Panasonic PT-AE100E/200E/300E/500E/700E/900E lampun kesto?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Gimble, 18.09.2003.

 1. Hirudroid

  Hirudroid Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  1 245
  Saadut tykkäykset:
  2
  Onko kellään tietoa ups:n (ilman tietokonetta) tyyppisistä viihde-elektroniikkaratkaisuista noiden sähkökatkojen varalle? Asun vuonna 1928 rakennetussa talossa ja saman sulakkeen päässä olevat lamput mm. himmenee hetkeksi aina kun laittaa television päälle. Lisäksi pistokkeet on lykänneet useammankin kerran kipinää kytkiessä sähkölaitteita kiinni. PC:ssä on ups, mutta en haluaisi tykin takia hankkia mopokonetta sen viereen pelkän virran takia.
   
 2. Dr. G.

  Dr. G. Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.08.2003
  Viestejä:
  1 025
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä lienee aivan normaalia eikä mitenkään liity siihen, että talossasi on liian ohuet piuhat tai huonoja kontakteja jossain. Jos kytkettävä laite nappaa heti virtaa kun sen kytkee kiinni, niin pieni kipinähän siitä seuraa juuri ennen kuin metallit ottavat kiinni toisiinsa. 230VAC ei ole kovin hyvää hyppysähköä, mutta kyllä sekin jonkin tietyn matkan ilmassa loikkaa, alle millissä yleensä kai ollaan. Pistokkeet voivat tietty olla hieman huonoja, jolloin kunnon kontakti syntyy turhan hitaasti ja siksi hieman räpsähtää.
   
 3. Jeje2

  Jeje2 Fubar Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  1 411
  Saadut tykkäykset:
  1
  Liitteenä nyt zipattu MS Excel tiedosto jossa tässä thredissä tähän mennessä mainitut lamppujen kestot (sekä yksi toisesta thredistä). Muutamilla ei ole mallia tiedossa, mutta pitäisi olla kaikki panoja. Siis vain ne tapaukset kun lamppu on vaihdettu - väliaikatietoja tähän en ole kerännyt.

  Tilasto liitteenä sillä taulokkoja tänne ei vissiin voine tehdä.
  Lisäksi kuva taulukosta toisena liitteenä (jos ei ole exceliä)

  Yhteenvetona voi mainita
  100 2kpl keskiarvo 3200h
  300 2kpl keskiarvo 542h
  500 7kpl keskiarvo 1209h
  700 7kpl keskiarvo 625h


  Ensinnäkin tämän tilaston tekeminen osittti ettei tilanne olekkaan aiivan niin paha kuin thredin viestimäärästä olisi voinut pelätä (Itselläkin oli jo surkee fiilis - tämän jälkeen ei enää niin surkee)

  (Eihän sitä mitään järkevämpääkään voisi sunnuntaina tehdä :p )
   

  Liitetyt tiedostot:

 4. tkorho

  tkorho Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.11.2004
  Viestejä:
  1 076
  Saadut tykkäykset:
  1
  Miten niin hyvä tilanne? Minä ostin 700:sen etäisesti haavekuvalla 5000h, ja realistisesti ajattelin pääseväni vähintään 2000-3000h ==> ainakin vuosia pidempään kuin nuo nyt osoitetut arvaukset.

  Tietysti jos lasketaan että nuo ovat vain "valituksen aiheita" ja ihmisiä tykittää vastaavilla tykeillä tälläkin hetkellä onnessaan. Itse en aio nostaa verenpainettani montaakaan mmHg jos määrät menevät yli tuhannen, mutta sitä ennen voi sylkipisarat lennellä... :-/

  Ei vaan, kiitos tietojen keräämisestä. :) Lukumääräisesti noita ei ole niin kauhean paljoa...
   
 5. Pati

  Pati Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  8
  ...
  Tarkoititko siis kysyä, että voiko UPSia käyttää turvaamaan pelkästään muiden laitteiden kuin tietokoneen virransyöttöä?

  Toki voi, eihän UPS siitä mitään tiedä että se ei syötä virtaa tietokoneelle vaan jollekin muulle laitteelle. Minullakin UPS syötti pitkään virtaa pelkästään tykille ja seinäkellolle, kunnes hiljattain kytkin samaan UPSiin myös uuden HTPC-koneeni.

  Pate
   
 6. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Eiköhän tätä vähän vääristä se, että jengi kertoo tänne kun lamppu rikkoontuu. Ehjistä, jopa 3000h toimivista lampuista tuskin kukaan tänne kirjottelee.

  t: panan 500:n ja takana 1495h
   
 7. Veequu

  Veequu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.02.2005
  Viestejä:
  190
  Saadut tykkäykset:
  1
  Näinhän se on. Jollekkin pitää päästä avautuu kun lamppu menny rikki. (itsekkin heti avaudun tänne jos rikki menee:cool: ) Todellisuudessa kuitenkin ainakin 700 on myyty niin paljon että luulisin 1/10-1/20 menee lamppu ennenaikojaan (oikein käytettynä).

  Joku jos tekis äänestyksen kuinka monella 700 on mennyt lamppu rikki ennenaikojaan ja kuinka monella ei. Ja kolmas sarake vois olla kenellä ei ole mennyt rikki, mutta ei ole vielä saavuttanut 2000 tai 3000 tuntia riippuen modesta. Saisi hieman konkreettista kuvaa noitten lamppujen kestävyydestä.

  ( pana 700 - low-mode 400h running)
   
 8. Jeje2

  Jeje2 Fubar Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  1 411
  Saadut tykkäykset:
  1
  No jos suvaitset lukea tämän thredin läpi - huomaat kyllä useamman raportoineen tänne suuristakin (parhaimmillaan yli 5000h) käytöistä. Näissä vaan lamput oli yhä ehjät - joten en ottanut mukaan vertailuuni ensimmäiseen osaan.

  Ja tehtyäni ekan version väsähdin - joten laitoin excel taulukon tänne, jos joku ystävällinen tekisi vertailun toisen osan puolestani ;)


  P.S. Mikäli ihmettelitte mitä sarake POSTI tarkoittaa on se siis tämän threadin postauksen numero jossa kirjoittaja kertonut asiasta. (Esim. Pura kertoi oman lamppunsa kohtalosta tämän thredin viesissä numero 105)
   
 9. DTSMan

  DTSMan Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Pana 700. Eilen meni 1400h rikki. 1500h on seuraava tavoite ja jos se saavutetaan niin sitten tähdätään 2000h :)
   
 10. Fox-

  Fox- Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.11.2005
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  PT-EA700E:n lamppu kajahti eilen. :( Tunteja oli takana noin 870. Kuva himmeni lähes käyttökelvottomaksi noin 40 tuntia aikaisemmin. Ostin tykin viime joulukuussa. Lamppu on ollut kokoajan low modella ja dynaaminen iiris on ollut käytössä.

  Muistelisin, että manuaalin mukaan dynaaminen iiris säätäisi myös lampun sähkönsyöttöä, joten voisi kuvitella että lisätunteja saadaan sulkemalla sen toiminta. Low moden käyttö voi olla myös haitallista, koska lamppu ei pala "puhtaasti".

  Suurin syy on tietysti itse lamppu, joten ei auta kun toivoa että uusi lamppu olisi parempilaatuinen.

  DTSMan: Mitkä asetukset sulla on käytössä? Lamppu low modella ja dynaaminen iiris käytössä?
   
 11. DTSMan

  DTSMan Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Lamppu Low modella ja dynaaminen iiris pois päältä nimittäin sillä ei tee mitään..
   
 12. telsis

  telsis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvä kuulla, että joillakin on kestänyt pitempään lamppu.

  Itse olen tässä kahden viikon aikana saanut kitupiikki.netiltä yhden sähköpostin koskien poksahtanutta lamppua.
  Saa näköjään odottaa viikko/sähköposti vastausta. Kyllähän minä ymmärrän, että kiirettä on, mutta...:confused:

  ...ei tuosta tykistä hirveesti iloa irtoa kun se tuolla katonrajassa hengettömänä makaa...

  Onkos kaikki saanut kuitin lisäksi tykin mukana jonkun erillisen takuulapun?
  Minulta se nimittäin uupuu...
   
 13. LassiaL

  LassiaL Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.10.2005
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän noi JeJen luvut antaa vähän epäilyttävän kuvan seitsemän satasen kestävyydestä, mutta kuten mainittu, on asiaa vaikea arvioida luotettavasti, sillä mukaanhan oli laskettu vain ne, joilla lamppu oli posahtanut (?). 700 on kuitenkin ollut saatavilla vain reilun vuoden, ettei kukaan ole sillä ehtinyt niin pitkälle kuin noilla vanhemmilla malleilla.

  Jos kuitenkin oletetaan, että lamppujen kestoiän keskiarvo olisi valmistajan lupaama ja kestävyys olisi normaalisti jakautunut, täytyisi hajonnan olla merkittävä, jotta nämäkin tapaukset mahtuisivat jakaumaan. Kyllä minua ainakin epäilyttää, ettei valmistajan lupaus pidä paikkaansa tässä tapauksessa ja siihen on mielestäni annettu ihan hyviä perustelujakin aiemmin.

  Jos valmistajan mittaus lampun kestolle perustuu siihen, että mitataan kuinka kauan lamppu palaa ollessaan yhtäjaksoisesti päällä, niin ei tuo keskiarvo tietysti kovin luotettava voi olla, jos todellinen käyttö on luonteeltaan ihan erilaista. Näin minulle on siis kaupassa kerrottu.

  Ottaen huomioon kuluttajavalituslautakunnan päätöksen, on projektorien markkinointi tuollaisilla lampunkestolupauksilla vähintäänkin kyseenalaista. Samoin kyllä valmistajan myöntäminen lampputakuiden säätäminen.
   
 14. Jeje2

  Jeje2 Fubar Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  1 411
  Saadut tykkäykset:
  1
  Miten niin?
  Itselleni tuon vertailun teko juuri osoitti ettei ongelma oikeastaan olekkaan niin iso kuin kuvittelin. Aloitin työn todistaakseni että panasonicissa (erityisesti AE700) on ongelmia. Seitsemän (7) tapausta laitteen myyntimäärillä (ei en tiedä) suomessa on mielestäni vähän.

  Alunperin olin tekemässä kaksi taulukkoa - ekassa hajonneet tokassa toimivat. Tarve toiselle taulukolle jotenkin katosi kun ekakaan taulukko ei antanut merkittäviä määriä tapauksia. (Tunnissahan tuon toisen taulukon saisi tehtyä tästä thredistä - sitten ois lisää mitä vertailla)
   
 15. LassiaL

  LassiaL Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.10.2005
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siten niin, että tuon tilaston perusteella vaikuttaa kyllä hieman epätodennäköiselle, että keskiarvoksi tulisi todellisessa käytössä lupailtu 3000h tai jopa 5000h tuntia. Koska, jos edelleen oletetaan kestoiän jakautuvan normaalisti keskiarvon 3000h ympärille, tilastollisen keskiarvon saavuttamiseksi vaadittaisiin AE700 kohdalla (keskiarvo oli 625, 7 lamppua) vastaavasti seitsemän lamppua keskiarvolla 5075 h, mitä tuskin missään saavutetaan. Tietysti tutkimus pitäisi tehdä aivan eri tavalla kuin kysylemällä täällä foorumilla...

  Siinä olet ihan oikeassa, että eivät ne lamput tuon tilaston perusteella noin äkkiä pamahda. Itse vain koitin selventää, että todellinen keskimääräinen kestoikä lampulla on suurella epävarmuudella ehkä 1000-3000h välimaastossa, mutta hajonta on valitettavan suuri, että huono onni voi potkaista.
   
 16. telsis

  telsis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on vissiin pakollinen jos meinaa saaha takuuseen?
   
 17. jarod

  jarod Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.10.2004
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hankkikaa ihmeessä ups joka suodattaa jännitepiikit ja turvaa tuuletuksen sähkökatkojen ajan.Sähköverkostahan tulee aivan sekaista sähkövirtaa ajoittain, joka varmasti kuluttaa lamppua.
  Itselläni 700 ja 5 kertaa ups pelastanut lampun.Ties kuinkamonta jännitepiikkiä on suodattunut pois.
  1786 tuntia panassa ja ei koskaan ollut mitään oireita eikä vikaa.En edes kuvittelisi vaihtaa 900:seen koska 700 on jo täydellinen.
  Olisikohan ups eli varavoima se joka pitää tykin/lampun kunnossa.
  Siltä vaikuttaa.
  Siis mulla ei mitään vikoja, ei koskaan.
  Yleensä katson low-moodilla tv-ohjelmat ja leffat kirkkaammalla.
  Low-moodissa laitan tuulettajan kuitenkin isommalle, koska ääni ei
  häiritse vielä tuolloinkaan.Kämppä kun on n. 25 asteinen lähes aina.
  Tykki on päällä klo 18-23.00 joka päivä.
  Pölysuodatinta olen puhdistanut aina kun imuroin n.kerran kuussa .
  Virta on ollut vuoden jo päällä jatkuvasti.
  Tykki on oikein päin ja olen varmistanut ettei ilmanottoaukkojen läheisyydessä ole esteitä ilman kululle.
  Herkkä laite joten hoitakaa sitä sen mukaan.
  Tupakan savu ,saunan kosteus ym hajottavat taatusti kuuman lampun.
  En usko että viallisia lamppuja voi olla noin paljon.
  Vika on taatusti käyttötavoissa.
  :hitme:
   
 18. tkorho

  tkorho Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.11.2004
  Viestejä:
  1 076
  Saadut tykkäykset:
  1
  UPSesista on ollut toisissa threadeissa: huono UPS voi antaa huonompaa sähköä kuin mitä seinästä tulee. Kannattaa siis varmistaa että UPS antaa oikeata siniaaltoa, eikä esim porrasaaltoa.

  Minä en tosin tiedä millä sellaiset UPSit osaa erottaa.
   
 19. Hirudroid

  Hirudroid Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  1 245
  Saadut tykkäykset:
  2
  Onko kukaan miettinyt peittää laitetta siksi aikaa, kun se ei ole käytössä? Itse olen ainakin suunnitellut omaani varten ns. pölynsuojauskuvun.

  Jarod, mikä ups sulla on käytössä?

  How about line conditioner?
   
 20. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Höpsis. Saunan kuumuus hajottaa taatusti kuuman lampun.

  On niitä mutta koska projektoreitakin on paljon, kyseessä on vasta kellokäyrän vastaankiermurteleva alkupää.

  LassiaL:n matematiikka on kuitenkin aukotonta. Jokaista keskimäärin 627 tunnin lamppua varten kellokäyrän toisessa päässä pitää muiden kestää pidempään jos mieli tehtaan "lupauksen" täyttää.

  Tuskin lähellekään suurimmalla osalla.