Nurkka subwoofer

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana maumau, 21.08.2011.

  1. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos rakentaa kolmion mallisen subwooferin nurkkaan, onko mitään estettä laittaa 12" akttivielementti (DVC310-88) ja kaksi passivielementtiä (DVC310-PR) säteilemään samaan suuntaan? Tilavuudeksi 80-90 litraa ja passiiveihin lisämassaa, jotta viritys saadaan noin 20 Hz tienoille. Onko yleensä teoriassakaan järkevää ajatella ko ratkaisua. Kyseessä on normaalikkokoinen olohuone ja urkumusiikin jalkioäänillä on tarkoitus herkutella.
    Mikä olisi järkevin sijoittelu: aktiivielementti alimmaiseksi ja passivit ylös vai aktiivi keskelle? Vahvistin täytynee laittaa erilliseen koteloon. Korostumat on tarkoitus tasoitta Anti-Mode 8033:lla.
     
  2. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Paras olisi, jos passiivit olisi vastakkaisilla sivuilla, silloin ne kumoaisivat toistensa aiheuttamat voimat. Massaa passiivin kartioissa kuitenkin on jonkinverran...
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kolmion mallisen subin tapauksessa tarvittaisiin liikevoimakumouksen saavuttamiseksi kolme passiivisäteilijää, siis yksi jokaiselle sivulle.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Niin, aktiivi myös per sivu "tasapainoisuuden" vuoksi :)

    Ja jottei passiivi pohjaa, 2 passiivia myös per kylki :D
     
  5. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt karkasi mopo käsistä; kolme aktiivia ja kuusi passiivia. Yksi mahdollisuus olisi kiinnittää subbari betoniseinään vaikka kumipuslien avulla. Ei ainakaan liikkeele lähtisi. Minkälaisista äänenpaineista puhutaan, jos subbari rupea liikkumaan pois nurkasta? Kuunteluvoimakkuudet ovat maltilliset ja tavoittelen sellaista subwooferia, joka toistaa puhtaasti hiljaisillakin äänenvoimakkuuksilla.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ei tarvitse käytännössä. Ei se aktiivi elementti koteloa jaksa mihinkään heilutella. Liikkuva massa on yleisimmissä 10" ja 12" elementeissä korkeintaan joitain kymmeniä grammoja. Passiivissa mennään helposti satoihin grammoihin per passiivi, parilla passiivilla samalle seinälle sijoitettuna siis jopa kilon tienoille. Tuollainen massa vatkaamassa edestakaisin haittaa jo ihan käytännössäkin kotelon paikallaan pysymistä.
    Itse aloitit tuon jutun:
    Montako vastakkaista seinää on mielestäsi kolmion mallisessa kotelossa?
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Liikevoimakumous kolmiokotelossa edellyttää symmetristä TASASIVUISTA kolmiota (symmetria siellä missä passiivielementit asustavat) (ja aktiivit myös jos minä saan päättää).

    Nelikulmaisen huoneen nurkan seinästä seinään ulottuvan etulevyn omaavan SUORAKULMAISEN kolmiosubbarin kolme seinää eivät sellaisenaan kelpaa passiivielementtien sijoittamiseen. Liikevoimat eivät kumoudu.

    Kannattaa siis valmistaa keskenään symmetriseksi ainakin ne kohdat kaikista kolmesta kaiutinetulevystä, joissa elementit ovat kiinni. Muu osa kotelosta saa olla muodoltaan vapaampi, vaikka intergalaktisen banaanilaivabasistin peräsuolimutantin korvapunkin vasemman silmän muotoinen (eli täydellinen pallo, se on kestävin muoto).



    Toisaalta kuka estää tekemästä täysin tasasivuista kolmiosubia? Sen nurkkasärmän voi mainiosti työntää kiinni nurkkaan. Jätetään parin millin rako, ettei subi kolise kiinni seinään siellä nurkassa. Tai mieluiten asennetaan subin nurkkasärmään ikkunatiivistesolukumia, jotta nurkkarako ummistuisi ja subi saisi koskettaa rauhassa nurkkaan; joustavasti. Huomioidaan jalkalistan vaatima tila tai pannaan subiin tassut, että kotelo nousee jalkalistoja ylemmäksi.

    Tasasivukolmiosubin "etulevy" ei kylläkään ulotu huoneen sivuseiniin asti kiinni. Hyvä sinänsä, pääseväthän "sivuseinien" elementtien äänet paremmin säteilemään huoneeseen niistä sivuraoista. Raot voi optisesti tukkia kaiutinkankaalla, silloin etulevy näyttää ulottuvan seinästä seinään, vaikka akustisesti ei ulotukaan.



    Rakentelu menee monimutkaisemmaksi jos vain kahdella passiivikartiolla meinaa kumota kolmiokotelon liikevoimat.

    1) Passiivit tällöin asennetaan etulevyn pinnan suuntaan liikkumaan, siis sivusuuntaan, kun silmällä katsotaan etulevyä kohti.

    2) Tai huonommin toimivassa tapauksessa yksi passiivi (etulevyssä) osoittaa kuuntelijaa kohti ja toinen passiivi (sivuseinien väliin lovetussa takalevyssä) osoittaa nurkkaa kohti. Nurkkaa kohti osoittavan passiivin ääni joutuu mutkittelemaan onkaloissa päästäkseen huoneeseen, se passiivi kokee suurempaa vastusta, joten passiivikartioiden viritys ja hyötysuhde eivät ole symmetriset. Kannattaa tosiaan panna passiivit mieluiten sivuttain eli kohdan 1 tavalla.


    .