Nebulan digi-tv kortin toimivuus?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana pede, 13.06.2003.

 1. pede

  pede Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 311
  Saadut tykkäykset:
  19
  Aiemmin on ollut muutama säie jossa on keskusteltu Nebulan digi-tvkortista.

  Softa oli jotain 2.01 stä ja jotain ominaisuuksia odotettiin vielä.


  Kävin juri saitilla http://www.nebula-electronics.com

  ja nyt näyttää olevan 2.12 ja firmalla on hyvä dokumentointi muutoksista, eli korttia näytetään kehitettävän.

  Mitenkä käyttäjien kommentit tällä hetkellä?

  Löytyykö kaikki muxit? Onko vielä häiriöherkkyyttä? Toimiiko (erilliset) tekstitykset? Toimiko teksti-tv? Toimiiko nauhoitus? toimiiko muxin kaikkien ohjelmien nauhoitus? Saako nauhoitettua tiedostoa ilman suurempia vääntöja tallennettua/vietyä normaaliin mpeg tiedostomuotoon esim polttoa varten?

  mitään muuta erikoista?

  kiitän etukäteen kaikista kommenteista

  pede
   
 2. Trik

  Trik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osa ongelmista on jo korjattu mutta osa vaivaa edelleen. Yksi perusongelma näyttäisi olevan se, että UK:n ja Suomen DVB-T lähetystapa poikkeaa hiukan toisistaan. Siellä käytetään COFDM-modulaatiota ja Suomessa taas 64-QAM modulaatiota lähetyksessä. Ja kun firma ei ole ilmeisesti kovinkaan suuri niin heillä ei ole oikein resursseja lähteä debuggaamaan asiaa tänne paikan päälle.

  2.12 softa tuntuisi toimivan virityksen puolesta paremmin. Aiemmin vaivannut softan kaatuilu kesken virityksen on poissa. Myös koko muxin tallennus toimii ainakin sen mitä olen testannut pari kertaa pikku pätkiä sillä tallentaa. Talletetut tiedostot pitää ajaa PVAStrumenton läpi jotta niitä voi editoida, mutta se on aika nopea juttu ja itse ainakin käytän oletusasetuksia.

  Ongelmalista tällä hetkellä on suurinpiirtein tällainen:

  1. DVB-tekstitys (YLE:n kanavilla) ei toimi kunnolla, vaan tekstirivit tulevan ruutuun lähes lukukelvottomana sotkuna. Tämä ei haittaa maikkaria tai nelosta koska siellä teksti poltetaan kuvaan mukaan.

  2. Ainakin viimeisimmässä 2.12 softassa on muistivuoto jos katselee maikkarin tai nelosen muxia. Jostain syystä YLE:n puolella ongelmaa ei esiinny.

  3. Teksti-tv ei toimi Suomessa. Toiminto on niin uusi vielä, että teknisen tuen mukaan he keskittyvät ensin täkäläisen teksti-tv:n kohdalleen saamiseen ja vasta sitten alkavat tehdä manner Euroopan maita. Ilmeisesti myös teksti-tv on siellä vähän erilailla toteutettu.

  4. Suomessa YLE:n ja maikkarin kanavat lähetetään jostain syystä ilman loogista kanavanumeroa (LCN). Numerointi on UK:ssa käytössä ja softa listaa ohjelmat omille paikoilleen sen avulla. Ongelmaan tehtiin jo viritys, niin että numerottomat kanavat viritetään automaattisesti LCN numeroille 800, 801, jne. Tämä ei kuitenkaan toimi vielä kunnolla vaan kaikki tulevat samalle numerolle 800.

  5. Liittyen tuohon LCN-ongelmaan, EPG ei toimi muualla kuin nelosen muxissa koska se käyttää myös LCN-numerointia hyväkseen. Sama koskee ajastettuja nauhoituksia.

  Eli kyllähän tuossa vikalistaa on. Tällä hetkellä käytettävin softa on ehkä 2.02 joka toimii muuten ok mutta sekoilee kanavanumeroiden kanssa, eli EPG ja ajastukset eivät toimi silläkään. Samoin DVB-tekstitystä ei tuossa ole vielä ollenkaan.
  Manuaalinauhoitukset pelaa ihan niinkuin pitääkin.

  Kaikista ym. asioista on tiedotettu heidän teknistä tukeaan. Lähetin heille juuri 120 megatavun transport streamit YLEltä ja maikkarilta malliksi ongelmista. He lupasivat korjata tuon LCN-ongelman ensi tilassa jolloin EPG ja ajastukset saadaan toimimaan. Muistivuotokin lienee suhteellisen helppo paikata jahka reikä löytyy. DVB-tekstitys pitäisi kuulemma olla kunnossa parissa viikossa mutta Suomen teksti-tv on vielä todo-listalla.

  Nettihuhu tietää lisäksi että heinäkuulle olisi ajoitettu 3.0 softan tulo, jossa ovelay-menut olisi laitettu kokonaan uusiksi.
   
 3. pede

  pede Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 311
  Saadut tykkäykset:
  19
  kiitos hyvästä raportista

  keskeneräinen näyttää vielä olevan, mutta kuitenkin kiinnostava

  hyvä puoli on että näyttävät tekevän hommia softan kehittämisessä

  muualla ei pahemmin näytä tapahtuvan mitään


  jos vielä jaksat laittaa jatkoa kun uudet versiot tulevat, olen kiitollinen
   
 4. Trik

  Trik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  0
  On tässä sen verran tullut näppistä kulutettua kirjoitellessa sekä tänne että Nebulaan päin, että laitan varmaan jonkun kommentin Plazan foorumille kun ohjelmisto alkaa olla kunnolla käytettävä Suomessakin.
   
 5. pede

  pede Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 311
  Saadut tykkäykset:
  19
  nyt on luvattu heinäkuun 14 pvälle 3 softa
   
 6. jussi67

  jussi67 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.02.2003
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain omani toissapäivänä. Mitä ihmettä pitäisi tehdä, että kaukosäätimen saisi toimimaan ? Se ei tunnu reagoivan, vaikka valo syttyy näppäimiä painettaessa ja palikka on takuuvarmasti kytketty.

  JJ
   
 7. Hagar

  Hagar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.07.2003
  Viestejä:
  214
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi Jussi!
  Miten sait sen Nebulan korttin tilattua? Löysitkö suomesta vai tilasitko suoraan valmistajalta? Paljonko se tuli maksamaan kaikenkaikkia (postitus ja veroja yms.)? Mikä softa versio tuli paketin mukana? Kerrotko vähän lisää siitä kortista? Minkäläinen kuvan laatu on ja muuta sellaista? Kaukosäädin ei toimi ilmeisestikaan. Mutta onko muita ongelmia asennuksessa, käytössä, nauhoituksessa, kuvan laadussa yms.? Olen kävellyt melkein kassalle asti Kiss:n DVB-T kortti sylissa ja viime hetkella jätin sen pois. Jos tästä Nebulasta olisikin se "ainoa oikea"...

  Kerrothan muita kokemuksia pian niin ei tarvitse odotella enää. Olen katsellut pitkään näitä vaihtoehtoja ja pian täytyy tehdä päätöksiakin. Siellä (Nebulan sivuilla) oli myöskin USB (2.0) versio. Voisiko joku viisampi valaista vähän miten se toimi verrattuna tähän sisäiseen kortin? Ajattelin lähinnä käytön helppous. USB versiohan voi helposti siirtaa konesta toiseen (esim. läppäriin). Ja ainoa ero PCI ja USB version välillä näyttä olevan se analoginen sisäänmeno...

  Kiitaen
  Hagar
   
 8. jussi67

  jussi67 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.02.2003
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tilasin sen suoraan Nebulalta, www.nebula-electronics.com . Se maksoi 180 euroa. Sain kaukosäätimenkin toimimaan. Nauhoitus ja katselu toimii minulla hyvin. Softaversio on 2.11. Pieniä ongelmia ylen tekstitysten kanssa, mutta katsotaan josko ne olisi korjattu tuossa uudessa softassa. Jahka saan uuden softan, olen paljon viisaampi kertomaan, miten härveli toimii.

  JJ
   
 9. pede

  pede Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 311
  Saadut tykkäykset:
  19
  hagar,

  usb on niin hidas väylä että jos liität digitv-mokkulan siihen, ei sillä väylällä sitten paljon mikään muu liiku

  jos käytät vaan digitv:tä etkä muuta väylällä samaan aikaan, ei asia haitanne
   
 10. Hagar

  Hagar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.07.2003
  Viestejä:
  214
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia vastauksista!

  Pede: Eikö se USB 2.0 on paljon nopeampi kuin "tavallinen" usb? Jos ymmärsin oikein niin nopeus on luokka 460 MB/sec. Ja Firewire on jotain 400 mb/sec. Firewire on tällä hetkellä käytössa digi camerasta suoraan live kuva kappauksessa kovalevylle. Ja sieltä tuleva data määrä on paljon enemmän koska sieltähän tulee pakkamatonta kuva. DigiTV:n kautta pitäisi olla luokka 10MB/sec jos se on MPeg2 muodossa.

  Voisin olla täysin väärässäkin.

  :) Hagar
   
 11. Hagar

  Hagar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.07.2003
  Viestejä:
  214
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vielä yksi kysymys:

  Onko ollut ongelmia videon/audio:n jälkikäsittelyssä kuten Kiss:n ja Hauppauge:n korteissa?

  Paljonko tila tarvitaan yhden leffan tallentamiseen (n. 1.5t)? Entäs puolen tunnin sarja jakso? Tarkoitus oli nauhoitta rutiini tavara sellaisena kovalevylle, katso siitä kun on aikaa ja sitten pyyhkia pois.

  Ja sitten tietyt sarjat yms. voisin kerätä niin kauan että saan yksi CD täyttety DivX formattiin käänetyillä jaksoilla. Näistä sarjoista oli tarkoitus leikata kaikki mainokset yms. pois ja yhdista yhdeksi isoksi jaksoksi.

  Tällä hetkella samaa joudun tekemaan VHS kaseteilla ja homma alkaa käydä kalliksi ja sen lisäksi vielä tila vievaksi (n.800 kasettia tavaraa). Digi kortin osto on nimenomaan tähän tarkoituksen...


  :cool: Hagar
   
 12. Vode

  Vode Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  387
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos ihan ilman kyseisiä laitteita käyttämättömänä voisi kommentoida että kyllä varmaan tuo usb2.0 malli toimaa ihan hyvin kun muistaa että usb 1.1:lläkin toimivat jotenkin noi usb-digi -värpäkkeet. Siirtonopeus on kuitenkin ihan toista luokkaa (12Mb vs. 480Mb).
   
 13. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Leffan/sarjan vaatima tila kiintolevyllä on lähes sama riippumatta millä DVB-T-kortilla sen on tallentanut. Samat Digitan lähettämät bitit kiintolevylle tallennetaan. Toki jotain lievää eroa headereissa ja muussa oheisfileessä voi olla, mutta käytännössä fileet ovat yhtä isoja kaikilla korteilla, jos ne ovat ProgramStream-muodossa tallennettuja, kuten ovat.

  Nyrkkisääntö on 1,6 gigatavua per tunti. Joskus tulee 2,2 gigatavua per tunti jos epähuomiossa lähettävät normaalia paremmalla laadulla. Vanhat kohisevat sarjat lähetetään paremmalla laadulla eli ne vievät (esim. Melrose Place) 1,9-2,2 gigatavua per jakso mainoksineen. Noissa jaksoissa on kestoaika ollut 49-59 minuuttia minun tallenteissani, joten selvästi olivat yli "keskiarvon" eli sen perinteisen 1,6 gigatavua per tunti.

  Mitään lopullista totuutta eli kaavaa jaksojen tilantarpeesta ei voi sanoa. Pitää vain varata tarpeeksi tilaa ja sillä hyvä, tuli mitä tuli.
   
 14. Hagar

  Hagar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.07.2003
  Viestejä:
  214
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia taas vastauksista!

  Entäs se toinen osaa kysymyksesta..
  Eli saako sitä muokattu jotenkin jos haluaa mainokset pois jälkikäteen ja sitten vaikka DivX muotoon? 1.6GB on muuten yllättävan vähän. Minä odotin jotain ihan muuta (luokka useita kymmenia GB/t).
  Mutta se video:n muokkaus saattaa olla sittenkin ihan pakko sekä mainoksen että arkistoinnin vuoksi. Luin jossain muussa threadissa että jotkut kortit kun ei osaa kirjoittaa nuo headerit oikein. Eli haluaisin muuttaa pätkät sellaiseen formaattiin ettei aina tarvitsee käyttää sen kortin valmistajan omaa playeria. Ja jos vielä saisi käänetty DivX:n niin tilaakin säästyy (voisi vaikka polttaa tavalliselle CD:lle).

  PCI versiossa oli analoginen sisäänmenokin valmiina. Onko siitä mitään hyötyä? Saisikohan vaikka nää kaikki 800 kasettia käänettya digi formattiin :p

  Hagar
   
 15. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  PVAStrumentolla saa "viallisia" MPEG2-fileitä paloiteltua tai muunnettua ehjemmiksi. Useimmiten. Joskus file on niin täynnä datadroppeja ettei siitä saa luotua editoreille kelpaavaa, tarpeeksi standardia kamaa.

  Minä pilkon PVAStrumentolla monituntisen fileen pieniksi palasiksi, vaikka muutaman minuutin mittaisiksi (aiotun hyötyleikkeen koko hieman isommaksi arvioituna), sitten tapan turhat palat ja säästän vain ne, joissa on hyvä musavideo tai muuta tallennettavaa. Kun säätää PVAStrumenton split-lukemaa megatavun hyppäyksin niin saa sen hyötypalasen osumaan juuri mukavasti leikkeen keskelle. Nämä leikkeet annan mennä kaikkine virheineen niin säilyy huulisynkka paremmin kohdallaan. Useimmiten.

  Jos haluaa palasia liittää yhteen editorilla tai jopa muuttaa toiseen formaattiin, niin palasten tulee olla tarpeeksi standardia kamaa, vailla virheitä, joten PVAStrumentolle pitää antaa lupa leikata virheelliset kohdat pois. Syntyy ikäviä nykimisiä kuvaan ja ääneen kun väleistä puuttuu palasia. Ei sovi musiikille. Siksi annan omat leikkeeni olla kaikkine virheineen, koska ainakin Elecardin MPEG2-dekooderi osaa toistaa moitteetta myös virheellisetkin videopätkät. Äänessä ei kuulu mitään vikoja, vain kuvassa on ajoittain palikoita, huulisynkka silti säilyy. Useimmiten. Elecardin dekooderin versio 2104 on edelleen paras KISS-tallenteille, uudemmat sekoilevat liikaa.

  Ehkä vuoden kuluttua PVAStrumento tai joku muu softa osaa morfaamalla korjata puuttuvat äänidatat ja kuvadatat toimivaksi fileeksi, jossa huulisynkkakin säilyy alusta loppuun, ja pätkän pituus on freimilleen sama kuin alkuperäisenkin. Toistaiseksi mikään softa ei osaa tätä asiaa tehdä.

  Joku DivX-harrastaja kertokoon kokemuksiaan PVAStrumenton asetuksista, joilla saadaan optimi lopputulos editointisoftia varten. En osaa neuvoa, koska MPEG2 on huonoin leffaformaatti johon kosken. MPEG4 kyllä kelpaisi, jos bittivirta pidettäisiin samana kuin MPEG2:ssa, mutta normaalisti bittivirtaahan tyypit pudottavat jopa puoleen, sellaista kuvaa en katsele vaikka palkkaa moisesta saisin.

  Juuri katselin Stargaten äsken lähetetyn jakson ja kyllä oli käsittämättömän kuvottava palikointi vaikka jaksossa oli melkein normaali bittivirta, jakson koko oli välimainoksineen 1,18 Gt ja 51'56" omassa KISS-tallenteessani. Oli pakko katsoa palikanpoistofiltterin kanssa. Jos esim. tuon jakson mainokset poistaisi ja ahtaisi 700 megatavuun niin kuvanlaatu heikkenisi jumalattomasti koska se palikointi vain lisää pahenisi. Mieluummin olisin katsellut 2,0 gigatavuista jaksoa ilman palikoita! No, meitä on moneksi, on tarkkasilmiä ja on...

  On paljon järkevämpi tapa Zipata Mpeg2-fileet jos kerran tilaa haluaa säästää. Testasin eilen huvikseni ALZIP-ohjelmalla miten Mpeg2 pakkautuu. Saa mahtumaan noin 116% tavaraa 100% tilaan, esim. 1,16 Gt sarja-jakso mahtuu 1,0 gigatavuun. +-0,5% vaihtelutoleranssilla. Eli ZIP-moodissa tulee jopa prosentin verran pulleampi file kuin kyseisen pakkerin omalla ALZ-formaatilla pakattaessa. Mutta se ALZ on niin järjettömän hidas: tunnin pituisen ohjelman pakkaus vie tunnin aikaa! ZIP-moodiin pakkaaminen parhaalla pakkauslaadulla vie vain 10 minuuttia. Tai jotain vastaavaa. Testatkaa zippaamista omilla koneillanne, prossutehostahan se on kiinni. Minulla EI ole aikaa odotella 15 tuntia 15 tunnin ohjelmien AL-zippaamista.

  Entä purkunopeus? Jos zippiä lukee ide-kaapelista A ja tallentaa puretun fileen idekaapeliin B niin se purkuaika on vain tupla verrattuna fileen kopiointiaikaan. Eli jos fileen siirto paikasta toiseen vie minuutin, kestää 2 minuuttia purkaa se zippi siinä lennossa. ALZ-formaatin purku oli aivan liian hidasta puuhaa, se ei todellakaan sovi Mpeg2-käyttöön. Pienille fileille se ehkä onkin paras formaatti, mutta ei videokamalle.

  Ajattelen asiaa näin: omistan 2 teratavua kiintolevykapasiteettia, täynnä MPEG2-videokamaa. Jos kaiken zippaisin, sinne mahtuisi 2,32 Gt kamaa. Saisin "ilmaiseksi" 327 gigatavun verran "kiintolevyjä", siis 2 kpl 160-180 Gt limppuja vastaavan määrän. Rahassa 280-370 euroa puhdasta säästöä! Taidanpa kokeilla MPEG2-fileiden zippaamista yhden kiintolevyn verran, kun ostan seuraavan uuden kiintolevyn. Että todellinen pakkaussuhde varmistuisi.

  Nebulassa analogisen videokuvan digitointilaatu on luokkaa surkea...onneton. AIW-Radeoneissa on huomattavasti laadukkaampi digitointi. Ja varsinaisissa puhtaissa analogisen kuvan videodigitointikorteissa vasta kuvanlaatu on kunnollinen, että voisi vhs-tallenteita siirtää kiintolevylle turvaan.

  Kannattaa odotella vielä muutama vuosi, vhs-kasetit jaksavat odottaa hyllyssä vaikka sata vuotta. Ja tekniikan kehittyessä tulee halpoihin pc-kortteihinkin aikavirhekorjaimet ja muut kuvanparantimet. Modaajille tehdään ehkä jopa sellaisia kortteja tulevaisuudessa, että vedetään omat piuhat suoraan kuvarummulta digitointikorttiin, eipä pääse huonon kuvanauhurin piirit pilaamaan kuvaa ja ääntä.
   
 16. Search

  Search Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.07.2003
  Viestejä:
  435
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on Nebulan uusi softa ulkona, joko sitä on testailtu?
   
 17. jussi67

  jussi67 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.02.2003
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uusi beta kaatuu minulla ihan jatkuvasti. Mitenkäs muilla ?

  JJ
   
 18. Trik

  Trik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  0
  Beta 7:ssa oli joku bugi joka aiheutti kaatuilua, ongelma on korjattu 8:ssa.

  Muuta kommenttia tuosta kolmosesta: EPG toimii ainakin jollain lailla. Kaikille kanaville ei ole ohjelmakuvauksia vielä, mutta voipi olla että niitä ei ole saatavillakaan. Uusiksi laitetut overlay menut ovat valovuoden edellä vanhoja, tosin kun betavaiheessa helppiä ei vielä ole, niin käyttö kakella on vähän arvailupeliä. Hiirellä toimii oikeinkin hyvin.

  Ylen tekstitys on melkoista sotkua edelleen, mutta sen korjaus on työn alla. Kuten on myös muistivuoto, joka ainakin minulla on hankalin ongelma. Osa MTV3:n ja Nelosen muxin kanavista aiheuttaa muistivuotoa noin 130kB/s eli useampaa tuntia ei voi katsella putkeen tai virtuaalimuisti käy vähiin. Onko muilla esiintynyt samaa?
   
 19. Trik

  Trik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse käytän Nebulan kortin kanssa PVStrumentoa korjaamaan raakafilen editointikelpoiseksi ja sen jälkeen Vidomia, jolla saa poistettua mainokset, cropattua mustat reunat ja pakattua materiaalin haluttuun formaattiin yhdellä kerralla. Tukee oletuksena Xvidiä, mutta toimii myös DivX:n kanssa ja osaa pakata parin megatavun tarkkuudella siihen kokoon kuin haluaa ja katkoo tiedoston tarvittaessa esim. CD:n kokoisiin paloihin.

  Muistaakseni softan kanssa piti kikkailla vähän ja jouduin korjaamaan pari bugia käsin Vidomin foorumilta löytyneiden ohjeiden mukaan. Alkukankeuksien ohjelma toimii juuri niinkuin pitääkin.

  http://www.vidomi.com/
   
 20. Hagar

  Hagar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.07.2003
  Viestejä:
  214
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt näyttää olevan 9 beta versio tarjolla. Minkälaisia kokemuksia siitä on? Toimiiko tekstit hyvin? Onko muistivuoto korjattu? Nyt näyttäisi olevan jopa 50 nauhoitus paikkoja ja 12 tunti nauhoitus pituus.

  :)
  Hagar