Paistinpannut

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana marcoolio, 22.04.2006.

 1. JIH

  JIH Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  24
  Muurikan hoito- ja käyttöohjeita kannattaa vilkaista valmistajan nettisivuilta. Siellä on kirjallisten ohjeiden lisäksi videoita. Linkitin tuohon esimerkiksi yhden muurikkapannun. Klikkauksen jälkeen ks. Käyttöohjeet
   
  nepa tykkää tästä.
 2. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Munakokkeli onnistuu hyvin paistetulla (hiiliteräs) pannulla jopa ilman rasvaa kuin teflonilla (tällä tanskalaisella kaverilla myös vastaava video m.m. lohen paistosta ilman tippaakaan rasvaa):  Itse kokeilin mitä jos hankkii speksejen ja esteettisyyden puolesta pannun "nimettömältä valmistajalta" Tamled. Tämä oli järkyttävän likainen, vaikempi puhdistaa kuin auto-öljy. Viikon kylpy putkien puhdistus aineessakaan ei saanut kaikkea öljyä hajotettua (ennen viimeistä perusteellista pesua). Kaiken kruunasi pohja joka ei täysin suora ja pannu pyörii lasiliedellä eikä edes sähköliedellä lämpene optimaalisesti. Vielä kun spekuloi kahvan juotoksesta mahdollisesti pannuun tulevaa raskasmetallia, niin taitaa ainsaitusti/ei-tarpeeni-uusille pannuille tähden jäädä viimeiseksi. Ehkä tätä voisi hifistellä läpeensä mustaksi ja laittaa seinälle koristeeksi (jos vaimo sallii), kun pannun 3+ mm jämäkkyys ja hienon ison kokometallikahvan esteettisyys miellyttää silmää.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 18.04.2021
 3. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  269
  Itse asiassa lohi on erittäin rasvainen kala, kassilohi ylensyöneenä pullamössökalana vielä huomattavasti enemmän kuin vaelluslohi joka on oikeastaan maratoonaritasoa.

  T: Vesku
   
  Moti tykkää tästä.
 4. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Pitäisiköhän ruostumattomia teräspannuja alkaa kokeilemaan. Vaimo kun silloin tällöin saa Debuyer maalaispannun siihen kuntoon että joutuu sen rasvapolttamaan uudelleen..Hän kyllä käyttänyt RST paljon aiemmin joten eipä ne hänelle paljon ongelmaa varmasti tuottaisi..Itselle yksi oli kyllä vähän haasteellinen hyvin pienen käytön jälkeen kauan sitten niin en ole jaksanut yrittää niitä. Kattilat ovatkin meillä sitten kaikki pelkkää rst-laatua.

  Allaolevan videon kommenteissa joku mainitsee ettei tarttumaton Leidenfrost effekti syntyisi halvemmilla rst-pannuilla (ainakaan helposti otaksuisin jos uskoo kommenttia) ? Tosin ainakin Americas test kitchen testien mukaan hyvä 3 kerroksinen rst-pannu olisi jopa parempi kuin (useimmiten) vielä kalliimpi 5 kerroksinen..  Toinen vastaava video näyttää että munakaskin onnistuisi rst-pannulla:  Edit: Tässä aika pitkä hyvä opas rst-pannujen käyttöön:

   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2021
 5. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Kiitos vinkistä - tuli kokeiltua lohi wokkia eikä se tarttunut uuteen Zwilling wokkiin sen jälkeen kun olin coco kookosöljyllä ensin rasvapolttanut rst-wokin.

  Tulipa hyvää ilman paljoa öljyä eikä pannun puhdistuskaan kestänyt kuin pari minuuttia vaikka 32 cm onkin. Suosittelen ensitestin jälkeen tätä pannua :)

  [​IMG]
   
 6. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Zwilling wokissa paistoin ensimmäistä kertaa ensin pojalle kananmunan tilkassa oliiviöljyä ja sitten heti perään tein videon jossa paistan kaksi lisää kun yllätyin ettei munat tarttunut kiinni. Ei tarttunut edes ilman vesipisara-leidenfrost-testiä, eli ihan vaan lämmittelin keskilämmöllä pari minuuttia pannua ja sitten vaan lähes jääkaapinkylmät munat pannuun. Toki muutaman kerran rasvapolttanut pannun josta viimeinen oliiviöljyllä jätti tummat tahrat pohjaan. Suosittelen rasvapolttoa Coco kookosrasvalla joka helposti saatavilla eikä kallis. Eggtest Video: https://m.imgur.com/gallery/ZyYbgQx
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2021
 7. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
 8. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Itse olen ollut tyytyväinen ICA:n valurautapannuun kun teen käytön jälkeen seuraavan parin minuutin prosedyyrin:

  1. Pesu kuumalla vedellä
  2. Vedet pois talouspaperilla
  3. Liesituuletin päälle
  4. Pannu minuutiksi induktiolle täydellä teholla (haihduttaa loputkin vedet pois)
  5. Tilkka öljyä, jonka levitän talouspaperilla pannuun siten että se vähän käryää
  6. Pannu kaappiin odottamaan seuraavaa kertaa sen jäähdyttyä
   
 9. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  ^Luin vähän aikaa sitten että ICA oli ollut testivoittajien parissa ruotsalaisessa valurautapannutestissä, taitaa tosiaan olla todella hyvä hinta/laatu - suhde siinä.

  Vertailua eri metallipannujen ja kattiloiden kanssa jos joku pohdiskelee vielä minkä tyypin pannu tai kattila voisi olla itselleen sopivin tms:   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2021
 10. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  upload_2021-10-15_0-6-53.png

  Tuli hankittua ylläolevassa kuvan ylänurkassa näkyvä Tramontina 26 cm rst-pannu kun oli halpa ja merkki vaikuttaa arvostetulta, mutta sen pohja kun ei pysy suorana sain rahani takaisin, ja vihdoin päädyin hankkimaan kauan toivomani Demeyere Industry 28 cm pannun, jonka pohja pitänee eliniän. Demeyere pannussa on enemmän paistopinta-alaa kuin missään muussa 28 cm pannussani ja tuntuu mahtavalta myös pannun kahva joka ei pidemmässäkään puolen tunnin kokkauksessa lämmennyt liian kuumaksi. Lisäksi demeyere näyttää selvästi paistavan paremmin kun ohuempi Tramontina vaikka täytyy sanoa että 26 cm kokoisena demeyere olisi näppärä, (26 cm lettupannun ehkä hankkisin vielä jos olisi noin 170€ ylimääräistä..onneksi ei ole nyt riittää kaiken tyyppiset pannut..korkeintaan kattiloita voisin pikkuhiljaa alkaa päivittää). Demeyere 28 cm painaa reilusti rst-pannuksi (1,45 kg) mutta on silti kevyt verrattuna useimpiin muun tyyppisiin metallipannuihin (hiiliteräs, takoteräs ja valurauta), vertailun vuoksi esimerkiksi kevyin metallipannu jonka tiedän 28 cm pannu Gräwe 28 cm takoteräspannu painaa 1,64 kg ja Rönneby Bruk kevytvalurauta 28 cm painaa brosyyrin mukaan noin 1,5 kg.

  Alla kananmunanpaistovideo ensimmäisestä kokkauksesta pannulla:

   
  Viimeksi muokattu: 15.10.2021
 11. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Demeyere Intense 28 cm (50228)
  [​IMG]
  Pitkän pohdinnan jälkeen hankin ensimmäisen kunnon kattilan talouteen (90% ennen lahjaksi saatuja). Vaikka hinta hirvittää varmaan loppuvuoden niin toivottavasti on sen arvoinen.. Lisää kokemuksia tästä kattilasta / pannusta kun sen saan. Tämä ikäänkuin korvaa Debuyer 28 cm maalaispannun (country pan) hankinnan haaveet..24 cm malli siitä vielä paljon käytössä varsinkin vaimolla niin toivon vain että pitää tästä uudesta (hintaa en kyllä hänelle turvallisuussyistä aio kertoa vaikka tapoihin ei kuulu pimittää mitään :D)

  Edes täysiä speksejä kattilasta/pannusta en Internetistä löytänyt saatika edes belgialaisesta kaupasta josta kattilan/pannun ostin. Ainoastaan löysin netin syövereistä luullakseni saman Intense sarjan sisaren, jolla kaksi "tavallista kattilankahvaa" ja jonka speksit ovat kopioituna alla (oma arvioni on että speksit pitää paikkansa muuten paitsi painon ja leveyden osalta, minun tulevan yksilöni painon arvioisin olevan noin 2.1 kg kun pitkä kahva painaa enemmän):
  • Weight: 2.055 kg - edit: mitttasin itse, kannen kanssa paino on 2.878 kg, eli tuplapeltinen kansi painaa jopa 0.823 kg. Painoa voi verrata 28 cm De Buyer Mineral B perus-hiiliteräspannuun joka painaa 2.080 kg. De Buyer Pro malli painaakin jo aika hulppeasti 2.272 kg (rst kahvahan se painaa enemmän huomattavasti enemmän De Buyer Pro/rst-pannuissa vrt Demeyere pannuihin).
  • Content: 4.0 l
  • Length: 55 cm (edit: mitttasin itse)
  • Width: 28.0 cm
  • Height without lid: 11.7 cm
  • Diameter at the top: 28.0 cm
  • Bottom diameter: 20.5 cm (vertaa tavallinen Demeyere Industry/Proline 28 cm pannu 22.0 cm)

  Vertailun vuoksi Debuyer 28 cm maalaispannun (2.5 mm hiiliteräs) speksit pitäisi olla:
  • Weight: 2.5 kg
  • Content: 2.8 l
  • Length: 52.1 cm
  • Width: 27.9 cm
  • Height: 8.9 cm
  • Diameter at the top: 28.0 cm
  • Bottom diameter: 19.6 cm (vertaa tavallinen Debuyer mineral B pannu 20.5 cm)
  Tosin hiiliteräksistä pannua en yleisesti kattilaksi hankkisikaan kun rasvapoltto ei tykkää jatkuvasta keittämisestä ja vaikka muuten pidän 24 cm Debuyeristäni niin rasvapoltto on vielä astetta vaikeampaa ilman kaasuliettä grilliä, ja taas tuli uhrattua siihen energiaa ja aikaa, vaikka se rasvapoltto tuleekin itsekseen ajan kanssa niin tällä kertaa kun vaimon kokkauksen jälkeen meitä molempia laiskotutti emmekä pesseet pannua noin 2 vuorokauteen niin pannuun tuli ruostetta ja se vaati sisäpinnan täydellistä korjausta vanhan rasvapolton poistamista noin 1-2 tunnin ajan väkiviinietikka-vesi sekoituksella.Jos tuo rupeaa toistumaan niin todella toivon että vaimo siirtyisi uuden pannun käyttöön, onhan se ainakin painoltaan (noin 2.1 kg) melko samassa sarjassa kuin meidän 24 cm Debuyer (noin 1.8 kg), vaikka jännittää itseänikin miten ison näköinen kattila onkaan todellisuudessa! Luulisi että kattilan koko onkin lähes kaikkeen muuhun yleiseen ruoanlaittoon tarpeeksi suuri paitsi jos keittää pastaa tulevaisuudessa..

  Edit: Tulikin tilattua Intense kattila juuri oikeaan aikaan kun hinta pompannut jo normaaliksi 279€, eli itse sain sen tilattua 90€ halvemmalla (214€ posteineen kaikkineen kontra nykyiseen 304€) :)

  Edit 2: kattilan paino/mitat tarkistettu eikä siinä tullut yllätyksiä eikä kartila vaikuta mitenkään 'aivan liian isolta', odottaa käyttöönottoa merkkipäivänä :)
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2021 klo 01:00
 12. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 741
  Saadut tykkäykset:
  706
  Itse en osta enää mitään keittiöön, joka ei täytä seuraavia vaatimuksia:
  Sisältä teflon, kahvat materiaalia, joka ei voi polttaa, kansi läpinäkyvä ja myös lämmöltä suojattu.
  Kalliita ovat, mutta sen arvoisia.
   
 13. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118
  Nyt kun olen hankkinut kaikki (tarvittavat) rst-pannut niin on aika taas vihoviimeiselle (merkille) Darto Argentiinaliselle hiiliteräspannulle (itse odotan kokoa 27 cm jossa jopa 23 cm paisto-alaa):

   
 14. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 252
  Saadut tykkäykset:
  421
  Luin, että Dario Argentiinalaiselle. Taitaa olla aika painua pehkuihin.
   
 15. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 909
  Saadut tykkäykset:
  118