Onko DTS HD ja Dolby HD äänissä kuultava ero verrattuna DTS:ään?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana kamppi, 16.07.2009.

 1. kamppi

  kamppi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen ostamassa edukasta kotiteatterivahvaria putkivahvistimen rinnalle. Kaiuttimien(2+3) laadun pitäisi olla ihan kohdillaan.
  Onko DTS HD ja Dolby HD äänissä kuultava ero verrattuna "perus" DTS:ään? Onko jollakulla käytännön kokemusta?

  /Jarno
   
 2. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  Tunnustan suoraselkäisesti sen, että mitään eroa en kuule stanu-dts:ään verrattuna.

  Kun dts aikoinaan LD-formaatille esiteltiin, niin yhtiö mainosti sen olevan täysin transparentti alkuperäiseen studiomasteriin verrattuna. Moista lipsahdusta ei nyt tietenkään kannata enää muistella. Sehän saattaisi heitellä kapuloita rattaisiin HD-kodekkien markkinointiosastolla.

  Niin, ja minä en väitä, etteikö eroja VOISI olla. Kyllähän niitä eroja kuullaan hihi-maailmassa tarpeen niin vaatiessa vaikka kaiutinkaapelien alle aseteltujen legopalikoiden värisävyistä. Lossy vs. lossless on sentään vielä järkevällä pohjalla.
   
 3. kamppi

  kamppi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksesta. Äänenlaatuun vaikuttaa monta tekijää...
  Katselin BluRay tarjontaa ja monella levyllä ei ollut vielä tarjolla Dolby HD tai DTS HD formaatteja. Taidan siis kävellä kauppaan ja ostan vahvarin perus dekoodereilla :)

  Jos joku kuulee eroja, niin niistä olisi kiva lukea.

  /Jarno
   
 4. phelin

  phelin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  En tiedä mistä ja mitä levyjä olet katsellut, mutta kyllä HD-äänet on hyvin monessa BD-leffassa.

  Eroista sen verran, että Matrix HD-DVD:n kanssa annoin avokin laittaa leffan pyörimään ja ihmettelin pitkään vaisua audiopuolta ennen kuin tajusin, että valittuna oli Dolby Digital Plus eikä Dolby True HD. Ero oli kohtuullisen huima noiden kahden raidan välillä, vaikka Dolby Digital Plus on "parempi" formaatti kuin esim DTS. Toinen esimerkki on Lord of The Rings - leffat... Katsoin osat 1 ja 2 pitkästä aikaa ja aikoinaan niin vaikuttavat ääniraiat eivät eenää olleetkaan niin vakuuttavia, kun on tottunut HD DVD- ja DB-leffojen ääniin.

  Uusimmat HD-koodekit sisältävät vahvistimet ovat muuten jo kohtuullisen halpoja (esim Denonin ja Yamahan mallit) , joten rahan säästämisen vuoksi ei niistä tarvitse enää luopua.
   
 5. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Eroa voi simuloida tietokoneella. "Sävelletään" oma synteettinen biisi tai tallennetaan akustinen biisi mikrofonilla. Käytetään maksimaalisen hyvää digitointiformaattia, mihin pc:n äänikortti tai tallenninlaite kykenee.

  Sitten tästä puhtaasta alkuperäistallenteesta (esim. 24 bittiä 96 kHz) tuotetaan huononnuksia eli eri tavoin häviöllisesti pakattuja formaatteja. Videoeditointisoftilla voi seivata äänen erilaisissa formaateissa, samoin audioeditointisoftilla.

  Voi jopa laatia sellaisen audiofileen eli biisin (lossless), jossa on peräkkäin sama biisinäyte ensin alkuperäisellä virheeettömällä laadulla ja sitten häviöllisesti enkoodattuna-dekoodattuna. Tätä biisiä kun kuuntelee, huomaa kyllä eron äänessä, jos on huomatakseen.
   
 6. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kun vertaa kaupallisen tallenteen eri ääniraitoja tai eri kiekkojen (sama leffa) ääniormaatteja, silloin verrataan "äänimiksaajan tulkintoja" toisiinsa eikä ääniformaattia toiseen ääniformaattiin. HD-äänet on voinut miksata aivan eri heppu kuin dts-äänet, joten tottakai erot kuulee yksikorvainen supikoirakin lääketokkurassa. Ei siis kannata verrata kiekolta/kiekoilta löytyvää ääntä ja vetää eroista johtopäätöksiä koskien tallenneformaattia.
   
 7. JonttuTonttu

  JonttuTonttu Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse olen kokenut uusien äänikodekkien olevan varsin suuri parannus "perus dts:sään". Varsinkin dialogien selkeys, yksityiskohtien toistuminen sekä tilatunnelma välittyy parhaimillaan erittäin hyvin ja tietenkin LFE kanavan suurempi kuormitus ;). Juuri tuli katottua Cloverfieldin BD versio, jossa kyllä oli tähän asti paras kuulemani ääniraita, ihan referenssi luokkaa omasta mielestäni. Kannattaa hommata tuo leffa ihan vain pelkästään jo ääniraidan takia :thumbsup:

  edit: Tottakai laitteistolla on varmasti suuri vaikutus onko HD äänistä hyötyä ja kuuleeko eroja.
   
 8. kamppi

  kamppi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksista.

  Nyt kävi kuitenkin niin, että kerkesin jo eilen ostamaan hyvin edukkaan Jammun (175€) RX-V363.

  Jos nyt innostunun elokuvista enemmän, niin sittenhän päivitystä voisi harkita. Tällä hetkellä kuuntelen kuitenkin selkeästi enemmän 2ch musiikkia putkivahvarin kautta, kuin katson elokuvia, joissa on DTS HD tai Dolby TruHD ääniraita. Eli tämä AV vahvari on vaarmasti sopiva perheeni tarpeisiin. (Omistan kaksi BluRaytä: Bolt ja Madagaskar2 ;) )

  Erot taitaa olla kuultavissa. Ehkä pitää pyytää jossain vaiheessa parempi AV-vahvari kuunteluun ja tehdä vertailuja eri formaattien välillä ja voisihan sitä verrata 2ch vahvariinkin.

  /jarno
   
  Viimeksi muokattu: 17.07.2009
 9. kamppi

  kamppi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  DVB-G, sulla on hyvä pointti tuota tallenneformaattia koskien! Ei voi olla kuin samaa mieltä...

  Äänitystekniikoiden, mikrofonien ja miksaajan vaikutus lopputuloksen on merkittävä. Kyllähän sitä kohinaakin voi kuunnella HD:na jos haluaa :D

  Edit: Mulla on SACD soitin. Jos olosuhteet ovat hyvät(akustiikka ja ulkoinen melu), niin kuulen eron verrattuna tavalliseen CD:hen. Jotkut SACD ovat taas huonompia, kuin hyvin tehty CD...
   
  Viimeksi muokattu: 17.07.2009
 10. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  Kyllä. Tämän tosiseikan rinnalla joku ääniraidan pakkauksessa käytetty kodekki on lopulta aika merkityksetön juttu.
   
 11. RedStar

  RedStar Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  820
  Saadut tykkäykset:
  0
  No omasta mielestä DD:n ja DTS:n ero on merkittävä. Johtuuko se sitten erilaisesta miksauksesta vai vain paremmasta kodekista en tiedä enkä välitä. Oma korva tykkää DTS:stä ja se on ainoa mikä merkkaa. Itse en ainakaan ole löytänyt yhtään levyä missä DTS olis huonomman kuulonen mitä DD.

  Mitä taas tulee DTS:n ja uusien HD-äänten eroihin niin nämä on vielä itseltä kokematta ja en voi eroista sen kummemmin kertoa. Blue-ray levyjä tarkastelemalla huomaa kuitenkin, että DTS raita niissä on hyvin harvinainen, joten käytännön vertailu blue-ray levyillä tapahtuu DD:n ja uusien formaattien välillä. Tästä johtuen uskon, että vahvistimen päivittäminen HD aikaan todella kannattaa, koska muuten blue-ray levyillä pääsee kuuntelemaan ainoastaan DD:n laatuista ääntä.
   
 12. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  No ei se nyt ihan noinkaan mene. Foxin ja MGM:n levyiltä löytyy käytännössä aina dts-ma, on sitä myös Disneyn ja Lionsgaten kiekoilla. Näistä irtoaa "stanuvahvarilla" se 1,5 megan core, joka on bittivirraltaan tuplat tyypilliseen DVD-lätyltä löytyvään dts:ään verrattuna.
  ...joka on bittivirraltaan 640 kb/s. DVD-kiekoilta ei sitäkään löydy.

  Eli siis parannusta (ainakin paperilla) on äänenlaatuun muutenkin luvassa, vaikka käytössä ei HDMI:llä varustettua vahvaria olisikaan.
   
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 545
  Saadut tykkäykset:
  479
  Jos nyt alat ensin penkoa niitä blu-ray levyjä, niin huomaat, että ei se mikään harvinaisuus ole.
  :p

  Blu-ray.com listaa 612 jenkki-nimekettä, joissa DTS-HD MA ja samainen saitti listaa ~2200 nimekettä USAhan. Eli karkeasti noin 30% sisältää DTS-HD MA:n.

  Huomioitava vielä lisäksi, että PCM on noin 400 nimekkeessä (US), ja Dolby True HD ~500, niin päästää siihen tulokseen, että häviöttömistä formaateista DTS-HD MA on yleisin, ainakin US julkaisuissa - näin jopa siitä huolimatta, että se on myös uusin.

  EDIT: sori, tarkoitit vissiin vanhaa DTS:ää? Se lienee harvinainen jo senkin takia, että DTS-HD HR ja DTS-HD MA sisältävät tuon "core-DTS" raidan, jonka purku onnistuu myös vain vanhaa DTS:ää tukevalla soittimella/vahvistimella. Miksi koodata legacy-DTS, kun voi samantien koodata MA:n, johon se core sisältyy? Toisaalta vahvistintahan ei tarvitse päivittää, jos on joko HDMI tai multi-channel analog in. Tällöin riittää soitin. Mutta periaatteessa siis karkeasti 30% blu-ray julkaisuista sisältää tavalla tai toisella DTS-äänen.
   
  Viimeksi muokattu: 18.07.2009
 14. RedStar

  RedStar Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  820
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok en itse tiennyt, että core-DTS on sama kuin vanha DTS. Itellä on soittimena PS3 joten vahvarin analogisista sisääntuloista ei ole paljoa hyötyä ja vahvistin on menossa päivitykseen.
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 545
  Saadut tykkäykset:
  479
  "core-DTS" ja vanhempi DTS on purettavissa samalla dekoodaimella, mutta jälkimmäisen bitrate on pienempi.
   
 16. kktune

  kktune Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2002
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Palataan tauon jälkeen itse asiaan. Tuon teoriajaarittelun bitrateista ja pakkauksista jälkeen haluaisin kuulla joltain joka on kuunnellut molempia: onko vai eikö ole SELVÄ ja täysin HUOMATTAVA ero äänenlaadussa HD-äänien eduksi vai onko kyseessä "ehkä kun oikein tarkasti kuuntelee saman kohdan peräkkäin ja vertaa niin eron saattaa kuulla"-tyyppinen ero?
  Kannattaako HD-äänien takia ostaa uusi vahvistin jos se on ainoa syy vahvistimen vaihtoon?
   
 17. Nietze

  Nietze Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  1 060
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vain jos on pistänyt ainakin pari tonnia kajareihin ja subbariin, ja on valmis pistämään vajaan tonnin vahvistimeenkin. Toisekseen yleensä on vaikea tietää mikä johtuu miksauksesta ja mikä parantuneesta tallennusmuodosta.

  Niille joilla hd-äänet jo toimii voin ehdottaa äänenlaadun testausta sillä että kytkee soittimen kiinni myös optisella/coaxilla. Sitten ajaa soittimesta levyn parasta ääniraitaa vuorotellen optisen ja hdmi:n kautta. Vaihto Onnistuu lähes kaikkien vahvistimien säädöissä.
   
 18. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Parhaisiin "vanhoihin" äänimuotoihin l. 640 kbps:n DD:hen ja 768 & 1536:n DTS:ään verrattuna ero on todellakin luokkaa "ehkä kuulin ehkä en". 448:n ja varsinkin 384:n Dolby Digitalilla on joskus yön pimeinä tunteina tullut tuntemuksia kesken loppuvasta bitratesta.
   
  Viimeksi muokattu: 03.04.2010
 19. kktune

  kktune Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2002
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  No kiitos. Pidän tuota HD-ääni asiaa itselleni vähän turhana varsinkin kun elokuvien katselu pääasiassa tapahtuu iltaisin lapsen nukkuessa eli voimakkuudetkin jää aika mataliksi.