Musiikkisubbari valmisteilla ja elementin valinta ongelmana

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Heiska24, 12.07.2010.

  1. Heiska24

    Heiska24 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aloin suunnittelemaan alkukesästä subbarintekoa kaiuttimien tueksi tukevoittamaan alapäätä ja päätinkin, että alan tehdä Hifitalon subbarirakennussarja XP3 Alu:a. En kuitenkaan silloin vielä hommannut elementtejä enkä vahvistinta vaan arvelin ostella ne kesän mittaan pikku hiljaa.

    Nyt tilanne on sitten se että kotelo alkaa olla koossa ja vahvistin (tamp ta1050 mk-x) ostettuna, mutta elementti/elementit ovat vielä mietinnässä.

    Subbari tulee siis puhtaasti musiikkikäyttöön ja kaiuttimet joiden kanssa subbaria on tarkoitus soittaa, toistaa noin 50Hz asti. Subbarin olisi tarkoitus taas toistaa noin 30Hz asti tai hiukan alle.

    Kotelon sisätilavuus on noin 41litraa ja koteloon mahtuu 12" elementti tai itseasiassa kaksi vastakkaisille sivuille.

    Tarkoituksena oli alunperin siis ostaa Peerless XXLS-12 subbari ja samankokoinen passiivisäteilijä, mutta en nyt ole kuitenkaan varma ovatko ne parhaat omiin tarkoituksiin. Forumia lukiessa on tullut myös Seasin ja Scanpeakin elementit esille, joista itsellä ei ole mitään kokemuksia.

    Jakosuodin on mitä luultavimmin ostettava myös, mutta mielessä on pyörinyt myös suljettu kotelo ja Linkwitz-korjaimen tekeminen.



    Minkälaisia ehdotuksia porukalla olisi antaa elementin ja jakosuotimen osalta?


    Budjettina noin 400euroa.
     
  2. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Musiikkikäyttöön lähtisin itse tekemään suljettua subia. Refleksi- tai passiivivirityksellä pyritään juuri 30Hz alapuolisiin taajuuksiin.
    12" suljetuille tuo on hieman pieni kotelo, mutta esim. Seas L26ROY 10" tuo on jo hieman iso.
    XXLS 12" Alulle itseasiassa melko sopiva suljettu. Oikein vanulla täytettynä voisi juuri saada Q = 0,7 kotelon aikaiseksi, minkä pitäisi olla musiikille sopiva. Toinen tuohon koteloon sopiva olisi
    Tymphany LAT 500, mutta sen sopivuudesta musiikkikäyttöön en ole lukenut.
    Peerlessin SLS-12 tuo on kotelo liian pieni, mutta elementti on kehuttu musiikkikäytössä ja se on halpa, joten kokeilu ehkä kannattaa.

    Jakosuodin riippuu paljolti muusta laitteistosta. Varma valinta on DCX 2496, ominaisuudet ainakin riittävät. Suljettujen vaste on tuolla 30-50 välillä jokatapauksessa laskussa ja korjausta saattaa tarvita.
    Halvemmalla pääsee esim. Super CX2310:llä, mutta ominaisuuksissa jäädään. Tälläkin voi vastetta korjata matalalla olevalla alipäästöllä, mutta silloin jakotaajuus säätyy elementin ominaisuuksien mukaan.

    Saatko suodatettua pääkaiuttimilta matalimpia pois AV-vahvistimella tai voitko tuon DCX kytkeä esivahvistimen ja päätevahvistimien väliin?
     
  3. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Mulla tuommoinen ylimääräisenä myynnissä.

    Myynnissä ylimääräinen käyttämätön Dayton Audio SD315 12" subielementti. Ostettu 2010 englannista ja siitä lähtien lojunut vain kaapissa. Ei ole kertakaikkiaan ollut aikaa projekteille

    H.90e

    yht.otot
    Privana tai santeri.johansson@welho.com

    Sijaitsee espoossa.
     
  4. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
  5. Heiska24

    Heiska24 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksesta.

    AV-vahvistimelta saa leikattua pääkaiuttimilta matalat vois ja ohjata ne subwoofer-jackiin. Ja miksipä ei onnistuisi jakosuotimen laittaminen vahvareiden väliin, sillä pääkaiuttimetkin ovat aktiiviset.

    Liekköhän tuollaisen DCX2496-suotimen säätäminen miten vaikeaa käytännössä? Ja miten se käytännössä tapahtuu, korvakuulolla vai onko laitteessa jotain automaattisysteemejä mikkeineen?