Panasonic Lumix DMC-TZ5

Keskustelu osiossa 'Digikamerat' , aloittajana Sedator, 10.04.2008.

 1. Hypno

  Hypno Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2004
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen tuli haettua moinen kamera Verkkokauppa.comista ~260 eur. Mukaan tarttui myös 16GB Transcendin SDHC-muistikortti. Nopeat ensifiilikset: Hyvä ja iso näyttö, 10x optinen zoom on aika herkkua. Mukavasti asetuksia, puhdasta manuaalitilaa olisin järkkärikäyttäjänä toivonut mutta kyllä tuolla paljon on yökuvaukseenkin liittyviä pitkiä valotusaikoja ym ym.

  Kuvien kuvanlaatu on "vaan pokkaritasoa" eli järkkärimiehelle pieni shokki että yli ISO100:sen on kohinaa on nähtävissä. Asiahan on jokaisessa pienikennoisessa ongelma, mutta tässä ainakin vertailujen perusteella aika hyvä kohinansuodatus löytyy kamerasta.

  Pieni miinus on ettei RAW-kuvausta tue. En muista oliko FX35:ssa joka on "pikkuveli"-malli tälle kameralle tuo RAW-tuki jo..

  Videot vie aika paljon tilaa, mutta jos jälkeenpäin pienentää tai pakkaa uudestaan niin nou hätä. Vaatii siis hieman tietotaitoa videoiden suhteen, ei näitä 2 min / 400mb videoita sähköpostiin pistetä (1280x720 paras laatu) :).

  Laadultaan videot on aika buenoa, vaikka en ehtinyt kuin sisällä kuvaamista kokeilemaan illalla eli tänään käydään ulkona kuvaamassa, uskon että tulee vielä parempaa jälkeä kun valoa on riittävästi!

  Aloittelevalle kuvaajalle hyvä automatiikka, kekseliäälle kuvaajalle paljon kikkailtavaa! Tyttöystävälle kamera on lähinnä tarkoitettu vanhan surkean pokkarin korvaajaksi, mutta voi olla että pidän järkkärin mukana itsellänikin - ellei muuta niin videokuvausmielessä :D
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2008
 2. CeeLo

  CeeLo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 123
  Saadut tykkäykset:
  0
  En oikein ymmärrä tuota RAW:ta. Mikä siitä tekee niin tarpeellisen? Kaveri kuvaa puoliksi ammatikseen, kalustona Canonin järkkärikamaa. Mallikansioita jne. Hän ei näe tarpeelliseksi käyttää RAW:ta, pystyy muokkaamaan kuvia riittävästi ilmankin. RAWna vievät toiseksi ihan sairaasti tilaa, rupee normikäyttäjän koneen kovalevyt täyttyä vähän liian nopeesti.

  Vähän ot, mutta kiinnostaisi kuulla perustelut tähän vakiomoitteeseen...
   
 3. Hypno

  Hypno Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2004
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt menee rankasti offtopicin puolelle, mutta RAWissa itselleni tärkeimmät:

  - Valkotasapainon helppo muutos, voihan sitä jpegillekin tehdä mutta RAWissa on enemmän käsittelyvaraa kun käsitellään raakadataa eikä jo yhtä lopputulosta = puhtaampi jälki. Jpegisti voisi sanoa että "mikset jo ensimmäisellä kerralla onnistu siinä" -> automatiikka on pulassa sisävalaistuksen 2700-Kelvinin hehkulamppuvalojen kanssa. Puhumattakaan loisteputkien vihertävyydestä. Tämä auttaisi erityisesti pokkareiden kanssa joissa automatiikka ei yleensä ihan samaa tasoa ole kuin järkkäreissä. Samalla jos tuot RAW-kuvan käsittelyyn Adobe RGB muodossa ja vasta käsittelyn jälkeen muunnat nettiä varten srgb:hen, saat jälleen hieman enemmän työskentelyvaraa värimaailmassa.

  - Valotuksen korjaus, enemmän liikkumavaraa, jpegissä tummat ja vaaleat sävyt eivät enää ole pelastettavissa yhtä helposti kuin RAWissa.

  - Terävöitys, RAWista saa enemmän yksityiskohtia irti kuin kertaalleen käsitellystä kameran itse pehmentäneestä/terävöittäneestä jpeg-kuvasta. Harvemmin ongelma, mutta itse A4-printeissä terävöitän hieman yli ennen tulostusta jolloin jälki ei näytä liian pehmeältä.

  - CA (Chromatic Aberration) ja muut virheet saa käsiteltyä nopeasti ilman että alkuperäistä tiedostoa tarvitsisi poistaa/tallentaa päälle kuin jpegillä.

  Tuossa nyt tärkeimmät ja RAW-tiedosto säilyy ennallaan kun teet korjaukset eli tuo asetustiedosto muuttuu missä valotuskorjaukset ym. on tehty. Nopeuttaa hommaa jos esim. korjaat yhden kuvan samasta sarjasta, voit helposti liittää korjaukset muihin kuviin mitkä on samalla sessiolla otettu. Vähemmän työtä. Onhan jpegistilläkin mahdollisuus käyttää kuvankäsittelyohjelman actioneja/batch-työkaluja, mutta rawistilla yhden korjauksen kopiointi muihin kuviin hoituu paljon helpommin, alkuperäistiedostoa raiskaamatta. Vähemmän RAW vie tilaa kuin TIFF :).

  Miinuksena RAWissa onkin isot tiedostot, winkkari ei välttämättä tue ilman erillisohjelmaa kansionäkymissä thumbnail-kuvaa, kuvankatseluohjelmat eivät tue tai näyttävät huonolla RAW-muuntimella kuvan aivan outona. Itselläni käytössä Photoshop CS3 ja sen Camera Raw -työkalu. Mukana tulleella Bridge-ohjelmalla saa selattua RAW-kuvat nopsaan.

  Kannattaa melkein testata jpegin ja RAW-tiedoston muuntautuvuutta ennenkuin valitsee oman tapansa käsitellä kuvia, jpeg riittää monelle koska on niin mutkaton formaatti joka toimii joka puolella.

  Anteeksi vielä offtopic :).
   
 4. CeeLo

  CeeLo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 123
  Saadut tykkäykset:
  0

  Jep, kiitokset tiedoista. Itse kun ei jaksa hirveesti noille räpsäisylleen oikein tehdä jälkikäteen mitään... Pitäis ryhdistäytyä.

  Ja tolla kaverilla, joka ei näe tarvetta RAWailulle, on tietty etuna se, että kuvaa pääasiassa studio-oloissa, joten moni asia on saatavissa kuntoon jo kuvausvaiheessa. Ja tietty kalusto muutenkin auttaa asiassa.

  Mutta mielenkiintoista silti, nyt olis Stockan kantistarjouksene Canonin G10 459,-, siinä olis jo aika paljon lisämahdollisuuksia, pitäisköhän käydä hakeen itselle isänpäivälahja...

  Ja samat pahoittelut ot:n osalta.
   
 5. MeiserLeiser

  MeiserLeiser Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.05.2003
  Viestejä:
  198
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jokos olette ehtineet koittamaan mitkä muistikortit toimii myös videoilla? Olis kiva saada jotain listatuksi.

  Itellä ainakaan tuo A-datan 16gb sdhc turbo kortti ei toimi. Kannessa lukee 20/10 mbs mutta vähän väliä kamera ilmoittaa että kortin nopeus ei riitä.

  Kingstonin 2 gb sd kortti missä ei muuta lue kuin Kingston toimii moitteetta.
   
 6. Hypno

  Hypno Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2004
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Transcendin Class 6 SDHC toimii ainakin.
   
 7. MeiserLeiser

  MeiserLeiser Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.05.2003
  Viestejä:
  198
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli voi minuutti tolkulla tallentaa putkeen? Tuolla A-datalla taisin hiukan reilu 2 min saada parhaimmillaan.
   
 8. Hypno

  Hypno Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2004
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joku reilu 8min näyttää maksimipituudeksi, en tiedä johtuuko tuo 8min limitti tiedostokoosta eli jos yksi tiedosto menee liian isoksi tms..
   
 9. MeiserLeiser

  MeiserLeiser Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.05.2003
  Viestejä:
  198
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mutta pystyykö se tallentamaan myös sen 8 min ilman katkoksia?

  Tilasin nyt itekkin tommosen Transcendin 16 gb kortin, katotaan miten skulaa.
   
 10. Hypno

  Hypno Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2004
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikka kamera näyttää arvion ~8min30sek, sain silti tallennettua vajaa 10min tiedoston kun tuli testattua :). Ei ollut mitään mustan huoneen / valkosen seinän testitallennusta vaan ihan luonnossa pyörimistä ym. oikeaa kuvaamista :).
   
 11. MeiserLeiser

  MeiserLeiser Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.05.2003
  Viestejä:
  198
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin nyt tuli omakin kortti perille eikä menny rahat hukkaan. Näyttää toimivan myös videokuvaus ihan niinkuin pitääkin. Vinkkinä muillekkin 29 € posteineen löytyy ebaystä. Tasan 7 pv kesti tulla.

  Ja Hypnolle kiitokset vinkistä.
   
 12. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuli hankittua tämän kameran sisarmalli TZ50 jossa on Wifi.

  Näin ensikommentteilna - hommahan toimii!

  Kamera on mukavan nopea ja sallii nopean näppäilyn ja otokset pääsääntöisesti onnistuu hyvin.

  Toisaalta tämä on aika möhkäle ollakkseen pokkari. Jonkinlainen "vakava" lomakamera ehkä.

  Täytyy laittaa wifi toimimaan niin katsotaan onko tästä käytännössä mihinkään. Akku just loppui...
   
 13. Squape

  Squape Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.03.2005
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin hommasin tämän kameran ja hyvältä vaikuttaa.

  Kannattaako tuota ISO herkkyysasetusta pitää automaattisella vai kannatttaako pitää aina 100:ssa?
   
 14. cryscythe

  cryscythe Guest Guest

  Liittynyt:
  11.12.2003
  Viestejä:
  277
  Saadut tykkäykset:
  0
  ISO-herkkyys automaattiselle jos ei jaksa aina sitä säätää.

  Periaate on se että pieni arvo ISO (200) kun kuvaat hyvässä valossa. Tällöin saat teräviä kohinattomia kuvia. Suuret arvot taas (400-1000) kun valoa on vähän. Suuri ISO-arvo aiheuttaa kuvaan kohinaa, tämän takia sitä ei kannata pitää aina täysillä.
   
 15. mamipa

  mamipa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  869
  Saadut tykkäykset:
  54
  Moi,

  Saako kuviin "printattua" päivämäärän?
  Luin jonkun review:n

  http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_tz5-review/,

  jossa Playbackin Text Stampin takaa löytyy mm. Shooting date.

  Omassa Text Stampin takaa löytyy vaan, olikohan, single ja multi tms.

  Vai onko kyseessä joku versio ero?
   
 16. Highlander

  Highlander Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2002
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei jaksais lukea koko ketjua, mutta toivottavasti joku osaisi auttaa. Saan ystäväni kautta parin päivän sisällä tuliterän TZ5 mallin japanin tuliaisena. Ongelmana on käyttöliittymäkieli joka on japani. Onko kenelläkään kokemuksia, ovatko valikot symboleineen ja numeroineen ihan loogisia ja helppoja käyttää vaikka kielenä on japani? Entä onnistuuko laitteeseen päivittää suomen/englannin kieltä?

  PLS, auttakaa.

  Jos joku kiinnostuu, voin tarvittaessa myydä paketin hintaan 250€ (musta TZ5 avaamattomassa paketissa, 4GB muistikortti ja originaali nahkainen suojapussi + euroadapteri)
   
 17. rookie82

  rookie82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.12.2008
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toimiiko muillakin class 6 nopeuden muistikortit moitteetta HD-kuvauksessa??
  HD-videoon kuluu siis 5mb/s ja valmistaja suosittelee kortille väh. 10 Mb/s nopeutta.

  Löytämäni SDHC muistikorttien ilmoitetut nopeudet: (standard) class 4: 4MB/s , class 6: 6 Mb/s, ultra 15MB/s, extreme 30Mb/s.
  Kannattaisiko varulta tilata ultra-tason 8 GT kortteja (30e) jotka n. 2x kalliimpia kuin vakio 8 Gt sdhc class 6 (15e) kortit?

  Alkaa olla jo hinnalla välia kun kameran (275e halvin suom.kiel .valikoilla löydetty) lisäksi pitää ostaa tarvikeakku (13e), kotelo (20e), ac-adapteri (20e) ja sukelluskotelo (247e)!! Toivottavasti vuoden matkustuskameralla tosiaan saa reissusta hyviä matka/sukelluskuvia kun paketti maksaa sellaset 625e! Täytyypä uhrata vielä huominen saksalaisille verkkokaupoille ja miettiä onko kameran suomenkieliset valikot n. 50 euron arvoisia tai odotella joulu alea...
   
 18. odex

  odex Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.03.2002
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mulla on a-datan 16GB class 6. Tuo ainakin toimii hyvin.
   
 19. MeiserLeiser

  MeiserLeiser Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.05.2003
  Viestejä:
  198
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa ylempänä tuota asiaa puin ja mulla ei A-datan class 6 Turbo toiminut alkuunkaan. Transcendin class 6 taas toimii moitteetta.
   
 20. mjarkko

  mjarkko Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.08.2006
  Viestejä:
  59
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tietokoneeseen kytkettynä tämä kamera näkyy ulkoisena kovalevynä.

  Kuvien siirto kamerasta PC:lle on itse asiasssa kopiointia, koska kuvat eivät poistu muistikortilta.

  Miksi näin?