Muiden kokemuksia PA:n ja high endin yhteiselosta?

Keskustelu osiossa 'Yleistä kaksikanava-äänentoistosta' , aloittajana panukoo, 31.07.2012.

  1. panukoo

    panukoo Guest Guest

    Liittynyt:
    31.07.2012
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni laitteistona on jo vuosien ajan ollut mittava yhdistelmä puhdasta signaalipäätä ja suuria kaappeja. Olenkohan aivan yksin tämän asian kanssa vai onko täällä olemassa muita vastaavanlaiseen epäpyhyyteen sortuneita?
    Kamat ovat olleet erityisen aktiivisessa käytössä ja loppua ei taida näillä näkymin olla luvassa;)
    Pikkupojasta asti suuret watit ovat tuottaneet juuri sen oikean kuuntelukokemuksen musiikista riippumatta. Pakkohan se on tunnustaa, että yleensä voluumi kääntyy aina vaan isommalleen musiikin kuuntelun lomassa, ja juuri tätä varten on olemassa laitteet jotka kestävät sen ja tarjoavat puhdasta, dynaamista ja tarkkaa toistoa myös kovaa soitettuna.

    Olisikin mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia samantyyppisestä äänentoistosta. Millaisia kamoja porukalla yleensä on?
     
  2. kasafi

    kasafi Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2012
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos ideaalina on konserttisaundi, niin PA-kamoillahan se alunpitäenkin tuotetaan :)

    Tosin kamasi pitäisi kai rahdata verannalle.

    Mulle riittää tuo sata wattia per kanava. Sillä saa jo kuuromman korvani puutteita korjattua, silloin harvoin kun on yksin kotona.
     
  3. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 738
    Saadut tykkäykset:
    321
    panukoo, miten tuollaiset PA-kajarit soivat kotitiloissa studiossa väsätyllä musalla? Miten irtoaa rokki? Ja mites nuo volumet, kuinka kovaa voi kuunnella, että alkaa repiä? Ovatko armottomat paska soundisille levyille?

    Minkäs merkkiset pöntöt muuten teikäläisellä?
     
  4. panukoo

    panukoo Guest Guest

    Liittynyt:
    31.07.2012
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse asiassa melkolailla kaikki kuulostaa kohtuullisen puhtaalle ja selkeälle, myös rokki. Mutta pakko on kyllä todeta, että tilan koko vaikuttaa melkoisesti siihen, että paska saundiset äänitykset (ts. mielestäni paska saundiset äänitteet, eli sellaiset joissa kaikki dynamiikka on ajettu tiukkaan keskiäänialueen pakettiin) ja niiden paskat ominaisuudet korostuvat varsinkin kovaa soitettaessa. Suuremmassa tilassa matalat pääsevät paremmin esille... ainakin oman kokemukseni mukaan.
    PA-kajareiden suuri herkkyys puolestaan tuo hyvistä äänityksistä esille sellaisia juttuja joita ei tavan kajareilla tai pienemmillä kajareilla ja wateilla saa selville kun vasta suurella volyymillä.
    Suuri herkkyys tuntuu antavan musiikkiin sitä studiomaista aitoutta ja dynaamiikkaa. ...Mutta aika armottomia ovat kökkö levyille se on myönnettävä.
    Volumet vaihtelee itsellä melkoisesti tilanteen ja fiiliksen mukaan, mutta jopa hiljaa soitettaessa tila täyttyy kivasti ja erottelevasti. Kovalla volumella huomaa sitten tietty sen, että tavallinen rakennus ja huone alkavat resonoimaan , joten se pitää ottaa huomioon kalusteita ja muita sen sellaisia hankittaessa. lasipöytä ja posliinikokoelma ei välttämättä kovin hyvia sisustus vaihtoehtoja =)

    Aikoinaan tuli kokeiltua useammatkin eri kajarit ja niitä ns. parempiakin hifi-laatikkoja on tullut omistettua.
    PA-kajareiden kotikäyttö ominaisuuksissa on melkoisesti eroja valmistajien kesken ja osa tosiaan kuulostaa ihan hirveille sisätiloissa. esim. ev... useasti vika ei ole elementeissä vaan kotelon suunnittelussa ja äänen suuntautumisessa. jotkut kuulostaa melkolailla ontoille ja "repiville" ja sitä lämpöä saa etsimällä etsiä.
    Omiksi kajareiksi valikoitui JBL:n sound factoryt tarkemmin ne sf25 mallit. Kajarit ovat passiiviset 2 x 15" ja 1,5" pietzo.. watteja taisi olla piikkinä 2000 ja rms:ää jotain tuhannen pintaan.
    Herkkyyttä löytyy paljon ja soivatkin ihan tavallisellakin kotistereovahvistimella oikein kepeästi, mutta isommalla vahvarilla saa sitten niitä bassojakin mukaan.
    Itselle oli oikein yllätys kuinka nätisti soivat melkeimpä millä musiikilla tahansa =) ja rikki noita ei saa oikein mitenkään... sisäinen limitteri ja ferrofluid jäähdytys...
    Mikäli jotenkin voisi antaa soinnista esimerkkiä niin voitte kuvitella elokuvateatterin äänentoistoa, jossa dynaamiikkaa on reippaasti ja volumeakin sopivasti.
    Itselläni JBL:iä on komppaamassa itse tehdyt 200 litraiset 1 x 15# subbarit, liimakoivusta pianolakalla viimeisteltyinä. Tietokoneella lasketut refleksi kotelot pitkäiskuisilla kaksipuhekelaisilla RockFord Fosgaten elementeillä. teoriassa pitäisi toiston ylettää puhtaanoloisena alle 30 Hrz asti, vaikka volumea ja painetta soitossa otettaisiinkin irti reilusti.
    tilaahan nuo vievät vaan aika perkleesti ja huomioarvoa huoneessa ei voi välttää. ;)
    Normikuuntelussa bassoja olen lisännyt vielä yhdellä itse tekemällä akstiivi subbasella, jolla voi kivasti passata haluamansa muhkeuden soundiin .
     
  5. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin tuossa kk sitten bilekäyttöön DB technologies Cromo 10+ aktiivikaiuttimet. Ihan yllättävän hyväkin soundi noissa on kotioloissakin. Purin kaiuttimet ja dumppasin hiukan koteloita vaahtomuovilla + tiivistelin mahdollisia vuotokohtia. Hiukan noissa on kihisevä ja pistävä diskantti, mutta kun sitä hiukan kääntää vahvistimesta/EQ:sta pienemmälle, tulee niistä ihan kuunneltavat kaiuttimet. Muovinen ja hiukan liian heppoinen kotelo tekee basson hiukan epätarkan kumisevaksi ja laatikkomaiseksi, mutta mikää kamala se ei ole. Noi kyllä tuo ihan erilaisia asioita esiin biiseistä verrattuna tavallisiin hifikaiuttimiin tai tarkkailumonitoreihin. Hyvillä subbareilla kun tukee toistoa, niin tuo laatikkomainen bassotoisto tasoittuu subbareiden tuodessa matalimmatkin äänet esiin. Noiden hintaan nähden ei mikään huono esitys. Kyllä noi PA-kaiuttimetkin on viime aikoina kehittynyt. Halvimmatkin mallit taitaa olla monella valmistajalla ihan kuunneltavia. Tekosessa on ihan noille tarkotetut (sub)wooferit Eminencen kappalite 3012lf elementeillä ~70L refleksissä. parhaimmillaan pitäisi ~30-35hz tuntumaan noilla päästä sisätiloissa. Tuo tulee kokonaisuudessaan olemaan siis kompakti bilesetti, joka mahtuu vielä tavalliseen henkilöautoon. En näe silti mitään syytä, etteikö tuota voisi käyttää ihan kotikuuntelussakin. Kotiteatterissa voisi olla oikeinkin hyvin toimiva setti matalimpien kylläkin puuttuessa.