Onko digitaalinen mennyt fyysisen ohi?

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana testudo80, 09.04.2021.

 1. testudo80

  testudo80 Käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  643
  Saadut tykkäykset:
  33
  Onko digitaalinen elokuva mennyt kokonaisuutena ohi fyysisestä elokuvasta?

  1. uusi elokuva on julkaistu digitaalisena 4K Dolby Vision HDR muodossa, MUTTA fyysisenä formaatti on vain 4K HDR10
  2. digitaalinen elokuva ei kulu eikä naarmutu, se ei häviä mihinkään, ei pala
  3. voit siirtyä elokuvasta toiseen sekunneissa
  4. jos haluat katsoa elokuvan ekstrat niin sinun ei tarvitse vaihtaa levystä toiseen kaikki löytyy yhdestä samasta paikasta
  5. voit ostaa elokuvan noin 2-3 sekunnissa ja aloittaa katselun noin 5 sekuntia siitä kun painoit "osta nappia"
  6. kuvanlaatu on paikoin jopa parempi
  7. äänenlaatu on riittävän korkeatasoinen Dolby Atmos ääniraita
  8. elokuvat ovat pilvessä jolloin voit esim. Apple TV 4K avulla kuljettaa niitä mukanasi minne ikinä haluat
  9. voit ostaa ja katsoa elokuvia eri laitteilla: puhelimesta läppäriin tabletista OLED teeveeseen
  10. fyysinen laite ei ole välttämätön jos sinulla on sovellus teeveesi sisällä
  11. digitaalisen elokuvan toistaminen on täysin äänetöntä
  12. voit myös vuokrata elokuvia edullisempaan hintaan
  13. erittäin edulliset alennuskampanjat, jossa esim. Blade Runner 2049 kaikilla herkuilla hintaan 5 € ... 4K Dolby Vision HDR, Dolby Atmos, Suomi tekstit, ekstrat, jne.
  14. HD laatuinen elokuva vaihtuu automaattisesti 4K muotoon jos sellainen julkaistaan (esim. kaikki Star Wars elokuvat muuttuivat 4K D.V. / D.A. muotoon ilman että tarvitsi tehdä mitään ja vielä ilmaiseksi)

  ... ja lista jatkuu ...

  Uskallan väittää että uusimpien elokuvien kohdalla DIGITAALINEN elokuva on jo mennyt fyysisen elokuvan ohi. Kuvanlaadussa, helppoudessa, nopeudessa ja monessa muussakin asiassa. Omat testini ja kokemukseni perustuvat tähän suht vaatimattomaan Digi-kotiteatteriin... olen verrannut Apple TV 4K kokemuksia Panasonicin lippulaiva 4K UHD soittimeen.

  https://imgur.com/gallery/MYHkdV3

  Tämä oma suht vaatimaton leffahuoneeni uudistuu jatkuvasti. Tällä hetkellä katselen leffoja sängyltä, säkkituolilta ja lepotuolista, mutta tavoitteena on hankkia uusi lepotuoli, maalata takaseinä ja asetella akustiikkalevyjä. Mahdollinen leffa-aiheinen canvas-taulu ja sitä rataa. Tarkoitus ei ole haukkua fyysistä formaattia, vaan herättää kiinnostava väittely asiasta onko digi painanut jo ajat sitten fyysisen media ohi.

  [​IMG]
  Oleellisena osana leffojen ääntä ja kuvanlaatua vertaillessa on tietenkin se tila missä leffoja katsellaan. Itse panostaan äärimmäiseen mukavuuteen, mutta koska teen osa-aikatyötä ei budjettini ole kovinkaan suuri. Toisaalta vuosien saatossa jotain laatua on sentään saatu.

  - - - - -

  Omistan tällä hetkellä noin 250 digitaalista elokuvaa (Apple). Uusin hankintani on Zack Snyderin versio Justice League elokuvasta. Kaikki elokuvani ovat pysyneet tallessa vuosia.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2021
 2. opelman

  opelman Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 648
  Saadut tykkäykset:
  64
  Ei ole. Netti katki tai firma nurin niin siinäpähän on idigit ihmeissään.
   
  ZED tykkää tästä.
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 617
  Saadut tykkäykset:
  523
  Et omista yhtäkään elokuvaa. Sinä olet ostanut lisenssin katsoa noita elokuvia, jonka Apple voi omien sopimusehtojensa puitteissa katkaista. Et myöskään voi myydä, lahjoittaa, jättää perinnöksi taikka muutoinkaan luovuttaa noita elokuvia. Ja jos Apple jostain syystä poistaa nuo jakelusta - mikä voi tapahtua - niin siihen loppuu sinunkin katselusi.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2021
  Reaper, latexii, Liekinheitin and 2 others like this.
 4. jussi28

  jussi28 Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.07.2002
  Viestejä:
  948
  Saadut tykkäykset:
  30
  Sitten kun netti toimii pätkimättä 100 prosenttisesti.
  Eli ei ehkä ikinä.
   
 5. IlkkaP

  IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  279
  ...minne ikinä haluat, jossa on käytettävissä vähintään 20 Mbit/s laajakaistaa
   
 6. Hippo

  Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 327
  Saadut tykkäykset:
  282
  Tuo fyysisten kappaleiden arkistointi ja "edelleen ohjaus" onkin ainoa mikä puoltaa fyysisiä kappaleita. Taino, vanhempaa tai harvinaisempaa materiaalia on ihme kyllä hankalampi löytää digitaaliselta puolelta.

  Sinällään DVD:t olen jo kipannut roskikseen kun eivät ole kenellekään kelvanneet. Blu-rayt tulevat varmaan kokemaan saman kohtalon, osan olen jo kärrännyt kierrätyskeskukseen. Jokunen harvinainen kappale jäänee omistukseen. Mutta mitäpä näillä 10+ vuoden päästä? Juuri pohdin kärräänkö varastossa 15 vuotta lojuneen VHS nauhurin romulavalle.
   
  Matti Virtanen tykkää tästä.
 7. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 603
  Saadut tykkäykset:
  149
  DVD kuitenkin hallitsee edelleen myynnin määrässä suvereenisti fyysisen median markkinoita. Terävämmät lätyt ovat vain nicheä tai nichen nicheä mitä 4K:hon tulee. Kyllähän se täältä harrastajien norsunluutornista katsottuna kummalliselta kuulostaa, mutta kun edustaa itse katoavaa lajia, niin...

  Hamsteri kun olen, niin omista devuistani en ole raaskinut luopua. Siinähän ne nököttävät hyllyissä, eivät ole ainakaan jaloissa. LaserDisc-levyjä on niitäkin autotallissa joku satakunta muistuttamassa menneistä ajoista. Noh, kaikkea en sentään ole säästänyt. 4K:n tullessa kaikki duplikaatit ovat sinireiskojen osalta löytäneet uuden kodin kaverien luota. Kaikille ei ole NIIN tarkkaa tämä homma.
   
 8. terppa666

  terppa666 Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.10.2001
  Viestejä:
  451
  Saadut tykkäykset:
  50
  Lyhyt ja ytimekäs EI!
   
 9. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 192
  Saadut tykkäykset:
  592
  ja trollipyörä pyörii taas....
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 617
  Saadut tykkäykset:
  523
  Tarkoitatko tuolla arkistoinnilla sitä, että sinulla on omistamasi elokuvat itselläsi hallussa, eikä ainoastaan lisenssiä katsoa niitä niin kauan, kuin palveluntarjoaja (Apple tai muu) sen sinulle sallii?

  Meinaan minusta se on aika iso juttu. Suurin syy olla elämättä erilaisten suoratoistojen varassa - vaikka taloudessa taitaa tällä hetkellä olla kaikenlaisten tarjousten vuoksi Netflix, HBO, Elisa Viihde, Amazon Prime ja joku Cmore tai jotain - on se, että ne leffat ottaa suoratoistosta hatkat. Ei tästä ole kauaa, kun piti katsoa Sicario, oma kopio oli lainassa ja Netflix oli poistanut sen pari viikkoa sitten. Netflixistähän lähtee jopa niiden omat sarjat; yritä löytää vaikka Killing tai Hemlock Grove tänään.

  Nuo digilisenssit eivät ole merkittävästi parempia, jos Forbesia on uskominen.

  Alkuperäinen uutinen: https://www.forbes.com/sites/johnar...counts-and-dont-expect-a-refund/#144205ba5f74

  Toinen erä samasta asiasta: https://www.forbes.com/sites/johnar...to-disappearing-itunes-movie-purchases-issue/
   
 11. Hippo

  Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 327
  Saadut tykkäykset:
  282
  Minulle taas ei ole mitään väliä omistanko elokuvasta fyysisen kappaleen vai lisenssin sen katsomiseen. Pääasia on mitä ruudusta tai kankaalta näkyy. Toistaiseksi yhtään elokuvaa ei ole hävinnyt iTunesista, mutta ainahan se riski on olemassa ja sen kanssa voin elää.

  Sen mitä tässä on noiden fyysisten tallenteiden osalta oppinut on, että nekin ovat katoavaisia. Omalta osalta ketju on mennyt VHS -> DVD -> Blu-Ray, ja jokainen noista happanee käsiin jossain vaiheessa. Nyt tuo ketju taitaa omalta osaltani katketa Blu-Rayhin. Mahtaakohan 4k Blu-Ray jäädä viimeiseksi massojen jakelukanavaksi? Tosin tuostakin voi jo pudottaa sanan "massojen" pois.
   
 12. nugent

  nugent Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2008
  Viestejä:
  936
  Saadut tykkäykset:
  194
  The Killing ei tainnut ollakaan Netflixin omaa tuotantoa vaan Foxin ja löytyy nykyään Disneyn puolelta. Hemlock Grovehan kyllä löytyy vielä Netflixistä ainakin meikäläisellä.
   
 13. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 585
  Saadut tykkäykset:
  215
  Ainoat levyt jotka mulla on "hapantuneet" käsiin ovat olleet meksikossa tehtyjä HD DVD -levyjä. Ne ovat siis ihan oikeasti pilaantuneet eivätkä toistu. Galacticaa tuli katsottua DVD -levyiltä just viime kuussa.. Ei niitä DVD-lättyjä sen aikaisine digitaaliefekteineen tosin 50" töllöä suuremmalta ruudulta viitsi katsoa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2021
 14. Liekinheitin

  Liekinheitin Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 525
  Saadut tykkäykset:
  87
  Ei kyllä ole omallekaan kohdalle mitään happamuutta koskaan ole sattunut. Toki dvd-soitin ei evälttämättä joka levyä lue, mutta vika niissäkin on joka kerta ollut laitteessa. Pioneerin vanhus ei aina enää jaksa.
   
 15. lahkonen

  lahkonen Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  648
  Saadut tykkäykset:
  33
  Fyysinen levy on luonnollisesti nyt jo muinaisjäänne, mutta koska audiopuolella vinyyli teki aika ison retropaluun, on oletettavaa että siellä myös cd tulee ainakin hetkellisesti isommin takaisin. Samaa ounastelen fyysisen elokuvatallenteen osalta, voihan se joskus 10-15 vuoden kuluttua olla siistiä hankkia taas räkki täyteen laitteita, joilla voi kuunnella ja katsella levyiltä asioita. Mutta mitään tarvetta sille ei luultavasti ole ainakaan 95% Suomen maantieteellisellä alueella, kun 5,6 tai vaikka 7g-yhteydet + kuituverkot pystyvät vaivatta näyttämään tarkempaa kuvaa kuin 25 vuotta vanhalla Blu Ray -levyllä on tallessa. Esineiden keräily on asia erikseen ja vaikken sitä itse harrastakaan, niin ymmärrän toki sen näkökulman hyvin. Kyllähän sitä ihmiset edelleen saattavat kerätä hyllyihinsä jotain niinkin käsittämätöntä kuin painettuja kirjoja.
   
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 617
  Saadut tykkäykset:
  523
  Killing S4 on Netflixin, joka taputteli sarjan maaliin AMC:n keskeytettyä tuotannon.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Killing_(season_4)

  Just nyt yritin hakea nimellä Netflixistä mobiiliappissa, eikä löydy. Ei ole käytössä mitään VPN, joten pitäisi näkyä kotimaan valikoima.

  EDIT: outoa, Netflixin sisäinen haku ei löydä tuota, mutta selain löytää ja olisi mahdollista katsoa. https://www.netflix.com/title/70242310
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2021
 17. vps358

  vps358 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 747
  Saadut tykkäykset:
  481
  Joka sekään ei oikeastaan riitä, 25-30 olisi paree, kun pätkii se nopeus välillä kuitennii...

  Ja josset lataa niitä ostamiasi leffoja omaan tallennustilaasi sieltä i-kaupasta, niin silloin voit sanoa niille hei hei kun omppu päättää jårjestellä tallenteitaan ja poistaa ne valikoimasta.

  Eli bitin on syytä edelleen olla ns. "kotona", oli se sitten Omenakaupan valikoimissa tai erillisellä optisella levyllä.

  T: Vesku
   
 18. testudo80

  testudo80 Käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  643
  Saadut tykkäykset:
  33
  Uskokaa huviksenne, Apple on maailman luotettavin yritys mitä tulee sovelluksiin ja digitaaliseen sisältöön. Minulla on ollut videokurssia, kirjaa, audiokirjaa, musiikkia, elokuvaa ja sovellusta. Vuosia, vuosia, vuosia... ja uskokaa, kaikki on tallessa ja on sitä vielä loppu elämäni.

  Muuan Die Hard 1 on pomppinut Storessa edes takas ja vaihtanut siinä välissä HD formaattia NeljäKooksi... kas kummaa AINA omassa kirjastossa (Library) ovat nuo leffat säilyneet, vaikka en ole niitä edes omalle koneelle ladannut ja miksi lataisinkaan kun kaikki ovat ladattuina aina vain HD laatua.

  Apple TV 4K niin ikään on striimaus boksi, paras mitä rahalla saa, sen laatu on jäätävä. Tänään aion mennä saunaan työviikon jälkeen ja korkata Ananas Jaffan. Arvaatteko mitä sitten? Kyllä... Batman / Justice League fanina 4 tuntia kiinnostavaa sisältöä tarjolla, eikä kuvan mittasuhteet 4:3 enää haittaa. Kiva vain että on 2 eri versiota "samasta elokuvasta". Ja vielä mitä???

  Tilaan tuon elokuvan sängyllä makoillen, Apple TV sovellus auki "klikkaus 1" ... Justice League Snyder Cut kuvake näyttää houkuttelevalta, sisällä on lämmin - ulkona hirvittävä sää, kylmää, räntää ja kovaa tuulta, vaakatasossa. "Klikkaus 2" Justice League kuvaketta. "Klikkaus 3" osta elokuva... ja kas kummaa näin alkaa minun upea viikonloppuni, Digi-kotiteatterissani. Rakkaat toverit, leffafriikit... kannattaa panostaa omaan katselutilaan. Digitaalisuus on todella helppoa ja nopeaa. Siinä säästää rahaa ja hermoja.

  (vaikkakin on todettava että JL on super kallis, 17 €, useinmiten ostan vain 5-6 € elokuvia, mutta kehityskeskustelut menivät hyvin ja minulla on vakituinen työsopimus, joten palkitsen itseni, olen tyytyväinen designiin ja elämä on ihan ok)

  ...

  Huom. otan kommentteja vastaan myös Digi-kotiteatteristani... nyt esim. kaiuttimet haukuttu muovisiksi, subbari pikku miniksi, apple tv 4k matopurkiksi, oled kuvaa huonommaksi kuin 10 vuotta vanhan LCD teeveen kuvaa... villamatto kuulemma lähes homeessa, pimennysverhot rumat, tasot ylihintaista halpis puu paskaa ja sitä rataa... oliko säkkituolikin kusen värinen safari ja näin.

  Kehitysehdotuksia... ainiin leffahyllyä en muuten tarvitse lainkaan eli tilaa on kehittää.
   
 19. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 975
  Saadut tykkäykset:
  894
  Tässä on nyt ehkä kuitenkin se ydin.

  En tarkoita dissata sanoessani, että "digi-kotiteatterisi" on plazalaisten silmin normaali olohuone. Se on askel parempaan kuin kännykän ruudulta katselu, mutta ei vielä lähelläkään dedikoitua tinkimätöntä kotiteatteritilaa, missä aikaansa viettävät plazan todelliset kriittiset katselijat, ultimaattiset kultasilmät ja kultakorvat.

  Mutta siis ihan mukiinmenevä olkkarisetti, jolla on sen rajoitteet ja jolle varmasti riittää vähän heikompikin striimilähde.
   
  jussi28 tykkää tästä.
 20. testudo80

  testudo80 Käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  643
  Saadut tykkäykset:
  33
  OLED - - - - - HDMI 2.1 - - - - - Apple TV 4K - - - - - fyysinen piuha 0,5 m - - - - - modeemi 5 Ghz 200 Mbt/s valokuitu

  Kuva referenssitason 4K UHD Blu-ray-soittimen tasolla. Ainiin ja ei mitään pätkimistä. 45 megaa riittää huippulaatuiseen 4K:hon.