Nitrosäiliö-rakennusohjeelle uusi suodin, ja rajuja ulkonäkövisioita

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana saurama, 26.10.2013.

 1. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Omat kokemukset johtui tuosta suuntaavuudesta, murahdusta ja ulottuvuutta alas asti oli kyllä, varsinkin testibiiseillä ja äänillä, mutta musiikilla ei ollut yläbassoja. Esim pantera soimaan niin tuon huomasi hyvin, kitarasta puuttui jotain alarekisteriä kun ei ollut spotissa.

  Tuo suuntaavuus on tietty pa-kaiuttimet ominaisuus eikä niinkään virhe itse laitteessa, mielestäni tuo on aloittelijalle kuitenkin hyvä mainita jos tuollaista kaiutinta harkitsee.
   
 2. jokku

  jokku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2014
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mites tuon nitrosäiliön ja ruutinassakan äänenlaatu hintaan nähden? Paljon on puhuttu että voimaa löytyy, mutta jos vertaa esim joihinki pienempiin geneleceihin, tarkotus ois hommata kaiuttimet mitkä toistaa äänen niinku se sille syötetään
   
 3. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Säröytymätöntä äänenpainetta lähtee noista varmasti ihan riittävästi. Tuossa kyllä verrataan kahta aika erilaista laitetta. Nitrosäiliö on rakennussarja, tuossahan ostetaan vain osat.
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Nimenomaan.
  No se nyt ei taas liity tähän mitenkään. Nitrot saa ihan koottunakin rahaa vastaan ihan varmasti, jos haluaa. Ei sen tyyppi taikka luonne siitä muutu vain sillä, että se toimitetaan koottuna vs. että itse kokoaa.

  Genelec on aktiivikaiutin omilla vahvistimilla, jossa kaikki, mukaanluettuna kotelon muoto, on pitkällisen suunnittelun tulos ja tehty juuri sitä varten mahdollisimman kompaktiksi. Nitro on rujo passiivikaiutin, jossa kotelon muodolla ei ole juurikaan merkitystä - ohjehan on tehdä sellainen purkki, kuin itselle sopii.

  Aiheesta oli keskustelua Sauraman oman kotiteatteriartikkelin kommenteissa. Alla kopio sieltä:

  Lähettänyt 20.2.2013 käyttäjä Noose_ITO
  Nyt kun tuo äänipuoli meni noin rajusti uusiksi, niin kiinnostaisi tietää miten paljon sitä "takapakkia" todella mentiin verrattuna 3x 8260A ? Äänen määrässä varmaankin nitrosäiliö on parempi, sekä varmaankin myös suuntaavampi? Mutta miten äänenlaatu yleensä? Onko G:tä ikävä?

  Lähettänyt 21.2.2013 käyttäjä Samu Saurama
  Äänenlaatu on aina kokonaisvaltainen juttu. Suuntaavuuskin on osa sitä. Yhdessä Anthemin huonekorjauksen kanssa ei leffahuoneen äänenlaadussa tapahtunut oleellista peruutusta. Genen 8260A on mietitty ihan eri tarkoitukseen kuin Nitrosäiliö. Siinä on valmiissa järkevän kokoisessa paketissa erittäin hyvä äänenlaatu, päätevahvistimet, hyvät liitännät, joustavat asennusmahdollisuudet ja hyvät mahdollisuudet hienosäätää soundia vielä jälkikäteenkin omaa makua vastaavaksi. Eli rivien välissä oleva kysymys, miten halpa rakennusohje ja kallis kaupallinen kaiutin vertautuvat, lähtee vääristä lähtökohdista. Tuotteet ovat täysin erilaisia. Miksi tarjoiltu ravintola-ateria maksaa enemmän kuin omena ja jugurtti kaupasta... Äänenlaatuun vaikuttaa myös huone, joka parantui selvästi ja etukaiuttimien sijoittelu, joka on nyt noin 20cm leveämmällä kuin aikaisemmin. Lisäksi leffakäytössä surroundit ovat ensimmäistä kertaa paikoilla, jossa ne toimivat jo jotenkin järkevästi. Pidän Genelecistä hyvin paljon koska heidän tuotteissaan on tehty niin paljon oikein - ja se sekä kuuluu äänessä että lämmittää mieltä. Silti, tällä hetkellä olen hyvin tyytyväinen Nitro-pohjaiseen leffahuoneeseeni.
   
 5. jokku

  jokku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2014
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tiedän että on vain rakennussarja, mutta tuleehan tuolle kaiutinparille jo n.1200e pelkän sarjan osalta, ettei tuokaan mikään ihan halpiskaiutin tule olemaan, mutta nyt kysyinkin että kuinka paljon tuo vääristää ääntä muihin vastaavan hintasiin nähen?
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  :rolleyes:

  Vai jotta vääristää.. No ei vääristä. Kyse ei ole mistään Logitechin tietokonekaiuttimesta (joista osa on muuten ihan hyviä).

  Jos nyt haet sitä, että pitäisi kuulostaa juurikin siltä, miltä se musiikki on kuulostanut siellä studiossa masteroidessa, niin sun pitää hankkia tasan samat kaiuttimet täysin identtiseen tilaan, kuin siellä on ollut.

  Kaiuttimet nyt vaan tuppaa soimaan eri tavalla. Ja siihen päälle se, että sama kaiutin voi soida täysin eri tavalla eri tiloissa. Yhdessä tilassa bassoköyhä, toisessa tilassa saatanallinen kumisija. Ja kaikilla kaiuttimilla on omat piirteensä soinnissa.

  Genelec pyrkii olemaan mahdollisimman neutraali. Väritön, hajuton, mauton, rehellinen. Minä pidän erittäin paljon. Toisten mielestä se on sietämättömän tylsä. Osa väittää kovaksi, kirkkaaksi, kylmäksi. Ja sitä rataa. Makuja on monia.

  Jos nyt kärjistän, niin budjetti huomioiden lähtisit varmaan johonkin G3 subwooferilla tai G4 ilman vs. Nitro. Vähän kuin autokaupassa arpoisi Hummerin ja TT-Audin välillä, että "kumpi on parempi auto" (en tässä millään tavalla rinnasta kumpaakaan kaiutinta kumpaankaan autoon). Riippuu aika jyrkästi käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä.

  Jos valintakriteeristö on noin alkutekijöissään, niin suosittelen erittäin lämpimästi aloittamaan harrastuksen siitä, että käyt muutamassakin Hifiliikkeessä kuuntelemassa eri kaiuttimia eri hintaluokissa. Vaikkapa 200e/pari, 500e/pari ja tonnin pari. Noin erittäin karkeasti. Saat kokonaiskuvaa siitä, että mikä muuttuu, kun euroja latoo tiskiin sekä siitä, että miten erilaisia kaiuttimet on saman hintaluokan sisällä. Ei ole olemassa mitään "oikeaa" tai "ihanne" ääntä, jota kohti kaikki kaiuttimet pyrkisivät ja laatu mitattaisiin sillä, että kuka pääsee lähimmäksi.
   
  saurama tykkää tästä.
 7. jokku

  jokku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2014
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuosta viestistä voisi päätellä että haen siis ennemmin geneleciä, neutraalia ääntä, voisko sanoa että kautinta joka ei kuullosta ns. miltään. Tai sitten itellä on termit hukassa. Omien kokemusten mukaan nuo studiokaiuttimetki soi tarvittaessa suth kovaa lukuunottamatta matalimpia taajuuksia
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2014
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Todennäköisesti, mutta käy ihmeessä kuuntelemassa. Moni on lippu salossa mennyt kuuntelemaan Geneleciä ja todennut, että "ei ole mulle".

  Ihan oikeasti hifikauppaan korvat edellä tutkimaan asiaa. Erilaisia kaiuttimia eri hintaluokista.

  Sivuhuomautuksena, enpä lähtisi Nitroa luonnehtimaan miksikään muuksi, kuin neutraaliksi sitäkään. Itsellä on kakkossetissä Elacit, ja ne on selkeästi toisentyyppiset. Mutta kuuntelematta ei oikeasti pitäisi ostaa yksiäkään kaiuttimia ylipäätään.
   
 9. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Saahan tuosta nitrosäilistä myös muokattua mielesensä jakosuodinta muuttamalla, mutta todellakin pitää olla sitä osaamista, kärsivällisyyttä, tilat ja työkalut. Eli helppo ja halpa reitti tuo ei ole. Jos "oikotietä" hakee niin ostaa kaupasta, hyvät kaiuttimet ovat suht edullisia kuitenkin. Itse lasken myös kustannuksiin käytetyt työtunnit.
   
 10. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Suuntaavuudesta kun puhutaan niin joskus jää kirjoituksista melkein sellainen kuva, että parin sentin siirtyminen spotista sivuun saa aikaan jotakuinkin täydellisen äänettömyyden. Ihan näin rajua ei suuntaavuus kuitenkaan ole. Soundi muuttuu toki kuuntelijan siirtyessä, mutta niin käy monella muullakin kaiuttimella. Onko tämä hyvä vai huono asia riippuu kuuntelijasta. Ehdottomasti kannattaa kuunnella ennen hankintaa jos siihen on mahdollisuus. Aivan kuten muidenkin kaiuttimien kohdalla kannattaa tehdä.

  Jos budjetti ahdistaa mutta diy kiinnostaa, niin onhan siellä esim. dynamiitti?
   
 11. Silencia

  Silencia Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2005
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinkas nämä nitrot vertautuu cerwin vega xls 215 kanssa. Ovatko samantyyppiset? Voiskahan näillä nitroilla heittää pientä rokkikeikkaa/treenikämpälle sopivalla päätteellä tietenkin.
  Kuinka paljon nitroille tohtisi antaa kyytiä 1kw-1.5kw? jos matalimmat suotaa pois/subbarille? olis hienoa samassa houneessa kuunnella musiikkiä ja soittaa bänditreenit samoilla laitteilla.
   
 12. Cronicle

  Cronicle Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse pyöräytin tehdä nitrot omaan betonikuution tila on jotain raakasti arvioiden n. 20neliömetriä ja paria soittaa vanha mutta kohtuu ainakin minun mielestäni hyvin soiva onkyo av/virivahvari. Sointi entisiin wharfedalen vardus 400 verrattuna jotain aivan käsittämättömän hyvää, vaikkakaan tila ei ole akustiikaltaan lähellekkään optimia. Tilannetta onneksi parantaa hieman massiivinen sohva ja iso ja pehmeä matto. Pakko antaa 10 ja vielä papukaijamerkki päälle Sauramalle, että on jaksanut nähdä vaivaa ohjeiden tekoon! Kotelomateriaalina jyrsin laatuinen 25,4mm MDF joka on joittenkin mielestä täysin pahvia ja kaiuttimiin soveltumatonta, mutta en mä noita ainakaan tässä tilassa ilman naapurisovun menetystä saa edes värisemään :/ Toki sisällä on useempi 24mm paksu suikale koivuvaneria lootaa jäykistämässäkin, joka saattaa asiaan vaikuttaa. Pinta materiaaliksi valkkasin luonnonvalkoisen keinonahan joka ainakin omasta mielestäni on ehkäse helpoin ja samalla kuitenkin kohtuu näyttäväkin tapa päällystää kaiuttimet.
   
 13. Mauno

  Mauno Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  132
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitahan kuvia tulemaan tuotoksistasi :)
   
 14. Cronicle

  Cronicle Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei, tosiaan unohdin tyystin lisätä linkin :sleep: mutta https://www.dropbox.com/sh/4tq9zxt8tt5imf4/AAAdX2tFANv06lIsnKkAp73Wa tuossapa tuo nyt olis kaiuttimet eivät ole vielä ihan omilla kohdillaan, mutta siellä päin. Mittausmikin saapuessa haetaan finaali paikat ja suunnat ja sovitus subin kanssa. Tuo lähikuva on tarkoitettu että siitä näkee vähän tuota tekonahan tekstuuriakin. Kamera on ala-arvoinen ja valaistus vääristää tuota pinnan väriä todella paljon keltaisempaan suuntaan, eli eivät ne tuollaiset appelsiinin väriset todellakaan ole luonnossa.
   
 15. HelaKammo

  HelaKammo Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  726
  Saadut tykkäykset:
  3
  Itse tein juuri modauksen kotiteatteriin ja rakensin Nitrot. Tilavuutta n. 90 litraa ja kaksi 14 cm putkea. 61x61 levyillä. Tämän setin kaveriksi lycra kangas, joka on vielä testaamatta.

  Koska kankaan korko on IB-subbarin takia melko ylhäällä, niin jäivät liian ylös. Käänsin torven alas ja midin ylös, jolloin äänikuva on huomattavasti parempi, hiukan toki poikkeavan näköistä, mutta ei kuulosta pahalta, suuntauksellekaan ei ollut oikein pystysuunnassa riittävästi tilaa. Lisäksi nyt ääni kuulostaa tulevan alempaa, johtunee melko matalasta yläpään jakotaajuudesta?

  Ja se fiilis, onhan noissa ihan eri maailmasta oleva ääni, hyvinkin moneen kaiuttimeen verrattuna, ja varmasti vastinetta rahalle. Parempi vain äänen ehdoilla tehty sijoitus kuunteluhuoneessa vielä saisi enemmän irti. Ei tule Magnatteja ikävä, ja itse teatteri näyttää siltä kuin pitää, kun etupää on piilossa.
   
 16. saurama

  saurama Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  616
  Saadut tykkäykset:
  10
  Kyllä suuri osa äänestä tulee torvesta joten torven korkeus vaikuttaa koettuun äänikuvan korkeuteen.

  Ja jep. Oikea paikka kaiuttimille on tosiaan siellä valkokankaan takana :) .
   
 17. HelaKammo

  HelaKammo Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  726
  Saadut tykkäykset:
  3
  Äänitteistä tosiaan tuli jotain uutta, kun kalusto vaihtui, kuulee laulajan kitarisojen heilumisenkin, Quantumit oli aika tumput tähän kokemukseen verrattuna. Sen verran lycra vaikuttaa, että tuo 10 ohmin vastus tuntuisi varsin osuvalta, vaikutus ei ole iso, mutta havaittava.

  Sekin on huomattavaa, että pienilläkin voimakkuuksilla ääni on koettavissa, akustinen kitara eritoten suorastaan loistaa, ja setti sattuu omaan muussikkimakuun oikein sopivasti. Ei ettäkö tämä ei olisi eduksi usealla materiaalilla, mutta kitaravoittoinen materiaali toimii käsittämättömästi. :D
   
 18. HelaKammo

  HelaKammo Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  726
  Saadut tykkäykset:
  3
  Semmoista huomioitavaa, että alkuun Lycra tuntui olevan ihan ok, johtui enemmän siitä, että koko etupään muutos oli niin valtava. Hiukan se ahdisti ääntä, mutta pahin on sen vaikutus torven edessä, ääni muuttuu "honottavaksi" eli akustinen läpinäkyvyys ei tunnu nyt olevan kohdallaan. Kankaan tukirakenne ei ole edessä, eikä oikeastaan poikkea koko etupään rungosta.

  Aloin vertailla äänikuvaa ja tiputin kankaan alas, nostin ylös, laskin alas, ero on iso, liian iso. Mittakalusto olisi ja pitää jostain hakea aikaa säätömittauksiin, sekä tehdä basson korjaukset ajan kanssa. Mutta mittaus ei ehkä kerro koko totuutta, vaste voi olla ihan siedettävä, toki heijastus aiheuttaa jonkinlaista kampasuodinta vasteen muotoon, sellaista varmaan voisi olla odotettavissa. Torven edestä kannattaa kenties ottaa läheltäkin vertailuja.

  Mitähän seuraavaksi, Lycra on ohuinta ja yksi kerros, venytystä vain sen, että suoristuu(arvio 5-10 cm luokkaa vapaasta tilanteesta) . Liekö ainut vaihtoehto vaihtaa parempaan metritavarana saatavaan? Sauramalla on paljon kokemusta ainakin oman teatterin rakentamisen puolesta. Kuva tuossa on hyvä, tai niin hyvä kuin vanhasta PLV-Z700 rotiskosta saa.

  Tämä ei tavallansa kuulu tähän osastoon enää, mutta menköön.
   
 19. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Lycraa itselläkin, eikä tuo honota kyllä ollenkaan, omat diy -torvitöötit siis.. takapotikasta on snadisti lyöty lisää hönkää korkeille taajuuksille (ja multeq xt32 lopettaa equtuksen jo 2000hz jälkeen) Tosin nitrot nämä eivät ole.

  Onhan noista mittauksia tapauksista (esim. avsforumilla) kun lycraa / spandexia tarpeeksi pingoitettu niin vaimennus on 0. tai 0.05 -luokkaa.
   
 20. HelaKammo

  HelaKammo Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  726
  Saadut tykkäykset:
  3
  Katselin jotakin ketjua, jossa spandexin eri variantteja verrattiin, oma on kevyestä päästä. Osasa mittaustulos oli desibelejä, tuntuisi, että vaikutus on ehkä jopa melko kapealla alalla 2000 Hz ympärilä. Tuota ei oikein todenna ilman mittauksia. No ilman kangasta ääni on niin selkeästi erilainen, että päässäkö heittää? Katsotaan jos kaivaisi joskus mittausvälineet esiin, softat ja muut pitää asentaa uusiksi.