Oppo UDP-203 (UHD 4k soitin)

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana hansolo, 07.12.2016.

 1. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  742
  Jeps. Ei taida muuta eroa olla. Tuo soitin meni itseltäkin vähän ohi, koska se ei taida olla jenkkilässä myynnissä, joten keskustelua siitä ei kauheasti jenkkifoorumeilla ollut. Onneksi Saksasta ostettuna ei tuo 820 ollut kuin satkun kalliimpi.
  Mutta 420:n pitäisi kyllä suoriutua kaikesta oleellisesta, kuten auto tone mappingista ja noista tekstitystoiminnoista.
  Eli Oppoon verrattuna (sainpas ketjun aiheen tähän vastaukseen) aika ylivoimainen hinta/laatusuhde tuolla 420:llä.
   
 2. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  Haluaisitko / jaksaisitko nepa avata kansankielellä, mitä ongelmia Oppon soittimessa on tone mappingissä ajatellen JVC:n tykkiä?

  Olen yrittänyt päästä jyvälle hakemalla tietoa, mutta vaikea löytää kiteytystä asiasta. Ja onko niin, että uusimmissa JVC:n tykeissä on oma tone mapping jotenkin edistyneempi (kuin esim. X7900) eli Oppolla ei tarvitsisi sitten enää tehdä tone mappingiä?
   
 3. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  742
  No en itsekään ole täysin perehtynyt Oppon maailmaan, mutta tässäpä oma tietoni. (Joku viisaampi voi korjata, jos olen väärässä).

  Tykkien kanssa ei yleensä kannata käyttää puhtaasti HDR:ää, koska tykkien kirkkaus ei siihen riitä.
  Joten järkevämpää on käyttää HDR -> SDR Bt.2020 -muunnosta. Ja juuri tuon kanssa Oppolla on ollut ongelmia. Se ei osaa muunnosta tehdä oikein ja ehkä ongelmana oli myös se, että muunnos tulee Rec.709 -muotoon eli BluRay-levyjen tavalliseen väriavaruuteen, vaikka valittuna olisi Bt.2020. Eli Bt.2020 -väriavaruus jää saavuttamatta.

  JVC:n uusissa N-sarjalaisissa on auto tone mapping, mutta kukaan ei vielä ole päässyt sitä oikeasti testaamaan, kun tykkejä ei vielä ole testeihin asti. Panasonicin auto tone mappingin (jota käytetään sekä HDR-tilassa sekä SDR Bt.2020 -tilassa. Käytännössä molemmissa käytetään samaa algoritmiä, mutta eri parametreillä.) on todettu toimivat todella hyvin ja vertailuissa minkään muun laitteen (bluray-soittimet (esim. Oppo), tv:t, tykit) auto tone mapping ei ole toiminut yhtä hyvin. Noissa muunnoksissa pitää käyttää hyvinkin edistyneitä algoritmeja ja tutkia kuvan kirkkautta. Panan insinöörit ovat tehneet loistavaa työtä. Sen lisäksi Panassa voi kirkkautta muuttaa helposti ja nopeasti heti leffan alussa (tai aikana) ja sen saa nopeasti kohdilleen.

  Koska uusista JVC:stä ei vielä voi sanoa mitään, niin ei toki voi todeta, että toimiiko niiden auto tone mapping miten hyvin. Luultavasti toimii, mutta Panan tone mapping toimii niin hyvin, että jos samalle tasolle pääsevät, niin se on todella hyvä suoritus. Ja jos paremmaksi pistävät, niin toki se olisi vielä siistimpää. Tosin tuo Panan tone mapping toimii jo niin hyvin, että on vaikea kuvitella, millä tavalla tuosta voisi parantaa.

  JVC X7900:ssä ei ole minkäänlaista auto tone mappingiä. Vain JVC:n tarjoama gamma-käyrä, jolla voi yrittää katsoa HDR-leffoja. Yleensä enemmän huonolla kuin hyvällä menestyksellä. Joten X7900 vaatii soittimen, joka tekee tuon auto tone mappingin. Ja siihen Pana on tällä hetkellä paras vaihtoehto.
  Osa on käyttänyt JVC:n custom gamma käyriä eri leffoille ja nitseille, mutta se on foorumeiden mukaan turhaa säätämistä, koska Pana tekee homman vähintään yhtä hyvin.
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2018
  Jupe ja TheRealThing tykkäävät tästä.
 4. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
 5. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 337
  Saadut tykkäykset:
  214
  Eli mitä ilmeisemmin ongelmaa ei voi korjata softatasolla.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  742
  Tuo on kyllä jännä homma. Mitä sellaista tuossa voi olla, jota ei voisi softalla korjata? Insinörtin aivoni pähkäilevät.
   
 7. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Foorumeilla on ollut spekulointia, että vaatisi korjausta Mediatek SoC:n koodiin. Tähän Oppo ei voi suoraan vaikuttaa ja kun lopettivat soittimien kehityksen ja valmistamisen, niin ei varmaan Mediatekikään ole kovin innostunut tekemään korjauksia asiakkaalle, joka ei enää tule tilamaan chippejä lisää.
   
  nepa tykkää tästä.
 8. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  Niin, voisiko olla niinkin, etteivät hyväntekeväisyydestä ole koodia ennenkään vääntäneet muutenkaan, vaan tilaajan on pitänyt maksaa siitä (ja Oppo Digital tuskin enää maksaa pennin jeniäkään)?

  Mutta eikö niin, että tämä on ominaisuus, joka on jatkossa ohitettavissa, kun näyttölaitteiden tone mapping kehittyy? Vähän siis kuin skaalainten vertailu ennen vanhaan.
   
 9. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Toisaalta voisi myös kuvitella, että Mediatek ainakin muutamaan otteeseen tuotteen elinkaaren aikana päivittelisi koodiaan bugeista yms. Tiedä sitten onko juurisyy bugi Mediatekin koodissa vai jokin muu Oppon koodin kannalta väärin toimiva koodin pätkä, joka vaatisi muutosta. Muistelisin, että soittimessa käytetty OP8591-siru on räätälöity juurikin 20x soitin sarjaan ja muista laitteista sitä ei tule koskaan löytymään (paitsi Cambridge Audio CXUHD, joka on ytimiltään sama soitin).

  Näin voisi kuvitella. Jos jokin muu laite ketjussa pystyy tekemään saman tempun, niin ongelma on ratkaistu. Ei taida vain olla yhdessäkään projektoreissa itsessään niin hyvää tone mappausta kuin esim. Panan uudessa soitinsarjassa. Telkkukäytössä tone mappaus on taas käytännössä tarpeeton.
   
  Viimeksi muokattu: 19.12.2018
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  742
  Toki näin, mutta tietenkin kalliilta soittimelta odottaisi vähän parempaa. Tosin en tiedä onko kyseessä ominaisuus, jota ei edes alunperin ollut ja jota on sitten asiakkaiden pyynnöstä yritetty lisätä.
  Niin tai näin. Kyllä itse toki mielelläni ottaisin myös soittimen, joka osaa tehdä auto tone mappingit ja sdr bt.2020 -muunnokset hyvin. Auto tone mappingin toteuttaminen laadukkaasti näyttölaitteeseen ei ole mikään itsestäänselvyys ja varsinkin halpisvalmistajilla se tuskin laadukas tulee olemaan. Ja muillakin valmistajilla laatu tulee vaihtelemaan.
  Joten toki itse (vaikka Oppoa en omistakaan) olisin mielelläni nähnyt Oppossakin nuo ominaisuudet. Kun soitin muuten on kuitenkin todella hyvä laite.

  Toki taas HDR10+ ja Dolby Vision muuttaisivat tilanteen oleellisesti, mikäli olen sen oikein ymmärtänyt. Niissä samanlaista tone mappingiä ei tarvitse, vaan metadata saadaan dynaamisesti joka kohtaukselle. En ihan tarkkaan ole tuota tutkinut, mutta ymmärtääkseni esim. Dolby Vision tarjoaa paremmat keinot sovittaa kuvan kirkkaus myös pienemmän kirkkauden näyttölaitteille, jolloin samanlaista (kuitenkin vain kehittyneeseen arvaukseen) perustuvaa tone mappingia ei tarvita kuin HDR:n kanssa.
  Projektoreiden kanssa tuo ei tietenkään vielä auta, koska markkinoilla ei taida vielä olla Dolby Vision -tykkejä.
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  742
  Olen kyllä tuosta hieman eri mieltä. Toki, jos hankkii kalliin OLEDin niin tuo voi olla tarpeeton.
  Mutta, jos katsoo yleisesti markkinoilla olevia töllöjä, niin maksimikirkkaudet vaihtelevat alle 300 nitsistä yli tuhanteen nitsiin. Kyllä auto tone mapping on noilla pienemmän kirkkauden töllöillä ihan tarpeellinen ominaisuus.

  Sanoisin, että juuri töllöillä HDR auto tone mapping on se oleellinen juttu ja projektoreilla (jotka ovat edelleen kirkkaudeltaan SDR speksien luokkaa) SDR Bt.2020 -muunnos on tärkeämpi. (Joka sekin on periaattessa auto tone mapping, mutta pienemmän kirkkauden parametreillä.)
   
 12. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Ok, en ajatellut tätä aspektia, että myös HDR->HDR putkessa joudutaan tekemään käytännössä aina jotain tone mappausta, koska telkkarin kirkkaus ei riitä lähdemateriaalille. Tone mappauksella ajattelin vain HDR->SDR Bt. 2020 muunnosta, joka käytännössä on pakollinen ominaisuus projektorien kanssa.
   
 13. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  HDR10+ päivitys!

  Uusi Public Beta (US-versio) on nyt jakelussa. EU/UK-versiota joudutaan vielä odottelemaan. Nyt ATV 4K signaalin voi viedä soittimen läpi ns. HDMI in bypass moodissa. Epäselväksi jäi vielä itselleni, että meneekö Applen käyttämä LPCM+Atmos ääni myös läpi. Kuvittelisin sen toimivan, jos kyseessä on aito bypass. Korjaa myös 1080p käytössä ns. Green Line virheen EU-malleissa. Tiedostotoisto toimii kuulemma myös kuten ennen (BDMV toisto jne.). Ei muuta HDR10+ sisältöä oikeaoppisesti DV-muotoon. Ei parannuksia/korjauksia Tone Mappaus toimintoon.

  Latest Public Beta Test Version
  Release date: December 28, 2018.
  Category: Latest Public Beta Test Release

  Main Version: UDP20X-64-1221B
  Loader Version: TF0035
  MCU Version: MCU203-01-1118

  Release Notes:
  This release is for the OPPO UDP-20x 4K UHD Blu-ray Disc Player.

  Comparing to the current Official release version UDP20X-60-0625, the major changes included in this version are:

  1. Added the HDR10+ support. A HDR10+ enabled TV is required to view content in HDR10+.
  2. Added the "HDMI IN BYPASS" mode for Dolby Vision passthrough via HDMI In.
  3. General fixes and disc compatibility improvements based on recent and upcoming UHD Blu-ray releases as well as user-submitted samples.
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2018
  TheRealThing tykkää tästä.
 14. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  ^Atmos MAT ei kuulemma toimi.
   
 15. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  Tyhmä kysymys: Miksi joku haluaa viedä signaalin BD-soittimen läpi? Prosessoinnin vuoksi vai muuten?

  Kyllähän nyt Oppon hintaluokan soittimen omistavilla on varmaan kotiteatterivahvistimissakin HDMI-sisäänmenoja ns. riittävästi?
   
 16. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  795
  Saadut tykkäykset:
  166
  En omista ko. kapistusta, mutta ihan mielenkiinnosta, mitä olisi HDR10+ sisällön oikeaoppinen muunto DV-muotoon?
   
  nepa tykkää tästä.
 17. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Tarkoitin tällä, että HDR10+ metadataa hyödynnettäisiin suoraan DV-konversioon. Molemmat formaatit ovat periaatetasolla identtisiä. Nyt Oppo nuijii HDR10 layeristä DV:n, vaikka levyllä olisi HDR10+ data ”jo valmiina”.
   
 18. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Varmaankin prosessoinnin vuoksi ja jotkut cinemascope screeneillä tarvittavan 21:9 zoomausprosessoinnin vuoksi. Enpä ole kaivannut itse.
   
 19. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  795
  Saadut tykkäykset:
  166
  En edelleenkään ymmärrä, mitä tarkoitat. Pelkästä HDR10:stä ei voi tuottaa DV:tä. Levyllä pitää olla alun perin Dolby Vision metadata (HDR layerin osana), muuten mikään laite ei sitä voi toistaa Dolby Visionina.
   
 20. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 073
  Saadut tykkäykset:
  248
  Voi. Oppo veivaa DV:tä jollain algoritmilla (Dolbyn käsialaa kuitenkin) HDR10-kuvasta. Tekee sen myös ihan BD kuvallekin (SDR Rec.709). Ominaisuus tuli edellisessä Official firmiksessä. Toiset tykkää ja toiset ei.

  http://www.oppodigital.co.uk/firmware-UDP-203-205.html
   
  Viimeksi muokattu: 31.12.2018