Näyttölaitteiden kontrastin ja värien huonontuminen käyttöiän mukana

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana anoniitti, 07.09.2015.

 1. anoniitti

  anoniitti Member

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  3
  En ole törmännyt keskusteluissa tähän aiheeseen joten aloitetaanpa tälle oma ketjunsa.

  Pari asiallisempaa paperia löytyi aiheesta:

  DLP ja LCD projektorit (7kpl lcd 9kpl dlp)
  http://focus.ti.com/download/dlpdmd/156_Picture_Reliability_Study_Phase_II_White_Paper.pdf

  MD taustaprojisio (DLP?), LCD sekä plasma tv 3kpl kutakin
  https://www.imagingscience.com/upload/IDC ISF Flat Panel 30 day analysis.pdf

  Pähkinänkuoressa LCD projektorit menettivät testeissä 4000h:ssa keskimäärin -50% kontrastista ja niiden värit menevät enemmän tai vähemmän keltaisemmiksi tuossa ajassa. DLP projektorit menettivät samassa ajassa keskimäärin -7% kontrastista ja värit eivät muutu merkittävästi.

  Taustaprojisio tv menetti kontrastista -2.3%, lcd-tv -10.8% ja plasma -16.4% neljässä viikossa eli 672 tunnissa.

  Mielenkiintoista olisi nähdä minkälaisia muutoksia plazalaisten laitteiden kontrastiin on tullut tuntien mukana. Varsinkin leditelkkareista olisi kiva saada tietoa kun ovat jo vuosilta 2004 ja 2005 nuo tutkimukset ja olettaisin, että ledeillä varustetut tv:t kestäisivät paremmin verrattuna ccfl taustavalolaitteisiin.

  Tietysti myös kalibrointi vähentää tuota kulumista jos valkoisen taso säädetään sopivalle tasolle taustavalon avulla ja projektoreissa eco moodin tms käyttö myös vähentää tuota vanhenemista, joten kannattaisi varmaan niistäkin mainita jos on käytössä, niin tulisi parempaa tietoa tähän ketjuun laitteiden kulumisesta.

  Edit: Löytyi vielä yksi paperi: http://focus.ti.com/pdfs/dlpdmd/170_performance_study.pdf

  Ja vielä yksi jossa kuvia mm. kuluneista paneeleista: http://www.plus-america.com/pdf/DLP_Picture_Reliability.pdf
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2015
 2. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 328
  Saadut tykkäykset:
  83
  Netistä löytyy hakemalla jotain infoa.
  Ledin valotehon puolittuminen varmaan jossain 10 000 ja 50 000 tunnin välissä riippuen kenties myös käytetyistä komponenteista, lämpötilasta yms.

  Kiinteistöissä ulosohjauskylteissä (ne ohuet vihreät lätkät joissa palaa valo ja näyttävät mistä pääsee ulos) on led-paneeli ja ne menevät noin kolmessa vuodessa niin himmeäksi että on vaihdettava, niihin saa vaihdettua pelkän paneelin jossa uudet ledit.
   
 3. DVB-G

  DVB-G Active Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 282
  Saadut tykkäykset:
  23
  "olettaisin, että ledeillä varustetut tv:t kestäisivät paremmin verrattuna ccfl taustavalolaitteisiin"

  Loistevalon kestävyys vaikuttaa yllättävän hyvältä omassa mitälie 8 vuotta vanhassa 2560*1600 DELL 3007WFP-HC -monitorissani, joka on käytössä 15 tuntia päivässä. Arvioidaan varovaisen 10 päivittäisen tunnin perusteella päälläoloajaksi 29000 tuntia. Se siis voi olla myös 43000 tuntia, mutta kuitenkin jotain tuolta väliltä.

  Mitään heikkenemistä en ole huomannut kuvanlaadussa. Pääosa käyttöajasta on tehty minimikirkkaudella (tv-sarjat ja keskinkertaiset elokuvat ja tavalliset pc-operoinnit) ja pari tuntia päivässä maksimikirkkaudella (yksi huippuleffa tai autopelin pelaaminen) niinä päivinä kun hyvä leffa satutaan näkemään tai peliä pelaamaan.

  Kerran viikossa varmaan tuo juhlallinen täyskirkas moodi napsutellaan päälle hipaisukytkintä parikymmentä kertaa tökkien. Juu, sikamaisen ärsyttävä nylkytys on tuo kirkkauden säätäminen, siksi sitä harvoin jaksan tehdä. Säädön saisi nopeammaksikin, jopa hiiren rullaan ohjelmoitua, jos tietokoneelle asentaisi monitorin oman softan, mutta softaa en käytä, koska se sekoittaa joidenkin muiden asioiden toiminnan.

  Avaisana "ylipitkään" käyttöikään voi olla tuo minimikirkkauden hyödyntäminen. Lähes pimeässä huoneessa kuvaa katson, mitä nyt näppäimistön päällä sylissä on kirkkaammin valaistu alue silloin kun pitää naputella tekstiä. Samanlainen monitori kirkkaassa toimistossa maksimikirkkaalle säädettynä tuskin kestää yhtä pitkään eli 8 vuotta.

  10 vuoden käytön jälkeen vaihdan monitorini modernimmaksi, vaikka kuvanlaatu edelleen olisi moitteeton. Nimittäin sähkönkulutus on liian suuri tässä vanhuksessa. 100...150 watin hujakoilla se muistaakseni pyörii kirkkaudesta riippuen. Moderni monitori lipittää sähköä 40 wattia tai vähemmänkin jos kuvassa on paljon mustaa.
   
 4. anoniitti

  anoniitti Member

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  3
  Pystyykös kukaan mittarilla todentamaan jotain lukemia suuntaan taikka toiseen? Että olisi mitannut kontrastin uutena ja mittaisi uudestaan sen nyt vanhempana.

  Ei tuota oikeasti välttämättä silmällä huomaa vaikka kontrasti tippuu montakymmentä prosenttia, vaikka olisikin valveutuneempi käyttäjä, koska kontrasti tippuu pikkuhiljaa mahdollisesti vuosien aikana. Nähtyyn kontrastiin kun vaikuttaa niin paljon myös ympäristön valaistus jne esim. pimeässä ja valoisassa katsottaessa näyttää tietty kontrasti ihan erilaiselta.

  Tuo kirkkauden (taustavalon kirkkauden) tippuminen on paremmin tiedossa ja sen valmistajat ilmoittavatkin, mutta tämä että kontrasti tippuisi ja varsinkin noin paljon kuin noissa lcd projuissa niin siihen en ole törmännyt missään. Ilmeisesti lcd:ssä muuttuu niissä kalvoissa ominaisuudet joten esim. ei enää mene niin mustaksi kuin uutena eli paneelin kontrasti oikeasti huononee ja vielä eri tahtia eri paneeleissa ja myös polarisaattorit värjäytyvät ja nekin eri tahtia.