Painonpudotusta

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana zoxsis, 31.12.2008.

 1. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Syötkö joka päivä niitä maailman parhaita jälkiruokia?
  Sitten ei ainakaan "karppaaminen" Sinulle sovi ;)
   
 2. kvesti

  kvesti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  1 133
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ei karppaaminen ole ainakaan mulle jostain luopumista. Ennen kuin aloin karppaamaan, mietin mitä tuli syötyä seisovista pöydistä. Kyllä ne valinnat keskittyi aika karppimaisesti. Hiilareita ei oikeastaan yhtään ja proteiinia ja rasvaa paljon. Jokapäiväisessä elämässä tuli tottumuksesta syötyä enemmän hiilareita. Mutta kun ei tarvinnu miettiä tekemistä tai muutakaan, tuli karpattua ihan ajattelematta.

  Perunasta en ole koskaan pitänyt. Suorastaan ihmettelen joidenkin ihmisten mieltymyksiä sen suhteen. Hiilari on muutenkin ollut yleensä se välttämätön paha ruuassa. Tietysti joissain ruuissa ei voi korvata hiilareita millään. Mutta eipä tässä nyt niin erityisesti tee mieli niitä. Silloin tällöin tietysti tekee mieli spagettikastiketta tai jotain muuta sellaista, mutta kun sellaista syö muistaa, ettei se sittenkään ollut niin älyttömän hyvää.

  Kannattaa kokeilla karppaamista vaikka vain pari viikkoa, jotta näkee mistä on oikeasti kyse. Palaa sitten sen jälkeen entiseen, jos vielä tuntuu siltä.
   
 3. Thingy

  Thingy Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.09.2005
  Viestejä:
  644
  Saadut tykkäykset:
  17
  mitkäs on ne maailman parhaat ruoat sitten?
   
 4. Iso-Mies

  Iso-Mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ettei menisi off-topiciksi niin välttäkää painonpudottajat näitä:

  Paras jälkiruoka tai leivonnainen on ehdottomasti aito sisilialainen cannoli.. :thumbsup:

  Ja muutenkin kielen vie mennessään monet italialaiset makeat juustoherkut missä esim ricottaa taikka mascarponea.  Iso
   

  Liitetyt tiedostot:

 5. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Hiilareita ilman ei tarvitsekaan elää. Niiden saantia pitää ainoastaan vähentää. Ravintola-annoksistakin riittää, että korvaa ne perunat vaikka grillatuilla kasviksilla. Makeiden herkkujen kanssa pitää ainoastaan muistaa jättää ne juhlatilaisuuksiin, ei jokaipäiväseksi syötäväksi. Kun tottuu vähemmälle tärkkelykselle, eivät ne enää edes maistu niin hyviltä.

  On totta, että VHH-ruokavaliota on tutkittu suhteellisen vähän ja siitä voitaisiin saada paljon lisätietoa. Tähänastiset tulokset ovat rohkaisevia, mutta ongelmana on se, että halukkuutta tällaiseen tutkimukseen on hyvin vähän. Lääke- ja elintarviketeollisuus on vastahaikoista rahoittamaan tällaisia tutkimuksia ja sen lisäksi se vaatisi takinkääntöä ruokasuosituksia laativalta taholta. Toisaalta voidaan sanoa, että VHH-ruokavaliosta on erittäin pitkä näyttö ihmisen historiasta ja tämä nykyinen rasvateoria on vasta kymmeniä vuosia vanha.

  Monissa ns. VHH-vastaisissa tutkimuksissa on jokin asetelma pielessä ja herää epäilys niiden tarkoitusperistä.
   
 6. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 058
  Saadut tykkäykset:
  477
  Tänään alkaa Maiggarilla uusi hyvän olon ohjelma Foodoo. Sopinee varmaan tämän ketjun keskustelijoille.

  :thumbsup:
   
 7. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Ei välttämättä ihan koko lause, niin kuin olet varmaan huomannut ;)
  Tosin tuon voi ymmärtää kahdella tavalla...mutta tosiaan muutenhan alkaa paino nousta jos ei kuluta mitä syö.
   
 8. kvesti

  kvesti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  1 133
  Saadut tykkäykset:
  4
  Sorppa. Oon treenaamassa juuri tuohon aikaan tai matkalla treeneistä kotia. :rolleyes: Toisaalta ei noiden sivujen kautta saa kovin lupaavaa kuvaa ohjelmasta. Mielummin uskon omia kokemuksia, kuin jotain televisio ohjelmaa. Taitaa olla taas yksi ohjelma missä hoikat ja kauniit kertoo miten helppoa on olla hoikka ja kaunis.
   
 9. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Asenteellisesti aivan oikea suunta, vaikka ei karppausta olekaan.
  Ruokavalion muutos keskittyy liiaksi laihduttamiseen. Muutoksen on oltava pysyvä, jos haluaa pysyä mitoissa myös "laihdutuskuurin" jälkeen. Puhtaat perusraaka-aineet (esim. kerma ja voi) ovat paljon terveellisempiä kuin erinäiset low-fat ja dieettituotteet.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tätä ei kyllä ole aukottomasti todistettu, joten ei kyllä välttämättä kannata ottaa tätä suurena totuuna.
   
 11. tomppa1

  tomppa1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  781
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kerma ja voi tarjoillaan perinteisesti hiilihydraattipitoisiin ruoka-aineisiin yhdistettynä (kakut, pullat, leivokset, makeiset etc.). Tämä hiilari-eläinrasva-combo vie tutkitusti ennenaikaisesti hautaan. Väestötasolla rasvan ja kolesterolin saannin rajoittaminen vähentää sairastavuutta. Tästä on tutkimusnäyttöä, ja tämän vuoksi monet lääkärit vastustavat tätä highfat-ravitsemusideologiaa.
   
 12. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Tämä on totta, mutta mielestäni se johtuu enemmän markkinasyistä. Jos kotiruokaa tehdään perusraaka-aineista, eikä niitä pullia ja leivoksia syödä kuin juhlapäivinä, niin ongelmaa ei ole. Ongelma syntyy siitä, että ihmisillä on mahdollisuus ostaa näitä herkkuja joka päivä ja niitä markkinoidaan meille aktiivisesti (ja jopa sydänmerkillä varustettuina). Hiilari-eläinrasva -combo ei ole terveellinen, mutta tutkimukset eivät osoita selkeää yhteyttä juuri rasvan ja SV-tautien suhteen. Rasvaa on korostettu, mutta yhtä hyvin se "paha ainesosa" voi olla se hiilihydraatti.

  Kannattaa huomata, että nykyinen low-fat suositus on jo johtanut erittäin suureen ylipaino-, diabetes- ja SV-tautiongelmaan väestötasolla.

  Edelleenkään en ole sitä mieltä, että karppaus soveltuu kaikille ja että sitä voisi suositella väestötasolla. Viralliseen suositukseen tarvitaan kuitenkin enemmän vaihtelua hiilihydraattien saannin suhteen ja tarpeenton rasvakauhu on lopetettava. Nykyinen suositus toimii, jos sitä pystyy noudattamaan riittävän kurinalaisesti. Väestöntasolla tällaista kurinalaisuutta näyttää olevan vaikea noudattaa, koska suuri hiilihydraatin saanti johtaa vaikeaan nälänhallintaan, vaikka tietty osa väestöstä tähän pystyykin.
   
 13. geecb

  geecb Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2005
  Viestejä:
  646
  Saadut tykkäykset:
  0
  En nyt haluaisi tökätä tikulla silmään, mutta..

  Eikös Pohjois-Karjala projektia kritisoida juuri tästä samasta syystä: rasvan saanti väheni - sydän- ja verisuonitaudit vähenivät 80 prosentista 15 prosenttiin, mutta mikä onkaan todellinen syy-seuraussuhde?

  Voitko sinä sanoa varmasti, että low-fat suositus on juuri se tekijä, mikä on johtanut mainitsemiisi ongelmiin? En usko että asia on näin yksioikoinen, niin kuin en usko sen olevan PK-projektissakaan.

  Vaikka ilmiselvästi väheksyt liikunnan merkitystä terveyden kannalta, niin onhan se selvää, että ihminen lihoo jos liikkuu vähemmän kuin syö ja paljon muitakin ongelmia tulee. Myös karppaajilla on ongelmia. Kävin tuolla karppaajat foorumilla ja kyllä sielläkin ihmiset tuskastelevat painonsa kanssa, vaikka karppaavatkin. Heille sitten sanotaan helposti, "ettet karppaa oikein". Varusmiesten kunto on tasaisesti laskenut vuodesta toiseen, mikä on selkein merkki liikkumattomuudesta ihan väestötasolla. Mutta jos liikkuu tarpeeksi, voi myös ihan rauhassa käyttää niitä hiilihydraattejakin omassa ruokavaliossa.

  Lisäksi alkoholin kulutus on noussut tasaisesti 60-luvulta 2000-luvulle. Eikö mitään merkitystä painonhallinnan kannalta, että ihmiset istuvat päivät pitkät työpaikoillaan ja kotonaan ja ryyppäävät vielä aika rankasti? Vähärasvaiset tuotteetko ovat pahempi syypää lihomiseen? Vaikea niellä purematta...

  Mielestäni karppaus on pikemminkin ratkaisu tähän liikkumattomuusongelmaan, mikä auttaa siten myös painonhallinnassa. Ja onhan joukossamme sellaisiakin, joiden oikeasti on vaikeaa pitää painoaan kurissa vaikka liikkuisivatkin paljon, mutta samalla syövät hiilihydraatteja. Tällaisille onkin ihan suositeltavaa ruveta vhh-dieetille. Ihan oikein sanoit kuitenkin, ettei karppaamisesta voi tehdä väestötason suositusta. Epäterveelliset elämäntavat ja liikkumattomuus yhdistettynä (eläinperäiseen)rasvaiseen ruokaan ei ihan maalaisjärjellä kuulosta houkuttelevalta yhdistelmältä.
   
 14. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Ehkäpä oheinen kuva auttaa avaamaan silmät PK-projektin erinomaisuudelle:

  [​IMG]
  Age-standardized mortality from ischaemic heart disease in European regions (men; age group 45–74 years; year 2000)

  Sydäntautitilastot paranivat yhtä paljon koko maassa kuin Pohjois-Karjalassa. Itse asiassa tautitilastot huononivat Pohjois-Karjalassa tutkimuksen alussa. Onkin esitetty, että Pohjois-Karjala oli hiukan jäljessä trendistä muuhun Suomeen nähden ja laskeva trendi olisi tullut ilman PK-projektiakin. Kriittisiä ääniä asiassa oli jo 70-luvullakin, mutta ne vaiettiin tehokkaasti.

  En missään tapauksessa väheksy liikuntaa terveyden kannalta. Olen ainoastaan sanonut, että painonhallinnassa ruokavaliolla on huomattavasti merkittävämpi osuus kuin liikunnalla. Liikuntaa kannattaa harrastaa juuri terveydellisistä syistä, ei painonhallinnallisista. Laihdutusta harkitsevan kannatta ensin keskittyä laittamaan ruokavalio kuntoon. Toki karppaus mahdollistaa TV-shop -tyylisen unelman laihtumisesta ilman rehkimistä, mutta kokonaisvaltaiseen terveyteen tarvitaan ravitsemuksen lisäksi myös vähintään arkiliikuntaa.

  Karppausfoorumilla on monenlaisia ihmisiä ja heillä monenlaisia ongelmia. Mielestäni karppaukseen liittyy nimenomaan vapaus säätää ravintomakroja yksilöllisesti oman kehonsa mukaan. Itse näen, että enemmänkin "virallisterveellisellä" puolella on vain yksi mantra ja se on: "vähennä rasvaa". Karppausfoorumi on avoin keskustelupalsta ja siellä on paljon erilaisia ihmisiä. Toiset ovat enemmän perillä teorioista ja toiset kommentoivat lähinnä omista kokemuksistaan. Itse olen havainnut paljon myös tervettä (itse)kritiikkiä karppaajien keskuudessa. Esimerkiksi "perkuulauta" on mielenkiintoinen viestiketju, jossa käsitellään VHH-vastaisia tutkimustuloksia.
   
 15. CrC

  CrC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaisi tietää että kuinkas paljon tai monesti säätäjä on pudottanut painoaan? Paljonko sitä ylipainoa on vuosien saatossa kertynyt? Tuota "tietoa" tunnut niin kovasti jakavan ja kehuskelet kuinka mistään et pysty luopumaan etkä ikuna haluaisi.. haiskahtaa vaan vähän liikaa suunpieksemiseltä. Et oo kokeillu karppaamista mutta silti julistat kaiken maailman totuuksia asiasta. "Ainoa oikea tapa karppaamisessa tiputtaa painoa on kuluttaa enemmän kuin syö" Todista väitteesi.

  Ja mitä ketjussa tekee kaveri joka on nostamassa painoaan? Kolistelkaa puntteja ja vetäkää hiilareita nassuun, silläkö ne kilot lähtee? Epäilen. Tällä protskumäärällä lihakset kasvaa vaan entisestään ja kuka nyt sitä haluaisi.
   
 16. CrC

  CrC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heh, aivan samat mietteet ja mieltymykset. Peruna on ehkä turhin elintarvike ikinä. Koskakohan niitä oon viimeksi keittänyt? Ranskiksia tullu joskus vedettyä' eli siihen on jäänyt. Voileipääkin ostelin että ois duunissa jotain omia eväitä messissä, mutta sekin jäi kun siirtyi ketoon. Karppaamisessa olen luopunut lähinnä leffojen kanssa syötävistä mässyistä ja lihan kanssa nautitusta makaroonista. Niin ja riisiä tuli joskus kanan kanssa syötyä, eli ei mitään isoja uhrauksia todellakaan. Hmh, joo ja pikaruoat + hätäiset mikrosafkat on jääny ostamatta. Eipä oo ees tehny niitä enää mielikään, tuli niin harvoin niitä muutenkin sytötyä. Onhan tää aivan mielettömän haastavaa ja elämän vaikeimpia valintoja, not. :D
   
  Viimeksi muokattu: 24.01.2009
 17. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Mulla ei ole ylipainoa, eikä koskaan ole ollutkaan. Rasvaa vartalossa pyrin silloin tällöin minimoimaan ihan huvin vuoksi, joka käytännössä tarkoittaa rasvaprosentin pudotusta jonnekin 6-8 tietämille. Kyse omalla kohdalla on siis siitä, kuinka paljon rasvaa löytyy, ei siitä, kuinka paljon siitä on ylimääräistä.

  Mitä omaan ruokavalioon tulee niin perussetti on: aamulla kaksi reissaria, leikkeleitä, juustoa, maustettua leveittä, teetä, kevyesti sokeroitua sekamehua ja jotain hedelmiä. Päivällä lämmin ateria ja illalla toinen.

  Päiväateria on suurempi, ilta-ateria pienempi. Päivällä esim 70-90g pastaa + pastakastike, thaikkukanaa + riisiä, lasange jne. Ilta-ateria asteen pienempi ja mallia itse tehty max 10min: nuudelit+kasviksia+chorizo+mausteita, pimpattu pikkupitsa (josta 25% vaimolle) tai espanjalaistyyppinen perunamunakas. Ateriajuoma aina vesi, vihreää sivussa vähintään toisella aterialla. Viikonloppuna tuhdimpi aamiainen, päivällä tosi kevyt välipala ja illalla tosi runsas illallinen.

  Ainoat leivät syön aamulla ja ne noi reissarit eli ruoan kanssa ei leipää. Pieniä herkkuja/suupaloja, kuten suklaapatukka, 2e burgeri mäkistä, 5dl limu, itse tehty pirtelö jne menee about yks per päivä. Jälkiruokia aina viikonloppuisin ja aika paljon tulee tehtyä itse esim eilen runeberginkakku.

  Rankkaa ja todella tehokasta liikuntaa viikossa 2-3 kertaa. Hyötyliikuntaa tämän päälle suht hyviä määriä.

  Joskus laskeskellut näitä kalorimääriä ja about 2000 - 2500 päätyy. Kun vertaa sitä liikuntamittareihin, niin tosi samassa mennään ts. kulutus vastaa syömistä. Tämän huomaa kyllä tosi helposti siitä, että esim jouluna, jos ei liiku pariin viikkoon ja lisää safkamäärää, saa muutaman viikon loman aikana nostettua painoa. Huomattavaa siis on, että syön reilusti ja yli tarpeen ja se tarttuu. Tällainen muutama kilo on kuitenkin tosi helppo pudottaa pois vaikka kuukauden aikana tekemällä äärettömän pieni muutos omaan ruokavalioon. Omassa tapauksessa se tarkoittaa hiilarin vähentämistä eli yleensä päivän pääaterian hillarimäärän suht rankkaa pudottamista. Oma rasvan miminointi tapahtuu siis aina vähentämällä hiilaria, ei vähentämällä kaikkea tasaisesti.

  En oikein ymmärrä tätä sinun kommenttia. Ainoa oikea tapa puhdottaa painoa on syödä vähemmän kuin kuluttaa riippumatta siitä mitä syö. Karppaaminen kuuluu tähän joukkoon siinä missä muutkin syöntitavat.
   
 18. kvesti

  kvesti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  1 133
  Saadut tykkäykset:
  4
  Taitaa viitata siihen, kun lihavan ihmisen elimistö käsittelee hiilihydraattia erilailla kuin laihan ihmisen elimistö. Lihavalla suurempi osa hiilihydraatista muuttui rasvaksi ja tämä tapahtui nopeammin kuin laihalla. Tästä oli juttua Hesarissa joskus viime vuoden lopulla. Lihavilla ihmisilla rasvanpoltto on hitaampaa kuin laihoilla. Tästäkin oli jotain Hesarissa viime vuoden loppulla. Lihavan ja laihan ihmisen painonhallinnassa ei päde täysin samat lainalaisuudet.
   
 19. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Jos syö alle perusaineenvaihdunnan eihän mitään voi muuttua rasvaksi?
   
 20. kvesti

  kvesti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  1 133
  Saadut tykkäykset:
  4
  En voi tarkastaa sitä juttua, kun en ottanut sitä talteen. Muistaakseni hiilari meni lihavilla ihmisillä aika suoraan rasvaksi. Vaikka olisi syönyt alle perusaineenvaihdunnan. Oma kokemus, näin isona miehenä, alle perusaineenvaihdunnan syömisestä hiilaripitoisella ruokavaliolla on, että lihakset palaa ja rasva jää. Karppaamalla taas rasva palaa ja lihakset jää.

  Tämän vuoden puolella olen huomannut sellaisen asian, että karppaamalla jaksaa treenata kovemmin kuin hiilaripitoisella ruokavaliolla. Mä en olisi ikinä uskonut tätä, jos joku olisi sanonut tämän ennen kuin itse koin sen. Virallisesti pitää syödä hiilareita, että jaksaa treenata kovaa. Mäkin uskoin sitä ja söin niitä viime syksyn. Vuoden vaihteen jälkeen kokeilin pystynkö treenaamaan saman verran karppaamalla kuin ennen. Yllätys oli aika suuri, kun huomasin pystyväni treenaamaan enemmän ja kovempaa karppaamalla kuin hiilaripitoisella ruualla.

  Tuo ei välttämättä toimi samalla tavalla laihoilla ihmisillä. Oman kokemuksen mukaan, karppaamisessa laihtuminen tapahtuu muillakin mekanismeilla kuin ainoastaan energiansaannin vähenemisenä, mitä sitäkin varmaan tapahtuu. Hiilaripitoisella ruualla pystyi syömään itsensä täyteen. Karppaamalla tulee kylläiseksi ennen kuin tulee täyteen.