Oma talous kuntoon!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Pazze, 17.02.2008.

 1. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sampopankista itse copy&pastean kerran kuussa kahdessa tiedot. Kun käyttää enimmäkseen pankkikorttia, niin saa kaikki menot listoille.
   
 2. Lare

  Lare Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.09.2001
  Viestejä:
  1 364
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aijaa, ei ole vielä ilmeisintä vinkkiä elämään annettu:
  Kannattaa tienata enemmän rahaa.
  Elintasoaan ja -laatuaan voi nostaa kun valinnanvara kasvaa (ja verotuloilla hyödyttää yhteiskuntaakin) eikä tarvitse kitsastella joka asiassa.
   
 3. hmv

  hmv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pari vinkkiä lisää:

  Ota oma ostoskassi/reppu/rinkka mukaan kauppaan, älä osta kaupan kallista muovipussia. Jos roskapusseja tarvitset, niin niitä saa halvemmallakin.

  Älä heitä ruokaa roskikseen. Eli, älä osta liikaa ruokaa.

  Paitsi säästöä, näistä vinkeistä on myös hyötyä ympäristölle, joten rikastuessaan voi tuntea itsensä myös paremmaksi ihmiseksi. :D
   
 4. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  117
  On tuolla edellä pari postausta, jossa on puhuttu lisätulojen hankkimisesta. Ainakin pullonkeräys ja indeksikorotuksia suuremmat itse neuvotellut palkankorotukset on mainittu. Mutta olet oikeassa, oman talouden saa kuntoon jos tosiaan saa tienattua enemmän mutta pystyy pitämään kulutuksensa entisissä rajoissa. Opiskelijalle lisätulot yleensä merkitsevät työpaikan hankkimista, missä tietysti on vaarana valmistumisen viivästyminen. Koulutettu henkilö saa usein enenmmän palkkaa kuin opiskelija, joten tuossa on pieni riski. Lisätäkö kulutusta nyt, vai odottaako vielä hetken...

  Itse olen ottanut kangaskassin mukaan kauppareissuille jo vuosia. Säästyneen muovikassin hinnan lisäksi tässä on se hyvä puoli, että kaupasta tulee ostettua vähemmän sillä yritän mahdollismman tarkkaan pitää ostokset sellaisina, että saan ne mahdutettua mukanani olevaan kassiin. Tämä toimii siis viikolla kun on tarve täydentää tuoretuotteita, viikonloppuisin tulee sitten haettua enemmän ja isompia tavaroita. Ja kyllä niitä roskapussiksi kelpaavia muovipusseja tuntuu riittävän, vaikka niitä ei juurikaan itse osta.
   
 5. JaniH

  JaniH Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.08.2000
  Viestejä:
  6 723
  Saadut tykkäykset:
  15
  Leipiä ja muita tuotteita saa edullisesti tehtaanmyymälöistä, joista voi hakea kerralla pakkasen täyteen.

  Heräteostoksilta voi välttyä ottamalla kauppaan mukaan tarkalleen vain tarvittavan summan käteistä.
   
 6. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pienoisen ja tavallaan teoreettisen säästön saa myös Visalla kikkailemalla. Eli jos maksaa kaikki ostokset aina Visalla, niin näin nuo rahat ovat tuon ajan tilillä kasvamassa korkoa, Visan vuosimaksu toki syö tämän edun, mutta jos Visaa nyt kuitenkin tarvitsee. Vuositasolla näin saa n. 4kk ajan käyttövaroista ylimääräistä korkoa verrattuna pankkikortilla maksamiseen, nykyisellä korkotasolla esim. 1000 euron kuukausittaisilla maksuilla puhutaan kuitenkin vain muutamasta eurosta (Visan vuosimaksut kuitenkin kymmeniä euroja), mutta rahaa se on tuokin ;)

  Huonelämpötilaa jos laskee muutaman asteen, niin tästä tulee jo vuositasolla suuri säästö (kaukolämpötaloissa ei kummoista) ja jos ei ole päivisin kotona, niin lämpötilaa voi tällöin laskea vielä muutaman asteen, sähkölaitteet kannattaa myös sammuttaa kun niitä ei käytä. Lehdet voi aina lukea kirjastossa ja Iltiksen kahvilassa, jos ostaa iltapäivälehden päivittäin, niin kahvilassa lukiessa säästää lähes 500 euroa vuodessa.

  Talvisin roskiksen tyhjennysfrekvenssiä kannattaa kasvattaa jos ei asu kovin lämpimässä, näin vuodessa säästää joitakin kymppejä.
   
 7. Scorpius

  Scorpius Surfing on Sinewaves

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  889
  Saadut tykkäykset:
  4
  Aivan loistava ketju! Lisätään pökköjä pesään, tässä minun paras säästövinkkini millä säästetään tässä taloudessa helposti 50€ kuussa = 600€ vuodessa (!)

  Osta punaista eli -50% lihaa/elintarvikkeita. Toki tämä edellyttää sitä että sinulla on iso pakastin, ja mitä isompi, sitä parempi. Eli monissa kaupoissa hinnoitellaan kohta "vanhaksi" menevä safka -50% ja nämä kaupat kannattaa pistää mieleen. Meillä on tuossa muutaman kilsan päässä K-market missä on lihahyllyn päässä -50% lihalle/kanalle/eineksille oma hylly ja kyllä sitä on käytetty erittäin ahkeraan. Maksimaalisen hyödyn saa irti kun tekee normi kauppareissun ohella viimeinen päivämäärä tarkistuksen esim kanall tai jauhelihalle; usein samantyyppisissä pakkauksissa on sama päivämäärä. Pistä tämä päivämäärä mieleen ja tule sitä päivää edellisenä päivänä kärkkymään tarjouksia siinä 14 pintaan! (okei, kellonaika dramatisoitu. Ei ne -50% tuotteet käsisistä mene, koska suomella menee lujaa eikä ihmiset halua "vajota alas" ja ostaa tarjouslihaa. Itse meen kauppaan n. klo 16:30 -18 jolloin lihaa löytyy vielä riittävät kasat.)

  Esim kanan ohuen ohuet leikkeet 10€ kilo -> 5€ kilo
  jauheliha 5-7€ kilo -> 2.5 -3.5€ kilo

  Ja pakkasessahan tämä liha säilyy helvetin pitkään, ~viikkoja ellei muutama kuukausikin. Meillä lihaa menee sen verran että ~2kg satsi menee viikossa joten ei se siellä pakkasessa kuitenkaan loju pitkään.

  Niinja lihan/kanan saa helposti tunnissa sulatettua kun ottaa kaman paketistaan, laittaa pakastepussiin, täyttää lavuaaria lämpimällä vedellä, pistää korkin ja tunkaisee pussin sinne siten että se uppoaa kokonaan. :naminami:
   
 8. memahyv

  memahyv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.11.2001
  Viestejä:
  272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muiden perseellä on mahtava laskea mäkeä! Liittoon kuulumisessa on kyse myös solidaarisuudesta (nykynuorille vieras sana?). Se on hyvä laskea "säästöjä" liittoon kuulumattomuudella (yo lainaus on parhaasta päästä). Samalla unohdetaan ketkä ovat neuvotelleet vuosilomat, pekkaset, äitiys-/isyysvapaat jne.


  Säästövinkki: kaikki vakuutukset kannattaa irtisanoa. "Eihän minulle mitään satu, minua ei voida edes irtisanoa laittomasti..." Säästö voi olla satasia vuodessa!
   
 9. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, ja huvittavaa on myös tuo 'toverit' vähättelevästi. Onneksi noita pazzeja on vähemmän kuin tovereita.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  tämä tosiaan on paikka, jossa säästää ja paljon. Ongelma vaan on, että kaikki kaupat eivät tätä hinnoittelua harrasta ja ne jotka harrastavat, saattavat hinnoitella tuotteet eri aikaan.

  esim tapiolassa k-kauppa taitaa hinnoitella tuotteet puoleen hintaan vasta iltapäivällä tai illalla. sen sijaan duunin vieressä oleva siwa aloittaa homman jo aamulla. Siten on täysin kauppa/tapauskohtaista milloin näitä -50% tuotteita kannattaa / pitää kytätä.

  muutama muu juttu, jossa säästää:

  - Ei valmisruokia. Riippumatta siitä onko tuote puolivalmis tai täysin valmis, se maksaa enemmän. Itse tekemällä säästää vuositasolla hirvittävästi ja saa tuorempaa tavaraa josta tietää kaikki ainesosat

  - Lidl. Erityisesti mehut, leikkeleet, lihat, juustot ja limut. Pakasteessa laadukasta tavaraa paljon. Auton jos omistaa niin kerran kuukaudessa voi ostaa hirvittävän kasan tavaraa.

  - Auto. Itse en edes omista, mutta jos omistaisin, niin ei välttis olisi pakko ajaa suurella ja kaliilla, joka kuluttaa paljon. Jos auton omistaa, voi miettiä miten matkoja yhdistää. Jokaista maitopurkkia ei tarvitse hakea omalla automatkalla ja duunista tullessa voi käydä kuntoilemassa eikä niin että menee kodin kautta.

  -Alkoholi ravintoloissa. Annos per 1-1.5h pitää yllä ihan mukavaa humalaa, ilman että menee örveltämiseksi. Pohjille sen verran tavaraa kun haluaa kännissä olla ja ravintolassa pitää tämän tason. Itse tulee usein otettua juoma + vesi kerralla, jotta ei tule kiskottua alkoholia hirveään tahtiin.

  - Tili tehdään ostaessa. Yllättävän monessa asiassa voi yrittää tinkiä ja aika monessa asiassa voi saada merkittävääkin alennusta.

  Bonusjärjestelmistä olen sitä mieltä, että vuositasolla säästöt ovat oikeastaan täysin hyödyttömiä. Jotta bonuksista saisi todella suurta hyötyä, pitäisi kaikki keskittää yhteen paikkaan. Jos keskittää yhteen paikkkaan, ei todellakaan saa halvinta. Esim on ihan kiva, että vakuutuksesta saa 1% bonusta, mutta mitä väliä jos vakuutusyhtiö maksaa 3% enemmän kun toinen. Safkassa taas jos suosii vain yhtä kauppaa, saa bonusta, mutta missaa kaikki muut tarjoukset ja bonukset valuu täysin hukkaan.

  Bonuksista on imo lähinnä hyöytyä jos:

  1) Ei jaksa kilpailuttaa mitään. Tällöin bonukset takaavat edes jollakin tasolla alennusta

  2) Jos asioi aina esim. lähikaupassa ja tietää että ei jaksa / pääse käymään muualla. Tällöin bonus tuo selkeää hyötyä.

  3) Yksittäiset edut on välillä aika suuria. Esim. stockalta saa pari kertaa vuodessa kaikesta -10%. S ryhmällä on välillä tuplabonuskuukausia jolloin jos ostaa vaikka sohvan iskusta, siitä saa normialennuksen + 10% bonusta + 10% kaikista pois jota ostaa s-paikoista sen kuukauden aikana. K-ryhmällä yksittäisedut voi olla todella monia kymmeniä prosenttejä yksittäistä tuotteesta. Kyttäämällä tällaisia yksittäisiä juttuja, voi säästää kerralla todella monia satoja euroja, joka on paljon enemmän kuin bonukset yhteensä.
   
 11. KinZZa

  KinZZa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.12.2005
  Viestejä:
  705
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyviä vinkkejä kyllä. Tuo valmisruoan kalleus on tullut kyllä kanssa huomattua. Työaikojen vuoksi pitää itselleen yleensä kiirettä tekosyynä sille, ettei ehdi muuta syömään. Taloudellisintahan tässäkin tilanteessa olisi valmistaa isoja annoksia, joita syödä useampana päivänä.

  Isku ei taida enää kuulua S-ryhmään.
   
 12. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  117
  Ketjun otsikko on 'Oma talous kuntoon', eivätkä solidaarisuus ja säästäminen liity toisiinsa. Paitsi tietysti silloin, jos joku voi kertoa vinkin jolla osoittaa solidaarisuutta ja samalla säästää. Eikä meidän tarvitse mennä tässä ketjussa siihen, että muistellaan menneitä ja ollaan kiitollisuudenvelassa kaikille aina suurlakkoon osallistuneista lähtien. Kyllä kai kaikki tietävät, että paljon hyvää ovat ammattiliitot hommanneet duunareille (tämä siis laajasti koskien kaikkia palkansaajia, ettei nyt tule taas käytettyä 'alentavaa' termiä), ja toivon että kaikki 'pazzet' ymmärtävät esim. työehtosopimusten yleissitovuuden merkityksen. Nyt kuitenkin säästetään, jolloin vapaamatkustaminenkin voi tulla kyseeseen jos se vain on laillisuuden puitteissa mahdollista. Enkä sitä kiellä ollenkaan, että onhan se hyvä että joku maksaa jäsenmaksuja ja huolehtii aktiivisesti myös minun eduistani. Mutta yhä edelleen, jos ammattiliittojen asemasta ja niihin kuulumisesta halutaan keskustella, niin tehdään se toisessa ketjussa. Tässä ketjussa puhutaan säästämisestä ja jättämällä ammattiliiton jäsenmaksut pois tai korvaamalla ne työttömyyskassan jäsennyydellä, säästää selvää riihikuivaa rahaa.

  Hyvin huomattu, sillä 'toverit' oli tarkoitettukin humoristiseksi heitoksi. Toisaalta, kuka voi kieltää ammattiyhdistysliikkeen historiallista taustaa ja poliittisia kytkentöjä, eli ei tuo 'toveri' nyt ihan kamalan väärin ollut sanottu.

  Totta. Eihän vakuutuksia kannata maksaa, jos tietää että mitään ei tapahdu. Tosin harva meistä tietää varmaksi ja siksi niitä otetaan. No sekin on jokaisen omassa harkinnassa, pakollisia vakuutuksia on kuitenkin aika vähän.
   
 13. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  117
  Totta. Jos s-bonuksien kartuttaminen kiinnostaa huonekaluostoissa, kannattaa nykyään keskittää ostokset Maskun Kalustetaloon.
   
 14. sakali

  sakali Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  1
  Yleisesti ottaen vakuutuksia ei kannata ottaa. Vakuutusyhtiön kannalta vakuutusmaksut ovat aina suurempia kuin vakuutuskorvaukset. Yksittäisen ihmisen kohdalla tilanne pitkässä juoksussa " koko elämän aikana" on todennäköisesti sama eli vakuuttaminen ei ole kannattavaa. Tosin vahingon sattuessa pitää sitten oman pers´taskun kestää.
   
 15. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuo ei ole edelleenkään päde meihin kaikkiin. Joillekin ammattiliitosta eroaminen voi tuottaa taloudellista hyötyä, kun taas monelle meistä siihen kuuluminen tuo enemmän taloudellista hyötyä kuin työttömyyskassaan kuuluminen.
   
 16. code.666.

  code.666. Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.04.2003
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  1
  Lisäksi liiton maksut saa verotuksessa takaisin, joten mikä mahtaa olla Pazzan ongelma taas?
   
 17. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  117
  Totta, jäi taas vääntämättä rautalangasta. Ja tässä kun puhutaan oman talouden kuntoonsaattamisesta, niin pienituloisille tuo on tärkeämpi pointti.

  Saako ne kaikki takaisin, vai voiko ne vähentää verotettavasta tulosta?
   
 18. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  Sinä elitistisen elokuvamaun omaava kansalainen, hyödynnä kirjastojen dvd-valikoimia! Tiedän kyllä kuinka mukavaa on päästä pätemään ja esitellä vieraille Tarkovskia ja Bergmania pursuavaa dvd-hyllyä, mutta et sinä sitä taidesontaa kuitenkaan jaksa toista kertaa katsoa. Kunhan ajatukseen tottuu niin huomaat, että kaikkea ei tarvitsekaan omistaa. Kirjastoista nuo ovat lähes aina saatavilla, sillä ei niitä oikeasti kukaan lainaile.
   
 19. hmv

  hmv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei-elitistit puolestaan voivat joko A) vuokrata leffansa tai B) ostaa kaupan alelaarista, ja myydä katselun jälkeen esim. huuto.netissä.

  Eihän sitä sontaa kuitenkaan jaksa uudestaan katsoa.
   
 20. Scorpius

  Scorpius Surfing on Sinewaves

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  889
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nooooooo, Aslakki on mun apaja! ;) Ja siwa...hmm et kai meinaa Otiksen siwaa..et kai sinäkin ole töissä otaniemen v... :D

  Itse kuulun muuten TEK:iin joka maksaa muistaakseni 280e vuodessa..mitä muut tekkiläiset on mieltä kandeeko olla?