NASia tekisi mieli kokeilla, mutta mistä lähteä liikenteeseen?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana xnikula, 09.02.2015.

 1. OldBeard

  OldBeard Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2005
  Viestejä:
  414
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin Buffalon Terastation -malleissa on softapuolen RAID, Linkstation malleista en tiedä.
  Terastationin tiedonsiirto on todella hidasta ainakin kirjoitettaessa (8,5 GB tiedoston siirto PC:ltä purkkiin kestää 12 min).
   
 2. aapol

  aapol Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  854
  Saadut tykkäykset:
  7
  Millä tämä on kiinni koneessa siinä laitteessa mistä siirretään? Eli onko siirto ethernet-verkossa tai wlan-verkossa (mikä protokolla?) vai USB 2/3, eSata, Firewire tms.? Kuulostaa todella surkealta luvulta. Paskallakin NAS:lla pitäisi päästä 5 kertaisiin tuloksiin ethernetillä ja paremmalla 10 kertaisiin. Mutta isoille massoille, kuten Bluray-elokuvat myös 1 Gbps ethernet on vielä toivottoman hidas.
   
 3. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tuon vuoksi joissakin QNAPissa on kaksi gigabitin ethernet-porttia, mutta tuon jälkeen haasteeksi alkaa nousta jo mekaanisten levyjen nopeudet itsessään. SSD:t ovat tietysti tältä osin tapaus erikseen.
   
 4. OldBeard

  OldBeard Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2005
  Viestejä:
  414
  Saadut tykkäykset:
  0
  Cat5/Cat6 kaapeloitu ethernet verkko. Win7-64 koneelta testi kesken työpäivän. To on meillä sähköpostin backuppina joten samaan aikaan on selvästi ollut muutakin liikennettä purkkiin päin. Arvelisin että todellinen aika ilman muuta kuormaa voisi olla minimissään n. 4 minuutin paikkeilla.
  Piti laittaa pitkästä aikaa virrat QNAPiin ja koittaa samalla 8,5GB fileellä kotona. Win7-64 koneelta, Cat5/Cat6 kaapeloitua ethernet verkkoa pitkin purkkiin.
  QNAP TS-459 Pro II: 1min34sek
  Synology DS1813+: 1min23sek

  Ai niin yhdellä kaapelilla molemmat kiinni.
   
 5. apena

  apena Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.06.2010
  Viestejä:
  44
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kun tarkoitus on säilöä mediaa eikä haittaa jos monen levyn rikkoontuessa joutuisi rippaamaan osan levyistä uudelleen niin silloin oman nassin kasaukseen ja käyttöjärjestelmäksi UnRAID. Saat tehtyä niin pienen tai ison nassin kun haluat, helposti laajennettavissa ja nopeus kyllä riittää media pyöritykseen vaikka jääkin kauas kunnollisista rauta-raideista.

  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/74340-UnRAID-kokemuksia
   
 6. OldBeard

  OldBeard Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2005
  Viestejä:
  414
  Saadut tykkäykset:
  0
 7. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Samoja lukemia täälläkin (TS-569 Pro), levystä riippuen siirtonopeudet heittelevät 80-120 MB/s. Hauskinta on, että koneessa eSATAlla kiinni oleva SATA-telakka on QNAP-käytössä lähes yhtä nopea kuin sisäiset levyt. Verkko on CAT6-kaapeloitu ja jumbot käytössä.
   
 8. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 959
  Saadut tykkäykset:
  292
  Tästä muistan käytäneen keskustelua jollain toisella foorumilla ja lopputulemana oli, että Drobo on tyystin poropietari-systeemi ja joku ensimmäinen oli vielä pelastettavissa....

  Toki kun varsinainen RAID-laite hajoaa, on pelastusyritykset jokseenkin vaikeita millä tahansa....

  T: Vesku
   
 9. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Nopean nettiselaisun perusteella QNAPin toteutukset ovat pääasiassa softatoteutuksia eli Linux-koneen/Linux-tiedostojärjestelmää ymmärtävän lukusoftan avulla noilta periaatteessa voi lukea dataa, mutta käytännön kokemusta asiasta ei ole. Eksottisuuksien esim. ekryptatyn tiedostojärjestelmän käyttäminen aiheuttanee takuuvarmasti ongelmia. Varmuuskopiointi kannattaa aina ja se on tosiaankin ainoa pelastus jos laite kokonaisuudessaan, sen osa tai RAID-pakka (syystä tai toisesta...) sattuu hajoamaan. RAID semmoisenaan ei korvaa varmuuskopiointia. Ja vielä vinkkinä: mikäli RAID-pakakkaa alkaa rebuildaamaan niin aina ennen tämmöisiä toimia se varmuuskopion ottaminen.
   
 10. xnikula

  xnikula Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2008
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vielä tämmöinen kysymys: käytättekö .mkv formaattia noissa ripeissä? Sekö on turvallinen muoto, että sitä tullaan tulevaisuudessakin tukemaan laitteissa?
   
 11. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  MKV kuten MP4 ovat vain säiliöitä (container) joka pitää sisällään varsinaisen sisällön eli videota, audiota, subit, jne. Olennaisinta on että mikä formaattia/kodekkia (h264,AAC,AC3,....) on käytetty sisällön enkoodaamisessa, se kun sitten on se mitä tullaan oikeasti toistamaan ja sieltä tulee sitten yleensäkin toiston yhteensopivuusongelmat jos niitä on tullakseen. Säilöiden sisällöt voi purkaa osiin (eli demuksata) ja sitten laittaa vaikka toisen tyyppiseen säiliöön. Käytettävä säiliö ja sisällön formaatit kannattaa miettiä sen mukaan, että mitä millä laitteella näitä tulee toistamaan ja mitä se sitten tukee. Mediaserveriohjelmistoissa on yleensä kohtuullisen hyvä tuki erilaisille formaateille ja ne myös päivittyvät tukemaan uusia formaatteja. HTPC:llä toistuvat kaikki. Erillislaitteet (esim. blu-ray soittimet) voivat sitten olla hyvinkin kranttuja käytettävän säiliön ja sisällön formaattien osalta.
   
 12. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Jouduin noin viikko sitten Avidemuxilla seivaamaan Yle Areenasta haetun .flv-fileen toiseen kontaineriin, muistaakseni .mkv, että file ylipäänsä toistuisi rautakiihdyttävällä playersoftallani. Taisi olla sääongelmien vuoksi siirretty laskettelukisa, jolla kesti useita vuorokausia ennen kuin se Areenaan ilmestyi. Ohjelmanmuutoksena kisa kai lähetettiin DVB-lähetyksenä hetkellä X, mutta kyseiselle päivälle jo laaditut EPG-timeroinnit eivät muutoksesta olleet tietoisia ja kisaa en täten saanut talteen DVB-tallenteena.

  Vaikka Areena-tallenne on äFpaskaan piilotettu, itse video ja audio onneksi ovat normaalia kelvollista mp4-kamaa (ultrarajusti pakattua kylläkin), joten vuorokausia kestävää formaattimuunnosta per file ei onneksi tarvitse tehdä.

  Ihmettelen vain, miksei niitä fileitä alunperin tallenneta mkv-kontaineriin tai ts-kontaineriin, joita playerit osaavat paremmin purkaa. Lähes varmuudella F-Skeida Oy on sponsoroinut asian eli maksaa suuret rahat kaikille niille firmoille, jotka suostuvat F-Syöpää™ käyttämään eli levittämään tyhmien ihmisten silmien tuhoksi.

  Älkää nyt menkö kertomaan YLE-teknikoille, että unohtivat rastittaa enkooderissaan AV-formaatitkin F-paskaksi. Parempi se näin päin on, että pelkkä kontaineri on F-kusi ja sen sisältämät AVC + AAC/Mpeg -fileet onneksi voi kotona seivata sellaisenaan kopioituna parempaan kontaineriin nopeasti (vaikkapa ilmaisella Avidemuxilla). Kamalampi tilanne olisi jos kontaineri olisi mkv ja se sisältäisi F-kusetustavuja eli katselukelvottoman surkeaa pilattua kuvaa ja kolmeen tavuun pakattua ääntä.

  Omistamani flässipaskat mahtuvat yhteen 170 kilotavun yksipuoliseen lerppuun, jos hieman karrikoidaan. Olen täysin allerginen kyseiselle (video)formaatille enkä niitä itselleni huoli muuten kuin äärimmäisessä hätätilassa vasta sitten kun kaikki muut miljardit eri mahdollisuudet on käyty läpi usean kuukauden yrittämisen jälkeen. Tekniikka on minulla sellainen, että imuroidaan Areenasta haluttu file silloin kun se on sieltä haettavissa ja sitten aletaan etsiä tuotteesta parempia formaatteja muualta. Jos parempi löytyy niin F-skeida tapetaan heti. Ellei löydy parempaa, jätetään F talteen ja odotellaan sitä vuosikymmentä, jolloin on tarpeeksi rahaa ostaa 999 kiloa huumeita, joiden avulla voi sotkea päänsä niin sekaisin, että F-skeidan katsomisen voi aloittaa. Selvin päin en niitä katsele. Muutamia sarjan jaksoja olen kerännyt F:nä talteen, mutta enpä niitä sarjoja ole voinut katsoa. Odottelen x...xx vuotta että sarja uusitaan, jotta voin ottaa sen vaikka 1080-resolla talteen, kuten paraikaa eräskin sarja uusintana pyörii ja talteen sitä nyt kerään. Kun sarja on saatu kokonaan talteen, tapan F-roinat heti pois.
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2015
 13. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 959
  Saadut tykkäykset:
  292
  Juurikin näin.
  MP4 container AVC ja AAC -koodekeilla on myös aika hyvin tuettu...
  Toki nuo AVC ja AAC uppoaa myös MKV:henkin...

  T: Vesku
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2015
 14. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Jos DIY-linjalle lähtisi, niin jokin vähävirtainen ITX-emolevy 6-8 SATA-liitännällä, ATX-virtalähde ja sopiva kotelo? Softaksi Openfiler, Openmediavault, Nas4free tms? Näyttävät nykyään niin helpoilta asentaa, että jokohan tuon vanhan WHS-koneen päivittelisi johonkin vastaavaan.
   
 15. xnikula

  xnikula Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2008
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli pitää vielä hommata erikseen joku soittolaite? Talosta löytyisi PS3, XBox360 ja AppleTv.. Sekä työPC, jota en mielellään sotke tähän. Eikö näistä mikään osaa pyörittää NASiin ripattua BluRay-leffaa? Mä luotin että tuo PS3 osaisi sen verran...
   
 16. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  NAS toimimaan DNLA-mediaserverinä ja sitten PS3 (tai mikä tahansa DNLA-toisto-ominaisuuksilla varustettu laite) toistamaan mediaa. On tietysti huomiotava, että tässä mallissa homman toimivuus on kiinni sitten NASsin mediaserveriominaisuuksista. Joissakin NASseissa (yleensä halvemmissa...) saattaa tulla mukana vain jokin valmistajan oma mediaserveriohjelmisto, paremmissa eri mediaserveriohjelmistoja voi ladata NASiis samaan tapaan kun älypuhelimeen lataisi appsin.
   
 17. xnikula

  xnikula Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2008
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri tälläistä olin itse ajatellut, eli ei lisää pömpeleitä huoneeseen ja mahdollisimman vähän säätöä/rakentelua. Nuorena jaksoi vääntää ja kääntää, nyt semi-nuorena on valmis maksamaan yksinkertaisesta ja varmasta toimivuudesta hiukan extraa.. Ei tientenkään mennä liiallisuuksiin ;)
   
 18. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 959
  Saadut tykkäykset:
  292
  Ja sitten ihmetellään kauhiasti, kun jokin ei toimi sillä (irtotekstit tai jotkin tilaäänet yms.)....

  T: Vesku
   
 19. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Niin siis DNLA-toteutuksessa on pakko toimia sen ominaisuuksien/rajoitusten parissa joka käytännössä tarkoittaa sitä, että toistettava materiaali (esim. omien leffojen varmuuskopiot) on valmisteltava jo etukäteen sillä tavalla että näistä ei tule ongelmia. Itse kokeilisin tuota varmuuskopiointiprosessia jo etukäteen, että miten se saadaan tuottamaan DNLA-mediaserverikelpoista materiaalia mahdollisimman vähin toimenpitein ja sitten vaikka väliaikaisesti oma kone DNLA-mediaserveriksi ja PS3 toistamaan materiaalia sieltä. Sitten kun homma pelittää niin NAS mukaan ja siihen DNLA-mediaserveriohjelmisto tekemään tuota hommaa ihan oikeasti. NAS:n DNLA-mediaserveriohjelmistoon / ohjelmistovaihtoehtoihin kannattaa tutustua etukäteen vaikka nettikirjoitusten kautta, että kuinka hyvin toimii, onko ollut ongelmia jne.

  Yksinkertaiseksi en menisi tätä sanomaan. Säätämistä ja kokeilemista tuohon tarvitaan aivan varmasti. Jo NASsin käyttöönotto RAID-pakkoineen ja muineen virityksineen on oma touhunsa.
   
 20. Zerp

  Zerp Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.06.2005
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos NAS:sissa olevaa kirjastoa halutaan käyttää useiden laitteiden kautta kohtuu vaivattomasti (esim. eri merkkisiä televisioita, pelikonsoleita jne. ympäri kämppää), niin DLNA on ihan näppärä tapa sen toteuttamiseen. Kuten aiemmin on kirjoitettu, DLNA on ominaisuuksiensa puolesta hyvin rajoittunut, ja bugisia serveriohjelmistoja on tarjolla pilvin pimein, mutta helpoimmillaan sen käyttöönotto on itse asiassa todella yksinkertaista (ainoa konfiguroitava asia serveripäässä on jaettava hakemisto).

  Jotkin NAS:sit (esim. Synologyn DS214Play) mahdollistavat DLNA-streamin transkoodauksen. Tällä pystyy kiertämään melko paljon toistolaitepuolen yhteensopivuusongelmia.

  Jos toistolaitteessa on riittävästi älyä (käytännössä taitaa vaatia PC:n), niin ideaalitilanne taitaisi olla ripata elokuvat suoraan levykuviksi, jolloin mitään alkuperäisen levyn ominaisuuksia ei menetettäisi.