Muuttuva taustavalaistus (ambilight) televisiolle

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Jantsa, 04.05.2011.

 1. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Alustus:
  LCD-televisiot topicin alta löytyy jo keskustelua tv:n taustavalaisusta, mutta ajattelin luoda muuttuvalle taustavalaistukselle oman arvoisensa uuden topicin. Tuo toinen säie sisältää enemmänkin sitä IKEA-ledinauha-asennusohjetta ja kokemuksia. Valitsin HTPC-osion siitä syystä, että taustavalaistus vaatii tietokoneelle asennettavan ohjelmiston ja käyttötarkoitus yleisesti on Htpc-käytössä. Ilman tietokonetta muuttuva taustavalaistus ei onnistu (kuin hankkimalla Philipsin Ambilight-television)

  Itse asiaan:
  Olen jo tovin haaveillut Philips Ambilight -tyyppisestä ratkaisusta, jossa näytön taustavalaistuksen väriä vaihdetaan kuvan sisällön mukaan. Tällaisia eri taustavalon toteutusvaihtoehtoja on muutamia erilaisia. Näistä tunnetuin lienee Philips AmbX, jossa näytön ympärille sijoitetaan ledeillä varustetut tolpat. Muita vaihtoehtoja on sitten kyseinen ARFX, sekä pari privaattiprojektia nimeltään Momolight ja Atmolight.

  Tein pientä vertailua tarjolla olevien järjestelmien suhteen, ja päädyin tilaamaan Ambient Reality FX:n taustavalaistus-paketin. Privaprojektien (Momo ja Atmo) ongelma omalla kohdallani oli se, että tuotteita ei saa valmiina vaan ne rakennetaan alusta loppuun asti. Asennus- ja koodailuohjetta tutkiessani totesin, ettei minusta ole siihen. Siispä jäljelle jäi valmiina pakettina myytävät ratkaisut.
  Tarkemmin ottaen tilasin ARFX:ltä Package C:n, joka tuotekuvauksen mukaan sisältää 1kpl starttimoduulin tietokoneen ja ledien väliin, sekä 4kpl 50cm pituista ledinauhaa. Ledinauhoja sijoitetaan tämän paketin mukaisesti 1kpl kumpaankin television reunaan, sekä 1kpl molempiin yläkulmiin. Silloin ledit valaisevat television reunat, sekä yläpuolen. Kävin katsomassa Youtubesta muutamia näytevideoita, ohessa muutamia huono- ja hyvälaatuisia esimerkkejä:

  Linkki1
  Linkki2
  Linkki3
  Linkki4

  Eli, tilaus on tehty ja toimitusta odotellaan. Kun olen saanut paketin kotiin ja päässyt tutustumaan kirjoittelen sitten kokemuksia aiheesta. ARFX vaikutti hintaa (211e postikuluineen) lukuunottamatta erittäin kattavalta ja hyvältä ratkaisulta. Ohjelmisto on monipuolinen, ja sillä voidaan määritellä miten mitäkin ledinauhaa halutaan käyttää. Vielä ei ole ihan täyttä takuuta, että onnistuuko ledien käyttö myös Win7 Media Centerissä, mutta näin olen ainakin itseni antanut ymmärtää. (overlay mode). Muutoin täytyy siirtyä MediaPortalin käyttäjäksi.. :)

  Ohessa vielä valitsemani ARFX:n sivut, jos jotakuta kiinnostaa:
  http://www.arfx.nl/index.php?main_page=page&id=8&chapter=0

  Lisätietoja muista taustavalaistus-systeemeistä, kuten AmbX, Momo ja Atmo:
  http://www.ambilight4pc.com/

  Edit 17.5, toimitus on matkahuollon hoteissa Suomen puolella, joten tällä viikolla asentelemaan.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2011
 2. Slarti

  Slarti Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laita ihmeessä kokemuksia kun saat systeemin kasaan. Olen miettinyt vastaavaa pitkään mutta enpä ole keksinyt googlettaa asiaa:hitme:. Alkaa kyllästyttämään nuo ikean listat pahasti.

  Ikävän keskeneräiseltä kuitenkin tuo softa vaikuttaa ARFX:n foorumeiden perusteella. Toivottavasti toimii.
   
 3. mKo

  mKo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse tullut askarreltua kavereille HTPC:itten kavereiksi DIY mallisia ambilighteja.

  Ensimmäinen kappale oli 3xRGB kanavainen PIC16F628:n ohjastama laite valmiilla koodilla mikrokontrolleriin (ensimmäisessä viestissä mainittu momolight). Youtube: Momolight + xbmc test

  Itse olen tykästynyt enemmän Atmelin mikrokontrollereihin joten pitihän sellaiselle sitten itse ruveta vääntämään koodia ja rautaa.
  Pöydällä lojui kasa ATTiny2313 piirejä joten moinen sai luvan toimia kontrollerina.
  Ensimmäinen laitos oli kanssa 3xRGB ja tuorein kahden 2313 voimalla toimiva tukeekin jo 10xRGB kanavaa.

  Ohjaussoftana olen käyttäny Boblightia joka toimii ainakin windowsissa ja linuxissa.
  Valojen virkaa on ajanut ebaysta tilattua rgb-ledinauhaa.

  Tarkoituksena tässä viikonlopun aikana olisi asentaa kaverille 9xRGB-kanavainen mikäli aika antaa myöten. Siitäkin voisi sitten linkittää videon tänne.
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2011
 4. sonof

  sonof Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.06.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kovasti houkuttaisi tehdä tällainen DIY Ambilight: http://siliconrepublic.blogspot.com/2011/02/arduino-based-pc-ambient-lighting.html

  Jos en väärin ole ymmärtänyt niin tässä kaikki osat mitä tarvittaisiin:
  ARDUINO DUEMILANOVE, 13€
  RGB SMD 5M 300 LED Strip 60 LEDs/m, 19€
  ULN2003A transistor array, 2€
  12V virtalähde, ~10€, tavarataloista
  Piirilevy, 1€
  =45€

  Tämän lisäksi tulisi käyttää ohjeiden mukana tulevaa ohjelmaa koneella ja Arduinossa.

  ---

  Toinen vaihtoehto olisi tällainen, jossa valot vaihtelevat eri puolilla ruutua eri tavalla: http://www.instructables.com/id/Java-Microcontroller-LED-TV-Ambient-Light/

  Tähän tarvittaisiin yllämainittujen osien lisäksi toinen Arduino Duemilanove/Uno tai sitten yksi Arduino Mega 2560, 19€

  Lienee järkevämpi ostaa suoraan Arduino Mega 2560, jotta voi halutessaan tehdä kumman ratkaisun haluaa.


  Muutoin olisin jo tilannut romppeet, mutta minulla ei ole mitään kokemusta Arduinosta tai edes Java-ohjelmoinnista. Jos joku rohkeampi kokeilee niin postaa kokemuksia ja ehkä itsekin jonain päivänä yritän.
   
 5. btb^

  btb^ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.09.2011
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse myös pohdiskellut tämmöisen hankkimista, onko muilla kokemuksia?

  Jantsa olit pistänyt paketin myyntiin, oliko sittenkin jotain vikana? :)
   
 6. Lassi__

  Lassi__ Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostava aihe ikävä kyllä ei tämän enempää keskustelua ole ollut noista diy ratkaisuista itsekkin aattelin että jonkun diy rakenteisen voisi toteuttaa kun tollasia arduino alustoja on muutama nurkissa pyörimässä.

  Led nauhaakin olis 5mm rgb mallisena ja fettejä ohjaan noita/uln2003 myös jos käyttäis tarpeeks pieniä pätkiä led nauhaa.

  Onko kellään kokemuksia näistä diy versioita mikä olisi "paras" vaihtoehto näkisin että parasta olis jos löytyis hieman enemmän kun tuo yksi kanava eli olis ees 4kanavaa jokaisella kulmalla siis omansa. Mut toivottavasti saadaan jotain juttua aiheeseen liittyen, tarkotuksena pistää tuo tonne plasman taakse loistamaan, leffat tulee yleensä kuitenkin katseltua tietokoneen kautta toistettuna.
   
 7. sonof

  sonof Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.06.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitoin tänään romppeita Ebaystä tulemaan tätä varten. Ajatuksena rakentaa vaihtuva valo, jossa neljä kanavaa. Molemmilla sivuilla yksi ja ylhäällä kaksi.

  Hyvin pitkälti näitä ohjeita soveltaen olisi tarkoitus rakentaa ja softana käyttää joko tuosta linkistä löytyvää Java-pohjaista tai sitten BobLightia.

  Tilaukseen lähti seuraavat tuotteet:
  3M 5050 SMD RGB 60LED/m 180 LED Strip Light $25.23
  5 pcs ULN2003ADR ULN2003 ULN2003A SOP $3.50
  1 Printed Circuit Panel board Prototype PCB 9 x 7cm $0.99
  DC 9V 1A 1000mA AC/DC Power Supply Converter Adapter EU $3.50
  ---
  $33,22 = 25€

  Tämän lisäksi ostan vielä Arduino Megan, joka tulee luultavasti maksamaan noin $30 ja sähköjohtoa, jota taitaa jo löytyä nurkista.


  Raportoin tänne sitten, kuinka projekti etenee. Eniten pelottaa Arduinon käyttö ja osien tinaaminen yhteen, koska tällä hetkellä ei ole juuri hajuakaan, mitä tulisi tehdä :hitme:
   
 8. sonof

  sonof Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.06.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen hiljalleen saanut romppeita kasaan ja juuri hieman väsäilin projektia. Sähköpiuha loppui kesken ja transistori puuttuu. Laitoin ebaystä tulemaan ja kuhan ne saapuu niin pääsee jatkamaan, jolloin luulen, että minulla on kaikki tarvittava kasassa.
  Tilasin 10m RCA kaapelia, jossa kolme kaapelia samassa, koska tarvin 20m kaapelia LED-stripeille. Toivottavasti tuollainen RCA-kaapeli on riittävä virran syöttämiseen.

  Aikani kuluksi piirsin kuvan ledinauhojen sijoituksesta :D Samalla laskin, kuinka mahottomasti tarvin piuhaa, jotta saan ne menemään jokseenkin siististi reunoja myöten.
  [​IMG]


  Ja tässä jo hieman mallailin Arduinoa TLC5940:aan kiinni:
  [​IMG]
  Toivottavasti breadboard ei käy liian ahtaaksi LEDien ja virran syöttämisen kanssa.

  Aiemmasta poiketen päätin tehdä tämän ilman ULN2003A, koska se oli niin pieni, ettei minun kolvilla sen kanssa leikittäisi ollenkaan. TLC5940 tilalle, vaikkei sitä ehkä Arduino Megan kanssa tarvisikaan, mutta koska minulla ei ole ollenkaan kokemusta Arduinosta tai edes sähköopista yleensä niin en ala liikaa sooloilemaan.


  Leikkasin LED-nauhat neljään osaan (en tiedä pitäisikö ne olla kaikki samanpituisia, mutta minulla ne ei ole vaan reunoille tulee hieman pidemmät) ja kolvasin tinaa päätyihin, jotta johtojen liittäminen on sitten ongelmattomampaa kun ne saapuvat.
  [​IMG]
  Yhdessä on jo johto valmiina, koska tuli ebaystä sellaisena.
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2011
 9. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
 10. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
 11. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä herätti kyllä mielenkiinnon, mutta tumpelona näiden mikrokontrollereiden suhteen kaipailisi "kädestäpitäen" opasta, kuinka rakentaa oma laitos =)
   
 12. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paljonkos näille olisi kiinnostusta? Meinasin jossain vaiheessa itse rakennella moisen, mutta samalla niitä ("kontrollereita") kyllä syntyisi enemmänkin... kotelon kaiverrukset, LED-nauhat jne. jäisi kyllä itse tehtäväksi. Jos tälläiseen vaiheeseen asti tekisi niitä:
  [​IMG]
  ja valmiiksi softattuna siis.
   
 13. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaa kyllä. Nuo loput kyllä onnistuu itseltäkin, mutta pintaliitoksien juotteluun ei ole välineitä, eikä ole myöskään välineitä kontrollerin ohjelmointiin...eikä oikein aikaa opiskellakaan asiaa. Joten olen kyllä valmis maksamaan kustannuksia vastaavasti työstä ja laitteesta.
   
 14. mixx

  mixx Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaa
   
 15. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Paljos komponentit tulee maksamaan tuohon livelightiin?
   
 16. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juurikin tämän viestin aikana syöttelin noita koodeja (http://www.livelightproject.com/downloads/LiveLight_5/LiveLight_5_Parts_List.pdf) Farnellin ostoskoriin ja hinta yhdelle levylle piirilevyineen näyttäisi olevan +75 euroa... on siinä mukana kotelo siis myös, jonka osuus on noin 5 euroa. Tämä siis pelkästään komponenttien osuus. Paljonkos se käypä työtunnin hinta on Suomessa näinä päivinä? Neljä tuntiahan tuon alkuperäisen tekijä sanoi toiseen piirilevyynsä käyttäneen, huomattavasti enemmän ensimmäiseen. Eli villinä veikkauksena aikaa menee helposti 2 - 4 tuntia levyn juottamiseen ja softaus olisi mahdollisesti sitten se nopeampi proceduuri, kunhan ensimmäisen saa onnistumaan.

  Tällöinhän tuosta puuttuu vielä virtalähde, LED-nauhat sekä USB-johdot (PC-LiveLight sekä 9xLivelight-Ledi-nauha).

  Kaikki varmaan huomasivat, että W7:n Aeroa tuo ei tainnut tukea eli se pitää ottaa pois päältä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.12.2011
 17. J. Salminen

  J. Salminen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.11.2007
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Herätellääs tätä vähäsen, onko kukaan rakentanut tuota LiveLight systeemiä, oliko haasteita ja mitenkä toimii? Tarkoitus olisi rakentaa "ambilight" MDF screeniin ja tämä vaikuttaisi asialliselta.
   
 18. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Löytyykö ideaa millä saisi esimerkiksi tuon Karatelightin toimimaan kahdella eri vehkeellä?
  Itselläni olisi tarve sekä XBMC, että Enigma2 käytölle, mekaaninen switchi ei ole kovin houkutteleva, millä vaihdetaan laitetta. Kummatkin vehkeet
  samassa telkkarissa kiinni.


  edit: Näyttää atmolight ja amBXlightistä löytyvän myös tuki ainakin enigma2:lle.
   
  Viimeksi muokattu: 16.02.2012
 19. Lassi__

  Lassi__ Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.10.2005
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä ollut pari kuukautta käytössä tuo livelight. Ihan ok on toiminut, pari kanavaa siitä oli pimeenä, mutta lienee kasaus virheestä johtuvia. (Yksi väri kanava oli pimee per kanava) Olisin muutenkin kaksi kanavaa ottanut pois käytöstä, koska omassa tapauksesas ei television alareunoihin hyvin saa ledejä ja ne on jätetty pois käytöstä.

  Systeemi pelaa hienosti ja on sillä muutamat leffat tullu pyöriteltyä vlc:n kautta. Aero pitää tosiaan nappasta pois, jos ei sitten ole tullut uutta päivitystä mikä tätä asiaa muuttaisi. Nauhana toimii dealextremen rgb nauha ja saman firman 5A 12v poweri. Voin yrittää muistaa ottaa tuosta jonkun videon pätkän jollain youtuben trailerilla tms, jos jotain kiinnostaa. Vaikka tietysti onhan tuolla livelightin sivuilla tuo valmistajan omakin video.
   
 20. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  30 channel LED RGB Ambilight Clone (~55€)
  http://www.instructables.com/id/30-channel-LED-RGB-Ambilight-Clone/  *****************************************************************************

  Karatelightistä myös 16 kanavainen versio tulossa.

  After the last news came in a couple of questions regarding the 16-channel karate Lights. So get updated very often at this point, once some information on it :)

  Technically, the whole is designed as an extension board. That is, the people who may have been an 8-channel light karate upgrade it. This requires only a few steps and minimal tools (a screwdriver). The whole appearance is like this: Light karate-16 channels .

  Also, there is a 16-channel device directly at me from giving the base unit and add-on board is.

  Currently, the whole is already supported by DFAtmo. For Dreambox, there will be soon a new version of the plugin Mamba0815 which then also supports 16-channels.

  Unlocked in the shop, the whole only when the devices are available and there is a fixed price. I can not until all the bills there are calculate, but I looking forward for the scale of 140 € for the 16-channel device. Correspondingly, about 45 € for the upgrade kit.


  http://translate.google.com/transla...ww.karatelight.de/index.php/news.html&act=url
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015