Onkyo tx-nr709, 809 ja 1009

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana tum, 27.05.2011.

 1. Pikra

  Pikra Guest Guest

  Liittynyt:
  05.11.2011
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei minulla on tuollainen 709 vahvarina, erittäin tyytyväinen olen näin peruskäytössä siihen ollut.. Johtunee myös ehkä siitä, että tämä on ensimmäinen kunnollinen vahvari itselläni. Olen tässä ruvennut miettimään, että saankos tähän kytkettyä kaksi subia niin, että musiikinkuuntelussa stereona toimisi vain toinen niistä ja sitten taas leffoilla ja pelaamisessa olisi toinen käytössä tai molemmat. nykyinen subini (Diy Peerless XLS-12) meinaa milestäni hieman olla olla laska musiikin kanssa. Ajattelin että jos laittaisi vaikka tuollaisen Behringer B2092A pelkästään musiikin kuunteluun toiseksi.. Onko tämä mahdollista ns. automaatisesti asettaa toimimaan, vai pitääkö joka kerta käydä sammuttamassa toinen subi? Käyttö kuitenkin on 50% pelaamista (xbox 360) 40% musiikkia ja 10% leffoja.

  Sitten toinen kysymys, että kertokaa nyt pöljälle, että millä asetuksella kannattaa yleensä leffoja katsella kun muissa äänet toimii erit hyvin, mut leffoissa voisi toimia paremminkin. Leffat katellaa pääasiassa Mac Minillä joka Optisella piuhalla kiinni vahvarissa..


  Kiitän vastauksista jo etukäteen.
   
 2. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Yksi helppo ratkaisu tuohon 1 subia/2 subia ongelmaan on kauko-ohjattu pistorasia. Kaiuttimien kalibroinnin kanssa voi tulla tosin pohtimista sen suhteen, että millä subimäärälla hoitaa tuon kalibroimisen ja muuttuuko ääni sitten jos noita subeja onkin sitten eri määrä päällä kuin mille on tehty kalibrointi. Asiantuntevammat Plazalaiset voivat kommentoida, että kuinka pätevä tuo Audyssey-kalibrointi on subin osalta.

  Tuossa on aika vähän tietoa jotta voisi sanoa yhtään mitään, mutta noita eri kuuntelutiloja voi tietenkin kokeilla ja sitten noita Audyssey-asetusten vaihtamista. Nuo tallettuvat sisääntulokohtaisesti eri musiiki-sisääntulossa voi olla tarvittaessa oma asetussettinsä ja sitten leffa-sisääntuloa varten omansa.
   
 3. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Hohhoijaa, haasteellista on tämän TX-NR1009:n säätäminen. Pitkien yritys ja erehdys-kokeilujen jälkeen nyt taisi oikeasti löytyä ne parhaat asetukset. Listaan ohessa merkittävimmät asetukset:
  Audio Adjust - Dolby - Dolby Volume "On", Volume Leveler "Off", Half Mode "Off"

  Mitä tämä saa aikaan ? Äänen voimakkuus korostuu ja samalla alapää herää henkiin. Käytännössä ilman tuota "Dolby Volume" ja "Half Mode" -comboa äänen voimakkuus jää alhaiseksi ja alapää jää todella vaimeaksi. "Volume Leveller" taas sotkee tilatunteen eli pois päältä tuommoiset.

  Source Setup - Audyssey "Movie" elokuville ja muulle "Music".

  "Movie"-asetuksessa (= Audyssey Reference target curve) on korkeimmille taajuuksille pieni tasauma ("roll-off") tasapainottamaan huonekorjattua ääntä. Ainakin minulla tuo tuntui terävöittävän basson havaitsemista. "Music"-asetus (= Audyssey Flat) ei tee tuota tasapainotusta. Periaatteessa noiden käyttö ei ole aivan noin yksinkertaista koska erilaiset tilat saattavat reagoida noihin kohdekäyriin eri tavalla, mm. käytetty materiaali, avoin/suljettu tila jne. Ei myöskään saa unohtaa henkilökohtaista preferenssiä.

  Dynamic EQ "Off", Dynamic volume "Off".

  Ainakaan minulla tuo "Dynamic EQ" ei toimi lainkaan eli tuntuu vahvistavan takakanavia aivan sikana ja toisaalta tuntuu tuottavan suhinaa/rahinaa. Tosin jos "Dolby Volume" on päällä niin sitten näitä kahta ei voi edes käyttää.
   
  Viimeksi muokattu: 05.03.2012
 4. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Eilen GOW3 Horden boss fightissä tuli todettua bassojen voimakas vaimentuminen. Jälkikäteen tuli mieleen miten manuskassa tämä "Half Mode"-asetus oli kuvattu epämääräiseen tapaan jonka pohjalta pari nettihakua ja ilmeisesti nyt tämä "Half Mode" onkin sitten oikeasti jonkinlainen bassonrajoitin jos tuo alapää menee yli "referenssin". Toistaiseksi menee siis "Off"-asentoon kunnes toisin todistetaan.
   
 5. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Lämpenemisestä semmoista, että ei tämä TX-NR1009 juurikaan lämpene puhumattakaan kuumentumisesta. Siinä missä vanha Sonyn STR-DA5300ES oli tuntien kurituksen jälkeen suorastaan tulikuuma niin tämä 1009 on vain lämmin kosketukselle. Puheet lämpöongelmista voi lopettaa huoletta.

  Asetuksista vielä semmoista, että nuo nykyiset asetukset ovat pitäneet aika hyvin, mutta ajoittain tulee vaihdettua TV-sarjoissa Audyssey "Movie" --> "Music" ylärekisterin piristämiseksi. Jostakin syystä tuo koskee lähinnä DVD:llä olevia sarjoja, sinirauskulla en ole vastaavaa huomannut.
   
 6. jani_koo

  jani_koo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2006
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitenkähän tämän Onkyon Audyssey-kalibroinnin pitäisi mennä 5.1-systeemillä? Itsellä käy aina niin, että ensimmäisellä kierroksella vahvistin yrittää kovasti kuunnella olemattomia kaiuttimia ja kun mitään ei kuulu, tulee "noise error"-virheilmoitus. Ainoastaan jos mikrofonin peittää noissa kohdissa, enimmäinen kierros menee läpi. Seuraavalla kierroksella vahvistin jo tajuaa, että käytössä ei ole täyttä 7.1-setuppia ja testaa vain oikeasti kytketyt kaiuttimet. Olen kyllä yrittänyt eliminoida kaikki mahdolliset melunlähteet, mutta en ole saanut kämppää tarpeeksi hiljaiseksi.
   
 7. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Minulla kanssa käy ekalla kierroksella kaikki "olemattomatkin" kaiuttimet lävitse, mutta tuommoista "noise error"-ilmoitusta ei tule. Yksi mahdollisuus yrittää saada hiljaiseksi on laittaa aivan kakki mahdolliset laitteet ja vempaimet pois päältä, jopa valotkin. Mikä tahansa verme joka käy sähköllä niin pois päältä. Ovet kiinni. Nopealla googlaamalla selkisi, että tuota virhettä voi tulla myös jos piuhat eivät ole kunnolla kiinni/väärissä paikoissa eli nuo kannattaa myös tarkistaa. Periaatteessa mikkikin voi olla viallinen, mutta tuo lienee kohtuullisen epätodennäköistä. Googlaamalla löytyisi ehkä vielä lisää tietoa.
   
  Viimeksi muokattu: 23.02.2012
 8. jani_koo

  jani_koo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2006
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, kyllä kaikki mahdollinen on yritetty sammuttaa ja kytkeä pois (jopa taloyhtiön kiertovesipumpun sammutin, kun putkista kuului aika kovaa suhinaa), mutta ei auttanut. Samoin kytkin vahvistimesta irti kaikki ylimääräiset liitännät, mutta sekään ei auttanut. Tiedä sitten suhisiko tuuli ulkona liikaa, mutta jostakin jotain ääntä tulee jos kerran mikin peittäminen auttaa. Lueskelin joltakin foorumilta, että joku oli saanut kalibroinnin läpi vain yöllä, kun ulkoa ei siihen aikaan kantautunut liikenteen melua. Yritin kysellä apuja myös Onkyon teknisestä tuesta, mutta sieltä ei koskaan tullut mitään vastausta. Ehkäpä asiaa voisi tiedustella uudemman kerran. Uusi kalibrointiyritys pitää varmaan jättää keväämmälle kun ei viitsi talvella katkaista taloyhtiön lämpöjä. :D

  Sinänsä jännä juttu, että systeemi on rakennettu tuolla tavoin. Ymmärrän kyllä, että mikrofonin pitää olla herkkä ja tilan hiljainen, mutta luulisi, että kaiuttimen olemassaolo selviää aika helposti ilman, että pitää yrittää kuunnella "hiljaisuutta" äärettömän tarkasti. Jos muista kaiuttimista testiääni kuuluu selkeästi, niin tuskinpa ne muutkaan kaiuttimet on niin kaukana, että niitä vain vaivoin kuulee muun kohinan yli. Vahvistin taitaa osata vielä itsekin tunnistaa mitkä kaiuttimet siihen on kytketty, joten kai sitäkin tietoa voisi käyttää kalibroinnissa? :confused:
   
 9. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ettei nyt vaan olisi mikissä jotain vikaa joka näkyy yliherkkyytenä ?
   
 10. feelgood

  feelgood Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  tämä mullekin tuli mieleen. Pystyisköhän sitä mikkiä testaamaan ns. normaalimikkinä, esim plugaat sen läppärin mikki-inputtiin, ja koitat jollain softalla kattoa mitä se äänittää. Audacity vois toimia tässä.
   
 11. jani_koo

  jani_koo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2006
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, mikin yliherkkyys voisi olla ihan hyvä teoria. Nimittäin kalibrointi sääteli kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuudet n. -10dB kieppeille. Se voisi viitata siihen, että mikki kuulee testiäänet normaalia kovempina. Mikkiä voisi tosiaan kokeilla pc:llä. Liittimen perusteella se voisi hyvin toimia tavallisena mikkinä. Mikä on hyvä vertailupiste mihin mikin herkkyyttä kannattaisi verrata? Hiljaista huonetta voisi kokeilla ensimmäiseksi. Näkisi ainakin miten paljon näkyy taustamelua.
   
 12. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Hmmm....itselläni tuo kalibroi edessä olevat Avantek-sarjan kajarit (2x Five ja 1x Two) -10,5dB kun taas takana ollutta Cinema sarjaa surrondit (C5) -7,5dB ja -9dB ja takakeskikanavan (C3) -5,5dB. Erot edessä vs. takana selittyy sillä, että ovat eri sarjan kajarit, edessä 4ohm ja takana 8ohm.

  Tuolla perusteella en siis suoraan epäilisi, että mikissä olisi vikaa mutta jotain myssyä nyt on meneillään. Saattaapi mennä hakuammunnan puolelle, mutta oletko kokeillut firmispäivitystä ja sen jälkeen tehdasasetuksiin palaamista ?
   
 13. jani_koo

  jani_koo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2006
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Firmiksen olen päivittänyt, mutta tehdasasetuksia en ole kokeillut palauttaa. Sitä voisi vielä kokeilla, kunhan pääsen kokeilemaan kalibrointia seuraavan kerran.

  Kokeilin mikkiä pc:llä ja kyllähän se pelasi sellaisenaan. Ei se mitenkään erityisen herkältä vaikuttanut. Ilman lisävahvistusta kova käsien taputus mikin vieressä sai aikaan hyvin kevyen vasteen. Kohinaa ei hirveästi erottanut ennen kuin kovalla vahvistuksella. Kun peitin mikin sormella, tuli vasteeseen aika vahvoja pulsseja, mutta taajuus oli hyvin matala. Liekö sormi vähän liikkunut vaikka koitinkin pitää sitä paikallaan.. Onhan se toki voinut sykkeestäkin saada jotain signaalia kiinni. Tuon testin perusteella en jaksa uskoa, että mikissä olisi vikaa.
   
 14. feelgood

  feelgood Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  jos vielä intoa riittää, voisit kokeilla laittaa sen mikin uudestaan läppäriin kiinni ja äänittää jostain lähteestä soitettua musiikkia sillä..ja sitten kuunnella äänitystä, kuulostaako se edes sinnepäin samalta?
   
 15. laoz

  laoz Guest Guest

  Liittynyt:
  21.11.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uuteen kotiteatteriin tuli vanhan sotaratsun Yamaha RX-V1800 tilalle tänään hankittua Onkyo TX-RN809. Vaihtoehtoina olivat Denonin 3312 ja Marantzin 6006, mutta ne jäivät hyllyyn koska Onkyossa sai fyysiesti paljon järeämmän pelin samaan rahaan ja vahvistin tulee ruokkimaan etupäässä Amphionin Argon 3L + Argon 3 sekä takanapäässä Ioneja.

  Amphionit eivät ole vielä saapuneet, joten vahvarissa on kiinni vielä Genelec 8030 ja ääni ei muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan vahvistinta vaihtamalla, kun itse pääteasteet jäävät vielä ilman kuormitusta.

  Pakko antaa suuret kehut Maxille hänen teksteistään liittyen oman vahvistimen käyttökokemuksista ja säädöistä! Varmasti itsellekkin hyödyllistä tietoa, joten kirjoittelen itsekkin tänne omia kokemuksia, kun niitä alkaa tulemaan.

  Syy miksi vaihdoin vahvistinta oli verkkko-ominaisuudet ja etenkin suora Spotifytuki.
   
  Viimeksi muokattu: 03.03.2012
 16. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Hyvä kun yksinpuhelustani oli jollekin hyötyä :)

  Huomioi tuon Spotify-tuen osalta, että vaatii Premium-tilin. Manuaalissa (ainakaan TX-NR1009:n osalta) ei asiasta suoraan mainita.
   
 17. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Näillä asetuksilla on nyt menty pidemmän aikaa ja tuo setti tuntuu toimivan hyvin, mutta jonkinlaisena ilmiönä on noussut äänenvoimakkuuden erot käytettäessä eri formaatteja. DD tuntuu toistuvan aika voimakkaana kun taas DTS-MA:n osalta volaa saa laittaa aika voimakkaasti jotta jotain kuuluu. En oikein suoraan keksi, että mistä moinen voisi johtua, mutta jonkinlainen ehdokas voisi olla tuo "Dolby Volume"-toiminnallisuuden käyttäytymisen eroavuus DD vs. DTS-formaattiperheiden osalta. Suurimmat erot äänenvoimakkuudessa ovat siis normi DD 5.1 ja DTS-MA -formaattien välillä. Erikoiseksi asian tekee, että vanhalla vahvistimella äänenvoimakkuus oli mahdollista laittaa lähes samaan asentoon riippumatta formaatista, mutta tilanne ei ole sama käytettäessä tätä uutta vahvistinta ja ko. asetusyhdistelmää.

  Ääneen olen kyllä erittäin tyytyväinen. Tilantunne on hämmästyttävän aito ja äänen yksityiskohdat pomppaavat esille. Vanhaa waffia ei ole ikävä.
   
  Viimeksi muokattu: 05.03.2012
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  523
  Taitaa olla kiinni Spotifysta, ei Onkyosta, ja tilanteen muuttuminenkin lienee kiinni Spotifysta, joten tuon kirjaaminen manuaaliin olisi ollut vähän omituista. Tietenkin "currently (dd.mm.yyyy), a Spotify-premium account is required", mutta Onkyohan vastaan vain teknisestä valmiudesta Spotin käyttöön, ei siitä, minkä sopparin se vaatii. Teoriassa kai mahdollista, että tuo toimisi joskun ilmaisellakin tai vaatisi jonkun uberpremium-tilin.
   
 19. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Näin varmasti. Tilanteen tekee eksoottiseksi sen, että Spotifystä ei manuaalissa sanota yhtään mitään (ei löyty edes hakusanalla) ellei sitten asiaa ollut tarkoitusta kuitata mitä internet-radiosta ja -palveluista muutenkin on kirjoitettu käyttöohjeessa.
   
 20. OldBeard

  OldBeard Guest Guest

  Liittynyt:
  05.04.2005
  Viestejä:
  414
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkyo TX-NR809 odottaa mullakin kotona asennusta.
  Yks kyssäri olisi: Päästääkö toi kuva- ja äänisignaalin läpi HDMI:llä jostakin HDMI-inputista ilman että laittaa vahvarin päälle?
  (eli pystyykö katsomaan digiboksilla telkkaria laittamatta vahvaria päälle jos molemmat on vahvarissa kiinni HDMI:llä).

  Terv. Heikki