Osakesijoittaminen

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Professional, 14.12.2012.

 1. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
 2. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Näinhän se on. Juuri tuo dualismi tässä on se juttu. Tupakkaan sijoittava ihminen kimmastuu kritiikistä, kun ei koe itse olevansa vastuussa vaikka toimintaa tukeekin. Ihmiset vaan on niin tyhmiä tai helposti aivopestävissä, että menevät tarpeeksi ison aatteen mukana kuin oletuksena. Niin kävi fasismin kanssa, kommunismin, ja kaikista äärimmäisimmässä esimerkissä - kapitalismin. Only game in town, uskonnollisuutta par excellence. Sitten voi rauhoitella itseään ja tarvittaessa muitakin, että ainakaan turkiksiin (nykysuomalaisen käsittämään moraalittomuuteen) en sijoita senttiäkään, ikinä. Samalla kun raportoidaan euronkuvat simmuissa viimeisimmistä. Tarpeeksi kauan sijoiteltua, mikä ei luultavasti ole pitkä aika, hommasta tulee kuin automaatio jonka kyseenalaistamisesta tulee tarpeetonta, tuottonäkymiin keskittymistä haittaavaa. Rahamäärä on moraali. Ja vaikka tämä nyt käytännössä kohdistuikin yhteen henkilöön, niin on päivänselvää että tämä tietenkin koskee sijoitustoimijoita ja kapitalismia yleensä. Joka on oikeastaan vain Viidakon laki 2.0. Vahvat raportoi mahtikäyristään, heikot inisee syyttä suotta. Olisi tosiaan varmaan hyvä tajuta, että moraalisuus ja kapitalismi eivät kuulu yhteen. Käytännön mahdottomuus.

  Mielenkiintoinen strategia.
   
 3. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  Puhun jokaisesta omistamastani osakkeesta ihan samalla tavoin, en mitenkään erityisesti korosta nimenomaan tupakkaosakkeiden ostamista, enkä niitä myöskään yhtään peittele. Elvistelyä tai uhoa siinä ei mukana ole koskaan ollut sen enempää kuin muidenkaan osakkeiden kohdalla, vaikka niin olisitkin asian tulkinnut. Ja sitä varten (muun muassa) tämä ketju on ymmärtääkseni olemassa, että voi jakaa tietoa omista ostoksistaan. Vai eikö niitä olisi saanut kertoa? Eivät ole mikään tabu tai edes kritiikin aihe Kauppalehden keskustelupalstallakaan, joten eivät pitäisi olla täälläkään, ainakaan tämän enempää. Jos salkkuni avaan, teen sen kokonaan, enkä vain osittain. Jos rassaa, niin sitten pitänee hypätä meikälaisen viestien yli tai koko ketjun...

  Asian voi kyllä mielestäni nähdä niinkin, että näiden firmojen maksamat osingot ovat se niiden hyvä puoli, ja niillä pystyn tekemään sitten jotain hyödyllistä. Esim. hyväntekeväisyyttä on tullut harrastettua ja tarkoitus on sitä myös jatkaa.

  Clever on nyt ymmärtänyt väärin, jos kuvitteli minun "kimmastuvan" kritiikistä. En todellakaan, mutta totta kai esitän oman mielipiteeni. Edelleen se tupakoinnin harrastaminen on oma valinta, jota ei kannata tehdä. Jos teet, hyväksyt riskit. When you choose the action, you choose the consequence, vai miten se menikään. Turkiksella ei tuota valinnan mahdollisuutta ole. Siinä on ero.
  Passiivista tupakoinnin estämiseksi saa tietenkin tehdä kaiken mahdollisen, ja onhan noita isoja toimenpiteitä tässä maassa ainakin tehty.

  Jonkin verran yllättää kyllä nämä esiin pompahtaneet moraalinvartijat, ei sillä, etten tajuaisi pointtia. Etpä kuitenkaan vastannut mitään tuohon aapolin kysymykseen. Jos olet itse niin puhdas pulmunen, niin mikä estää?
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2013
 4. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos nyt päättäisin sijoittaa osakkeisiin vaikka esim. Tonnin niin kuinka se käytännössä tapahtuu? Pitääkö minun mennä pankkiin vai onnistuuko se ihan kotoa käsin tietokoneelta? Kuinka ne saa myytyä ja ottaako mikään taho provisiota välistä?
   
 5. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  Kotoa joutuu poistumaan ainakin sen verran, että lähetät vanhanaikaisella postilla, vaikka sitten Nordnetille, hakemuksen oman salkun avaamisesta. Arvo-osuustiliksikö sitä myös kutsutaan. Mukaan tarvitaan myös kopio henkkareista ja todistajan allekirjoitus. Kun saat postissa paperit, että homma valmis, niin ei kun kauppaa tekemään. Myyntihän sitten sujuu yhtä helposti napin painalluksella. Toki myyntipalkkiot ja ostopalkkiot aina menevät. Ja myyntivoitoista menee tietysti myös verottajalle osansa.

  Pankkiin marssimalla onnistuu myös, mutta tästä ei omaa kokemusta ole. Kalliimpaahan tuo taitaa kuitenkin olla.
   
 6. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Vastaavaa avoimuutta tarvittaisiinkin itse asiassa lisää.

  Joo, olisi voinut paremmankin ilmaisun valita. Reagointia tarkoitin, eikä siinäkään mitään. Lähinnä nuo toiminnan perustelut ovat ne, joita en osta. Tosin jokaisella moraalinsa.

  Öh, niin. No kuka ne tupakat on valmistanut ja asettanut esille, jos niitä ei olisi niin miten asiakas voisi ne valita?! See, ei ole kyseessä pelkästään oma valinta. Huumeet ovat pitkälti yhteiskunnallinen ongelma, siinä missä yksilöidenkin. Osa porukasta aina sortuu niihin. Mitä enemmän kulttuuri tukee niitä, sitä enemmän ja helpommin sitä tapahtuu.

  Mitä eläimiin tulee, niin niillä ei tosiaan valinnan mahdollisuutta ole kuten ihmisillä. Siksikin ihmisten pitää valita. Eli tuo argumenttisi on sellaisenaan hyvinkin tyhjä.

  Eipäs hätkyillä. Itsekin muuten nyt moralisoit, moralisoijia. Kuulostaa kenties hassulta mutta sama asia. Vastailen kyllä aapolin mielenkiintoiseen viestiin, perustelen hitauttani nyt tehottomuudella ja sairaana olemisella. Siihen asti tuohon voin kyllä todeta, että moraalisen väitteen laatua ei heikennä ollenkaan se, millainen moraali sen esittäjällä itsellään on.
   
 7. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  No mutta, mihinkä sitten vedät rajan? Kaupat, ravintolat, kiskat, Alkot, veitsimyymälät, makeistukut, kalliokiipämisvälinekaupat, ilotulitekojut, nappikuulokeputiikit jne. jne. jne. ovat hyllyt väärällään ihmiselle haitallista tavaraa, mutta haluat pois vain tupakkatuotteet? Omistan myös mm. ihmisiä ylipainoiseksi tekevää McDonald'sia, hampaita syövyttävää Coca-Colaa ja Pepsiä, puhumattakaan öljyfirmasta, joka voi aiheuttaa ympäristökatastrofin. Nämäkö ovat kuitenkin ok?

  Myönnän, etten tajua pointtiasi Saga Fursin suhteen. Täysin validi argumentti omasta mielestäni, nähtävästi sinulle jostain syystä ei, en vain ymmärrää perusteluasi.
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2013
 8. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuo on erinomainen pointti, kyllä vaan. Rajaa onkin oikeastaan aika mahdoton vetää. Silti sitä mekin koitetaan tehdä joka päivä monellakin eri tavalla vaikkei sitä huomattaisikaan. Eli kannattaa yrittää ja lähdetään helpommasta päästä, jossa on mielestäni esim. tupakka. Lyhyt perustelu siihen on vaikka että nautintoa/helpotusta/sosiaalisuutta saa esim. ruuasta joka taas ei myrkytä kehoa itsestäänselvästi, kuten tupakka. Lisäksi ruoan osto myös hyödyttää suuromistajina olevia kapitalistisikoja. :)

  Tähän vielä lisäys että etenkin niin kauan kuin tupakasta johtuvien sairaustilojen hoitoa kustannetaan myös verovaroista. Lihaville tai huonosti syöville ihmisille (vähän vaikeampi juttu) voidaan toki myös asettaa vaatimus kustantaa hoitonsa itse. Kaikkiin mainitsemiisi ongelmiin voidaan toki koittaa lähteä puuttumaan. Aika soppahan kieltämättä kyseessä on, mutta ei kai voida siitäkään lähteä, että koska niin ja niin, niin mitään ei tarvitse tehdä eli moralisointi on sinänsä turhaa?

  Is -> ought -ongelma. Eli perustelit kantaasi pelkällä tosiasialla. Todellisuudesta, eli miten asiat ovat, ei vaan pystytä suoraan argumentoimaan, miten niiden pitäisi olla. Vaaditaan aina jokin asenne, muu lähtökohta siihen lisäksi. Siksi kutsuin argumenttiasi tyhjäksi. Totesit vain, että eläimet eivät päätä. No eivät niin. Ja? Et kertonut miksi sitten vaikka eläinten syönti tai lemmikkeinä pitäminen on ok mutta niiden tarhaaminen turkiksiksi ei ole.
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2013
 9. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  No juu. Tämä nyt taitaa mennä sille "en muka ymmärrä" -osastolle. Eläimet ravintona hyväksyn, vaikka tietysti kaikkien pitäisikin puputtaa vain sitä pupunruokaa. Kyllähän eläinsyönnistä kuitenkin on ihan oikeaa hyötyäkin ihmisen terveydelle, ellen nyt täysin väärässä ole. Ja hyvin kohdellut lemmikit, no kuka nyt näitä ei hyväksyisi, onnettomat ovat tietysti asia erikseen.

  Turkistarhaus taas edustaa minulle pelkkää turhamaisuutta ja eläinten kärsimystä vain sen hyväksi, että joku narsismiin kallistunut rahaporvari voi pukea jotain hienoa päälleen. Löytyy niitä hienoja ja lämmittäviä vaatteita muutenkin, joten huono elämä ja henki on sellaiseen tarkoitukseen liian kova hinta.

  Jokohan tämä olisi tässä. Onhan nämä monimutkaisia ja -tahoisia juttuja. Mutta sori nyt vaan, että olen noin syntisiin papruihin sijoittanut. :)
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2013
 10. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 454
  Saadut tykkäykset:
  457
  Luo Nordnettiin tili, luo sinne salkku ja siirrä sinne rahaa. Onnistuu kotona tietokoneella. Nordnet ottaa provikat toteutuneista kaupoista (hinnasto), mutta jos et tee mitään niin mitään maksuja ei ole (salkuun vaan kertyy vaatimatonta korkoa). Itse olen ollut tyytyväinen Nordnettiin ja siksi uskallan suositella.
   
 11. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 454
  Saadut tykkäykset:
  457
  "Syntisten" osakkeiden kohdalla kannattaa vähän käyttää suhteellisuudentajua. Se paha yritys niiden osakkeiden takana on saanut pääomansa kauan sitten osakeannin yhteydessä. Se, että niitä osakkeita pompotellaan salkkujen välillä ei vaikuta yrityksen tilanteeseen mitään, vaan yrityksen toiminta vaikuttaa siihen, miten osakkeet liikkuvat ja mihin hintaan.

  Itse en kyllä ymmärrä intoa sijoittaa tupakkaosakkeisiin. Tupakointi vähenee maailmassa ja kokoajan tulee uusia käyttörajoituksia. Kuinka joku näkee tällaisen alan hyvänä sijoituskohteena? :confused:
   
 12. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  No itse vaan en aidosti ymmärrä miksi turkistarhaus on erityisen selkeä/iso ongelma, erityisesti tässä kapitalistisessa kontekstissa. Kuten koitin sanoa, moraalittomuus on sisäänrakennettu nykypäivän markkinasysteemiin, jolloin tietty moralisointi sen sisällä - samalla systeemin hyväksyen ja sitä tukien - näyttäytyy tekopyhältä ja kyseenalaiselta.

  Kuvaavaa sille on vastaavat lausahdukset kuin mitä sinäkin olet esittänyt. Hyväksyt eläinravinnon ja seuraavassa lauseessa esität utopian? Eli käytäntö ja ideaali sekoittuvat. Kuten tarhausasiassakin.

  Lemmikkien pitoa on vastustanut mm. Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen. Omastakin mielestä lemmikkien pito on mennyt esim. Suomessa aivan hullun luonnottomaksi. Kysehän on siinä hyvin pitkälti narsistimaisesti otetusta huvilelusta, usein ihmiskorvikkeesta, mikä imo aika kyseenalaista. Pehmoleluja kun saa kaupastakin. Tai saa ihmisnukkejakin, mitä voikin jo pitää astetta rehellisempänä ratkaisuna kuin lemmikit. Ei tosin vielä löydy jostain syystä perus automarketista kuten muu itsetyydytyskama.

  Niin. En minäkään pidä turkistarhausta mitenkään itsestäänselvänä juttuna. Kapitalisti ei sille tosin paljoa voi. Itse jatkaisin toimintaa mutta laajentaisin kettujen elinoloja. Tämä taas on nimenomaan hankalaa markkinataloudessa.

  Niinpä. No sinä olet tässä nyt pieni yksittäinen esimerkki isosta ilmiöstä. Moralisoinnin pointti ei olekaan ajojahti vaan yhteisöllinen vaikuttaminen, toivottavasti parempaan.
   
 13. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tässä tuli taas niin järjetön argumentti etten malta olla vastaamatta. Henkilö esittää kaksi vaihtoehtoa: joko osakkeet ovat tietyissä salkuissa, tai sitten ne ovat joissain muissa salkuissa. No entäs kolmas vaihtoehto: kaikki myyvät osakkeet pois eikä kukaan osta lisää?! Jos vaikkapa tupakka kiellettäisiin eli firmat ajettaisiin alas. Tähän taas voi jokainen ihminen omalla toiminnallaan vaikuttaa. Näinhän kaikkea muutosta ja kehitystä aina tuetaan... kuten vaikka kirkosta eroamisia ym. Ainiin, kapitalistimieli ei taida enää tällaiseen venyä... Osakkeiden liikehdintä on se juttu. :D

  Tupakointihan aiotaan muistaakseni lopettaa esim. EU:ssa joskus 2050 mennessä. Jotain hyvää siitäkin järjestöstä. Kyllähän trendi on tähän asti onneksi ollut ainakin tupakointia rajoittava. Eihän siitä nyt kertakaikkiaan ole mitään sellaista hyötyä, jota ei saisi jotenkin muuten. Ja jos ei koskaan aloita, ei edes tiedä mistä jää paitsi ja siihenkin on sitten korvaavia muotoja. Ja oraaliseen fetissiinkin on muita ratkaisuja. Toki esim. lyijykynää imeskelevää voidaan katsoa julkisesti kieroon.
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2013
 14. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ymmärrän mistä lähestyt, jokainen omin neuvoin onneen. Itsestä nämä jutut ovat kiinni. Et ole individualismissasi yksin. Tuossahan tuo kyseisen ajattelun heikkous lieneekin. :D
  Me annetaan sulle mahdollisuus onnistua tupakasta kieltäytymisessä... Melko irvokasta. No eihän siitä sinua toki syystäkään suoraan syytetä enkä minäkään ole henkilökohtaisen tupakoinnin vastustaja, ja jos kadulla kävelee vastaan ihminen tupakka suussa koitan vain välttää savuja. Periaatteessa jokainen on kyllä vastuussa itsestään lähimmäisten takia. Baarikopit tuskin muuttivat tupakkaa terveelliseksi, siinähän sitäpaitsi käytetään sitten kaljaa ainakin. :rolleyes: Kenties pahinta tupakassa on kuitenkin sen aiheuttama riippuvuus. Sen tilalla kun voisi olla jokin paljon hyödyllisempikin tapa riippua. Ja tästä tuleekin mieleeni... että en ole Jarla-nimisen piirtäjän faneja, mutta "jos joku polttaa sikiön lähellä, niin pitäisi tajuta lopettaa" hymyilytti. Ehkäpä siksi, että kyseinen strippi voisi jo olla liikaa jos kerran saippuapalakin.

  EDIT. Ehdotus lähetetty Pertti Jarlalle.
   
 15. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  Onnistuu, vai? Tämä oli ihan uutta tietoa. Kyllä minun ainakin piti lähettää nuo edellä mainitsemani paperit sinne, ennen kuin pääsi itse asiaan. Mutta jos ilmankin onnistuu, niin mikä ettei.
   
 16. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 454
  Saadut tykkäykset:
  457
  Olen rekisteröitynyt Nordnettiin kesäkuussa 2012. Ehkä joskus aikaisemmin piti vielä lähetellä papereita?
   
 17. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  ^ Hmm, ehkä joo. Tai sitten en vain tuollaista vaihtoehtoa hoksannut, ihan mahdollista. :eek:

  Nordnet on ihan hyvä vaihtoehto. Ja varsinkin jos ulkomaiset osakkeet sattuvat kiinnostamaan, niin miten mahtaa niiden hankkiminen pankissa käymällä onnistua, ei välttämättä onnistu.
   
 18. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Saako Nordnetistä luovutuksen yhteydessä verottajalle kelpaavan raportin syntyneistä luovutustappioista tai -voitoista? Entä vuosittaiset raportit saaduista osingoista verotusta varten (tai tehdäänkö osingoista ennakonpidätys)? Kiinnostaisi mahdollisesti vaihtaa tuohon OP:sta. Hinnoissa nyt ei ihan mitään huikaisevaa eroa ole, kun tapahtumat minulla olisivat erittäin vähäisiä, ehkä kerran vuodessa tai parissa. Mutta säästö se olisi pienikin. Nordnetin tuotevalikoima taitaa olla hieman laajempi kuin pankeissa.

  OP verkkopankissa pystyy tekemään osaketoimeksiantoja suoraan ainakin jenkeistä ja monesta paikkaa ympäri eurooppaa. Palkkio esim jenkkiosakkeissa 18€/toimeksianto ja ruotsalaisissa 8€/toimeksianto. Suomalaiset toimeksiannot ovat myöskin tuon 8€/kpl. Säilytyksen kuukausimaksu muistaakseni 2,40€, mutta se menee suoraan bonuksista.
  Myös joukkovelkakirjoja voi merkitä suoraan nettipankista.

  OP:n nettipankki on aika toimiva systeemi kaikkinensa. Toimeksiantoja, saatavia osakkeita ja toimivuutta voi testata itsekin; https://www.op.fi testitunnus 123456 salasana 7890 ja avainluku 0000. Säästöt ja sijoitukset -> Omat äästöt ja sijoitukset -> Tee osaketoimeksianto.
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2013
 19. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  ^ Ensimmäinen kysymys on vähän auki vielä itsellänikin, kun en pahemmin myyntejä ole harrastanut. Mutta veroilmoitukseen oli valmiiksi kirjattu osingot siltä ajalta, mitä olen N:n asiakkaana ollut. Mikä sinänsä oli yllätys, koska olin ymmärtänyt homman olevan ei-ihan-näin-kätevää, jos nyt noin asian ilmaisisi.
   
 20. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 461
  Saadut tykkäykset:
  74
  Ihan vakiona 18€, riippumatta kaupan suuruudesta? Itselle ei niin merkittävä muutos olisi suuntaan tai toiseen, joillekin isoja kauppoja tekeville oikein hyvä, jos tosiaan noin on.

  Nordnetillähän on systeeminä, että mitä tiheämpään kauppaa tekee, sitä halvempaa. Ei ole tarvinnut harkita vaihtamista, varsinkin kun kk-maksuja ei ole.