ohjeet 5.1-järjestelmän säätämiseen

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana rez, 27.01.2005.

 1. joose

  joose Guest Guest

  Liittynyt:
  09.04.2005
  Viestejä:
  310
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos ei ole selvinnyt, niin Audio Pron päästä voi ruuvata sen "tappiin" saakka koska tapauksessasi vahvari hoitaa jaon ja ei tarvita subbarin jakosuodinta enää "sotkemaan" asioita.

  Jarpeli: En tunne H/K:n sielunelämää, mutta etkö voi siis kytkeä pleikkaria vahvariin ja siitä sit vahvarin outista telkkariin?
   
 2. Tempous

  Tempous Guest Guest

  Liittynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yamaha 667 jossa etukaiuttimet, takakaiuttimet ja keskiääni. En pysty muuttamaan etukaiuttimia small muotoon? Miksi? Koska minulla ei ole subia kytkettynä vai?:hitme:
   
 3. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä.
  Kone paimentaa sinua tekemästä järjetöntä säätöä. Bass Out on ilmeisesti asennossa MAIN?

  Yamahan terveen logiikan mukaan jokin ns. designated-bassontoistaja pitää äänisysteemissä aina olla olemassa.
   
 4. Tempous

  Tempous Guest Guest

  Liittynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oon varmaan puusilmä mutta en löytänyt tuota Bass Out asetusta mistään? Pitää varmaan sit ostaa se subi nopeeta et saa kaikki small asentoon :eek:

  Thanks anyway.
   
 5. steelduck

  steelduck Guest Guest

  Liittynyt:
  27.10.2010
  Viestejä:
  188
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan vaan mielenkiinnosta. Minkä ihmeen takia haluaisit kaiuttimet small asentoon, jos sinulla ei ole subwooferia.

  Small asennon tarkoitus on leikata jostain taajuudesta (crossover asetus) alaspäin bassot pois ja ajaa ne subwooferille, joka osaa homman paremmin kuin pienet kaiuttimet.

  Jos pystyisit laittamaan kaikuttimet small asentoon ilman subbaria, niin leikkaiset vain kaikki matalat bassot pois ja niitä ei kuuluisi ollenkaan, koska ei ole subbaria.

  ts. ilman subbaria niiden pitää olla LARGE asennossa.
   
 6. Tempous

  Tempous Guest Guest

  Liittynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ahaa okei. Eihän siinä sitten mitään. Kiitos selvennyksestä. :D
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 593
  Saadut tykkäykset:
  503
  Löytyykö "BASS/LFE = MAIN/SUB/BOTH"?

  Ja asetukset tosiaan menevät
  small = bassojen uudelleenohjaus jakotaajuudelta edellisen asetuksen mukaan,
  large = ei bassojen uudelleenohjausta,
  eli jos BASS/LFE = MAIN ja muut kuin etukanavat small, kaikki jakotaajuuden alittavat bassot tuutataan etukanaville muista kanavista.

  Jos haluat edelleen ne etukanavienkin bassot jonnekin ohjata, niin sitten on aiheellista hankkia se subbari, vai meinasitko tyhjään liittimeen ne tuutata? Jos tosiaan haluat jakotaajuuden alapuolelle jäävistä bassoista eroon laittamalla etukanavat "small" -asentoon, niin laita subwoofer = ON (vaikka sitä ei oikeasti ole) ja sitten kaikki kaiuttimet "small" ja nauti bassojen puuttumisesta lähes kokonaan.
   
 8. Jolly Roger

  Jolly Roger Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.04.2011
  Viestejä:
  123
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on ehkä oikea ketju tälle (sama viesti myös pelkkää vahvistinta koskevassa ketjussa):

  Denonin AVR-1912 vahvistin saapui talouteen eilen, kuten myös alla mainitut vehkeet:

  - Elac FS 207 A lattiakaiuttimet
  - DLS Flatbox Midi surroundit
  - Pioner BDP 430 Blu ray-soitin

  - Ennestään Humax HDPVR-1000C hd-digiboksi ja Sonyn 40" full hd-tv (n. 4v vanha. Päivitys edessä tässäkin).

  - Subbari ja keskikaiutin hankitaan vähän myöhemmin, joten niiden puutumisesta kuittailuun ei tarvitse tuhlata aikaa.

  Nyt kaipailisin hieman vinkkejä säätöhommiin, että saisin äänet kuulostamaan hyviltä leffoissa sekä musiikissa. Onko tuo Audussey automaattisäätö tie onneen, vai kannattako säätää manuaalisesti?

  Mainittakoon, että tämä on mun ensimmäinen ns. kunnon kotiteatteri kaiken maailman marketti yrjöjen jälkeen. Sen takia on tuo vahvistimen käyttö/säädöt pikkaisen hakemista vielä.

  Jos näillä tiedoilla konkarit osaisivat antaa vinkkejä? Kiitos.
   
 9. Jarzki

  Jarzki Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.07.2007
  Viestejä:
  809
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ole Audyssey automaattisesti tie onneen. Pohjasäädöt voit tehdä sillä, mutta sitten ehdotan, että tarkistat manuaalisesti kaikki ja teet hienosäätöä jos tarvii. Tarkistat siis kaikkien kanavien etäisyydet mittaamalla ja kanavien tasot tarkistat myös, että ovat samat, mutta se ei onnistu ilman mittari kyllä joten ehdotan hankkimaan SPL-mittarin jos sinulla ei sellaista ole. Jakotaajuudetkin kannattaa tarkistaa myös. Audysseyta ei kannata sitten pitää päällä kun on saanu säädöt kohdalleen. Kaikki sen säädöt pois päältä ja sit ei kun kokkeilemaan.

  Ehdotan kuitenkin, että hankit sen keskikaijuttimen ja subbarin niin on paljon mukavampi kattoa leffoja.
   
 10. Joepi

  Joepi Guest Guest

  Liittynyt:
  25.06.2010
  Viestejä:
  46
  Saadut tykkäykset:
  0
  RadioShack Sound Level Meter mistähän tämän kyseisin mittarin saisi nykyään tilattua? Pitäisi saada basso säädettyä kohdalleen muttei omalla puurokorvalla oikein meinaa onnistua.
   
 11. Jasu1

  Jasu1 Guest Guest

  Liittynyt:
  02.07.2007
  Viestejä:
  125
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. Padex

  Padex Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2005
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  0

  Eikö tämän mukaan subbarin taso tule 10 db liian kovalle? Kun tuossa "Kaistakohinat 200-50 Hz"-kohdassa taso on -10 db? Kokeilin pistetaajuuksilla ja kaistakohinoilla. Pistetaajuuksilla mittari näytti enemmän? Vai missasinko jotain, voi olla :)
   
 13. Erikoismies

  Erikoismies Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.10.2009
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaako kukaan kertoa missä menee pieleen asetuksissa vahvistimen(Denon AVR-1910) osalta? On laitettu mikki kuuntelija 1 kohdalle, jotta vahvistin saa tunnistettua kaiuttimet(5.1 järj. subbari on kiinnitetty etukaiuttimien kanssa samaan liitäntään). No saan tehtyä "nauhoituksen", ja pistän elokuvan pyörimään, niin kaikki "puhe" kuuluu elokuvasta takakaiuttimista? Eikö niiden pitäisi kuulua ihan normaalisti etukaiuttimista? Muuton yhteydessä meni aivan sekaisin nämä laitteet. Olisi mahtavaa saada dolby surroundit kuulumaan ihan normaalisti..
   
 14. kasafi

  kasafi Guest Guest

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Väitän subbarin säätämisen onnistuvan kohtuudella korvakuulolta:

  Tärkein väline tähän on sinipyyhkäisy. Suosikkini on 10 - 200 Hz pyyhkäisy, jossa miesääni kertoo taajuuden aina kymmenen hertsin välein.

  Ensimmäinen vaihe on parhaan subbarin paikan valinta. Pyyhkäisy luuppina soimaan ja sitten siirtelemään subia ja kuuntelupaikkaa. Tavoitteena (edit: jyrkkien) vaimentumien ja korostumien - kuminan - minimointi.

  Seuraavassa vaiheessa subbarin (ja vahvarin, jossa etukanavien egujen pitäisi vaikuttaa subbariin jakotaajuuden alta säädettäessä) mahdollisia taajuuskorjauksia käyttäen ja tasoa säätäen pyritään saamaan pyyhkäisy kuulostamaan (edit: (suoralta ja)) yhtä kovalta (edit: (sekä) juuri) jakotaajuuden ala- kuin yläpuolelta((kin)). Siis subbarin taso määritetään vertaamalla etukajarien toistamiin ylempiin bassoihin! Kohinaa ei saa yrittää käyttää.
  (Itse halusin subbarin voimakkuussäätimen tasan puolivälliin ja loppusäädön tein kaukosäätimestä vahvarin subilähtöön. Jos pojanpoika tekee omia säätöjään, saa asetukset helposti palautettua.)

  Vielä viimeistellään subbarin vaihe, mielellään kokonaan AV-vahvarista. Säätämisessä käytetään siniääntä, jonka taajuus osuu jakotaajuudelle. Silloin ääni toistuu sekä subista että pääkajareista. Kun ääni saadaan kuulumaan voimakkaimmillaan, on vaihe säädetty oikein.
  Ensin kokeillaan 180 asteen kääntöä ja lähdetään liikkeelle siitä kumpi on parempi.
  Sitten aletaan säätää subbarin etäisyysviivettä. Aluksi nopeasti, niin että huomaa millä seuduin ääni on vaimakkaimmillaan. Sen jälkeen kelataan edes-takaisin kunnes löydetään mitat, joissa ääni alkaa vaimentua. Esimerkiksi itselläni alle metrin ja yli 2,3 metrin etäisyyssäädöillä 85 Hz testisignaali alkoi vaimentua.
  Lopuksi lasketaan näiden arvojen puoliväli, esimerkkitapauksessani 1,65 metriä, eli 1,6 tai 1,7 m.

  Ja toki sitten voi testata pyyhkäisyt uudelleen, ettei jakotaajuudelle tullut korostumaa.


  Edit: Keskustelun esiintuoma päivänselvä korjaus on se, että suoran vasteen kuuluu korvalla kuunnellen vaimentua taajuuden laskiessa alabassoihin, jostain 200 Hz lähtien. Siksi itse asiassa korvasäätämistä varten pitäisi olla kompensoitu sinipyyhkäisy, joka vastaisi sitä, mihin äänittäjät/masteroijat pyrkivät. Esim alimbia bassokitaran taajuuksia säädetään tuonnostaan niin, että bassokuvio kuulostaa tasapainoiselta ja tasavahvalta, korva herkkyyden muutoksista huolimatta.

  Alkuperäisen ohjeeni vahvuus lienee vaiheen säädössä. Taidan olla oppimiskykyinen. :)
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2012
 15. Mr.Wizard

  Mr.Wizard Guest Guest

  Liittynyt:
  28.07.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaihdoin tuossa kaiuttimet uusiin ja säädin sitten spl mittarilla/hifi dvd/dvdplazan ohje säätöön kaiken taas kohdalleen (vol 0db = ~82db kaikista kajareista).

  Ihmettelin jo säätö vaiheessa kun subista sai vääntää gainia enemmän vs. aiemmat kaiuttimet. Voiko tuo ero johtua siitä että aikaisemmat kaiuttimet oli kovin basso voittoiset ja nytkun on ei niin basso voittoiset niin joutuu subilla kompensoimaan? Näin ainakin itse päättelin kun skobet oli ainoa mitkä vaihtui (toki 5s kauitin tuli lisää).

  Varsinainen ongelma onkin sitten se, että leffoilla subin volume on ok, mutta jos musiikia kuuntelee niin subi on kyllä selvästi liian kuumaksi säädetty. Kuuluu selvästi enemmän subbari kuin aikaisemmin, ehkä jopa vähän häiritsevästi.
  Subin gaini oli aiemmin ehkä klo7 paikkeilla ja nyt joutui siirtämään klo 9:ään. Spl mittarin mukaan vanhoilla säädöillä oli reippaasti alle 80db ääni.

  Ihmetyttää näin iso ero tuossa subin säädössä. Pitääköhän vaan kylmästi vedää skobet 82db ja subbari jonneki 75db.

  Vahvarina Yamaha rx-v559
  subina audio pro sub focus
   
 16. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  2 026
  Saadut tykkäykset:
  17
  Mikä jako subin ja etukaiuttimien välillä, 80Hz? Mitkä ne kaiuttimet on?
  Onko subin vaihe(phase) säädetty oikein? Paikallistuuko subi?
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2012
 17. kasafi

  kasafi Guest Guest

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miltä kuulostaa 10- 200 Hz taajuuspyyhkäisy?

  Muutenkin olisi mielenkiintoista kuulla miten esittämäni kerettiläiset ohjeet (^^^) toimisivat tapauksessasi.
   
 18. Mr.Wizard

  Mr.Wizard Guest Guest

  Liittynyt:
  28.07.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jako on tehty vahvarista ja subista käännetty täysille jakosuodatin. Jako on yamahan default eli tuo 80Hz. Skobet on Ma bx2:t. Testailin tuossa kun skobeja säätelin niin vaiheen jos laittoi 180astetta niin subbarista tuli ~2db vähemmän ääntä kuin jos 0 asteella. Subi ei sinällää huoneessa paikallistu ainoastaan suurempi basson määrä hämää aikaisempaan verrattuna (toki johtuen siitä että gainia sai kääntää enemmän vanhaan verrattuna).

  Ongelmahan luonnollisesti tulee esiin bassovoittoisissa biiseissä ja yleensä vasta kun lisää volumea -30dbstä ylöspäin jos haluaa kuunnella "kovempaa". -30db ja -20db välillä tuntuu subbari saavan jonku hirveen boostin. Toki voi olla että kerrostalo helvetti korostaa paljon. Ei vaan haluis häätöö :D

  Testailin alla olevalla biisillä ja jos antaa äänen mennä direct stereona (-25db volalla) niin db mittarin mukaan äänet pysyy siellä 70dbssä, mutta jos laittaa menemään subbarille matalat niin pyörii siellä 80bd pinnassa maksimi volat.
  http://www.youtube.com/watch?v=OzTWLgNDeys

  //Tuli testattua tämä vielä tässä just. Jos vaihe on 180 astetta niin basso on vaimeaa vs 0 asteella tuntuu soivan kunnolla. Testi äänellä tuo 0 asetus kuulosti oklle.
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2012
 19. kasafi

  kasafi Guest Guest

  Liittynyt:
  23.05.2012
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Subbarin etäisyyssäädöllä voisi vielä hienosäätää vaiheen kohdilleen.
   
 20. Mr.Wizard

  Mr.Wizard Guest Guest

  Liittynyt:
  28.07.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikkien kaiuttimien etäisyydet on säädetty ennen kuin tuli spl mittarilla kalibroitua nuo tasot. Vois kokeilla tuos joku päivä jos pudottais subin gainia vähän. Omakotitalossa ei sinällään häiritsis toi subbarin kovemmalla soiminen mutta kerrostalossa aina vähän huonompi homma.