Osakesijoittaminen

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Professional, 14.12.2012.

 1. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 230
  Saadut tykkäykset:
  188
  Joo, no on se niinkin että kaikkien alkeellisimmissa porauslaitteissa ei kai ole sellaista sulkuventtiiliä joka kestäisi öljyn paineen kun se tulee sieltä maan sisuksista - paineellahan se sieltä tulee, kun maanalaiseen öljyesiintymään puhkaistaan reikä ja päällä oleva maa rupeaa painumaan. Mutta onhan siellä aavikolla varmastikin tilaa mihin öljyä varastoida...
   
 2. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Toivon todella noin yleiseltä kannalta, että tuo @Super-Jn arvio on se oikea.

  Tämä sinun arviosi @Tilt-type vaikuttaa todella pahalta, jos niitä "hanoja" ei voi laittaa kiinni. Kun ilmeisesti nyt ihan oikeasti sitä öljyn varastotilaa ei ole olemassa enää vapaana ja tyhjänä.

  Olen joutessani nyt alkanut lueskella tätäkin keskustelua ja voin ihan rehellisesti sanoa, etten ymmärrä siitä yhtään mitään. Onneksi en ole koskaan sijoittanut muuta kuin tähän asuntooni ja matkailuun, jolloin olen nähnyt sen miten maailmalla eletään ns. kansan keskuudessa.

  Edit: Tällaisen täysin tietämättömän mielestä uutissa olleet tiedot tästä öljy sekoilusta samoin kuin niistä kurssien "romahduksista" ja rajuista "nousuista" vaikuttavat täysin järjettömiltä, mutta ilmeisesti joku jossain niillä tienaa. Uskon,että muuten niistä ei uutisoitaisi niin paljon. Sitä vain en ymmärrä missä ja miten niillä tienaa.
   
  Viimeksi muokattu: 21.04.2020
 3. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 451
  Saadut tykkäykset:
  161
  Mä en näihin lääkejuttuihin ole perehtynyt, enkä aiokaan perehtyä, kun tuntuu että lääkkeitä ja rokotteita kehittelee ties kuinka monta firmaa, eikä pysty tietämään että mikä niistä sitten onnistuu kaappaamaan markkinat. Lyhyen tähtäimen spekulaatio on tietysti toinen asia. Kommentoin kuitenkin, että kyllä perusterveidenkin ihmisten lääkintä on hyödyllistä. Teho-osastolle on päätynyt myös runsaasti perusterveitä ihmisiä, ja vaikka he eivät yleensä kuolekaan, niin myös he kuormittavat terveydenhuoltoa.
   
 4. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Tämä nyt ei liiity suoraan osakesijoittamiseen, muta en koskaan aikaisemmin uskonut, että missään tilanteessa jouduttaisiin öljyä myymään kenellekkään tappiolla, saati maksamaan siitä, että joku ostaa sinulta öljyä.

  Koko ikäni siitä öljystä on ollut tähän asti aina enemmän tai vähemmän pulaa ja joka tilanteessa öljy-yhtiöt ovat tehneet joka ikinen päivä voittoa milloin enemmän milloin vähemmän. Eli se öljyn hinta on säädellyt sitä kuinka paljon mitäkin on ollut mahdollista tehdä milloinkin.

  Mutta nyt uutisissa kerrottiin, että öljyn kulutus on laskenut yli 30% siitä, mitä se oli viime vuonna vastaavaaan aikaan. Tuo 30% prosenttia on valtava luku.

  Sitten se kysymys: Koska öljyä tarvitaan melkein kaikessa, mitä valmistetaan, siiretään jne.., niin mitä on tapahtunut näille tavaroita valmistaville ja kuljettaville yhtiöille ja niiden tulevaisuudelle tämän korona viruksen aikana?

  Ja mitä tämä vaikuttaa niiden osakkeiden arvoon ja yhtiöiden yleensä jatkamiseen (selviytymiseen) tämän yli?
   
 5. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  109
  Monimutkaisia asioitahan nämä ovat. Varsinaisesti öljyn hinta ei ole pudonnut negatiiviseksi, vaan öljyä koskevien toukokuun futuurisopimusten arvo on pudonnut negatiiviseksi. Nämä ovat sopimuksia, jossa sopimuksen haltija on sitoutunut ostamaan öljyä toukokuussa tietyllä hinnalla. Ongelma on se, että kyseinen öljy ei fyysisesti mahdu kovin helposti minnekään, kun kulutus on pudonnut niin paljon. Ostajan pitää erikseen järjestää varastotilaa öljylle. Siksi näiden futuurien myyjien kannattaa maksaa siitä, että joku suostuu ottamaan toukokuussa öljyn vastaan.
   
 6. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Juuri tämä on se tosielämän ja osakemarkkinoiden välinen epäsuhta tällä hetkellä. Kaikki tosimaailman tieto kertoo, että talous on hirveässä tilassa, mutta osakekurssit ne vaan nousevat ja ovat samalla tasolla kuin viime elo-lokakuussa. Ihan uskomatonta, kaikkien aikojen kupla.
   
 7. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Siis ymmärinkö oikein? Joku (A) on sopinut (luvannut) ostaa öljyä hinnalla X toukokussa Y barrelia (Y*159litraa)? Nyt tällä A:lla ei ole tyhjiä Öljysäiliöitä, minne laittaa sen Öljyn? A maksaa B:lle, jotta B ostaa toukokuussa tämän Y barrelia öljyä? Ja ongelma on, ettei kenelläkää ole tyhjänä Öljysäiliötä johon tämä Y barrelia mahtuu?

  Ja syynä oli se, ettei kukaan tiennyt/uskonut/luullut olevan mahdollista, että kulutus voisi supistua niin karmeasti kuin se supistui? Menikö se yksinkertaistettuna ja rautalangasta väännettynä edes vähän tuollai?

  Minä nimittäin ymmärsin sen niin, mutta haluaisin varmistua asiasta.

  Siis oikeasti öljy maksaa vielä jotain.
   
 8. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Tästä en nyt ymmärrä mitään mitenkään, enkä yhtään.

  Kysymys: Onko niin, että esim Firman A osakkeen arvolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten hyvin Firma A toimii eli tekee voittoa? Tuo pätee sitten kaikkiin maailman yrityksiin?

  Sitten vielä suurempi ihmetyksen aihe: Miten nuo osakemarkkinat oikein voivat toimia? Eikö ne väistämättä ajaudu umpikujaan ja joku totea: "Mutta eihän keisarilla ole vaatteita"? Ja sen jälkeen yhdelläkään Osakkeella ei ole mitään arvoa?

  Meneekö tuo aina noin?
   
 9. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Sillä on melkein kaikki tekemistä sen kanssa. Jos hinta nousee liian korkeaksi, kyseessä on kupla ja ennen pitkää se puhkeaa.
   
 10. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  109
  Suurin piirtein kuten kirjoitit. Futuurien perusteella öljyn hinnan ajatellaan kyllä olevan negatiivinen tai ainakin matala toukokuussa mainitun varasto-ongelman takia.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Futuuri_(talous)
   
 11. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Eli siis, koska nyt koronan vuoksi yrityksillä menee huonosti, niin seuraa se "umpikuja" ennenmmin tai myöhemmin ja osakkeiden arvo romahtaa? Niinkö? Miksi niiden osakkeiden arvo nyt sitten nousee eikä laske, kuten olisi järkevää?
   
 12. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Aluksi ne romahtivatkin helmi-maaliskuussa, peräti 35 % alaspäin monet indeksit. Sen jälkeen oli mielestäni ihan perusteltua, että nousivat vähän, muttei sentään niin paljoa kuin nyt on nähty.

  Ihmiset jotka itsepintaisesti ajattelevat osakkeiden olevan kytköksissä reaalielämän tapahtumiin, kuten Warren Buffett, pärjäävät hyvin pitkässä juoksussa. Olen kuullut sellaisen vertauksen, että lyhyellä aikavälillä osakemarkkinat ovat lottokone, mutta pitkällä aikavälillä vaaka. Ennen pitkää tilanne aina tasoittuu ja kuplat puhkeaa.

  Olen itse ollut ihan häpeilemätön lottokone-sijoittaja, harvoin olen mitään osaketta omistanut edes paria kuukautta kauempaa. Otan yleensä teknisesti hyvältä vaikuttavista osakkeista 1-3 viikossa 8-15 % tuoton ja poistun. Tämä on tuntunut aika turvalliseltakin tavalta, kun rahaa ei ole ikinä sidottuna kovin paljoa osakkeissa.

  Jos olisin Buffetin lailla ajatteleva, en olisi nytkään yrittänyt metsästää täydellistä pohjaa (ja menettänyt siten tätä valtavaa viime aikojen nousua), vaan olisin alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti ostanut kunnolla S&P 500:n ollessa 2300-2400 tasolla, koska ajattelin että silloin oikeasti kannattaisi ostaa. Olisin tehnyt aivan mielettömät voitot, mutta toisin kävi, kun piti metsästää sitä vieläkin parempaa hetkeä... Vain parin prosentin tähden...
   
 13. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 042
  Saadut tykkäykset:
  552
  Luovutin jo aikaa sitten tuollaiset pohjan tai huipun metsästykset. Valistuneita arvauksia yksi toisensa jälkeen ja isolla haravalla. Joskus kusee, joskus osuu. Usein parhaiten luottamani kusevat eniten ja vain hajauttaakseni ostamani nousivat eniten. Aina kun kuvittelen jotenkin tämän osaavani, pudotetaan minut ihanasti pinnalle.
   
 14. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 351
  Saadut tykkäykset:
  66
  Isot pojat ovat kertoneet että pääsyy osakkeiden arvon nousuun nyt on ollut yksinkertaisesti se että mihin muualle rahaa laittaa jos tavoitteena saada edes jonkinlaista profittia?
   
 15. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 256
  Saadut tykkäykset:
  148
  Voisiko myös olla että markkinoilla pelätään että kohta painetaan rahaa lisää urakalla, joka johtaa huomattavaan inflaatioon. Ja silloinhan rahat kannattaa olla jossain muussa muodossa kuin käteisenä, vaikkapa osakkeissa.
   
 16. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  :eek::oops::mad::confused:o_O

  Tuossapa tunteita, kun luin @Tilt-type , @KILLPATRICK ,@makemich ja @3JJ :n kommentit kysymykseeni.

  Eli siis, en nyt rehellisesti sanoen ymmärtänyt yhtään mitään. Kommentit ovat varmaankin hyviä ja järkeviä, nutta minusta tuntuu, että pitäisi ensin vähän ymmmärtää sitä, miten tuon osakekaupan kuvitellaan toimivan (=osakekaupantoimintamalli ja mitä on osakkeen arvo). Sitten pitäis ymmärtää miten nämä "isot pojat" vääristävät tuota mallia omaksi edukseen. Tai nämä "lottokone-sijoittajat".

  Näin entisenä matematiikan ja tilastotieteen koulutuksen saaneena, minun jostain syystä on aina luotava itselleni kuva siitä toimintamallista. Ja niistä mekanismeista, joilla mallia voidaan vääristää (=virhelähteistä). Muuten minun on vaikea käsittää jotain asiaa tai ilmötä. Käytän tässä esimerkkinä täällä käymääni hymiökeskustelua.

  Niinpä tyydyn vain lukemaan tästä edespäin tätä keskustelua, koska se on minulle kuin joku täysin vieras maailma, jota voi ihmetellä, ihastella ja pohtia oikein ymmärtämättä miksi kukin toimii kuten toimii (=keskustelee).
   
 17. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 451
  Saadut tykkäykset:
  161
  USA:ssa ilmeisesti on tämä näkökulma, eli siellä uskotaan, että keskuspankki pumppaa rahaa talouteen ihan miten paljon tahansa on tarvetta, jotta päästään koronasta taas nousuun, ja tästä seuraisi inflaatiota. Ja USA:ssahan kurssit ovat palautuneet enemmän kuin Suomessa. EU-alueella elvytys on vaikeampi homma, kun Pohjois-Euroopan maat kannattavat tiukkaa finanssipolitiikkaa, etteivät etelän humputtelijavaltiot hyödy, ja yksimieliset EU-päätökset ovat perinteisesti vaikeita.
   
  Viimeksi muokattu: 22.04.2020
 18. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 420
  Saadut tykkäykset:
  67
  Välillä taas jotain ostoskärryyn, kun Walgreensiä lisäsin. Koronankestävä bisnes pyörii koko ajan, mutta osake on halpa ja osinko% korkea, joten mikä ettei.
   
 19. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 420
  Saadut tykkäykset:
  67
  No joo. Lähes 6 tonnia pelkästään eilen oli noussut salkku. Joku ehkä tykkäisi, mutta ostopaikkoja minä haluan, enkä koko ajan kalliimpaa!

  Se on ihan kiva, että Nordnetin vanha puoli on edelleen elossa.
   
 20. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  109
  Joo, viime viikko ja varsinkin eilinen oli tosi hyvät nousut.