Nokia N9

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet' , aloittajana JPH, 18.05.2011.

 1. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Juu, pitää paikkaansa. Vanhasta htc desirestä siirtyi karvan vajaa 1000 kontaktia n9:iin ilman ongelmia, toisin kuin androidluurien välillä jossa ehdin kokea parikin ongelmaa. N9:n kanssa ehdin jo luulla, että siirto jäi jumiin, kun mitään etenemispalkkia ei löytynyt.... jätin kuitenkin prosessin pyörimään taustalla sillä aikaa kun tein luurilla muuta ja yllätys oli positiivinen, kun palasin synkkaruutuun: 978 kontaktia siirretty


  Luurin voisi ehkä kiteyttää seuraavasti: pari ulkomaanvierasta oli käymässä ja kun näytin sinistä n9:ä heille, ekat kommentit oli "that's one damn sexy phone". Esimerkin jälkeen swypen idea meni perille ja seuraava kommentti oli "is this windows based"...

  Nokia on oikeasti tehnyt luurin, jota haluaa hiplata ja joka aiheuttaa todella positiivisen ensivaikutelman. Rautafiilis on ylivoimaisesti parasta mitä markkinoilta löytää ja softan swype-efektit juuri sopivan yksinkertaisia, mutta kuitenkin tyylikkäitä. Kun yksityiskohdat graafisen ilmeen puolesta noin muutenkin on todella viilattuja, yleisfiilistä ei voi kuin hehkuttaa.

  Tällaista ensifiilistä en ole luurin kanssa kokenut oikeastaan koskaan. Lähimmäksi pääsee ehkä iphone4:n, mutta ei ihan, koska sosiaalinen media ei integroidu defaulttina niin hyvin kun N9:ssä. Androidluurit taas on ensituntumaltaan ihan liian nörttejä ja vuodenkin käytön jälkeen joutuu joskus ihmettelemään laitteen kummallisuuksia.... Ja kokemusta kuitenkin suht rankasti: Laskin ennen käyttöönottoa, että N9 on vuoden sisällä seitsemäs puhelin, jota tulen oikeasti käyttämään vähintään pari viikkoa ja jos mukaan lasketaan satunnaiset kokeilut (päivän - pari) niin käsissä on ollut toistakymmentä mallia (kaikki älyluureja).


  Saa nyt nähdä miten tässä parin viikon aikana arki lähtee tämän kanssa sujumaan ja ennenkaikkea miten Nokia tulee tarjoamaan päivityksiä. Ensimmäinen on tiedossa jo viikolla 44 paikkaamaan ainakin joillakin esiintyvää exchange synkkaongelmaa. Huhu kertoo, että putkessa on suurempiakin päivityksiä.... mukavaahan se olisi.

  About 2vko päästä on Nokia World ja siellä varmaan julkaistaan nokian "vuotama" sea ray, jossa uusi mango + N9:n rauta. Pikkuseilla viilauksella tuo kombo varmaan tulee olemaan thö juttu, mutta sitä ennen N9 tarjoaa imo parasta mitä kaupasta pystyy ostamaan - N9 ei tarjoa sovelluksia ja softatuki voi loppua käytännössä välittömästi, mutta tää vaan on "damn sexy phone" (ja huom, nimenomaan sinisenä/turkoosina, joka on todella toimiva unisex väri)
   
 2. NudistPriest

  NudistPriest Member

  Liittynyt:
  02.01.2006
  Viestejä:
  669
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hipelöin ohikulkiessani n9:iä ja kyllähän se oli sellainen hipelöintihaluja herättävä puhelin. Tuntuma oli mukava ja muotoilu suht. onnistunut. Käyttämään en päässyt.
   
 3. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  Reilun vuorokauden käytön jälkeen täytyy sanoa, että loistava laite on kyseessä. Pienehköt bugit ja puutteet eivät juurikaan haittaa, mutta toki niiden toivoo jatkossa korjaantuvan päivitysten myötä.

  Käyttöliittymä on minimalistinen ja toimiva. Värein eritellyt natiiviohjelmat tunnistaa periaatteessa otsikkopalkin (ja/tai ikonin) väristä - esim. sinisen sävyt viittaavat viestintään (sähköposti, skype, viestit), oranssi office-ohjelmiin jne. Swipe:en sai totutella hetken, mutta pian siitä muodostui luonnollinen tapa käskyttää puhelinta. Ovi storesta löytyvällä ilmaisella Swipe Managerilla erisuuntaiset sipaisut saa tuunattua mieleisekseen ja My Movesilla saa gesturet käyttöön.

  Voidaan tietysti sanoa, että N9 käyttää vanhentunutta rautaa, mutta eipä tuolla suurta väliä ole kun Harmattan hurisee sen päällä niin sulavasti :thumbsup:
   
 4. Arpa

  Arpa Member

  Liittynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  808
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ole pahaa sanottavaa parin päivän jälkeen, ihan säikähdin kun mutsi soittaa Suomesta ja sitten vasta hokasin että sehän soittaa Skypellä.

  Pyyhintään tottui n. vartissa eikä mitään home tai muutakaan näppäintä kaipaa ollenkaan, sellaisen ajattelukin tuntuu jotenkin omituiselta.
   
 5. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Alas sammuttaa
  Oikealle moniajo
  Vasemmalle notifikaatiot
  Ylös sovellukset

  => Yhden pyyhkäisen päässä on käytännössä kaikki mahdollinen

  Tuntuu uskomattomalta, että tätä ei ole keksinyt kukaan aiemmin. Kun tätä oppii käyttämään, kaikki muu vaan tuntuu vanhanaikaiselta
   
 6. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ja pitää muuten sen verran sanoa, että tässä luurissa on älyttömän hyvä ääni ja se myös tekee hyvää ääntä (molemmissa parasta mitä itse kokenut). Toissapäivänä yks tuttu soitti N9:ä, käveli torilla korkokengissä ja tuuli oli todella kova. Tähän päähän ääni oli samalla tavalla selkeä kun soittaja olisi ollut meluttomassa sisätilassa.
   
 7. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  Sports Tracker on nyt saatavissa N9:lle.

  Spotify on ollut saatavilla jo jonkin aikaa. Monipuolisempi kuin Symbian versio, mutta sisältää vielä muutaman bugin. N9:in spotifylla voi esim. avata selaimen spotify-linkit suoraan ohjelmaan eli toimii tuolta osin samoin kuin desktop-versio.
   
 8. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
 9. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nokia julkaisi N9:lle Netview:n, jolla voi ohjata puhelinta koneelta WLANin yli VNC:tä käyttäen.

  "Netview is a VNC based remote control for your phone. Netview enables you to view and interact with your phone from your laptop via a wifi connection. It provides an easy way to access the phones' apps from a computer."

  Koneelle pitää luonnollisesti asentaa clientti (testatut clientit löytyy Netview-ohjelman Help-osiosta).
   
 10. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nysin yksi huono puoli on ollut kalenterimerkintöjen puute Events -näkymästä. My-meego -saitilta löytyy ohjelma, Calendar Feed, jolla merkinnät saa näkyviin:

  http://my-meego.com/software/applications.php?fldAuto=680&faq=13

  Ohjelmia kalenterimerkintöjen lisäämiseksi Events-näyttöön on julkaistu kaksi (toinen on DateEvent), mutta Calendar Feed vaikuttaa näistä kahdesta mielestäni paremmalta, sillä se integroituu osaksi asetuksia. Asennuksen jälkeen ohjelman asetuksiin pääsee käsiksi menemällä kohtaan Asetukset-Ilmoitukset-Syöte aloitusnäytössä-Calendar Feed.
   
 11. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  MSN Live -tilin puute on yksi N9:in huonoja puolia. Jo jonkin aikaa sen on saanut toimimaan asentamalla muutaman lisäkirjaston. Samalla asennuksella laitteeseen on tullut tilit myös Yahoo Messengerille, AOL:lle, Jabberille ja muutamalle muulle palvelulle.

  Nyt tuo samainen paketti on ladattavissa Nokia kaupasta eli erillisiä kirjastoja ei enää tarvitse asentaa. Jos on asentanut nuo aikaisemmat kirjastot, ne pitää poistaa ennen Extraplugins Accounts UI:n asennusta. Extrapluginit integroituvat tileihin (kuten nuo aikaisemmat kirjastotkin), yhteystietoihin ja tilien tilaa säädellään samasta paikasta kuin muidenkin tilien (fb chat, gtalk jne).

  http://store.ovi.com/content/249452

  Tulossa oleva PR 1.2 ei vissiin lisää MSN -tiliä, joten tuo Nokia kaupan versio tuli ihan hyvään aikaan. PR 1.2 lisää tuen Dropbox -tilille, mikä on varsin tervetullut lisäys, vaikka Dropbox clientteja N9:lle löytyykin.

  ---
  edit:

  Tuo aikaisemman viestin Event Feed -sovellus löytyy nykyään Nokia kaupasta nimellä Organizer Feed: http://store.ovi.com/content/224356
   
 12. Thezeus

  Thezeus New Member

  Liittynyt:
  15.07.2008
  Viestejä:
  344
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt tarvittaisiin "asiantuntijoiden" mielipidettä. N9 vai Lumia 800? Molemmat ovat hyvin samanlaisia, mutta joitakin pieniä eroja löytyy kummankin eduksi.

  http://www.mobile88.com/news/read.asp?file=/2011/11/4/20111104095855&phone=comparison-Nokia-Lumia-800-versus-vs-N9

  http://www.engadget.com/2011/10/26/nokia-lumia-800-vs-nokia-n9-the-tale-of-the-tape/

  http://versusio.com/en/nokia-lumia-800-vs-nokia-n9

  N9 vaikuttaisi olevan parempi hardwaren puolella, mutta Lumian Windowskäyttis on saanut kehuja. Erityisesti mietityttää onko tuolla Meegolla mitään virkaa tulevaisuudessa. Ärsyttävän tasaväkisiä ovat ja ärsyttäviä puutteita ovat lumiaan jättäneet. Nämä yhdistämällä saisi melkeinpä täydellisen puhelimen...
   
 13. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
  Lumiasta en oikein osaa sanoa mitään kun en ole siihen tutustunut. Nysiin olen ollut tyytyväinen ja ainakin sen osalta Meegoa (tai Harmattania) vielä tuetaan eli toinen päivitys on jo lähtenyt developer versioon eli N950:een. Aika mukavasti sille on myös softaa saanut.

  Itse en ehkä vielä Lumiaa hankkisi vaan odottelisin seuraavia malleja. Jos nettiin vuodetut tiedot pitävät paikkansa, Lumia 910 vaikuttaisi aika mielenkiintoiselta ja saatettaneen julkaista jo toukokuussa. Kyseessä on jenkeissä julkaistun Lumia 900:n sisarmalli, jossa on kamera myös edessä ja 800:sta suurempi näyttö (4.3 tuumaa). Varsinainen kamera olisi 12 megapikseliä.
   
 14. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 734
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tarkkuudesta ja ajantasaisuudesta en tarkemmin tiedä sanoa, mutta ainakin yhdessä valmistajien omien ja muidenkin sivujen kanssa tästä saattaa lienee apua pohdinnoissa/vänkäyksissä: Comparison of smartphones (Wikipedia).

  Eli N9:ssä vaikuttaisi olevan hieman mopompi prossu (1 Ghz vs. 1,4 GHz). Ja hardwareahan se Lumiaan lisätty kamera-nappikin on. TM 2/2012:ssa ja varmaan monissa muissakin lehdissä/testeissä on testattu mainitsemasi Nokiat. Tuossa TM-testissä Lumia 800 sai neljä tähteä (8,4) ja N9 kolme (8,2).
  TM:n mielestä Lumian fyysisten napppuloiden tuntuma on hieman parempi, kuin N9:ssä. Toisaalta N9:n kameran erottelu on "näkyvästi suurempi". Lumia sai toiminta-ajasta ja käyttömukavuudesta pykälän N9:ää paremman arvosanan (9), mutta kuuluvuudesta pykälää huonomman (7). Näytöstään molemmat saivat ysin.
  Hyvin samanlaisiahan ko. Nokialaiset kuitenkin ovat, käyttishän se suurin ero on. Windowsin tulevaisuus ja sitä kautta kenties aplikaatioidenkin, näyttää kyllä paremmalta. Joskaan ei ehkä niin hyvältä, kuin Androidin ja etenkin Applen.

  Applen ja Samsungin kärkikaksikko sai TM:ltä viisi tähteä, sekä kympit näytöistään. Apple myös kamerastaan. Mutta "katuhinta" Nokialaisissa lienee ainakin ilman kytkyjä tms. reilusti halvempi, joten aivan suora vertailu ei sikäli liene reilua. Paitsi Samsungin toiseen ja tunnetumpaan Galaxy S II -malliin, jota saa ilman kytkyjäkin alle 500 eurolla. Kuten Nokialaisiakin.
  Tosin jos työnantaja on jo merkin esivalinnut, niin sittenhän ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Omalla vähäisellä kokemuksellani valitsisin silloin Lumian. Tosin niin varmaan useimmat työnantajatkin (tulevaisuuden tuki, yleisyys, mahdolliset nykyiset tai tulevat MikkiSofta-kytkökset).

  Tosin näyttönsä osalta Nokialaisia vain 3 g painavampi Samsung Galaxy Nexus on 4.7" (720*1280), Apple iPhone 4/4S 3.5" (540*960) jne.
  Lumia 800:n kanssa saman reson omaa Samsung Galaxy S II, joskin hieman suurempana 4.3" (480*800). Silti se painaa 116 g, eli vähemmän kuin kaikki em. mallit. Noissa kaikissa on myös 2-ytiminen prossu, nykyisissä Nokioissa ei. Tosin eihän pelkkä prossu kaikkea ratkaise, tietenkään. Pahimmillaan tehoprossu vain lyhentää toiminta-aikoja, elleivät virransäästöasiat ole hallinnassa.

  Kunnon käyttökokemusta en omaa, sillä itsekin olen vasta pikkuhiljaa alkanut pohtimaan, että minkäköhän älyluurin valitsisin. Joku 600 € tuntuu kyllä hieman hullulta puhelimesta (ainakin jos on omaa rahaa...), mutta uusien mallien ja iän myötä hinnat laskevat näissäkin. Aikanaan tullee Samsung Galaxy S III, Lumia 910 tjsp. ja kenties hieman niitä myöhemmin iPhone 5. Jolloin edellisen mallin saa järkevämpään hintaan. Sitä edeltävästä puhumattakaan. Mutta odottavan aika on pitkä...
  Nokialaisten etuna on kait ainakin hinta, vaikka kaikissa spekseissä ne eivät aivan kärkijoukkoon ylläkään. Suurempi/tarkempi näyttö tullee varmastikin joidenkin myöhempien mallien myötä. Nyt päämurhe lienee ennen kaikkea huoli käyttiksen ja sovellusten tulevaisuudesta ja/tai sopivuudesta itselle. Voi kun Nokia olisi vuotta aiemmin julkaissut N9/Lumia 800:n tapaisen mallin...

  Pari kertaa on tullut kaupassa Lumia 800:aa räplättyä, eikä se "ruutukäyttis" ollutkaan niin kauhea, kuin odotin. Näin siis ainakin pikaisen kokeilun perusteella. Isot ruudut tekevät sen, että huteja ei tule niin helposti, kuin pieniin ikoneihin tähdättäessä. Riippuu käyttäjästä, että onko asialla minkäänlaista käytännön merkitystä. Visuaalisestikin ruudukko on selkeän näköinen, moniin muihin verrattuna (usein paljon kirjavia ikoneita). Windows-sovellusten määrästä ja laadusta en tiedä sanoa.
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2012
 15. Arpa

  Arpa Member

  Liittynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  808
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varsinaista kokemusta ei ole kuin N9:stä ja Lumiasta vain pikaista testailua. Ehdin kuitenkin huomata että Lumian näyttö oli kuin vaseliinilla päällystetty, sen verran sumea ja epätarkan oloinen se oli N9:n näyttöön verrattuna. Noh em. testailun jälkeenkin olisin valinnut N9:n. Mainittu TM.n testi vaikutti perusteluiltaan ihan käsittämättömältä väittäen N9:n käyttistä vaikeammaksi käyttää jne.

  Todennäköisesti kaupallista softaa tulee jatkossa saamaan WP:lle enemmän ja jos kytkyt pilvipalveluihin ja pelikonsoleihin painaa puhelimen valinnassa niin sitten valinta lienee selvä. Jos olisi pakko ostaa puhelin nyt eikä N9 olisi vaihtoehto odottaisin niitä "oikeita" Nokian suunnittelemia ja tekemiä WP puhelimia eikä mitään taiwanin bulkkiromua kauniilla kuorilla mitä Lumia 800 on.
   
 16. Arpa

  Arpa Member

  Liittynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  808
  Saadut tykkäykset:
  0
  En jaksa lukea pidemmälle, mutta eri käyttisten vaatimia prosessorien nopeuksia on ihan turha vertailla.
   
 17. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 734
  Saadut tykkäykset:
  1
  No ei nyt ihan täysin turha kuitenkaan, vaikkei niitä suoraan paranekaan verrata, jos käyttis on eri. Kirjoitin myöhemmin "Tosin eihän pelkkä prossu kaikkea ratkaise, tietenkään." Mutta kun et kerran jaksanut lukea alkua pidemmälle, et tuota voinut huomata. Pääosin kuitenkin käsittelin aivan muita asioita.
   
 18. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 208
  Saadut tykkäykset:
  114
  Sikäli kun olen ymmärtänyt, niin Windows Phone ei osaa hyödyntää 2-ydinprosua, joten semmoista ei härveliin kannata laittaa. N9:n käyttiksen kohdalla tilanne voi olla toinen.
   
 19. JPH

  JPH Active Member

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  3 045
  Saadut tykkäykset:
  4
 20. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 799
  Saadut tykkäykset:
  218
  PR 1.2 pärähti eilen puhelimeen. Fontti muuttui, aloitusnäyttöön saa kansiot (alkuperäisestä filosofiasta poiketen) ja muuta metkaa.