Panasonic AX200U

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana d-fens, 11.09.2007.

 1. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Z4 lähti tilalle tuli ax200. Noin viikko tullu katseltua ja nyt muutama huomio.

  + Värit luonnollisemmat ja sävykkäämmät kuin Z4. Silti kaipaa säätöä, niinkuin varmaan kaikki tykit.

  + Kontrasti/ansi-valoisuus huomattavasti parempi vs. Z4. Nyt harmaasävytkin näkyy paremmin sekä kuvaa voi katsoa pienessä valoisuudessakin. Ei tarvitse olla täysin säkkipimeä huone. Leffoihin on helpompi keskittyä..

  + Kuva rauhallisempi kuin näkemäni dlp-tykit

  + Toistaa 1080p/24hz

  + Kauko aivan huippu. Harmi vaan, ettei onnistunu telkun käyttö niinkuin joissain vanhemmissa Pansuissa ja ax2000

  - Melun nouseminen luonnollista, vaikka ei niin kivaa, kun kirkkaampi ja enemmän virtaa kuluttava lamppu. Lisäksi käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia laite vinkuu tosi ärsyttävästi sekä kuva pehmeä. En tiedä vinkuuko muilla, liekö sitten ominaisuus, mutta mieluusti tekee tuon ajan muuta kuin alkaa suoraan katsoa leffaa.. :OI

  - Linssin siirto huonompi kuin Z4 eli itselläni on melkein pakko käyttää toistaiseksi keystone-säätöä, kun en saa tykkia tarpeeks alas, jotta saisin kuvan pysyyn järkevässä korkeudessa. Keystone huonontaa kuvaa ja pilaa kuvasuhteet, et jotenki olis päästävä siitä eroon.

  - Kuva näytti demossa terävämmältä kuin kotia kannettuna (myös vs. Z4). Oiskohan hieman yksilöeroja tai sitten smootscreen pehmentää kuvaa enemmän kuin demossa havaitsin..

  Kaikenkaikkiaan sut tyytyväinen tykin päivitykseen, kun ei tykin hintakaan ollu järin kova. Itse aattelin sinnitellä jotain vajaa vuoden ja katsoa sitten, josko toisen ja kolmannen sukupolven FullHd-tykkien hinnat olis kuluttajaystävällisemmät. :thumbsup:

  Ps. Säädöistä kaipaisin vinkkejä. Ketju näyttäis olevan tuolla. Avsfoorumilla näyttäis myös asiaa käsitelleen, mut kielitaito ei itellä oikein riitä.
   
 2. cybo

  cybo Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  Käynnistyksen jälkeen ei pitäisi olla mitään vinkunaa, en ainakaan itse ole huomannut. Kuva on tosiaan pehmeä ennnen kuin tykki lämpenee, ts tarvitsee eri fokuksen kylmänä ja kuumana. Semilämpimänä löytyy hyvä kompromissi.

  Keystone pilaa kuvan, johtuisikohan siitä tuo kotona vallitseva pehmeys. Ei smoothscreenin pitäisi kuvaa pehmentää.
  Banalle olisi paras paikka keskellä kangasta.
   
 3. NgZ

  NgZ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.04.2005
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma pana ei kyllä vikise ja vingu, mutta minulla on asennuspaikkana hylly katonrajassa, noin 0.5 metriä katselupaikan takana. Voisivat alkaa tykeissä käyttää noita Noctuan tuulettimia, kun niillä saa 17dB mölyllä siirrettyä yli 90 kuutio metriä ilma, jonka luulisi riittävän.
  Tuota pehmyttä kuvaa en ole edes huomannut, mutta eipä ole vielä kangas tullut, joten voi johtua siitä.
   
 4. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä se vinkuu, oikeastaan se muistuttaa joltain vanhalta tv:n piii-ääneltä. Ensin luulin, että korvat on alkanu soida (tinnittää) lujempaa, mutta hyvin pian selvis, että tykkihän sen äänen aiheuttaa. Poistuu tai ainakin pienenee hetken katselun jälkeen. Eikä sitten haittaa, kun muutenkin soi jo nuo korvat.

  Ei se kuva tosiaan ole kovin pehmeä kuin käynnistyksen jälkeen ja demo tais olla hieman kiireinen, joten jäi tuo asia aivan piirulleen toteamatta. Testissä en kyllä juurikaan nähnyt fullhd-tykkien ylivoimaista terävyyttä, tosin nettiä ei testattu ja testifilmit olivat firman ei-niin-tunnettua materiaalia.
   
 5. NgZ

  NgZ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.04.2005
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen kuuntelin 10 cm päästä, kun olin juuri laittanut tykin päälle, enkä vieläkään kuullut mitään vinkumista. Eli todistettu on, ettei mulla ole hifi silmää eikä korvaakaan. :D
   
 6. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jahas, pitää pikkusen päivittää omia kokemuksia tykistä, kun katselutunteja noin 60.

  Voi sanoa, että varsinkin kuvan laatuun olen nyt varsin tyytyväinen. Enää ei juuri Z4 ikävä.. Säädin kuvaa DVE testidvd:llä sekä useita Blu-Ray leffoja katsottuani. Varsinkin kuvan valoisuus/kontrasti-säätöihin olen varsin tyytyväinen (vs. Z4). Ja myös värisäädöt on alkaneet löytyä. Avain parhaaseen kuvaan on advence valikon säätöillä, mitkäs muutkaan. Pitää aika paljon säätää ennenkuin jotain oikeaa löytyy, mutta kun löytyy 1080@24p aika makeaa katseltavaa.. :naminami:

  Sitten metelistä. Tykki edelleen vinkuu varsinkin noin 30 minuuttia käynnistyksen jälkeen, mutta sitten vaimenee onneks ja jos ei asiaan juuri kiinnitä huomioo, hukkuu se taustameluun ja leffaääniin. Ei viittis moisen takia lähettää huoltoon, mutta pitänee harkita, mikäli tulee muuta sanomista.

  Hieman ihmetyttää, mikäli vaihtaa lähdettä vaikka hdmi:stä komponentille. Kuvasäädot ei vaihdu automaattisesti, kuten Z4, vaan ne pitää vaihtaa käsin valikon kautta.
   
 7. cybo

  cybo Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei 720p tykillä saa ikinä kunnollista 1080@24p kuvaa. Tykin paneeli kun on "vain" 1280x720 ja jos sille yrität työntää 1920x1080 kuvaa tykki skaalaa sen takaisin 720:neen. Tällä tempulla onnistutaan kuva pilamaan ei niin hyvälaatuisella skaalauksella, oli kuvan päivitystaajuus mikä tahansa.
  Jos todella mikronykiminen on niin suuri ongelma että sen poistamiseen haluaa pilata muuten hyvänlaatuisen kuvan niin sitten tykki kannattaa päivittää suosiolla full hd:hen.

  Itse huomaan kyllä 60/50->24 muunnoksesta tapahtuvan satunnaisen mikronykimisen mutta se on niin pieni murhe ettei se itseäni ole haitannut yhtään, imho.
  Paras tulos ax200:sella saavutetaan kun syötät sille kuvaa soittimelta sisään 720p@50hz muodossa (ntsc) tai 720p@60hz (pal).

  Edit: tietenkin jos soittimesi skaalain on huonompi kuin ax200:sen, silloin tulos on toinen. Tässä tapauksessa soitin kannattaa päivittää.
   
 8. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Totta sanoakseni en ole kokeillut PS3:lla syöttää 720p, mutta kyllä 1080@24p ihan kivasti pelittää. Lisäksi vaimenee aika huomatavasti hurina, joten siksikin 24 hz:ä kiva toistaa. Mitä kuvan laatuun tulee vs. full hd, en juurikaan nähnyt Tampereen Videotykki Oy:n yli tunnin demossa eroa Pansun ax2000 tai Sanyon z2000:een, joille syötettiin samaa PS3:n 1080@24p kuvaa vierekkäin. Väitän, että en nyt ihan puusilmäkään ole, vaikka puumiehiä täs ollaan (vaaditaan myös tarkkuutta).. :) Ainakaan se ei mielestäni oikeuta noin 1000e kovempaan hintaa.
   
 9. naglfar

  naglfar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2008
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siittä on tainnut ollakkin jo jossain puhetta että Tampereen videotykissä demohuone ei mikään jätti-iso ole, niin ei myöskään kankaat ole järin suuria. Itsekkin tuossa tammikuussa kun kävin kattelemassa AX-200:sen kuvaa verrattaessa muihin hieman kalliimpiin tykkeihin, mm. fullhd-tykkeihin, ei kyllä oma silmä erottanut "postimerkkiruudulla" mitään eroa. Väreissä oli toki eroja, ehkä kalliimpien eduksi, mutta kuvat tarkkuudesta ei kyllä osannut erottaa mitään sen kokoiselta screeniltä. Itsekkin päädyin sitten ostamaan panan.

  Mutta mitäpä jos 720p tykillä kattelee pc:ltä jotain hd-matskua, mutta työpyödän resona on 1280x720? Tarkoittaako se sitä että kun laitetaan 1080p materiaalia pyörimään, se tarkkuus vastaa vain 720p:tä? Tällä tavoin itse en ole huomannut 720p:n ja 1080p:n(aka FullHD:n) välillä eroa.
   
 10. cybo

  cybo Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  Vierekkäin oli siis Sanyon 1080 ja Panan 720 (ax2000 ei ole olemassa)?
  Ei anna kovin hyvää kuvaa Sanyon kuvasta ;)

  Itse olen kokeillut pc:llä syöttää tykille 1080/24 ja 720/50(60) kuvaa joista jälkimmäinen on selvästi terävämpi. Eron huomaa kyllä selvästi varsinkin jos kuvaa on katsellut vuosikaudet terävänä (720) ja siirtyy kokeilemaan 1080.
  Mikä hurina sulla vaimenee, pleikkarin ääni? Tykissä ei pitäisi mitään hurinaa olla kuultavissa.

  Se että 24fps kuvasta nyt tohistaa kovin paljon on enemmän "muotijuttu" kuin kova ominaisuus. Levyille tallennetun 24 freimiä sekunnissa muunnokseen näytölle sopivaksi käytetyn 3/2 pull downin puuttuminen taikka kuvien peräkkäin näyttämisestä (24 -> 48 -> 96) aiheutuva mikronykiminen on syy miksi tämä nyt on "in".
  Kyseinen muunnos aiheuttaa toki kuvaan nykimistä mutta se on niin pieni murhe ettei kuvan terävyyttä kannatta sillä tärvellä.

  Toki tämä minun silmillä katsottuna. Tottakai jokainen itse päättäköön mutta näin helppo kokeileminen ei maksa mitään.
   
 11. cybo

  cybo Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos reso on 720 sitä pc lähettää tykille riippumatta lähdemateriaalin resosta. Eron huomaat helpoiten vertaamalla vaikka tämän foorumin tekstien tarkuutta 720/1080.

  Kun muutat reson 1080:ksi se on sitä riippumatta lähdematskun resosta. Tällöin näyttis skaalaa sen 1080:ksi ja tykki takaisin 720:ksi.

  Resona kannattaa käyttää siis 720 tykillä 720:tä. Lähdemateriaali kannattaa skaalata näyttiksen sijasta ffdshow:lla joka tekee sen paremmin kuin näyttiksen rauta ja voit käyttää kuvanparannukseen kaikkea kivaa.
  Itse käytän ffdshow:ta myös 720p materiaalin parannukseen jolla saadaan kuvasta vielä entistä parempi.
  Toki skaalauksen voi tehdä myös hyvänlaatuisella näyttiksen raudalla mutta sen laatuun en osaa ottaa kantaa.

  Pahoittelen, OT.
   
 12. naglfar

  naglfar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2008
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin eihän tuosta tykistä saanut mistään näkyviin lukemana sitä lämpötilaa? Ainoastaan se yksi ledi ilmoittaa jos proju käy liian kuumana?
   
 13. Roki

  Roki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.08.2006
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitetaas kokemuksia tänne myöskin. Tunteja takana 550. säädöt on hyvät mutta en tahdo millään saada kuvaa kohdalleen eli tasan screenin kokoiseksi. Hieman on aina joku kulma vinossa... kaite vaan säätäjässä vikaa... vai voiko olla että optiikka on alusta lähtien ollu paskana. Nyt kuitenkin on tuuletin alkanu tajutonta meteliä pitämään. todella raakaa öääntä joka kyl viittaisi laakereiden menoon. Veljen pansu on täysin hiljainen... Minnekkähän tuo pitäisi huoltoon kiikuttaa?

  Kuva todella terävä ja aivan loistava kattella ps3:lla leffoja. Ennen oli vaan dvd soitin mut nyt kun ps3 on hommattu niin tykki on päässyt loistamaan. värit kylläiset ja tasapainoiset. Mustempaa mustaa kaipaa lisää mut ei taida vielä kunnon mustaa tykeistä saadakkaan.
   
 14. naglfar

  naglfar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2008
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulipa tässä nyt mieleen taas tuo puna-turkoosi efekti ruudulla, jos heitän kokonaan valkosta kuvaa full screenillä, niin cinema 2 -asetuksella ruudulla näkyy aivan selviä punertavia ja turkoosia alueta. Vasen reuna punainen, sitten turkoosia, sitten punaista ja taas oikea reuna turkoosi. Tämä efekti kyllä häipyy aika hyvin lisättäessä valotehoa, mutta ajattelin että johtuuko tuo siittä että lcd-kennot ovat jotenkin hieman vinossa tai palaneet? Muistaakseni on ollut olemassa tuo "ominaisuus" ihan alusta saakka, nyt tykissä on 500h takana, ja yritin kaikilla mahdollisilla värisäädöillä saada efektiä pois, mutta tuloksetta. Olisiko kellään jotain hyviä ehdotuksia, ideoita?

  (Normaalikäytössähän tämä "ominaisuus" häiritsee varsin vähän, mutta ajattelimpa vain kysäistä.)
   
 15. Vierimaa

  Vierimaa Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hiljaista jo tässä ketjussa...

  Olen aikeissa ostaa, mutta tykkiteline on 4,3m päässä kankaasta katon rajaa lähellä oleva teline. Joudun lisäksi liikuttamaan sivusuunnassa kuvaa lens shiftillä n. 10cm.

  1) Kuinka alas saan kuvan yläreunan linssin korkeudelta arvioituna? Minulla olisi tarve tiputtaa kuvaa reilusti, koska linssi tulee lähes katonrajaan.
   
  Viimeksi muokattu: 02.07.2008
 16. Bob Sacamano

  Bob Sacamano Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2007
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miten isoa kuvaa ajattelit - ja mille korkeudelle tykki tarkasti tulisi?

  Itsellä on ax100, kankaan leveys 203 cm, korkeus 114 cm (= 92" diagonaali), heittoetäisyys on aika tarkkaan sama. Vertical lens shift on spekseissä molemmissa malleissa sama eli max 63%.

  Lonkalta muistellen omaa setupia:
  Oma tykkini on seinähyllyllä noin 210 cm korkeudella ja kuvan alaraja on nyt 94 sentissä => yläraja 208 sentissä. Jonkun verran alemmas se vielä menisi, mutta veikkaan että tuskin 20 senttiä enempää.. Sivusiirtoa on itsellä muutama sentti. (Sori, en pääse mökiltä mittaamaan tuota maksimitiputusta tarkasti pitkään aikaan.)

  Spekseistä laskeskellen:
  92" diagonaalikuvan korkeus on siis 114 cm. Linssi on perusasennossa hieman kuvan keskikohdan yläpuolella - arvioidaan nyt että osuu kohtaan jossa 50 cm yllä ja 64 cm alla (tämän varmaan voisi tarkistaa jostain.)

  Jos tykkisi siis olisi 230 cm korkeudella, ja kuva olisi 114 cm korkea, kuvan yläreuna osuisi siis ilman lens shiftiä arviolta noin 280 cm, alareuna 166 cm. Kuvaa pitäisi voida laskea 63% * 114 = 72 cm => yläreuna 208, alareuna 94 - siis ihan samaan kuin minulla nyt.

  Se tarvitsemasi 10 cm sivusiirto tosin velottaa tuosta hieman.

  Oletan että tuo "lähellä katonrajaa" on yli 230 cm, joten melkeinpä ehdottaisin että yritä saada tykki alemmas jollain ratkaisulla niin ei mene niin tiukaksi. Jos kuva jää liian ylös niin harmittaa varmasti kun niskat kipeytyy ja silmät kuivuu. Tuo oma 94 cm on tuolta matkalta omasta mielestäni jo siinä ja siinä.
   
 17. Vierimaa

  Vierimaa Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitokset erittäin nopeasta ja hyvästä vastauksesta!

  Taitaa jäädä sitten ax200 minulta ostamatta. :OI
  Hyvin samanlaiset speksit muutoin meillä mutta mulla tuo teline tosiaan lähes katonrajassa, eli korkeutta tulee arviolta 250cm. Tarkoittaisi siis että minimissäänkin alaraja olisi tuossa 114cm ja todennäköisesti vielä vähän ylempänä johtuen sivusiirrosta.

  Tosin nykyistä optoma H30:stä olen katsellut siten, että 16:9 alaraja on juurikin tuo 114cm, mutta kun se on natiivina 4:3 tykki, niin TV kuva on muutoin just kohillaan. Niskat on kieltämättä koetuksella kun 16:9 katselee. :D

  Täytyy sanoa että idioottimainen ratkaisu panalta laittaa kuva tuleen keskelle linssiä, mutta minkäs teet. :hitme:
   
 18. Bob Sacamano

  Bob Sacamano Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2007
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  250 cm on kyllä niin korkealla että melko varmasti jäisi liian ylös. Panasonicin mielestä tykkiä pitää pystyä pitämään myös pöydällä katsojan edessä eli tuo suhtkoht keskikohta on varmaan ollut hyvä kompromissi jolla tuokin mahdollistuu..

  Sanyo Z5 on varmaan ihan ok 720p-vaihtoehto - 150% (!) vertical shift ei varmaan lopu kesken. http://www.projectorcentral.com/sanyo_plv-z5.htm
   
 19. Vierimaa

  Vierimaa Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pointtina lähinnä se että pöydälläkin kuvan keskikohtaa tuskin halutaan pöydän tasolle...ainakin luulisin niin. Ellei haluta katsoa kuvaa sitten pöydän takaa. :D

  TW700:sta ja Z5:sta oonkin nyt tsekkaillut seuraavaksi. Epsonissakin kai varan pitäisi riittää (100%).
   
 20. Bob Sacamano

  Bob Sacamano Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2007
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinpä - hyllyltä ammuttuna olisi hyvä jos kuva olisi linssiä alempana, pöydältä puolestaan ylempänä - eli keskikohta on se kompromissi joka toimii molempiin.

  Harmittaa kyllä hieman että Panan lens shift on noin "kehno", jos kerran Sanyo voi pistää yli tuplasti paremmaksi.