Osakesijoittaminen

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Professional, 14.12.2012.

 1. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Mites löytyykö Plazalta muita osakkeiden ihmeellisen maailmaan sekaantuneita. Onko salkut täynnä turskaa vai vihertääkö iloisesti?

  Itse ostin ensimmäiset osakkeet kesäkuussa ja siitä se sitten lähti. Aina kun rahaa tilille eksyy, niin saman tien ostoksille. Aluksi tuli vähän liikaakin hajautettua, mutta pikku hiljaa saanut yhtiöiden määrän salkussa vähenemään. Pikku voitoilla myyty ja sijoitettu samantien eteenpäin. Puolessa vuodessa on selvästi ne omat suosikit löytyny, joilla pitäisi sitten eteenpäin mennä. Tietenkin tilanteet vaihtuivat joten koko ajan pitää olla ns. hereillä. Nykyään tuleekin luettua paljon noita talousuutisia, joita ei ennen pahemmin tullu noteerattua. Myös Kauppalehden keskustelualue on osoittautunut varsin mielenkiintoiseksi ja viihdyttäväksi paikaksi. Nokiasta siellä ainakin jaksetaan jauhaa enemmän kuin tarpeeksi.

  Tällä hetkellä salkussa 10 suomalaisen yhtiön osakkeita, joista muutamasta ajattelin vielä luopua, jotta pääsisi tankkaamaan noita suosikkeja. Mitään päiväkauppaa tai shorttausta en harrasta. Salkku on tällä hetkellä mukavasti vihreällä, joten toi kesäkuu tais olla hyvä aika hypätä kelkkaan. Toivottavasti tämä Euroopan ankeahko taloustilanne saadaan piakkoin kondikseen, niin olisi myös mahdollisuus pysyä vankasti vihreällä.

  Suosikit top-3:

  1. Biohit
  2. Nokia
  3. Metso

  Kevättä ja osinkoja odotellessa... :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2012
 2. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 468
  Saadut tykkäykset:
  75
  Joo, löytyy muitakin. Sellaiset 2½ vuotta sitten innostuin asiasta ja hommasin salkun. Aloittelin rapakon takaa löytyvillä firmoilla, ns. syntiosakkeilla lähdettiin liikkeelle. Ensimmäisiin ostoksiin kuuluivat Philip Morris, Altria Group ja Coca-Cola, joita saikin silloin sopivan alhaiseen hintaan. PM onkin käynyt jo yli 100% voitolla, joten siinä on vahva tukijalka salkulle. Melkein poikkeuksetta noita defensiivisiä olen suosinut, ja viimeisin hankinta salkkuun on Mäkki.

  Ainoa poikkeus taitaakin olla SeaDrill, jota ostin Oslosta. Siis ei kuulu defensiivisiin.

  Vähitellen perehdyin myös Helsingin pörssiin ja nyt sieltäkin on hankintoja, Fortumia, Tellusoneraa ja Lännen Tehtaita. Olikohan minulla tällä hetkellä yhteensä yhtätoista osaketta salkussa, suurin osa siis rapakon takaa hankittuja.

  Mukavasti vihreällähän tässä on oltu oikeastaan koko ajan, joten ei voi valittaa. Kolme osaketta on jonkin verran miinuksella tällä hetkellä, mutta kokonaisuutena reippaasti plussalla mennään. Osingot mielessä olen näitä kauppoja lähinnä tehnyt, myyntejä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut harrastettua. Ei mitään sen kummempaa suunnitelmaa kuin kasvatella salkkua hiljalleen ja käyttää osingot aina uusiin kauppoihin. Jenkkiosakkeissahan onkin se mainio homma, että osinkoja tipahtelee yleensä neljästi vuodessa (tai joissakin lapuissa jopa kuukausittain), eikä Suomen tyyliin vain kerran. Johnson & Johnsonilta juuri kilahtikin tuohta kassiin tällä viikolla, ja tupakkafirmat taitavat maksella taas ensi kuussa. :)

  Kauppalehden palstaa olen minäkin ihan mielenkiinnolla seurannut, samoin Motley Foolin artikkeleita ja niiden keräämiä kommentteja tsekkailee mielellään. Mitä välittäjää muuten Professional käytät? Aloittelin itse SAXO E*Tradella, mutta tänä vuonna pistivät homman Suomen osalta pakettiin ja oli pakko vaihtaa - päädyin sitten Nordnetin käyttäjäksi. Kaipa noilla monta asiaa tehdään paremmin kuin SAXOlla, vaikka nyt ainakaan hintojensa puolesta ei mikään ihan unelmakaan ole. Mitään säilytys/kk-maksuja en halua maksaa, joten SAXO ja Nordi sopivat siinä mielessä hyvin itselleni.

  Hyvä ketju! :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2012
 3. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 546
  Saadut tykkäykset:
  488
  Nyt kesäkuussa liittyin Nordnettiin tutkittuani vaihtoehtoja sen suhteen mihin salkku kannattaa avata. Alkoi vaan tuntua että oli koittanut aika sijoittaa Nokiaan. Arvelin että kovin paljon alle 2 euron Nokia ei mene ja ostin 1000 kpl hinnalla 1,966 euroa. No, vain pari viikko myöhemmin sukellettiin sinne 1,35 euron pohjamutiin mutta ei tuo nyt ihan metsään aloittelijalta silti mennyt. Tankkailin kesän aikana myös Fortumia kahdessa erässä yhteensä 300 lapun verran niin että sain keskihinnan 14 euron pintaan. Syksyllä Fortum nousi aika reippaasti hetkellisesti ja myin nuo laput ja ostin sitten takaisin taas suunnilleen siihen hintaan kuin alunperinkin. Tuosta jäi käteen reilu 300 euroa ennen veroja.

  Tällä hetkellä Fortum on hieman vihreällä ja Nokia tietysti reilummin kun nousua kohti 3 euron rajaa on pukannut. :)

  Itselläni on hyvin maltillinen linja. Suurin osa säästöistä on määräaikaisilla tileillä jne. niin että eivät sitten yhdessä yössä sula pois kun tulee joku pörssiromahdus. Tietysti nyt olisi ehkä mahdollisuus netota lähivuosina Nokialla aika massiiviset rahat jos pistäisi kymmeniä tuhansia lappuihin kiinni mutta en ole koskaan ollut suurten riskien ottaja.

  Minulla on vain kahta yhtiötä mutta toisaalta aika pienet rahat kiinni. Ei minulla ole hajuakaan siitä mihin joku Biohit on menossa, ylös vai alas. Muutakin elämää on kuin lukea 10 tuntia päivässä uutisia lukuisista yrityksistä. Fortum on minulle "vakaa" holderiosake, jolle napsuu osinkoja ja Nokia on riskipaperi, jossa on tällä hetkellä hienot positiiviset näkymät.

  Esim. Fortumilla voisi veivata koska osake heiluu siellä 14-15 euron välissä melko vakaasti mutta jostain muutaman kymmenen euron voitoista ei kyllä jää verojen ja välittäjäpalkkioiden jälkeen käteen juuri mitään. Maksaako vaivan? Hirvittää selvittely verottajallekin jos on tehnyt hillittömästi kauppoja. Aloittelijan stressiä.

  "Vahva osta Nokialle, osa x" -ketjut ovat kyllä viihdyttävää luettavaa ja samalla pysyy kärryillä Nokian tilanteesta suodattelemalla oman näkemyksensä neganiilojen ja Nokiauskisten kirjoituksista. Nuo ketjut ovat niin "tuhtia" tavaraa että Opera-selain kaatuu vähän väliä OSX Lionissa. Safari pysyy tolpillaan.

  Se todellakin oli hyvä hetki kun katselee osakkeiden ja yleisindeksien kurssikehitystä vuoden aikana. Sitä olisi voinut ostaa melkein mitä tahansa osakkeita ja silti salkku vihertäisi tällä hetkellä. Melkeinpä ainoa alaspäin tulija kesästä on ollut AAPL. :D

  Tulipalo on saatu jossain määrin hallintaan mutta hiiltyneet paikat savuavat vielä vuosikausia. :(
   
 4. makuasia

  makuasia Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2004
  Viestejä:
  266
  Saadut tykkäykset:
  0
  2000-luvun alusta on tullut sijoittamista harrastettua. Isoin osakesijoitus on Nordea. Pelisalkussa on outokumpua, northland resources, stora enso. Tämä on aika koukuttavaa, vaikea irtautua. Päivittäin tulee seurattua markkinoita ja paria foorumia joissa sijoittamisesta keskustellaan.
   
 5. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Jos jossain vaiheessa rupeais osakkeita osteleen muualtakin kuin Helsingin pörssistä, niin Cokis ja Mäkki olisi melkein ne ensimmäiset valinnat... :)

  Salkun tasaista kasvattelua täälläkin. Omilla pikku myynneillä mitä on tullu harrastettua on sitten rahoitettu noiden suosikki osakkeiden tankkauksia. Salkussa olis vielä muutaman yhtiön osakkeita joista vois vielä luopua.

  Syksyllä napsahti ensimmäiset osingot tilille, kun Kone jakoi lisäosinkoa. Olihan se juhlava hetki! Harmi kun alussa tuli vähän liikaa hajautettua. Konetta olis ehdottomasti pitänyt heti ostaa enemmän. Nyt sen osake maksaa jo senverta paljon ettei oikein viitsi lisääkään ostaa. Itse asiassa vois myydä pois hyvällä voitolla ja ostaa lisää vaikka Metsoa.

  Kunnon tuulipukukansalainen käyttää tietysti OP:n palveluja... :D
   
 6. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Itsellä on vajaat puolet kiinni POHJOLA TUTKIMUKSEN TÄHDET IX/12 P 8.8.12-24.8.17 Jvk-lainassa. Toisen puolen pistin tuon Jvk-lainan kylkiäisenä tulleeseen tuottotiliin. Samalla avattiin tuo osakesalkku, johon oli tarkoitus ostella jotain pientä jäljelle jääneillä rahoilla. Ei menny kauaakaan kun tuottotili oli tyhjä ja suljettu, kun osakekauppa vei täysin mukanaan. Nyt on reilut puolet osakkeissa ja loput tuossa Jvk-lainassa. Käyttötilillä rahaa tällä hetkellä 131€.

  Se menee ylös, ja korkeelle... :thumbsup:

  Fortumin kurssihan seuraa aikalailla lämpömittarin lukemia. Osta ennen paukkupakkasia ja myy ennen kuin rupeaa lauhtumaan. Helppoa rahan tekoa... ;)

  Noihin Nokia ketjuihin tulee kyllä päivän mittaa niin paljon viestejä ettei niitä ehdi millään kaikkia lukeen.

  Apple on nyt siinä tilanteessa IMHO missä Nokia oli huipulla ollessaan. Paikalle jähmettynyt dinosaurus josta kilpailijat painaa ohi molemmin puolin. En usko että Apple samanlaista romahdusta kokee kuin Nokia, mutta veikkaan, että kurssi on parin vuoden päässä jossain 200$:n tienoilla. Nokia ja erityisesti Lumia on nyt :cool: ja sen ovat huomanneet jo Applen fanitkin.
   
 7. katchu

  katchu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2006
  Viestejä:
  487
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osakkeisiin en ole koskaan sijoittanut mutta asiasta tulee kyllä keskusteltua joka kerta kun tapaa enon kanssa. Aihepiiri muutenkin melko kiinnostava vaikken talousuutisia ahkerasti seuraakkaan.

  Onko osakkeissa jotain minimi ostomäärää? Jos on niin voiko se vaihdella osakkaiden välillä ja kuka sen määrittää?
   
 8. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Julkisten yhtioiden (Oyj) osakkeita voi ostaa vaikka yhden kappaleen jos haluaa. Tai juuri niin monta kuin haluaa, ei ole mitään ennalta määrättyjä tukkuerä-määriä olemassa. Sinä teet esimerkiksi verkkopankkisi kautta ostotarjouksen muotoa "haluan ostaa 33kpl Nokia Oyj osakkeita, maksan niistä korkeintaan 2,84€", jonka joku joka omistaa vähintään tuollaisen määrän ja etsii järjestelmästä ostajaa, voi hyväksyä tarjouksesi. Tarjoamasi enimmäisostohinnan saat siis päättää aivan itse, tietenkin ottaen huomioon ettei kukaan osakkeitaan alle vallitsevan markkinahinnan myy.

  Mutta yhden osakkeen ostaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, koska useimmat välittäjät veloittavat tietyn vakiosuuruisen minimipalkkion jokaisesta ostosta (ja isommista ostoista sitten jonkun 0,n% osuuden). Osakkeiden säilyttäminen maksaa myöskin, OP:n perussäilytysmaksu saattoi olla muistaakseni noin about 2,90 eur/kk. Jossain parinsadan euron osakesalkussa vuotuiset osinkotuotot eivät pysty yleensä kattamaan säilytyspalkkiota.
   
 9. jusaro

  jusaro Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.08.2006
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kolmisen vuotta olen sijoitellut. Pari kirjaa luin aluksi ja Pörssisäätiön kirje tulee sähköpostiin. Alkuun olin hyvin voiton puolella, mutta taloustilanne on vienyt salkun jonkin verran miinukselle (ehkä 5%). Nokiasta luovuin aika pian, mutta takkiin on tullut Fortumista ja Uponorista. Suurin osa rahoista on kiinni tällä hetkellä ETF-rahastoissa. Niissä on pienet kulut ja hajauttaminen on helppoa. Nordnetin kautta saa maailmaltakin monenlaista, mutta kotoinen SLG OMXH25 ETF on ollut aika hyvä.
   
 10. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 468
  Saadut tykkäykset:
  75
  Mutta ei siis välttämättä. Kuten sanottu, esim. Nordnet eikä aluksi käyttämäni SAXO veloita senttiäkään säilytyksestä. Taloudellinenriippumattomuus-blogissahan oli taannoin ihan mielenkiintoinen vertailu eri välittäjistä. Kannattaa tietenkin ihan ensimmäisenä valita se omiin tarkoituksiinsa sopivin.

  Osakkeita voi todellakin ostaa ihan minkä määrän haluaa, mutta toimeksiantopalkkioista (joissa myös on toki isojakin eroja välittäjien kesken) johtuen mitään "hiluostoksia" ei ole kannattavaa tehdä. Jos haluaisi sijoittaa, mutta rahaa on käytettävissä esim. vain muutama kymppi per kk, vinkkinä voisi mainita esim. Seligsonin rahastot. Ainakin joihinkin näistä ymmärtääkseni on järkevää sijoittaa vaikka ihan pikkusummiakin, en kuitenkaan itse ole kyseisiä toistaiseksi harrastanut.
   
 11. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Seiligsonin palkkiot on tosi pieniä, itsellä on pitkään mennyt sinne aika moneen rahastoon 10-50e/kk. Suoraa vertailua tuotosta muihin verrattuna en osaa sanoa, mutta keskimäärin tutkimuksissa tällaiset pienen palkkion (erityisesti indeksit) ovat pärjänneet aika hyvin.

  Jos jaksaisi / osaisi, varmaan yksittäisiin osakkeisiin sijoittamalla saattaisi päästä parempaan lopputulokseen, mutta kun tavoite on kymennissä vuosissa ja kiinnostus aika pientä niin ei voi valittaa.
   
 12. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 468
  Saadut tykkäykset:
  75
  Jep, tuossa jusaron viestissä olikin jo aiheesta vähän raapaisua. Pari rapakon takaa löytynyttä ETF:ää huolin minäkin sijoittamisen aloitettuani salkkuun joksikin aikaa, kun pidin niitä laadukkaina ja kuukausittain maksettava runsaskätinen osinko houkutteli. Sen verran aloittelija silloin vielä oli, että maksoin niistä hiukan liikaa ja mokomat jäivät sellaiseen krooniseen plus-miinus-nolla-tilanteeseen salkussa. Kyllästyin ja ostin tilalle Pepsiä ja lisää tupakkaa.

  Jos ei jaksa/osaa, niin rahastot ovat kyllä mainio vaihtoehto. Vaikka mitäpä minäkään osasin, mutta hyvällä ajoituksella, vinkeillä, maalaisjärjellä ja pienellä opettelulla on pärjännyt yllättävän hyvin. Verottajallekin on selvitykset menneet läpi ilman bumerangeja. :)

  Ai niin, suomalaisista osakkeista unohdin mainita Technopoliksen. Myös sitä on salkussa, vieläpä toiseksi suurimmalla painolla Fortumin jälkeen. Kolmosena tulee Philip Morris.
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2012
 13. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Ensimmäinen vuosi tai no reilut puoli vuotta osakesijoittamista takana, ja ihan mukavastihan tämä on sujunut.

  Salkku reilut 20% vihreellä kiitos Biohitin ja Nokian. Näihin kahteen melkein tulen keskittymään jatkossa. Ehkä joku Raisio vois olla noiden kahden rinnalle vielä hyvä valinta.
  Joulusiivouksen jälkeen salkku näyttää tällä hetkellä seuraavalta suuruus järjestyksessä...

  BIOHIT OY +26,65%
  NOKIA +22,38%
  METSO +8,13%

  BIOTIE THERAPIES -7,89%
  RAMIRENT +2,12%


  Paras ostopäätös osui välipäiville, kun päätin vielä tankata Biohittiä lisää. Sen jälkeen alkoikin heti komea raketointi. Toivottavasti suunta on sama myös tänä vuonna. Näkymät ovat kyllä pelottavan hyvät.

  Obamakin ilmeisesti selvittäny tuon fiscal cliffin, joten tästä on hyvä jatkaa... :thumbsup:
   
 14. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 546
  Saadut tykkäykset:
  488
  Itselläni tällainen tilanne vuoden vaihtuessa:

  NOKIA +48,60%
  FORTUM +0,26%

  Turhaa noita jenkkien "fiscal cliffejä" Euroopassa hermoillaan. Rebublikaanit ja Demokraatit tappelevat aina viimeiseen minuuttiin asti ja sitten pistetään nimi kiltisti paperiin kun on pakko.
   
 15. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 468
  Saadut tykkäykset:
  75
  No, kai sitä omankin salkun tilanteen voi laittaa... tältähän se näyttää:

  Abbott Laboratories ??? (Nordnet sekoilee nyt jotain, mutta plussalla on)
  Altria Group, Inc. +22,60
  Coca-Cola Company (The) +33,32
  Fortum Corporation -3,63
  Johnson & Johnson +6,56
  Lännen Tehtaat Plc +4,95
  McDonald's Corporation -3,86
  Pepsico, Inc. +1,25
  Philip Morris International Inc +39,31
  Seadrill +35,39
  Technopolis Plc +7,61
  TeliaSonera AB +10,70
  Vodafone Group Plc -9,41
  Waste Management, Inc. +11,54
   
 16. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Vuoden ensimmäinen kauppapäivä takana...

  Näitä päiviä lisää, kiitos! :D
   
 17. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Senverta kovaa nousua Biohitillä oli viime päivät, että joku isompi taho ulosti lappunsa ja heikkohermoisimmat pullerot seurasivat. Kurssi pahimmillaan tai parhaimmillaan 15% miinuksella.
  Minä kiitin ja kävin tankilla.

  Ensi viikolla taas uuteen nousuun... :thumbsup:

  Metsot tuli tänään myytyä.
   
 18. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 468
  Saadut tykkäykset:
  75
  Nappasin vähän lisää Fortumia ja ennen tuon USA:n kriisin (tilapäistä) ratkaisua kumpaakin tupakkafirmaa. Kivasti nousee salkun arvo, mutta kun silloin ei voi ostaa lisää! Ei tässä koskaan oikein voi olla tyytyväinen :D
   
 19. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Nokia tippui hetkellisesti taas alle 3€:n joten pitihän sitä tankilla käydä... :)
   
 20. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Stonesoftin otin sitten Nokian ja Biohitin rinnalle. Tällä kolmikolla sitten mennään!

  Biohitin kurssi lähtenyt kyllä iloisesti lapasesta. Tänäänkin parhaimmillaan yli 20% nousua. Senverta vähän vielä kokemusta karttunu tästä pörssitouhusta, että en oikein tiedä mitä ajatella. Sanalla sanoen rupeaa kohta huippaan!