Osakesijoittaminen

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Professional, 14.12.2012.

 1. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Minusta vaikuttaa siltä, että monien on vaikea hyväksyä sitä, että ottivat ihan perkeleesti takkiin. Nyt yritetään kaikin voimin kuroa niitä takaisin näillä nousuilla.

  Suuressa kuvassa en näe tuolla touhulla mitään pohjaa. Vielä vuoden alussa talous sentään vaikutti ihan hyvältä. Osakkeiden P/E-luvut olivat kuitenkin niin korkeat, että pysyin erossa niistä ja odotin hintojen romahdusta jonkin huonon uutisen innoittamana.

  No, se tapahtui... Ei tosin sellaisesta syystä, minkä olisin osannut ennakoida, joten en paistattele pitkänäköisyydelläni. Samalla kuitenkin myös talous kyykkäsi ja on ihan päin persettä nyt. Ja ne P/E-luvut ovat taas ihan samalla tasolla, jolla ne olivat kuplan pahimpana aikana. Hintakuplan lisäksi nyt siis myös niiden pohjana toimiva talous on päin persettä ja edessä todella synkät ajat. Vähintäänkin 1-2 vuotta epänormaalia elämää, jossa kuljetaan hengityssuojaimet naamalla ja sekin on paras arvio. Tämä koronan aiheuttama kuristusote on asia, jota mielestäni ei oteta yhtään tarpeeksi huomioon. Tällainen virus ei katoa hyvällä tahdolla. Nyt on saatu kehitystä hyvään suuntaan, mutta se on tapahtunut sen avulla, että yhteiskunnat ympäri maailman ovat sulkeneet itsensä. Hinta taloudelle on hirmuinen. Kun sulut poistetaan, virus todennäköisesti palaa. Jolloin niitä toimia pitää ottaa taas uudelleen käyttöön. Tässä maailmantilanteessa parhaat sijoitustiedot tulevat ihmisiltä jotka ymmärtävät epidemioita, ei Wall Streetiltä.

  Olen suunnitelmani mukaan pysynyt erossa osakkeista yhtä pientä sijoitusta lukuun ottamatta, joka on pärjännyt suunnilleen yhtä hyvin kuin indeksit keskimäärin viime aikoina. Paljon on jäänyt voittoja saamatta, mikä tietenkin harmittaa. Harva asia elämässä kuitenkaan käy yhtä kalliiksi kuin liian myöhäinen liittyminen rallyihin, joten odottelen katsomossa sitä vääjäämätöntä ( ;) ) romahdusta, joka tulee piakkoin, ja liityn mukaan vasta sen jälkeen.
   
 2. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 014
  Saadut tykkäykset:
  499
  Vain nousuista kirjoitetaan! ;)
   
 3. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Tarkoitin siis yleisesti sijoittajia, että jonkinlainen "revenge trading" vaikuttaa olevan käynnissä, mikä nostaa nyt kursseja. "Haluan nopeasti rahat takaisin!" tuntuu olevan suurin syy pistää nyt rahaa osakkeisiin...

  Tänään taas USA:n uudet työttömyyskorvausten hakijamäärät kello 15.30, 6 miljoonaa on konsensus-arvio. Ellen ole laskuissani ihan pielessä, niin 1 miljoona nostaa työttömyysastetta noin 0,6 %. Aloitustaso oli historiallisen matala 3,5 %, kahden viikon aikana tullut 10 miljoonaa lisää eli niiden jälkeen 9,5 %. Tänään jos tulee taas 6 miljoonaa, niin 9,5 + 3,6 = 13,1.
   
 4. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Näinä päivinä on vaikeaa uskoa enää edes omia silmiään. Tuskin ikinä historiassa osakkeiden ja todellisen talouden välinen epäsuhta on ollut näin suuri? Mikään ei voi olla niin huono uutinen etteikö mentäisi ylöspäin. Osakkeiden hinnoista on tehty paljon vertailuja ja nimenomaan tällä hetkellä hinnat ovat paljon kuplemmat kuin ne olivat vielä 3 kuukautta sitten.

  1930-luvun lamaan verrattavat työttömyysluvut, öljyn kysynnästä kolmannes pois, mut hei... kertooks tuo nyt mistään todellisesta? Ei kai tässä mitään sen suurempia epävarmuustekijöitäkään ole tulevaisuuden suhteen näkyvissä, mitä nyt sataan vuoteen pahin maailmanlaajuinen pandemia, joka paljon todennäköisemmin tulee muuttamaan huomattavasti ihmisten elämäntapaa kuin ei...? Ja sillä elämäntapamuutoksella luultavasti on hyvin merkittävät vaikutukset talouteen.

  Kyllä keskuspankit olisivat tehneet noita toimiaan jo aiemmin vapaaehtoisesti, jos ne oikeasti olisivat hyvä juttu. Nyt niitä tehdään pakon edessä ja juhlitaan sitten jonain suurena ratkaisuna.

  Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko voidakseen sanoa, että tällä viime viikkojen osakkeiden nousulla tulee olemaan erittäin kusinen loppu. Ja uskallan sanoa, että sen lopun alkutahdit lyödään jo tällä viikolla.

  Ihan hyvin voidaan tänä vuonna jossain vaiheessa käydä S&P 500 alle 2000:ssa (tällä hetkellä 2833). Ainakin tosimaailman taloustilanne vähän sellaista antaisi odottaa.
   
 5. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 420
  Saadut tykkäykset:
  67
  Katsotaan. Sopisi minulle. Pitäisi päästä taas ostoksillekin vähitellen...

  Fortum jäi vähän ottamaan pattiin, kun meni ohi alle 13 euron. Tuollaisella hinnalla ja jotain yli 8 prosentin osingolla jo voisin huoliakin takaisin.

  JNJ nosti osinkoa ~6,5%. Olisinpa tajunnut ostaa tätä enemmän silloin, kun sai jollain $60+ dollarilla.
   
 6. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  109
  Kun kerran sulla on vahva näkemys bear-markkinasta, niin sinun ilman muuta kannattaa shortata markkinaa esim. bear-sertifikaateilla tai muilla vastaavilla tuotteilla.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 301
  Saadut tykkäykset:
  358
  Tieto on varmaa, mutta jostain syystä tietäjät eivät pääsääntöisesti kuitenkaan halua tehdä sillä tiedolla rahaa.

  Johan jossain tuuleteltiin Mikael Jugnerin ennustaneen pörssiromahduksen oikein.

  Väitteessä ei ole muuta vikaa kuin se, että että Jugner ennusti romahdusta kolme vuotta sitten (tai jotain) ja sen syy piti olla ihan vaan kuplan puhkeaminen...
   
 8. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 351
  Saadut tykkäykset:
  66
  Nyt vaikuttaa pahasti siltä että meikäläinen osui hyvinkin tarkasti pohjaan, hyöty on vaan minimaalinen kun sitä ei silloin tiennyt eikä arvannut. Isot pojat nyt puhuvat että suunta on tästä vaan ylöspäin poikkeuksellisen laajoista elvytystoimista johtuen. Kunnes jysähtää. Joskus.

  Eniten pelottaa kun on alettu puhumaan jo (hyper)inflaatiostakin, pitääkö loppu fyrkat sijoittaa vessapaperiin asap?
   
 9. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 451
  Saadut tykkäykset:
  161
  Vaikka näkemys olisi oikea, niin ajoitus voi olla pielessä. Bear-sertifikaatit eivät auta, jos on pitemmän ajan näkemys, koska edestakaisin sahaavat kurssit jauhavat sertifikaatin hinnan nopeasti alas pankin katteen takia.
   
 10. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 451
  Saadut tykkäykset:
  161
  Itse ostin Amazonia silloin kun pulju sanoi palkkaavansa lisää työvoimaa koronan takia. Aika nopeasti osto alkoi kaduttaa. Nyt olen yli 10% voitolla, mutta fiilis on silti, että kyllä tuo tappiolle vielä menee.
   
 11. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  109
  Pitempiaikaiseen näkemykseen on muita tuotteita, esim. futuurit ja optiot. Kieltämättä eivät sovi amatööreille.
   
 12. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  No kunhan muistat myydä nykyisiä paljon pois ennen niitä ostoksia! :) Monta kertaa teki viime vuoden aikana sanoa, että myy nyt hyvä mies kun olet hyvin voitolla. Nyt tekisi mieli sanoa tämän järjettömän rallyn jälkeen sama^2, olethan edelleen suuressa kuvassa hyvin voitolla ja edessä todennäköisesti on kivikkoiset ajat. Tämän päivän kursseilla sinuna potisin kiitollisuutta ja vain myisin... 20 % pohjasta kuitenkin jo tultu ylöspäin. Mutta tietenkään en näin sano, koska jokainen päättää itse, enkä halua ottaa pienintäkään riskiä, että sössisin toisten ihmisten raha-asiat.

  Shorttaus on rahantekotapa, jota en ole koskaan kokeillut. On pelottanut ajatus, että pelaisin jonkun toisen osakkeilla ja olisin pakotettu ostamaan ne takaisin juuri sillä huonoimmalla hetkellä. No thanks. Mihinkään erityiseen bear-sertifikaattiin en ole edes tutustunut. Lisäksi shorttauksen huonona puolena on lisäkulut verrattuna normaaliin kaupankäyntiin. Siksi tapanani on odottaa pohja. Ei toki varmasti optimaalinen tapa, kun puolet ajasta joutuu vain odottamaan, mutta mikään ammattilainen en olekaan. Lisäksi se, etten ole ikinä shortannut, on varmasti suuressa kuvassa säästänyt minulta paljon rahaa.

  Tämä on asia, jolle tunnustan antaneeni liian vähän painoarvoa. Siis sille, että halutessaan vaikka USA:n keskuspankki voi tukea osakkeita niin paljon, etteivät ne yksinkertaisesti "voi" romahtaa. Monille tämä tuntuu antavan turvallisuuden tunteen uskaltautua ostamaan niitä nykyisilläkin hinnoilla.

  Koronan iskiessä päälle mietin, mille se voisi olla hyväkin asia. Amazon, Netflix, Facebook? (joskin FB:llä tulot ovat mainostuloja, jotka voivat laskea siitä huolimatta että ihmiset viettävät siellä paljon enemmän aikaa, jos mainoksia ostavat yritykset ovat nurin). Kuinka monta näistä toteutin? Nolla. Joskus pitäisi vain luottaa enemmän omiin fundeerauksiin.

  Ylivoimaisesti eniten harmittaa kuitenkin Tesla jossain 390 tasolla (alle?) kuukausi sitten... Se oli eilen 730, kun katsoin! Tämän ostaminen omalta osaltani olisi tosin ollut pelkkää pelausta ilman sen suurempaa visiota yhtään mistään.
   
 13. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 451
  Saadut tykkäykset:
  161
  Mainostulot voivat kyllä laskea. Ei firmojen tarvitse edes mennä nurin, mutta jos menee huonosti, niin markkinointia on helppo supistaa (vaikka se ei pitkällä tähtäimellä olekaan hyväksi). Eräs markkinointialan tuttavani totesi jo kotimaisista medioista, että kohdistettu mainonta on vähentynyt radikaalisti ja nyt näytetään enemmän halpoja geneerisiä Googlen mainoksia.
  Tesla kävi kyllä tosiaan varsin alhaalla. Itse olen miettinyt, että sähköautojen menekki saattaa vähentyä, jos öljyn hinta pysyy kovin alhaalla. Teslan omistuksessa taitaa kyllä olla statusarvoa, joka ei riipu pelkästään käyttökuluista.
   
 14. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 420
  Saadut tykkäykset:
  67
  Fieberin Jason on minut saanut opetuslapsekseen ja sehän tarkoittaa, että ei juuri koskaan mitään tule myytyä. Oleellistahan itselle näin vuosikymmenten tähtäimellä ei ole voitolla tai tappiolla oleminen, vaan osinkojen juokseminen ja kasvaminen... eipä sillä, ettenkö olisi aiemmin tänä vuonna tyhjentänyt merkittävästi enemmän kuin tuli tehtyä, jos olisi tiennyt tulevasta. Ainahan sitä halvimmalla mahdollisella keskihinnalla haluaisi omistaa joka firmaa. Edelleenkään vaan en tiedä varmaksi mitään tulevaisuudesta o_O eli taitaa jäädä myynnit väliin. Vasta kyllä tuli luettua Seekingalphastakin ennuste, että reipasta alamäkeä lienee tiedossa...

  Ainakin tässä voi yrittää harrastaa malttia ja kerryttä kassaa. Uuden työpaikan löytäminen olisi jo aika kova parannus tilanteeseen, sikäli kun isoja aleja on horisontissa.

  Edit: mutta arvostan kyllä mielipiteitä/ehdotuksia ja olisit vaan sanonut viime vuonna, että myy :) Ainakin olisi pistänyt miettimään varmasti.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2020
 15. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Harkitsin Gileadin osakkeen ostamista, mutta enpä harkitse enää, kun vaivauduin lukemaan taustoja ja huomasin, että siinä superpositiivisia tuloksia antaneessa tutkimuksessa sitä on suostuttu antamaan vain henkilöille, joilla ei ole korkeaa verenpainetta eikä elinvaurioita. Toisin sanoen käytännössä täysin perusterveille ihmisille.

  Kuinka monella koronaan kuolleista ei ole ollut elinvaurioita tai korkeaa verenpainetta? Aika pieni osa. Ja tuonkin testin henkilöistä 2/125 kuitenkin kuoli lopulta lääkkeestä huolimatta.

  Silti lääkkeellä on hyviäkin puolia. Sinänsä se tehoaa, ihan selvästikin. Ja se osake voi olla ihan hyväkin ostos, lähinnä vain pohdin että oikeuttaako tuollainen tutkimustulos nyt ihan 20 % nousuun. En usko, että kriittisemmässä arvionnissa saatavat varsin pian julkaistavat tulokset tulevat olemaan lähimainkaan näin hyviä, joten niiden voisi olettaa aiheuttavan pettymyksen tämän pohjalta ja sitä myötä kurssin laskun. Nähdäkseni tämä ei ole se ihmelääke, joka antaa meille mahdollisuuden palata normaaliin elämään ilman pelkoa koronasta. Perussairauksista kärsivät tulevat edelleenkin kuolemaan, kenties 20 % tjsp epätodennäköisemmin mutta kuolemaan silti. Oikea ratkaisu löytyy rokotteesta (tai jostain lääkkeestä, joka ihan oikeasti on ihmelääke).
   
 16. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Mitäs hittoa, CLK20 öljyfutuurit laskeneet miehekkäät 300 % tänään ja päätyneet miinukselle. Myönnän, en ymmärrä. Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?
   
 17. HikinenM

  HikinenM Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.12.2008
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  21
  Toiselta foorumilta napattu:
  "Öljyn hinta on hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu kun kysyntää on vähän ja treiderit ottavat reilusti riskiä. Öljyfutuurit siis toimivat tosiaan niin että ostaessasi futuurin annat lupauksen ostaa öljyä tuohon hintaan kun futuuri erääntyy ja WTI:n toukokuun futuuri erääntyy tänään markkinan sulkeuduttua. Monella oli siis kova paniikki päästä eroon futuureista että olivat valmiita maksamaan tästä. Jossa on järkeä ottaen huomioon ettei suuri osa treidereistä olisi öljyä oikeasti valmis ostamaan."
   
 18. Vanha_susi

  Vanha_susi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  523
  Saadut tykkäykset:
  45
  Uutisissa sanottiin syyksi se, että maailman valtiot hamstrasivat öljyvarastonsa täyteen, kun Saudit ja Venäjä aloittivat hintasodan. Nyt kenelläkään ei ole vapaata varastotilaa, minne panna se tässä kuussa porattu öljy, joka pitää ostajan vastaanottaa ensi kuun eli toukokuun alussa. Niinpä sitä ei kukaan halua, kun ei ole paikkaa mihin sen varastoisi.

  Jos joku olisi ollut fiksu ja jättänyt silloin ostamatta ja pitänyt ölytynnyrit tyhjinä, niin nyt ne olisi saanut tosi halvalla täyteen.

  Niitä fiksuja vain ei ollut ensimmäkään.

  Jotenkin tuollai se selitettiin.

  Sitä, mitä se käytännössä tarkoittaa ei minulla ole aavistustakaan. Toivottavasti sitä öljyä ei dumpata mereen tai maahan.
   
 19. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 230
  Saadut tykkäykset:
  188
  Ei sitä myymätöntä öljyä dumpata mihinkään, vaan sitten kun öljyn tuottajan varasto on täynnä eikä kama liiku eteenpäin niin ne laittaa ns hanat kiinni öljykentällä eli lopettavat öljyn tuottamisen siihen asti kunnes varastoon taas tulee tilaa. Ei siinä sen kummempaa. Ja aina kun hanat laitetaan kiinni, öljyn hinta lähtee räjähdysmäiseen nousuun kun fiksut sijoittajat arvelevat että siitä tulee kohta pula ja nyt kannattaa ostaa...
   
 20. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 098
  Saadut tykkäykset:
  178
  Ok, kiitos vastauksista. Luulen ymmärtäväni, ehkä.

  Pitää lähiaikoina yrittää muutenkin pakottaa itsensä perehtymään paremmin öljyyn. Hinta on painunut niin alas, että jos oikeasti ymmärtäisi siitä jotain, niin uskaltaisi (ja osaisi) sijoittaa siihen. Vaikuttaisi olevan aika "varma" rahanlähde, kun talous ennen pitkää kuitenkin taas pyörähtää kunnolla käyntiin.

  Koronaan liittyen, Bostonissa sadoille asunnottomille tehtiin koronatestejä. Jopa kolmasosalla oli korona, mutta yhdelläkään heistä ei ollut oireita. Todella merkillistä. Tuo on mielestäni paras koronaan, ja siten myös sijoituksiin (yhteiskuntien tulevaisuudennäkymät) liittyvä asia, jonka olen hetkeen kuullut. Suoraan Bostonin yömajasta. Maailma voi palata hyvinkin nopeasti entisiin uomiinsa, jos todetaan että suuri osa väestöstä on jo saanut tartunnan. Silloin tauti ei ole niin pelätty kuin on luultu ja jonkinlaista laumaimmuniteettiakin on syntynyt. Toisaalta tähän liittyen on todella ristiriitaista tietoa tarjolla ja edelleenkin paras arvio tuntuu olevan, että n. 0,4 % kaikista tartunnan saaneista kuolee. Mikä on aika paljon.

  Joskus luin, ettei tuotantoa kaikkialla edes voi pysäyttää? Sitä öljyä vaan tulee ja tulee ja tulee...