Onko Quentin Tarantino mielestäsi taiteellinen nero vei pelkkä kupla?

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana CleverIndeed, 30.05.2012.

 1. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sotaelokuvat onkin keskimäärin aika tylsiä, kuten länkkäritkin. Vähän sama asia kuin urheilun kanssa, paljon jännempää seurata livenä.

  Jännäreitä ja rikoselokuvia taas on pitkälti kahdenlaisia, vanhan tyylin (film noir) ja modernimmat. Em. perustuu nimenomaan siihen uhkaan, kuten esim. Hitchcockin elokuvat joissa itse väkivalta on tarkkaan hallittua, ja siksi niin iskevää. Joku Mafiaveljet taas on sitten hyvä esimerkki siitä toisenlaisesta, jossa väkivalta on näennäisen mielivaltaista. Tv-sarjoissahan taas on pitkälti luisuttu väkivallalla mässäilyyn, ikään kuin se olisi se pointti. Mutta ilmeisesti monille onkin. Tuollekin on varmasti joku tutkija löytänyt selityksen. Luultavasti median syytä sekin, ihmiset kuvittelevat että elämä on jatkuvasti kauhean väkivaltaista joten sitä imitoivan viihteenkin pitää olla. :rolleyes:

  En kuulu teineihin enkä niihinkään.

  Sinä se taidat tässä kuvitella.

  No ei.

  Voi olla. Ehkä eivät haluakaan? Mulle ihan sama, en osaa arvostaa ko. taidokkuutta kun leffa oli niin mielenkiinnottoman tylsästi tehty.

  No se on kiva että sinulta löytyy niin kätevä kerrontatekniikan käsitteen määrittelykin. Miten kameroilla kuvataan ihquilla tekniikoilla edistyksellisesti. Sitä on elokuvan kerronta.

  ÄO:ni näiden asioiden suhteen on kyllä olematon. Ihan kuten kuukävelynkin ja postinjakelun.
   
 2. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Insanity is just a state of mind.
   
 3. dixi

  dixi Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2003
  Viestejä:
  713
  Saadut tykkäykset:
  2
 4. temeksi

  temeksi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.05.2003
  Viestejä:
  1 754
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinänsä harmillinen tilanne, mutta enpä ota kantaa kumpi on "oikeassa", mielestäni Tarantinon musiikkivalikoinnilla on selvä suunta, mutta samalla se voi olla Morriconen mielestä ei niin selvä. Molemmat varmasti ansainneet oikeuden omiin ajatuksiin ja tyyleihin asiassa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2013
 5. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Heh! No eipä ihmetytä. Morricone nyt on suurena työskennellyt niin monen huipun kanssa, ja esim. Leonen elokuvien musiikkien linjakkuus on sallinut hänen kukoistaa täydesti koko elokuvan pituudelta! Sitten joku Tarantino jolla on aivan erilainen tapa, suorastaan ripottelee niitä kappaleita väliin showcasemaisen pinnallisesti. Morricone on ilmeisesti aika herrasmies, kun mainitsi vasta kysyttäessä.

  Tarantinon musiikkivalinnat ovat narsistisia kuten ohjaajansakin. "ansainneet oikeuden"? :confused: On muuten hauska lukea noita selittelyjä tuolta linkatulta sivustoltakin:

  Tarantino on myös musiikinohjauksessaan yliarvostettu. Paitsi että käyttää junttimaisesti pitkälti muiden KLASSIKOISTA tunnettua kamaa, hän on muutenkin keskinkertainen, usein välttävä sen musiikin sijoittelussa. Djangoon toisaalta sopi tuo tympeä blandaaminen leffan muun latteuden sekaan. Monesti se musiikki pomppaa sieltä elokuvista rikkoen tunnelman, esim. IB:n yhdessä kohtauksessa.

  Muutenkaan en ymmärrä mikä musiikin laittamisessa videon taustalle on niin hankalaa. Olen itsekin tehnyt videonpätkiä ja omallakin kokemuksella se on itse asiassa aika helppoa valita ja leikata se musa sinne sopivaksi. Vaatii vain jonkin verran paneutumista ja työtä, muttei juurikaan lahjakkuutta. Tai ehkä olen jäävi tässä. Ihmiset on vaan niin helppoja, popkappale kun pärähtää soimaan laskelmoidulla hetkellä niin tanssi alkaa. Arvostan kyllä tietenkin hienovaraista, tunnelmallista musiikinkäyttöä mutta Tarantinolle se ei ole käsittääkseni tyypillistä.
   
 6. Filmaaja

  Filmaaja Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.11.2012
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Musiikin ainoat funktiot ovat luoda tunnelmaa tai tukea kuvallista rytmiä. Kumpikin vaatii, että se kuvallinen ilmaisukin on laadukkaasti tehty, muutoin homma ei pelitä. Tarantino on luonnollisesti niitä harvoja, jotka nämä osaa taidokkaasti toisiinsa liittää, näistä youtubessa säheltävistä tusinajanareista ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa muuta kuin, että on syynsä miksi he säheltävät siellä, eivätkä tule koskaan elokuvan maailmassa vaikuttamaan.

  Nuo Morriconen esittämiksi väitetyt kommentit ovat kovin epämääräisistä lähteistä ja sisältävät jo mausteena useita asiavirheitä.
   
 7. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Enpä tiedä tuosta taidokkuuden harvinaisuudesta. Elokuvamaailma on harvainvalta. Pinnan alla on paljon talenttia, mutta eivät koskaan pääse esille. Elokuvan tekemisessä tyylejä on niin monia, että on vähän hölmöä imo sanoa että joku osaa, ja muut eivät. Ihan hyvää tekemistä löytyy paljon. Tarantino ei kaiken kaikkiaan edusta mitään huippua, KOSKA siellä on jatkuvasti niitä räikeitä mokia, epäonnistumisia, vaikkakin myös hienojakin kohtauksia. Eli taso vaihtelee aivan liikaa. Voisin luetella todella monia, loistavia esimerkkejä elokuvista mitkä ovat kauttaaltaan onnistuneet musiikeissaankin. Tarantinon suhteen ongelma on ennenkaikkea se perusjuttu eli niitä leffoja ei voi ottaa kovin tosissaan. Kuten ei niitä youtubesähellyksiäkään, mutta kuten sanottua, tyylilajinsa kullakin.
   
 8. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei tarvitse, mikäli perustelee hyvin ja selkeästi.

  Kommentoin aina asioita toisin kuin valtaosa vastaajista. Ymmärtämys on kaiken dialogin lähtökohta. No itsehän sinä sitten väitit, etten ymmärtänyt tai edes katsonut itse tänne jakamaani videonpätkää, ja tämä mielestäni kaipasi perusteluja. :)

  Johtopäätöksesi on yksinkertaisesti väärä. Vaikka en ole täysin sanasta sanaan samaa mieltä videontekijän kanssa, video voi silti olla mielestäni hyvä. Toki monet postaavat vain tiukasti omaa asiaansa ajavaa materiaalia mutta ei yleisestä voi yksilöittää tuollaista johtopäätöstä. Joka tapauksessa tuolla ei ole väliä, vaan sillä videon sisällöllä. En tosiaan arvosta Tarantinoa kovinkaan korkealle, joten sinun ajatuksesi menivät nyt metsään. Boldasin tuon avainkohdan. Hyvin tyypillistä keskustelijoille täälläkin, eivät vain ymmärrä. On siis niin, että minä en saa postata Tarantinoa kehuvaa materiaalia koska olen itse yleensä kriittinen? :D Olennaista siinä videossa oli sen kritiikki Tarantinoa kohtaan ja ettei se ollut haukkumista.

  No kyllä tajuan tuon. Ihan sama ilmiö kuin postaamani kehut tänne. Ei niitä huomata! Tähänkin on aivan selvät syyt mutta sekään ei taas ketään (muuta) kiinnosta. Tuo kolmas selityksesikin on paljon puhuva, sen sijaan että keskityttäisiin itse asiaan eli Tarantinoon pitää hakea jokin kritisoijan inputin tyhjäksi tekevä juttu.

  Tarkoitinkin että piikki oli DePalmalle.

  Ok... Eli myöhempi tekeminen muuttaa aiempien elokuvien sisällöllistä laatua jotenkin? No tällaisia mielipiteitä tosiaan näkee. :confused: No edelleen, keskitytään tekijään eikä sisältöön...

  Heh, voi. No minä voin kertoa sinulle (ja muille). DePalma on epäonnistunut, se on inhimillistä. Ehkä hän on sellainen ohjaaja jonka pitää olla täysin motivoitunut ja keskittynyt, muuten tulos heilahtaa surkean puolelle. Mieti jotain trapetsitaiteilijaa. Mikä lopulta erottaa loistavan esityksen surkeasta? Osa taiteilijoista on epävakaata porukkaa, joku Fincherkin - hit or miss. Siinä missä te katsotte epäonnistumisia, minä katson onnistumisia. Mikään muuhan ei ratkaise. Mutta täällähän on porukkaa joiden mielestä, samalla logiikalla, yhden loistoelokuvan ohjannut on kehno ohjaaja... koska, missä ne muut loistoelokuvat ovat!?!

  Traumansa ja fobiansa kullakin.
   
 9. Filmaaja

  Filmaaja Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.11.2012
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä taasen otan tosissani vain riittävän laadukkaasti elokuvia tekevät, joita toki on vain kourallinen koko elokuvan historiassa, mutta muilta on tyydyttävä sitten yksittäisiin sattumiin. Tarantino tietenkin viimeisimpänä nimenä noussut tähän elokuvataiteen tekijöiden korkeimpaan kastiin!
   
 10. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ok... Kova on ainakin lähtökohdiltaan vaatimustaso. :)

  Mitkä ovat mielestäsi Tarantinon heikkoudet? Kun tarkastelet vaikka koko tähänastista uraa. Entä miksi hän mielestäsi lainailee jatkuvasti niin paljon muilta, mitään tarvettahan tähän ei kuitenkaan olisi luovana huipputaiteilijana?
   
 11. Filmaaja

  Filmaaja Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.11.2012
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä tule mieleen mitään erityistä "heikkoutta". Ei Tarantino edelleenkään lainaile paljon muilta, kaikkihan lähtee käsikirjoituksesta Quentinilla ja ne ovat aitoja ja omaperäisiä metodikirjallisia tuotoksia.
   
 12. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tämä selvä! :love:
   
 13. sundman

  sundman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2011
  Viestejä:
  90
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tietty "sieluttomuus" ja heittäytymisen puute. Mitään suuria tunteita ei haluta/uskalleta käsitellä tarpeeksi kovalla intensiteetillä jotta saataisiin liikutettua katsojan tunne-elämää. Ilmeisesti T ei halua näin tehdä, osaamista siihen löytyy, kuten vaikkapa Kill Billin tietyt hetket osoittavat.

  Ei se olisi edes elokuvan viihdyttävyydestä pois, melkeinpä päinvastoin.
   
 14. dixi

  dixi Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2003
  Viestejä:
  713
  Saadut tykkäykset:
  2
  Täysin samaa mieltä. Ehkä Tarantino uskaltaa heittäytyä sielukkaammaksi vanhoilla päivillään, ellei sitten lopeta elokuvien tekoa aikaisemmin kuten on uhkaillut.

  Mitä tulee tuohon linkittämääni Ennio-juttuun, niin Tarantinohan on parhaimmillaan aivan loistava käyttämään musiikkia elokuvissaan, vähän niin kuin Michael Mann. Esimerkiksi Reservoir Dogsin ja Jackie Brownin alkutekstiosiot ovat jo aika ikonisia, ensimmäinen varsinkin. Mutta vaikka esim. tuosta parjatusta Django-soundtrackista itse tykkäsin (niistä rap-vedoistakin), niin kyllä se samalla tuntui vähän itsetarkoitukselliselta. Asia, mikä ei ensimmäisten elokuvien aikana tullut mieleen koskaan.

  Sama pätee yleisesti vähän kaikkeen T:n uudemmissa elokuvissa. Ne ovat olleet jokainen hyvin viihdyttäviä (no Death Proof oli aika kehno välillä) ja laadukkaasti tehtyjä, mutta potentiaalia on ollut vielä parempaankin. Syyksi lähtisin veikkaamaan, että Tarantino on siinä asemassa, että ympärillä pyörii vain jees-miehiä, eikä kukaan uskalla kyseenalaistaa hänen visioitaan ja näin ollen syntyy eräänlainen Edvin Laine -efekti, eli jokainen taiteilijan loihtima frame on oletusarvoisesti täydellinen :)

  Vaikka ei voi ihan sanoa, että Tarantino olisi heittäytynyt laiskaksi ja ohjaa perusvarmaa huttua - sen verran kunnianhimoisia ideoita leffoissaan kuitenkin on - niin vähän liikaa on liikuttu omalla mukavuusalueella viime aikoina. Pieni ravistelu ja haastaminen voisi saada aikaan ainakin vielä yhden klassikkoleffan kolmen ensimmäisen vierelle.
   
 15. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 085
  Saadut tykkäykset:
  482
 16. tuna

  tuna Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  09.12.2004
  Viestejä:
  2 461
  Saadut tykkäykset:
  239
  Onnea Tarantinolle! Toivottavasti jatkaa loistavien elokuvien tekemistä pitkäääääään...:thumbsup:
   
 17. Streami

  Streami Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.01.2004
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  3
 18. VisitorQ

  VisitorQ Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.06.2005
  Viestejä:
  178
  Saadut tykkäykset:
  2
  Monesti musiikki pomppaa esiin... IB:n yhdessä kohtauksessa??? Eli monesti vai yhdesti? Laitappa meille vaikka youtubesta jotain esimerkki klippejä missä musiikin käyttö on jotenkin rikkoo tunnelman niin katsotaan ja kommentoidaan.
   
 19. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiva, kuten itsekin totesi eipä siitä huonompaakaan tulle. Haastattelu, tai sen tapainen, oli taas muutenkin narsistista egomasturbaatiota. Enää muutama leffa tulossa joten alkaa aika loppua kypsymiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2013
 20. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  No kun käyttää sellaisia genrejä jotka ei sovi ajankuvaukseen. Se IB:n yksi kohtaus oli esimerkki tästä, pahasti särähti. En tosiaan ala tarantinoja katselemaan uudestaan vain esimerkkeilläkseni lisää, sinunhan ne leffat pitäisi tuntea!