Onko digitaalinen mennyt fyysisen ohi?

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana testudo80, 09.04.2021.

 1. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 230
  Saadut tykkäykset:
  58
  Vähästä kun aloittaa niin kasvu % on isoja.
  Otan osaa.
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 796
  Saadut tykkäykset:
  717
  Olisi ja niin edespäin :D

  Mutta kun ei ollut. Mielenkiinnolla toki seuraan tuota kehitystä. Jossain vaiheessa joku iso leffa kyllä kuvataan ihan oikeana 8K:na, mutta niin kauan kuin edes 4K ei ole mitenkään standardi, niin 8K on vielä kokeiluasteella, vaikka teknologia sen mahdollistaisi.

  Mutta kiitos tuosta ProRes 4444 tiedosta. En tuota tiennytkään, että Applen formaatti kyseessä.
  Tuommoisilla kommenteilla vain kaivaa itselleen kuoppaa.

  Juu, mutta ei. Ei 8K-leffoja vielä striimata viiden vuoden päästä kuin kokeilumielessä.

  Kun tuota striimaamisen ja levyjen laatua niin kilpailutat keskenään, niin ihan sama asia on 4K vs 8K. Ei 95% kuluttajista näe siinä mitään eroa, jos telkut ovat keskimäärin samaa kokoa kuin nykyään. Keskimääräisen tuumakoon pitää kasvaa merkittävästi, jotta selkeää eroa näkee tavallinen tallaaja. Ammattilaiset osaavat nähdä erot pienemmälläkin kuvalla, mutta eipä leffoja pääsääntöisesti ole tarkoitettu pelkästään ammattilaisille.

  edit: tavalliset tallaajat tilaavat edelleen Netflixistä sen perusversion ilman 4k-kuvaa. Tällä hetkellä ne kuluttajat, jotka haluavat nimenomaan 4k-kuvaa ovat ihan marginaalissa.

  Ja eivät kaikki striimejä katso. Kyllä fyysisen median harrastajia on vielä sen verran, että fyysisiä levyjä kannattaa myydä. Vaikka striimiuskovaisia onkin paljon, niin silti löytyy kuluttajaryhmiä, jotka eivät striimaa. Esimerkkinä omat vanhempani. Yle Areena on ainoa striimipalvelu ja senkin saa ilmaiseksi. Kyllä vain dvd ja bluray on ne, mitä he ostavat.

  Striimaamisen kehittyminen ja yleistyminen on täysin looginen askel. On kuitenkin jopa typerää ajatella, että tulevaisuudessa olisi vain striimaamista. Enkä oikein ymmärrä sitä, että miten se on sinulta pois, jos samalla myydään fyysisiä levyjä. Tai miksi sinun pitää saada kaikki käännytettyä striimaamiseen. Eikö sinulle sovi se mitenkään, että valtaosa striimaa ja jotkut edelleen ostavat fyysistä mediaa? Isot firmat ajattelevat kaiken rahassa. Jos fyysiset levyt myyvät striimien lisäksi, niin niitä tullaan myymään. Vaikka sitten julkaisuja olisikin määrällisesti vähemmän, niin niin kauan kuin voittoa sitä kautta saa, niin levyjä myydään.

  Eikä siinä ole kyse vain teknologiasta. Vaikka tulevaisuudessa mentäisiin siihen, että striimaamalla saataisiin jopa parempaa laatua ja suurempi bitrate, niin silti maailmassa on ihmisiä, jotka haluavat fyysisiä levyjä ja maailmassa on edelleen miljardeja ihmisiä alueilla, joissa ei nettiyhteys riitä edes full hd -kuvaan.
   
  Soni85 ja Burkitsville tykkäävät tästä.
 3. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 793
  Saadut tykkäykset:
  372
  Ja minä veikkaan että sinun paras vaihtoehto on toimia näin:

  - Opettelet tietoliikenteen perusteet edes siinä määrin että ymmärrät mitä tarkoittaa Wifi, 200Mbit/s, 5GHz , 2,4GHz ja missä yhteydessä niitä käytetään ihan käytännön tasolla.

  - Raahaat sen OLED:n edes sille etäisyydelle että erotat oikeasti UHD ja FullHD -tarkkuudet toisistaan vaikkapa 2.35:1 -kuvasuhteen elokuvissa

  - Opettelet mitä tarkoittaa 4K ja mitä tarkoittaa UHD

  - Opettelet kuvasuhteet sekä miten ne toimii

  - Hommaat Atmos -järjestelmän jos sitä kerran sitä haluat tuoda esille.

  Eli opettelet yllämainittuja asioita + monia muita aiheeseen liittyviä faktoja vaikka parin vuoden ajan. Katso jos vaikka Applella ois joku dokumentti aiheeseen liittyen.

  Sitten kun (muka) tunnet osaavasi tätä "alaa" paremmin niin jatkat kirjoitteluasi vasta sitten. (aikaisintaan 2 vuoden päästä)
   
  Viimeksi muokattu: 28.04.2021
  xtn, ISPF3.4, KILLPATRICK and 2 others like this.
 4. Reddington

  Reddington Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.08.2014
  Viestejä:
  299
  Saadut tykkäykset:
  17
  Fyysinen on mennyttä päivää. Mutta niin on tämä digitaalinenkin. 8K on paperi tulevaisuuden 24/7K-formaatin rinnalla, jos joku edes kehtaa noita keskenään vertailla. Tuo formaatti pyörii nimittäin silmien verkkokalvoilla, natiivina, kuten nimi sanoo myös nukkuessa eli eipä tarvitse enää uniakaan itse keksiä, vaan Applen Apply DolbyHDD-palvelusta saa. Toki itse tuunattuina, värit, efektit, kaikki muut herkut ja tätä rataa...

  Mutta ei siinäkään vielä kaikki. Kohta omat unet voi syväjäädyttää 4D-HDD-tekniikalla, sekin Dolby-laadulla.
  Patentti tuolle on jo huhupuheiden mukaisesti vetämässä. Siellä ne on sitten omassa Apple 24/7K-kirjastossa.
  Ja jos nyt joku taas itkee miten nuo pilvikirjastot voi kadota hetkessä, niin ei ne mihinkään pilveen edes mene.
  Ne ladataan tulevalla TransDolbyHDDD-tekniikalla omaan päähän. 0,5 metrin HDMI+ kaapelilla. Vain 5€/unistriimi.
   
  latexii tykkää tästä.
 5. Matti Virtanen

  Matti Virtanen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  30.12.2020
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  32
  Ei se kyllä ole enää tätä päivää, kun full hd -levyt häviävät hyvälaatuisille striimeillekin.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 796
  Saadut tykkäykset:
  717
  Kerropas yksi esimerkki palvelusta, jonka full hd -striimi on bluray-levyä parempaa, niin minä syön sukkani.
   
  latexii, Burkitsville ja jussi28 tykkäävät tästä.
 7. lahkonen

  lahkonen Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  22
  Suomessa vai laajemmin? Jos Japanissa aloitettiin jo kaksi vuotta sitten 8k-lähetykset, niin väittäisin että ainakin siellä suunnalla 8k-leffoja striimataan viiden vuoden päästä aika paljon enemmän kuin kokeilumielessä. Itse en pidä elokuvaa olennaisena ajurina tässä kehityksessä, joten siinä mielessä tuo ennustus voi pitää kutinsa (Suomen osalta ainakin), mutta livelähetyksissä, erityisesti urheilun puolella, toivon että 8k on viiden vuoden päästä lähes arkipäivää.

  Uskon, että tämä on globaalisti vielä juuri näin, mutta onko sinulla antaa tähän liittyen jotain faktaa? Tilastot tuntuvat raahaavan aina pari vuotta myöhässä ja veikkaisin, että televisiosta katseltuna tilanne on muuttumassa, koska kotivastaanottimet vaihtuvat kovaa vauhtia 4K-malleihin, eikä muita enää myydä. Aasiassa homma lienee jo pidemmällä. Toki tosiaan eriasia on, haluaako tavan kuluttuja tietoisesti 4K-laatua lähitulevaisuudessakaan, mutta luultavasti tulee sitä silti saamaan.
   
 8. Reddington

  Reddington Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.08.2014
  Viestejä:
  299
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ainakin kaksi asiaa on suomalaismiehille palavan intohimon kohteita: jääkiekko ja (digitaali)tekniikka.
  Vilpittömästi kiehtovaa vierestä seurattavaa joten toivottavasti niin aloittaja kuin muut jatkaa kaikessa rauhassa.

  P. S. Olen alustavasti tutustunut Apple TV:hen. Jaffaa en ole juonut vuosiin (hyvää oli) mutta sauna ja LG:n OLED löytyy. Kaikki varsin kivoja juttuja. Harvemmin sitä tosiaan tulee levyjä pyöriteltyä kun vaihtoehtona on klikkailla. ;)
   
 9. Matti Virtanen

  Matti Virtanen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  30.12.2020
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  32
  Hyvälaatuisella striimillä tarkoitin esim. Netflixin 4K-striimiä tai Apple TV:n 4K-striimiä.
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 796
  Saadut tykkäykset:
  717
  Japani on ollut aikamoinen poikkeus jo pidemmän aikaa. Heillä oli full hd ja 4K:kin käytössä paljon aiemmin. Tietenkin hyvä, että joku maa toimii veturina. Urheilu on myös ymmärtääkseni ollut toinen veturi myös jenkeissä.

  Mutta, kun tässä keskusteltiin nyt kuitenkin pääsääntöisesti elokuvien ja tv-sarjojen kuvaamisesta ja jakelusta joko striiminä tai fyysisenä mediana, niin en näe 8K-teknologioiden yleistyvän kovinkaan nopeasti sillä puolella. Toivon toki olevani väärässä.

  No tässä kohdassa minulla ei mitään tilastofaktaa ole, vaan tuo perustuu lähinnä omaan kokemukseen kaveripiiristä ja sukulaisista. Tiedän itseni lisäksi vain yhden, jolla on Netflixistä paras tilaus. Toki noissa muissa palveluissa taitaa jo perusmaksuun 4K kuulua, mutta on sitten eri asia kuinka moni niitä palveluja tilaa 4K:n vuoksi.

  Ja jos ihan suomalaisia palveluja katsotaan, niin niiden full hd -laatukin on aika kökköä eikä 4K taida olla tulossa ihan heti.

  Jeps. Mutta kun niitä ei voi verrata. Et voi valita parempaa teknologiaa striimiin ja huonompaa fyysiseen ja verrata niitä.

  Tietenkin eri asia olisi, jos kaikki matsku striimipalveluissa olisi 4K:na, mutta kun se ei ole. Esimerkiksi Netflixin tarjonnasta vasta murto-osa on 4K:ta ja siitäkin vain osa HDR:ää.
  Eli todennäköisimmin joudut Netflixistäkin katsomaan full hd -kuvaa, joka sitten häviää laadussa selkeästi Bluray-levylle.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 491
  Saadut tykkäykset:
  453
  Tuota on ounasteltu jo vuosia, ja ainakin joidenkin vinyylien mukana tulee latauskoodi digiversioon. Myyntitilastoissa kuitenkin digitaalinen myynti - ei siis mikään lisenssipelleily tai striimaus, vaan sellainen, jossa ihan oikeasti saat DRM-vapaana kyseisen musiikkiteoksen tiedostona itsellesi - on laskenut (eikä se koskaan ollut juuri mitään).

  Minä ostan edelleen cd-levyjä, mutta ainoastaan siksi, että saan sen digiversion kotiin ripattavaksi ALACina tai FLACina. Sinänsä minulle kelpaisi mahdollisuus ostaa vaan ne failit suoraan FLACina jostain, mutta eipä ole tarjolla käytännössä. CD:llä ei ole muuta virkaa, kuin olla siirtoväline ja varmuuskopion varmuuskopio.
   
  latexii tykkää tästä.
 12. lahkonen

  lahkonen Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  22
  Itsellä tällä hetkellä Amazon Prime & Disney+, joissa molemmissa 4K mukana ilman lisämaksua. Netflixin 4K-tilaus (eli Perhe-tilaus) on meidän ja monen muun perheessä pakollinen käyttäjien takia, sallii neljä samanaikaista katselijaa (edullisempi tilaus vain kaksi). Ja kun se sattuu olemaan, katson toki mahd. paljon 4K-sisältöä, mutta eipä se toki meidän puhelimelta tai tabletilta ohjelmia katsovaa jälkikasvua kiinnosta. Mutta samaa mieltä, että toistaiseksi aika harva varmasti tilaa striimauspalveluita niin, että on valmis maksamaan lisää 4K-laadusta. Urheilun (en jääkiekon) takia vaihdoin itse vastaanottimen 4K-malliin, mutta leffa- ja sarjapuolella olisin itsekin pärjännyt vielä hyvän aikaa vanhalla televisiolla.
  Sama kokemus. Toivottavasti Yle ainakin saisi mahdollisimman pian Areenaan myös 4K-sisältöä (urheilussa ja luontodokkareissa esim.). Ehkä ensi vuoden aikana voisi olla realismia tämä, en tosin tiedä onko esim. nyt kesällä tarkoitus testailla jo olympialaisissa jotain.
   
 13. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 238
  Saadut tykkäykset:
  275
  Todella toivon, että verovaroja ei käytetä 4K-lähetyksiin. Parantakoon ensin Areenan normaalia laatua. Tarkoitan yleistä sisältöä ja kuvanlaatua. HD riittää. Tarve 4K:lle on niin pienen piirin halu, että kaupalliset toimijat saavat hoitaa asian ennen Yleä.
   
 14. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 081
  Saadut tykkäykset:
  380
  Touché.
   
 15. testudo80

  testudo80 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  644
  Saadut tykkäykset:
  32
  Miten en tätä tajunnut, taas yksi sulka digitaalisen median hattuun. Tuo on kyllä totta. Fyysisen median kohdalla tuo vaatisi useita laitteita ja ehkäpä kiekkoja.

  ...

  Asun tosiaan vaatimattomassa noin 35 neliön kämpässä ja siksi pelkään ettei Dolby Atmos ole järkevää näin pieneen tilaan. Toisaalta juurikin Apple TV:n Dolby Atmos on sellainen jonka haluaisin kuulla. Nyt tosiaan vaatimaton 2.1 äänentoisto, vaikkakin erittäin laadukas sellainen.
   
 16. terppa666

  terppa666 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.10.2001
  Viestejä:
  433
  Saadut tykkäykset:
  45
  Voin kokemuksesta sanoa että eipä ole häävi tuo atmos ja häviää satanolla muoviroskan atmokselle.
   
  latexii tykkää tästä.
 17. testudo80

  testudo80 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  644
  Saadut tykkäykset:
  32
  Missä olet käynyt kuuntelemassa / testaamassa?

  Itse kävin Audiokaupassa ja voin sanoa että oli aivan käsittämätön kokemus. En ole tiennyt että sellaista ääntä voi olla olemassa. Ääni on kuin näkymätön massa joka kulkee, liikkuu tilan sisällä, korvan juuresta, pään taakse ja kaikkialle, jopa useampaan paikkaan kerralla. Testilaitteena Apple TV 4K.
   
 18. Mikkeli13

  Mikkeli13 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  568
  Saadut tykkäykset:
  85
  Et minulta kysynyt, mutta vastaan silti. Oma teatteri 9.1.2 äänentoistolla ja käytössä UHD soitin sekä AppleTV 4K laite AppleTV+ tilauksella. Voiton vie vähemmän yllättäen UHD soitin kuvan sekä äänenlaadussa, piste.
   
 19. terppa666

  terppa666 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.10.2001
  Viestejä:
  433
  Saadut tykkäykset:
  45
  En ole käynyt missään testailemassa vaan ihan tässä omassa kuunteluhuoneessani katselen ja kuuntelen.
   
 20. testudo80

  testudo80 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  644
  Saadut tykkäykset:
  32
  Miten vertaisit äänentoistoa noiden välillä? Onko mahdollista laittaa kuvia tilasta? Millaiset neliöt teillä? Onko järkeä 35 neliön mini kämppään rakentaa?