Esimerkiksi Ultrassa taisi valmistajan ilmoittama teho nousta 750 W:sta 1 000 W:iin. Eli tosiaan ainakin tuo lukema kasvoi 33 %. Teoriassa saadaan tällöin: 10 x LOG(1000/750) = +1,2 dB. Eli käytännössä 1 dB lisää, eli varsin pieni lisäys ihmiskorvan mielestä. Mutta käytännössähän ei välttämättä ole tasalukemista kyse. Ja uusi vahvistin saattaa erota virranantokyvyltään tms., vaihtuihan se aiemmasta BASH:sta nykyiseksi D-luokassa toimivaksi DSP-vahvistimeksi. Voipa siinä olla myös entistä fiksumpi ja nopeampi suojapiiri, joka jo yksinään mahdollistaa desibelin tai pari enemmän. Kenties myös digitaaliset suotimet auttavat tässä. Siis jo samallakin teholla. Tai sitten eivät. Kenties jotain muutakin on samalla pikkuisen muutettu, kenties ei. Elementti on todennäköisesti edelleen sama ja ainakaan kotelon ulkomitat eivät muistaakseni muuttuneet. Vasta käytännön testaus ja mittaus sen paljastaa, näyttipä asia paperilla aivan miltä tahansa. Tuskin kuitenkaan suuresta erosta on kyse.
Okei, puhuimme siis hiukan eri asioista. En puhunut yleisellä tasolla, vaan juuri SVS:n mallisarjan keskinäisistä eroista. Eli paljonko saadaan lisää hönkää siirryttäessä perusmallista plussaan. Speksit: SVS PC12-NSD DSP: 102cm/42cm, 26kg, 400W SVS PC12-Plus DSP: 102cm/42cm, 36kg, 800W Pieniähän nuo erot tuntuvat olevan. Ultraan siirryttäessä tulee kuitenkin jo isompi kotelo, isompi elementti ja vielä lisää tehoa. Tuntuu jotenkin väliinputoajamallilta tämä Plus. Kiinnostaisi muuten tietää mistä tuo 10kg lisää painoa tulee. Joka tapauksessa kotelo ja elementti ovat samankoisia, ainoastaan tehoa on enemmän. Jeh, nämä LCD -näytöt on aika helppo kokea vain gadgetteina, jotka eivät tuo sitten siihen varsinaiseen äänentoistoon mitään lisäarvoa. Tai itse ainakin näen sen, että pelkästään tuon näytön ansiosta voidaan veloittaa 100 taalaa perusmallia enemmän. Mutta näinhän se maailma toimii.
Elementti halkaisijaltaan samankokoinen, mutta muilta osin täysin erilainen. NSD: http://svsound.com/products/drivers/isd3sm.jpg Plus: http://svsound.com/products/drivers/plus12_4/plus12_4_side_150.jpg
Ahaa, tätä en tiennytkään! Tietysti olisi selvinnyt jos olisi kaivanut kunnolla läpi SVS:n sivuja, mutta spekulointia vartenhan nämä keskustelufoorumit ovat. Eli ainoastaan kotelo on samanlainen NSD:ssä ja Plussassa, muuten osat ovat erilaisia.
Tämän kertoo luotettavasti vain mittaukset. Tehon lisäksi saatavaan äänenvoimakkuuteen vaikuttaa elementti sekä kotelon tilavuus ja tyyppi. Kaiutinteknologia on hyvin vakiintunutta. Siinä ei yleensä nähdä suuria kehityshyppäyksiä, vaan lähinnä pieniä parannuksia.
Olisi mukavaa päästä ultra, tai plussa koeajamaan. Tällä hetkellä omistan itse SVS:n uudemman PC12-NSD:n enkä kerrostalokäytössä lähes 20m2 olkkarissa ole löytänyt vielä mitään tarvetta extrapaineelle, vaikka päiväaikaan paljon katsonkin leffoja ja silloin annan tulla kyllä niin että naapurissakin tärisee. Jos tuo zipmanin testissä mitattu 100db @ 20hz ei riitä niin olisi kuulolaite varmaankin ajankohtaisempi hankinta Tietenkin plussa tai ultra voisi, tai ainakin kaiken järjen mukaan pitäisi tuoda lisää tarkkuutta ja parannusta äänenlaatuun yleisesti. Muuta syytä en kyllä noin suurelle harppaukselle hinnassa itse löydä.
Saa kai tähän vastata, vaikka Genelecin mies olenkin? Mistähän tuo 30% tieto on peräisin ja tarkalleen minkä mallien välille sitä luvataan? Sinullahan on ensimmäisen mallisarjan PCi, joten mikä tahansa tämän hetkisistä SVS:n refleksisubbareista on selvä hyppäys parempaan. Helposti 6 - 10 dB lisää hönkää, kun puhutaan Plussasta tai Ultrasta. Plus tai Ultra, siinäpä hankala valinta. Ilman mittauksia voisin heittää arvion, että uusin Plus-sarja on jo hyvin lähellä Ultran suorituskykyä. Tuskin yli 1 - 2 dB eroa maksimipaineissa.
Tervetuloa vaan! Olin tekemässä tätä päivitystä jo vuonna 2009. Vaikka en silloin vielä ratkaisuihin päätynytkään, olin ehtinyt tiedustella Lsoundilta suosituksia ja sain tällaisen vastauksen vuoden 2009 lopulla: Muistin näköjään väärin, hehän lupailivat näemmä 50-75% parannusta metelin määrään mikä on kyllä sen verran runsaasti, että riittää minulle varmasti. Tosin olisi kiva tietää kuinka hihasta tämä arvio on pyörätetty vai perustuuko mittauksiin. Ja tässä suorituskyvyssä kiinnostaa erityisesti tuo aivan alimman sektorin (20-30 Hz) toistokyky koska PCi:n kanssa tämä oli ainoa alue, jolla rajat tulivat vastaan. Joo kyllä tämä nyt betonoi sen, että tuo Ultra rajautuu pois koska tulevaan kuuntelutilaan se on jo melkoinen overkill. Olen hiukan miettinyt jopa Hifimaailman testaamaa, edellisen subini nykyversiota SVS PC12-NSD DSP:tä. Ehkä suurin syy miksi subia päivitin, oli se että PCi:llä tulivat rajat vastaan silloin tällöin joitain tiettyjä blu-ray leffoja katsellessa, missä oli miksattu erittäin kovalla matalia signaaleja, joita subi ei osannut suodattaa pois. PCi:ssä oli Lsoundin mukaan Subsonic -suodin mutta sen toimivuus jätti tuolta osin toivomisen varaa. Tuossa PC12-NSD DSP:ssä on varmasti uudempaa sukupolvea oleva Subsonic + muutkin "limitterit" paremmat, jolloin sen ei pitäisi mennä niin helposti polvilleen? Ja ehkä siitä lähtee vähän enemmän painetta muutenkin kuin vanhasta PCi:stä.
So what? Siinä subin kyljessä on sellainen tasonsäätönuppi, siitä kun ruuvaa vastapäivään, niin subi soi hiljempaa. "Liian tehokkaasta" tai "liian hyvästä" subista en ole kuullut kenenkään vielä valittavan, mutta monet vaihtavat "vielä aikaisemmin ihan riittävältä tuntunutta" subia uuteen muutaman vuoden välein.. Jos rahaa on, niin ota suoraan se ultra, ei tarvitse tulla tänne kyselemään päivitystä 2vuoden päästä uudestaan :naminami:
Word. Autovertaukset on tylsiä, mutta kummasti porukka ostaa autoja, joiden huippunopeus on enemmän kuin Suomen laillinen maksimi 120km/h. Olisiko syynä se, että kulkee paremmpin pienemmilläkin nopeuksilla..?
Nojoo tietysti, jos rahasta ei olisi puutetta niin valinta olisi helppo. Tässä vaan ikävästi tulee ensiasunnon oston yhteydessä kaikkia realiteettejä, jotka pakottavat vetämään rajan johonkin.
Toki, mutta sittenhän perustelu on 'budjetin riittämättömyys', joka on pakko hyväksyä, eikä 'ihan turha ostaa noin isoa tällaiseen huoneeseen', mikä on useissa tapauksissa vain ja ainoastaan typerää. T: BK XLS200 'kun en mä isompaa tartte' entinen omistaja.
Wattitehon tuplaaminen antaa 10db lisää, olet oikeassa. EDIT: Ja p*skat, ei pitäisi kuumeisena kirjoitella, tulee lauottua mitä sattuu. 10db nostaminen edellyttää tietenkin wattitehon kymmenkertaistamista. Tuplaamalla saadaan se kolme db lisää, kuten Groke huomautti.
Ja vielä lisäksi, pitääkö tuota aina edes välttämättä desibeinä ajatella. Esim. 1 kHz:llä 40 fonia on käytännössä sama asia kuin 40 dB, siis ihan ihmiskorvallekin. Mutta 30 Hz:llä tuohon 40 foniin vaaditaan noin 90 dB. Ja 20 Hz:llä jo 100 dB. Eli myös taajuus vaikuttaa suuresti siihen, miten kovana jonkun äänen epälineaarisesti toimivalla kuuloaistillamme koemme. Vaikka dB-mitttari jatkuvasti näyttäisikin samaa lukemaa (kts. equal-loudness contour). Toki se kaikkein yleisin selitys ihmeellisille lukemille varmastikin on, että valmistajien esitteissä ja mainoksissa otetaan varsin laajoja "taiteellisia vapauksia", mitä fysiikan lakeihin, tehoihin, paremmuuksiin jne. tulee. Tosin siinä suhteessa SVS ei varmastikaan ole pahimmasta päästä, pikemminkin päinvastoin. Siellä toisessa päässähän ovat ne yhdistelmälaitteet, joissa on tarra "1100 W!!!", vaikka laitteen takana lukeekin, että koko laitteen tehonkulutus on 25 W. Tosin tuo nyt on niin itsestäänselvyys, ettei moisesta kukaan viitsi rutista.
Eiköhän tuossa LSoundin vastauksessa tarkoiteta äänenpainetta, jolloin 100% lisäys olisi 6 dB, ja 50 - 75% lisäys on noin 3 - 4.5 dB. Itse en päivittäisi subbaria ellei sillä saa vähintään 5-6 dB lisäystä. Vaihto Ultraan tuo keskinbassoilla vähintään tuon verran, ja 16-20 alueella jopa 10 dB lisää. Tuon päivityksen kuulee varmasti, mutta parin dB lisäys voi jäädä melko mitättömäksi parannukseksi. Tämä tietenkin sillä oletuksella että myös muut kaiuttimet kestävät vastaavan äänenvoimakkuuden lisäyksen. Voihan tilanne olla jo nyt vaikka se että pääkaiuttimet ovat säröllä jolloin subbarin päivittäminen ei auta mitään kun pullonkaula onkin muualla.
Juu ei. Kun vahvistimen teho (watteina) tuplataan, niin teoriassa saadaan +3 dB. Kun vahvistimen teho 10-kertaistetaan, niin teoriassa saadaan +10 dB. Käytännössä tuo +10 dB tosin tuntuu ihmisaistein havaittuna jotakunkin siltä kuin koettu äänenvoimakkuus tuplaantuisi. Joku +3dB ei vielä tuplaantumiselta ihmiskorvaan kuulosta. No, ehkäpä jossain ulkoilmakonsertissa & kipurajan tuntumassa voisi asiasta ajatella toisinkinkin. Kaava on simppeli: 10 x LOG(A/B). Esim. montako desibeliä lisää teoriassa saadaan, kun kasvatetaan teho 50 W:sta 100 W:iin? Vastaus: 10 x LOG(100/50) = +3 dB. Tai tehot toisinpäin laittaen: -3 dB. Tuo teoriassa siksi, että käytännössä tehot voi olla eri tavoin mitattu. Tai sitten yliherkkä suojapiiri, puhekelan ylikuumeneminen, elementin Xmax tms. estää teorian toteutumisen käytännössä.
OT: kohta joku tajuaa, että musiikkia tulee kotioloissa kuunneltua suurimman osan ajasta watin tai muutaman tehoilla.