa, ei mitään yli 200€ kamoja, myös tukkurit käy...
Taitaa mennä optisen puolelle. HDMI on kyllä käsittämätön formaatti, kun 18G tuottaa jo 5m pätkällä tuskaa ja pitää muuttaa kupari kuiduksi. Cat 6a pystyy käsin väännetyillä liitoksilla bulkki kelatavarasta 25G nopeuteen heittämällä(speksi 30m), 10G ollut jo 10 vuotta ja risat. Sittemmin 7 vielä nopeampi, tosin eipä ole paljoa huudeltu viimeaikoina. Cat6a siirtäisi siis dataa 100m fullHD tasolla, jos olisi alkujaan tyydytty standardoimaan mukaan RJ45. Halpa ja hyvä vissiin ei kelvannut?
Kun katsoo tarjolla olevia HDMI kaapeleita vaikka täältä https://www.club-3d.com/en/cat/cable/hdmi/1606/318/ niin näyttäisi siltä, että 5 m on maksimipituus Premium High Speed (18G, 4K 60 Hz UHD) kaapelille. Speksi ei ilmeisesti tosiaan riitä enempään.
Optinen vaihtoehto Clud 3d:ltä https://www.pc-store.fi/club-3d-hdmi-20-active-optical/cat-p/c/p10377705
Tuohan on halpa. Jos haluaa kuparilla mennä, niin HDMI-vahvistinta voi kokeilla. Itselltä toimi 7,5m Kable Direktin(?) -kaapeli, Deltacon halppisvahvari ja Techlinkin 2m -kaapeli -kombo hyvin 4K 60Hz 4:4:4 8 bit Denonin AV-vahvarilla. Suoraan kytkettynä Sonyn töllöön ei kelvannut sille.
Jos testaisi vielä piruuttaan bilteman kaapelin, kävi miten kävi, muutakin käyttöä löytyy noille aina. Omat jotain perusroikkia, highspeed ja ethernet kahdessa.
Kokeilin Amazon Prime-sovellusta db-ub820:lla, koska Amazon Primeen on tullut suomenkielisiä tekstityksiä, ei kuitenkaan kaikkiin nimikkeisiin ja on ärsyttävää vaihdella suomen ja englanninkielen tekstityksen välillä, kun katselen LG:n telkan sovelluksella. Kuitenkaan HDR ei toimi DB-UB820:n Amazon Prime-sovelluksessa. Suomenkielen tekstitykset ovat esimerkiksi The man in the high castelessa, homecomingissa ei ole, Pulmusissa on ja sen kaikkia kausia ei liene julkaistu suomenkielen tekstityksen dvd:nä. Amazon Primeen oli tullut ruotsinkieliset valikot( ruotsinkieliset tekstitykset jo olivat) ja tosiaan suomenkieliset teksitykset. Tämäkin mielestäni vahvistaa huhuja Amazonin verkkokaupan tulemisesta isosti Ruotsiin ja pienesti Suomeen.
Sellaisen pienen ikävän asian ub820-soittimessa olen huomannut, että kun soittimen laittaa pauselle, niin levy jatkaa pyörimistä. Ja vaikka muuten soitin onkin käytännössä äänetön, niin yöllä, kun mitään muitä äänilähteitä ei ole päällä, niin kiekon pyörimisen kuulee. Enkä tiedä onko se levyllekään välttämättä hyväksi pyöriä pari vuorokautta putkeen, jos sarja/leffa on paussilla sen aikaa. Ja jostain syystä Pana ei jatka leffan toistamista oikeasta kohdasta, jos soittimen laittaa välillä pois päältä. Tokihan stoppia voi käyttää, mikä ajaa saman asian, mutta jostain syystä olen tuota pausea tottunut käyttämään ja sormi menee aina siihen. Ja mielelläni myös yöksi sammuttaisin laitteen. Philipsin soittimet ainakin pysäyttävät levyn pyörimisen about minuutin jälkeen. Ne kuitenkin lukevat toistettavaa ohjelmaa sen verran muistiin, että kun playtä taas painetaan, niin ohjelman toistaminen alkaa välittömästi, vaikka levy pitää laittaa pyörimään uudestaan. Eli parin sekunnin bufferi tuossa on. Pieni, mutta ärsyttävä vika Panassa.
Paina stop ja virrat pois päältä, niin leffan toisto jatkuu oikeasta kohdasta. Jos painaa pause ja virrat pois niin sitten hukkaa oikean kohdan.
Panasonic ub820 +hiljainen +levyt latautuvat nopeasti +hdr optimizer on tykki käytössä mukava lisä ja suoraan laitteessa oleva hdr/sdr muunnos: eivät ole leffat liian pimeitä +dolby vision toimii -hdr tykki käytössä 4k levyllä ei tuon optimizerinkaan jälkeen ole bluraysta niin paljon parempaa (sony320es) -dolby vision on tumma (sony a1-lienee osittain tämän ongelma) -soittimessa olevat apit eivät ole kovinkaan hyviä areena puuttuu ja suurin osa suomalaisista (huom! uk versio soittimesta käytössä) -jos on paljon erilaisia tiedostoja joita haluat soittimella toistaa ne toimivat aika vaihtelevasti vrt. samsung ubd 8500 jossa toimi kaikki.
Mitäs tarkalleen tarkoitat? Niin hassu lause, että en oikein ymmärrä. Tarkoitatko, että 4K-leffat eivät juurikaan näytä paremmilta kuin Blurayt? 4K-blurayt tuovat kolme parannusta normaaleihin blurayhin verrattuna: -HDR -WCG -4K -HDR ei käytännössä ole mahdollista tykeillä, joten sen vuoksi käytetään sitten esimerkiksi Panan optimizeriä, joka mäppää kirkkausvaihtelut ja maksimikirkkauden sille välille, jota tykki voi näyttää. Ja hdr -> sdr bt.2020 -muunnos on tykeillä järkevin. Käytännössä tarkoittaa kuitenkin sitä, että HDR on nykytykeillä pois käytöstä. -WCG eli laajempi väriavaruus on sitten toinen, minkä toimiminen riippuu tykistä. HDR -> SDR BT.2020 -muunnos säilyttää juuri tuon laajemman väriavaruuden. Mutta, jos sitä ei käytetä leffassa tai tykki ei osaa sitä toistaa, niin siitä ei ole sitten tietenkään hyötyä. Tuosta Sonystä en osaa sanoa, että osaako se bt.2020:aa. (Tai tarkemmin DCI-P3:a, joka levyillä on käytössä) -Ja sitten on tietenkin vielä parempi tarkkuus, minkä pitäisi ainakin olla Sonyllä itsestäänselvyys. Tässä ongelmana vain on se, että kaikki 4K-leffat eivät ole 4K-masteroituja/editoituja. Leffa voi olla skaalattu pienemmästä resoluutiosta isompaan, jolloin tarkkuudessa ei juurikaan ole eroa. Sekin voi vaikuttaa, että minkä kokoista kuvaa katsoo. Itselläni on yli kolme metriä leveä kuva, jota katselen noin 3-4 metrin päästä ja silloin tarkkuuseron näkee melko selkeästi. Pienessä kuvassa kaukaa katsottuna ei välttämättä ole niin paljoa silmin nähtävää eroa. Jos leffa on aitoa 4K:ta ja WCG on käytössä, niin kyllä eron pitäisi näkyä. Kaikki leffat eivät ole paljoa parempia, mutta osa näyttää todella hienolta. Itse aina tsekkaan ennen ostoa leffan arvosteluista, että minkälainen 4K-kuva siinä on. Sellaiset, joissa 4K on tehty huonosti, olen ostanut sitten vain tavis bluraynä. Ja huonosti tehty 4K-leffa ei välttämättä näytä bluraytä paremmalta. Kannattaa toki myös katsoa, että soittimesta ja tykistä on asetukset täysin oikein. Panan hdr->sdr -muunnoksessa pitää tykissä olla bt.2020 sekä gamma 2.4 käytössä ja tykki mielellään kalibroitu.