Onko mitään järkeä: 26 000 euroa kaiutinkaapaleihin?

Keskustelu osiossa 'Yleistä kaksikanava-äänentoistosta' , aloittajana Valentino, 21.07.2013.

 1. Valentino

  Valentino Member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  227
  Saadut tykkäykset:
  8
  Eräässä blogikirjoituksessa kerrotaan oululaisesta kaverista, joka on sijoittanut 60 000 euroa hifilaitteisiin. Pelkät kaiutinkaapelit maksoivat 26 000 euroa. Onko tässä mitään järkeä?

  http://oulun1.blogspot.fi/2013/01/hifiharrastus.html
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2013
 2. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 094
  Saadut tykkäykset:
  94
  Eihän siinä noin yleisesti ottaen mitään järjeä ole. Yksilötasolla voi tietenkin ajatella, että noiden kaapeleiden tarjoama placebo-efekti tuo omistajalleen mielihyvää, jolloin hän saa rahoille jotain vastinetta. Toki kalliit kaapelit ovat usein myös kivannäköisiä. Tietenkin tässä voisi taas lähteä miettimään, olisikohan tässä maailmassa ollut 25 900 eurolle muuta käyttöä, jos vain 100 euroa olisi käytetty kaikkiin kaapeleihin. Kaikkihan toki on suhteellista (jokainen meistä tuhlaa johonkin vähän enemmän tai vähän vähemmän kuin muut), mutta on siinä silti vissi ero ostaa 5 euron kaapelin sijasta 50 euron kaapeli ja ostaa 5 euron kaapelin sijasta 5000 euron kaapeli. Se kai vaan täytyy hyväksyä, että jotkut rikastuneet sijoittavat äärimmäisiä summia sellaiseen materiaan, josta he eivät hyödy kuin henkisellä tasolla. En tiedä sitten, huomaavatko tällaiset ihmiset räjähdysmäisesti lisääntyneen tarpeensa tehdä materian kautta pesäero muihin ihmisiin, vaikka epäilemättä päällimmäinen ajatus onkin lajia "teen tämän vain itseäni varten hemmotellakseni vähän itseäni ja toteutttaakseni unelmani". Toisaalta tällainen keskustelu menestyksestä nauttimisen kohtuudesta kuulunee toiseen ketjuun. :)
   
 3. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 302
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ei mitään järkeä. Kukaan ei sokkokuuntelussa erota 26 euron kaapeleista.
   
 4. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 080
  Saadut tykkäykset:
  108
  Toivottavasti jannu muisti ennen käyttöönottoa sisäänajaa kaapelinsa, että molekyylit asettuivat jännitevaihtelun aiheuttamien mikrovärähtelyjen seurauksena oikein päin optimaaliseen asentoon.. :hitme:

  E: Vakavasti puhuen, onhan tuollaisen summan käyttäminen kaapeleihin aivan käsittämättömän typerää, kun muuta paljon kiirellisempääkin parannettavaa olisi ollut. Jos samalla rahalla olisi teettänyt ja toteuttanut kunnollisen akustiikkasuunnitelman ammattilaistiimin toimesta (samalla tosin olisi saattanut joutua nipistämään muidenkin laitteiden budjeteista tuhatlappusen sieltä ja täältä), niin vaikutus äänenlaatuun olisi ollut huomattava, ja mikä tärkeintä, todellinen.
  Kuuntelutuolia lukuunottamatta kalustamaton ja lähes paljasseinäinen (0,75 neliömetriä 40mm paksuista akustiikkapaneelia per seinä ei vielä paljon helpota) neuvostoaikainen betonikerrostalon makuuhuone on lähestulkoon kammottavin mahdollinen lähtökohta kuunteluhuoneeksi. Huoneen heikkouksia korostamaan on valittu valtavat lattiakaiuttimet (takuulla ilman mitään huonekorjausta, koska DSP on syntiä) ja sijoitettu ne huoneen nurkkiin aivan kiinni sivuseiniin.

  Jos tuo summa pitäisi käyttää pelkkään äänentoistoon, niin mitä kannattaisi hankkia?
  3kpl tällaisia, 4kpl näitä, kaksi tällaista, tuollainen ja vielä tämä kavereiksi, vahvariksi tuo ja ohjelmalähteenä toimiikin jo olemassa oleva HTPC..

  Ei tarvinnut edes tinkiä, eikä silti mennyt edes 30000 euroa rikki Cordialin kaapelointien kera (3900+3900+3900+1700+1700+1700+1700+3700+3700+700+700+1000=28300).

  Eli puolet budjetista jäi huoneen äänieristyksen tekemiseen!
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2013
 5. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 046
  Saadut tykkäykset:
  83
  Vähän outoa kyllä, että noinkin huonossa kuuntelutilassa on satsattu noin paljon laitteisiin. Ilman noita absurdeja kaapeleitakin kokonaisuuden hinta on aika tolkuton.
   
 6. JayKay70

  JayKay70 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos jo laitteet ovat itsessään (hinnan perusteella) vähän overkilliä kuvan mukaiseen tilaan, niin nuo kaiutinkaapelit ovat sitten silkkaa järjettömyyttä IMO. Omiahan ovat ko. harrastajan rahat, mutta jotenkin aina vetää käsityskyvyn täysin solmuun, miten joku aina nielee kaapelivalmistajien väitteet täysin purematta. Samassa sarjassa ovat juuri tuo kaapeleiden sisäänajolaite, piuhojen kylmäkäsittely ja näiden kaapeleiden hintainen verkkojohto :hitme: Tuollakin rahalla ostaisin mielummin vinon pinon LP-levyjä. Itsekin olen törmännyt näihin ihmisiin, jotka hokevat monia varsin perusteettomia "totuuksia" kuin mantraa kyseenalaistamatta niitä mitenkään, vaikka usein tähän riittäisi jo ihan maalaisjärkikin. Monesti käy niin, että joku keksii hyvän rahastusidean ja kun tätä toitotetaan tarpeeksi kauan, niin jossain välissä siitä tulee "yleisesti hyväksytty totuus". Samaa taktiikkaahan käytti eräskin Valtakunta viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla (haa, Hitler-kortti vetäisty ;))...

  Kaapeleissa on kyllä eroja, mutta ne eivät johdu mistään maahisten ripottelemasta keijukaispölystä ja hyvinkin halvalla saa laitteistoonsa täysin pätevät piuhat, kunhan vaan sähköiset arvot kohtaavat oikein. Jotkin vahvarit (esim. Naim ainakin ennen vanhaan) voivat olla varsin ronkeleita käytettävän kaiutinkaapelin suhteen, mutta omasta mielestä tällöin on enemmän kyse huonosta suunnittelusta... Ihan omakohtaisena esimerkkinä mainitsen Cardasin Crosslink-välikaapelit, jotka omassa setissäni vetivät omiin korviin soundin tukkoon ja enkä liene mielipiteineni yksin, sillä olen samaa kuullut useammaltakin taholta ja myyjäliikkeessä vieraillessani parillakin eri kerralla asiakas on maininnut saman ilmiön piuhoja kotidemosta palauttaessaan. Jotain lienee siis näissä piuhoissa tehty väärin. Tämän kaapelin ovh on siinä 100 euron hujakoilla ja jopa Clas Ohlsonin kympin välijohto oli selvästi neutraalimpi ja tämänhän sen pitäisi olla se kaiutin- tai välikaapelin tärkein ominaisuus... Ymmärtääkseni ammattipuolella ei juurikaan käytetä näitä eksoottisista materiaaleista jalkapuolien japanilaisten neitsyiden puolenkuun valossa kutomia kaapeleita ja miksiköhän näin... :rolleyes:

  Kun ne kaapelit eivät voi tehdä mitään parantaakseen soundia, vaan jotkin johdot muuntavat/pilaavat sitä vähemmän...
   
 7. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 709
  Saadut tykkäykset:
  204
  On kyllä koominen tämän setin kaiutinkaapeleiden posketon hinta ja suurten lattiakaiuttimien sijoittaminen lähelle sivuseiniä pienessä huoneessa. Kuuntelijan ja kaiuttimien välissä on tietokonemonitori pirstomassa suoraa ääntä kaiuttimista. Akustointi on absurdin vähäistä käytettyyn rahasummaan nähden :eek:

  Ei tämä ole mitään hifismiä, vaan käärmeöljyuskonnon harjoittamista. Suomessa on uskonnonvapaus eli siitä vaan...

  Itse en pistä kaiutinkaapeleihin enempää kuin 2 euroa/m ja tästä pidän kiinni, ellei hyperinflaatio iske.
   
 8. JaySee

  JaySee swiftly and with style Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.03.2002
  Viestejä:
  1 125
  Saadut tykkäykset:
  29
  Riippuu siitä, onko ostamassa tai myymässä.
   
 9. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 952
  Saadut tykkäykset:
  93
  Kateelliset taas pätemässä. Antakaa jannun maksaa kaapeleista mitä haluaa. Ei se teiltä ole pois.
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 765
  Saadut tykkäykset:
  202
  Ei. Jopa heidän, joiden mielestä kaapeleilla on jotain merkitystä, mielestä järkevä kaapelibudjetti on 10-15% koko laitteiston hinnasta. Vaikka uskoisi kaapeleihin, niin epäsuhta on tolkuton.

  Ja kun en itse usko mihinkään peruslaadukkaan narua paksumman ehjän kaapelin yläpuolella, niin henkilökohtaisena mielipiteenä tuossakin setissä äänenlaatu olisi parantunut huomattavasti sijoittamalla se 20k€ todella laadukkaaseen akustointiin. Kaapelin vaikutus olisi jokatapauksessa häviävän pieni kunnolliseen akustointiin verrattuna; mikään kaapeli ei korjaa huoneen ongelmia, kaikua, seisovia aaltoja, korostumia...
   
 11. JayKay70

  JayKay70 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja tuokin prossamäärä on enemmän tai vähemmän myyjäpuolen keksimä suositus. Itselläni kaiutinkaapelit ovat alle 1% koko muun laitteiston hinnasta, enkä koe äänenlaadun kärsivän mitenkään tästä epäsuhdasta (on saman valmistajan piuhaa kuin muukin laitteisto, joten siksi uskallan olla "turvallisin mielin").

  ^^ Eikä tässä ole mistään kateudesta kysymys, sillä eikös jo lakikin kiellä ihmisten suoranaisen huijaamisen..? Haluaisin nähdä ne perusteet, millä oikeutetaan noin korkea hinta (toki kukin saa pyytää tuotteestaan niin paljon kuin vaan kehtaa) ja esimerkiksi Englannissa paikallinen kuluttajaviranomainen puuttui Russ Andrewin markkinointiin pseudotieteellisillä "faktoilla" ja jos tuotteiden erinomaisuutta perustellaan jollain tieteellisellä faktalla, niin tästä on pystyttävä antamaan myös tarvittava evidenssi. Okei, myönnettäköön, että siitä olen kateellinen, etten ollut se taho, joka nuo 26K€:n piuhat hepulle myi :rolleyes:
   
 12. iluvai

  iluvai Member

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  769
  Saadut tykkäykset:
  8
  Sen tiedän että laitteiston välikaapeleissa on eroja(rca)ei ihan halvimpia kannata hommata koska signaali mitä siirretään on pieni.
  Kajareille kyllä riittää 2,5 neliöiset normaalit kuparikaapelit koska matka vahvistimelta kajarille on lyhyt ainakin tuossa tapauksessa.
  sellaista kultakorvaa en tiedä joka erottaa eron kaiutinkaapeleissa lyhyellä matkalla.
   
 13. Valentino

  Valentino Member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  227
  Saadut tykkäykset:
  8
  Tilasin nuorempana Hifi-lehteä, ja muistaakseni lehden kaapelitesteissä (sokko) ei juurikaan havaittu eroja kalliiden ja halpojen välillä, eli totuus lieneekin se, että kalliit kuulostavat hyviltä, koska usko siihen on vahva.

  Minä tuskin huomaisin eroa 26 000 euron kaapeleiden ja sähköliikkeestä ostetun sähköjohdon välillä – edellyttäen, että ne ovat rakenteeltaan samanlaiset.

  Löysin alkuperäisen artikkelin (sivulla 10):

  http://www.oululehti.fi/epaper/20130123/index.html#


  Ja kaveri kuuntelee Vesa-Matti Loiria...
   
 14. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aikanaan kun olin hankkimassa pitkää HDMI-kaapelia, erään liikkeen myyjä alkoi kauppaamaan mulle kaapelia jonka hinta oli 700€. Pituutta tais olla 10m. Jos clas ohlsonin 50€ kaapeli siirtä kuvan ja äänen pätkimättä, niin mitä eroa tuossa kalliimassa voi olla? Toki kaapelin liitimet ja kuori voi olla kestävemmät, mutta eipä ole halvoissakaan ongelmia tullut.

  Käsittääkseni ääni ja kuva liikuu niissä digitaalisena, ja jos kaapeli muutoin toimii kuten pitää, niin mitään kuvan- ja äänenlaatuun vaikuttavia eroja ei pitäis olla. Vai olenko täysin väärässä?
   
 15. JayKay70

  JayKay70 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinhän sitä maallikko äkkiseltään luulis ja jos haluat nauttia vaikka tietokoneelta dac:n kautta soitetusta digiäänestä kelvollisesti, niin silloin tarvitset ehdottomasti tämän USB-kaapelin: http://www.thecableco.com/Product/Crystal-USB-Absolute-Dream Vain 9000 USD/metri ja kerralla kannattaa ostaa kaksi metriä, jolloin hinta on vain 15300 taalaa :D

  Juu ja ei kunnossa olevassa digipiuhassa pitäisi olla kuvan- ja/tai äänensiirtokyvyssä mitään eroa kympin ja kymppitonnin piuhassa. Näitähän on tuolla maailmalla testailtu (ei siis hifimedian toimesta) ja eroja ei tietääkseni ole löydetty. Muutenkin herättää ihmetystä kun jengi kuvailee digikaapeleiden eroja täysin analogimaailmasta peräisin olevin perustein ja ei digipiuha voi esimerkiksi mitenkään tuottaa kirkkaampaa diskanttia pitäen samalla basson tason entisellään tai päinvastoin...

  Amerikassa aihe pääsi jopa uutisiin: http://www.youtube.com/watch?v=gHgOexJDh0o

  Luin myös tuon lehtijutun ja mitä vattua on "avaruusmetalli"..? :confused:
   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2013
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 198
  Saadut tykkäykset:
  270
  Ei mitään järkeä, mutta pääasia kai, että Ville on tyytyväinen. Kelpaa Villen kuunnella Nauravaa kulkuria. Olisin kyllä itse keksinyt monta parempaakin sijoituskohdetta sille 26000 eurolle.

  Saako joku selvää jutun kuvista, että mikä soitto-ohjelma on käytössä? Olettaisin Villen soittavan flacceja kuitenkin, eikä mp3:sia niin kuin joku ounasteli.
   
 17. Valentino

  Valentino Member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  227
  Saadut tykkäykset:
  8
  Kuvitelkaamme, että Villen kaveri tekisi hieman jäynää ja vaihtaisi 26 000 euron kaapelit muutaman euron mutta muuten samannäköisiin kaapeleihin Villen huomaamatta. Kun seuraavan kerran Ville alkaisi kuunnella musiikkia, mitkä olisivat hänen reaktionsa:

  A) Ei huomaisi mitään eroa
  B) Toteaisi: ”Kylläpä sointi kuulostaa tänään tunkkaiselta! Mikähän on vikana?”
  C) Ihmettelisi: ”Sointi kuulostaa tänään jollakin tavalla erilaiselta, etten sanoisi paremmalta kuin ennen!”
   
 18. OTJ

  OTJ New Member

  Liittynyt:
  22.11.2000
  Viestejä:
  485
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikkeen sitä voi rahansa työntää. Niinkuin monet on todenneet, esim. kunnollinen akustointi olisi tehnyt suuremman vaikutuksen äänenlaatuun. Tai kokonaan erilainen asunto, johon tuon 26 000 olisi voinut sijoittaa. Myyjä varmaan nauraa partaansa, kun saa tuollaisia kaupaksi.
   
 19. jmo

  jmo Member

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  757
  Saadut tykkäykset:
  11
  Kuten aiemminkin todettua, niin eihän noilla piuhoiilla tuossa tilassa ole mitään merkitystä.

  Itse ainakin sijoittaisin rahani edes joihinkin korjaimiin tai sitten tosiaan akustiikkapuolelle. Ei tuo ainakaan viisaalta ratkaisulta kuvien perusteella näytä.
  Rojut lojuvat lattialla kaiken lisäksi pölyä mahdollisimman hyvin keräämässä.
  Ehkäpä sillä haluttiin luoda mahdollisimman askeettinen ja vain musiikin kuunteluun keskittyvä tilanne. En tiedä, mutta tyhmän näköistä.
  Aika mielenkiintoista myöskin ettei sitten artikkelissa kerrottu kuinka monta tonnia nollia ja ykkösiä siirtävä kaapeli on maksanut.
  Usb vai koaksiaali vai optinen.
  Eli se myös yhtä oleellinen tie pc:ltä tai macilta dac:iin.
  Myöskään tiedostojen formaattia ei jaksettu ihmetellä, vaikka sen juuri nimenomaan luulisi olevan tärkeää hifistille.
  Tuskin se mp3:sia tuolta ulos työntää nauttiakseen musiikista. FLACia kai kuitenkin?

  Ja dacci virtalähteenä ja akkuna vahvistimelle? Ei nyt ymmärrä.

  Päällimmäisenä mieleen jäi näistä kirjoituksista sekä lehdessä, että blogissa täydellinen tietämättömyys mistä kirjoitetaan.
  Josta taas tulee mielleyhtymänä myös tämän suuren hifi-sankarin osaaminen kokonaisuutta ajatellen.

  Tuolla satsauksella kun saisi oikeasti jo jotain kirjoittamisen aihettakin oikeisiin asioihin panostamalla.
  Mutta kukin tyylillään ja pääsihän tuo paikallislehteenkin. :)
   
 20. JuccaKo

  JuccaKo Member

  Liittynyt:
  03.02.2012
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  0