Oma talous kuntoon!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Pazze, 17.02.2008.

 1. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  118
  Se on totta, isoja kertasääsökohteita on vähän. Tosin kyllähän noita on jo löytynyt, kuten esim. nepan mainitsemat vakuutusmaksut. Oletettavasti tuollaisiin bonuksiin vaaditaan jo melkoinen asuntolaina tai sitten vielä isommat talletukset.

  Ei mennä tässä ketjussa pidemmälle keskustelusta ay-liikkeen tarpeellisuudesta tai sen mahdollisuuksista vaikuttaa yksittäisen työnantajan päätöksiin nyky-Suomessa. Vaikka suomalaisten enemmistö (70%:a) on ammatillisesti järjestäytyneitä, toisi työttömyyskassan jäsennyys monelle meistä tarvittavan turvan. Eli eroamalla liitosta ja liittymällä työttömyyskassaan säästää sievoisen summan vuodessa. Jäsenmaksut taitavat olla liitosta riippuen luokkaa 1-2 %:a palkasta (joka tosiaan sitten huomioidaan verotuksessa), mutta kyllä siitä suurempi summa tulee maksettavaksi kuin työttömyyskassan jäsenyydestä, joka taitaa olla 67 €/vuosi. Itse en ole ammattiliittoon ikinä kuulunut, sillä kyllä tovereiden taistelemat edut ja korotukset napsahtavat myös minulle. Tosin itse olen tähän saakka neuvotellut työnantajan kanssa yleensä selkeästi parempia korotuksia... Ja jos jotain kiinnostaa tämä säästövinkki, niin esim. täältä saa lisätietoja http://www.ytk.fi/.

  Mutta pitäydytään jatkossa säästövinkeissä, muu keskustelu niille varattuihin ketjuihin.
   
 2. Harry

  Harry Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 903
  Saadut tykkäykset:
  7
  Minä maksan 1% jäsenmaksua tilistäni, josta paikallinen yhdistys saa 0,1%. Tällä 0,1% edulla jo saan sellaisia etuja käyttööni ilmaiseksi,että eroaminen ei ole käynyt edes mielessäni. Eduista mainittakoon esim. kesämökin käyttö rajattomasti jos se ei ole varattuna ja se useimmin ei ole.

  Pazze on silti älyttömän kiva!
   
 3. marko

  marko Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 760
  Saadut tykkäykset:
  14

  Verrattaessa ammattiliiton ja "loimaan kassan" jäsenmaksuja niin mennään metsään niin, että pölähtää. Verrataan ennemmin keskenään niitä palveluja joita nämä tarjoavat. Ammattiliittojen ylläpitämien työttömyyskassojen jäsenmaksut eivät ole 1-2%, vaan kassasta riippuen arviolta 0.30-0.50% veronalaisesta palkkatulosta. Oman alan kassan jäsenmaksu on muistaakseni 0.30%.


  Tarkan markan, tai nykyään euron kuluttaja laskee tarkasti kumpi on oikeasti edullinen "loimaan kassa" vai ammattiliiton työttömyyskassa. Pienituloisella tuo ammattiliiton ylläpitämän työttömyyskassan jäsenmaksu on todennäköisesti pienempi kuin "loimaan kassan", vaikka ero ei välttämättä ole kovinkaan suuri. Mutta automaattisesti ytk ei ole edullisin. Yleensä liityttäessä ammattiliiton paikallisosaston jäseneksi liitytään samalla myös työttömyyskassan jäseneksi, jollei jäsen sitä erikseen kiellä.
   
 4. Peter71

  Peter71 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2003
  Viestejä:
  155
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kesällä & syksyllä voi poimia marjoja & sieniä omaan käyttöön + myyntiin.
  (Asuinpaikka tietysti tuon myyntibisneksen kannalta aika oleellinen pointti)

  Muutama rivi tuosta AY/Loimaanliitto asiasta:
  AY-liikkeeseen kannattaa kuulua, jos ei halua/pysty esim. epäselvässä irtisanomistilanteessa itse palkata lakimiestä asioitaan hoitamaan. On turha juosta poliisilaitokselle rikosilmoitusta tekemään jos pomo on ilmoittanut sinulle aamulla, että kravattisi on vääränvärinen, saat lähteä talosta! (Työlaki kun sattuu olemaan eri kuin rikoslaki, mutta tämänhän kaikki jo tiesivätkin.)

  Muuten liittojen voima on Suomesa tällä hetkellä aika heikko. Tämän uskallan sanoa varaluottamusmihenä jo vuosia toimineena. Esim. nykyinen Erton noudattama TES tarjoaa paikallisen sopimisen myötä työnantajalle mahdollisuuden kikkailla "yhdessä sovittavat" paikalliset korotuserät aina itselleen edullisimmiksi. Eli jos paikallisen korotuserän suuruus on vaikkapa 0,7-1,2%, työnantaja voi ilmoittaa, että se maksaa yhdelle työntekijälle tuon 1,2% ja lopuille 400:lle 0% ja silti TES toteutuu! - Kuullostaa uskomattomalta, mutta niin se vaan menee. Tilanne on vastaava kuin YT-neuvotteluissa: Yksimielisyyteen ei neuvotteluosapuolten tarvitse päästä - Kunhan vähän neuvotellaan ja silti lakia on noudatettu! Sitäkään eivät liitot ääneen halua sanoa, että viime kädessä työnantajalla on tulkintaoikeus TESiin eli se voi tulkita sitä viime kädessä aina itselleen edullisemmalla tavalla.
   
 5. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on myös Excelissä ja voi sanoa että naurettavan tarkka. Aloin pitämään tuota jo -95, joten siitä voi seurata opiskeluajanmenot ja miten ovat muuttuneet nyykaikaan. Jos haluaa taas suunnitella tulevaa taloutta, niin sinne voi myös syötellä rivejä ennalta, jolloin ne ovat arvioita tulevasta. Kaikki lehtien ja vakuutuksien maksut kun eivät tule yllätyksenä vaan aina samaan aikaan vuodesta. Itsellä tuo ei enää niin nuukailuun ole, mutta tuo esim. auton todelliset kulut on siitä hyvä nähdä. Arvioin siitä myös kuinka paljon kestää asuntolainaa ottaa. Rivejä siinä alkaa olla tuhansia, mutta hyvin pyörii vielä OpenOfficella ja XP3200+:lla. Samoin siitä näkee vähän naurettavankin rahankäytön, viime vuonna nimittäin meni 4000e liikuntaharrastusvälineisiin, ja 50e uusiin vaatteisiin...

  Uusinta uutta ei kannata ostaa, huuto.netti ja vastaavat toimivat hyvin. Samoin mitä olen kierrellyt, niin joissain kierrätyskeskuksessa on ihan hyviä kamoja. Samoin kannattaa tsekata vasta avattu KuinOma.com, ja jos itsellä on harrastusvälineitä tai muutakin sellaista mitä ei itse usein tarvi, mutta on tullut ostettua niin sinne tarjoumalla vuokralle, saa pientä lisätienestiä. Niillä rahoilla voi puolestaan ostaa huuto.netistä jotain muuta jonka tietää käyvän kaupaksi KuinOmassa ja siitä taas pientä tiliä tekemään. Ja se samalla säästää luontoakin.
   
 6. Rooky

  Rooky Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.06.2004
  Viestejä:
  3 723
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ekoteoista siirrytään hyväntekeväisyyteen. On erityisen arvokasta laittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, esim. kauppojen edessä lipaskeräilyyn tai vastaanlaisiin, mutta näitäkin on jos jonkinmoisia ja kyllähän niihinkin jokusen 10€ saa tuhlattua.

  No toinen keino onkin laittaa vanhat vaatteensa UFFin keräykseen, josta sitten joidenkin järjestöjen kautta menee jonkinlainen rojalti hyväntekeväisyyteen. Tällöin sitä ehkä voi puhtaalla omalla tunnolla vähentää lipaskeräyksiin pantavaa rahaa.

  Hyväntekeväisyys on hyvä asia, mutta niitä on niin paljon. Aina en edes tiedä mihin sitä rahansa laittaa. UFF on ainakin helppo ja arvokas keino myös, eikä periaatteessa maksa mitään, koska rättejä niistä vanhoista vaatteista kuitenkin tehtäisiin.
   
 7. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varmaan pitää taulukko tehdä uusiksi, koska tämän hetkinen muoto on sekavan oloinen. Menin aikajanan laittamaan vaakasuuntaan, mikä teki taulukosta vaikean seurattavan. Työkaverikin on pyydellyt taulukkoa itselleen, joten pitää se varmaan ottaa työnalle piakkoin.

  Lyhyesti taulukkoon syötetään tiedot sellaisella jaottelulla kuin ne itse haluaa. Minulla esimerkiksi pääryhminä tulot, asumismenot, muut pakolliset, auto, harrastukset, Ruoka, Viinat ja sekalaiset. Nämä sitten jaettua niin pieniin osiin kuin itse tuntuu sopivalta tarkempaa tarkastelua varten. Pääryhmistä sitten lasketaan kuukausittain summat ja summista kumulatiiviset summat. Kumulatiivisista summista tulee sitten käyrä, joista näkee miten paljon on mihinkin kuluttanut ja miten siihen kuluttaminen on muuttunut ajan suhteen. Lisäksi taulukko laskee tilin saldon ja sen muutoksen sekä tekee niistä käyrän trendiviivoineen.

  Helppo tuo on tehdä itsekkin.
   
 8. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 967
  Saadut tykkäykset:
  118
  Vaikka valikoima onkin pieni, tästä linkistä saattaa olla myös apua kun yrittää saada omaa talouttaan kuntoon! http://www.halvat.org/

  Onko kukaan muuten törmännyt selvitykseen, jossa vertailtaisiin eri kauppojen bonusjärjestelmiä? Olisi kiva tietää, että kannattaako ostokset keskittää vai ei. Perstuntuma on, että S-ryhmän järjestelmä on parempi, mutta eipä tuosta ole tutkittua tietoa silmiini osunut. Tosin erikoistarjoukset kannattaa varmaan hyödyntää riippumatta siitä, mihin ketjuun liike kuuluu.
   
 9. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ostokset kannattaa keskittää vain yhteen ketjuun. Usein bensa ja ruokaostoksista syntyy bonusta vuositasolla jo pari kolme sataa.

  Kannattaa myös huomioida se että joillakin bensa-asemilla saa alennusta pari centtiä litralta maksettaessa kyseisen firman (esim. shell) kortilla ja sitten siihen vielä päälle esim. s-bonukset. Joiltakin huoltamoilta saa alennusta myös jos kuuluu esim. johonkin AY-liikkeeseen tai vastaavaan. :)
   
 10. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Oman epätieteellisen tutkimuksen mukaan S-Ryhmän Bonus on paljon K-ryhmän Plussaa parempi. Mutta Plussa-kortin erikoistarjoukset ovat parempia. On myös vaikea arvioida onko tavaroiden hinnoissa eroa K-kaupan ja S-kaupan välillä.

  Mutta boonusta siis kertyy osuuskaupasta paremmin. Lisäksi S-kortialla maksettaessa saa tänä vuonna 0,5 prosentin maksutapa-alennuksen. Ja jotkut osuuskunnat maksavat myös ylijäämänpalautusta, esimerkiksi Keskimaa maksaa meille toukokuussa viime vuoden ostoksista reilut parisataa euroa takaisin. Olemme siis keskittäneet ostokset osuuskauppaan.
   
 11. sakali

  sakali Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  1
  Yliopistoon kirjoille.

  - VR/matkahuolto: matkat -50%
  - Useimmat sanomalehdet -50%
  - Terveydenhuolto ja hammashoito: yleislääkäri maksutonta; erikoislääkäristä, hammashoidosta tai hammaslääkäristä joutuu maksamaan 3,50 - 6 euroa.
  - lounas: 2,35 euroa
  ym. ym.
   
 12. hmv

  hmv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onhan se S-ryhmän bonusjärjestelmään liittyminen paljon kalliimpaakin (osuusmaksu 100 euroa vs. Plussa-kortin hinta 8,40 euroa), joten syytä onkin saada parempaa bonusta siitä.
   
 13. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuon sata euroa saat takaisin milloin haluat, jos päätät luopua asiakasomistajuudestasi. Kuinkas Plussan kanssa?

  Ja mun ei ainakaan tarvinnut varsinaisesta maksaa tuota sataa euroa, vaan se tavallaan vähennettiin bonuksista. Eli bonuksen alkoivat oikeasti kertyä vasta sadan euron jälkeen.
   
 14. Maky

  Maky Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  ST1 asemilta saa plussakortilla kanta-asiakas alen. 1-2c litra.
   
 15. Onni

  Onni Guest Guest

  Liittynyt:
  07.01.2006
  Viestejä:
  455
  Saadut tykkäykset:
  0
  Neste, ABC yms. joissa saa esim HetiEtu tms. alennusta bensasta, pitävät bensan hintaa yleensä sen 1-2 c korkeammalla kuin muut.:thumbsup:

  Silti tankkaan ABC:lta, koska se korottaa bonusprosenttiani, joka on sen täydet 5 %. Ruoka, bensa, vakuutukset (toistaiseksi) kerryttävät mukavasti bonusta jo tuolla prosentilla.
  Pienemmällä prosentilla ei paljoa säästä.
   
 16. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 073
  Saadut tykkäykset:
  478
  Pesin äsken auton tossa pihalla. Säästy siinäkin reilu 10€.
   
 17. Viipperi

  Viipperi Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.03.2004
  Viestejä:
  1 199
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pesutarvikkeet, vesi ja pesunesteet olivat ilmeisesti ilmaiset vai otitko huomioon jo tuossa "säästöhinnassa". ;)
   
 18. uppiskuppis

  uppiskuppis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuon takia kannattaa pestä työnantajan tiloissa ja mielellään työajalla niin kulut 0€ :rolleyes:
   
 19. Viipperi

  Viipperi Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.03.2004
  Viestejä:
  1 199
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niinpä, tosin kiinni ei kannata jäädä, meilläkin töissä pari neropattia sai pari viikkoa palkatonta kun jäivät kiinni. :D
   
 20. Onni

  Onni Guest Guest

  Liittynyt:
  07.01.2006
  Viestejä:
  455
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli taulukko tehtyä. Hyvä tuli.
  Nyt enää vaikein edessä eli sen täyttämisen muistaminen.

  Taloyhtiössä onneksi painepesuri ja varastosta saa vedet siihen.Hyvä systeemi!
  Nyt kun tulisi vaan plussakelit taas..